Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Проволочник - нещадний шкідник картоплі

  1. личинки
  2. Як позбутися від дротяників?
  3. Методи боротьби з допомогою приманок

За загальним шкоди, що наноситься картопляного ділянці, дротяники, мабуть, мало в чому поступиться колорадського жука. Але про колорадському Жука багато пишуть і кажуть, вся реклама рясніє назвами наймодніших препаратів для успішної боротьби з американським «розбійником», та й сам красень-жук на картоплинні сидить як на картинці, як велика сонечко, а обгризені їм листя відразу кидаються в очі.

А дротяники не видно і не чутно, про нього нічого не пишуть в рекламі, так і доступних і широко поширених препаратів для боротьби з ним практично не створено. А в цей час шкідник потихеньку робить свою «чорну» справу.

А в цей час шкідник потихеньку робить свою «чорну» справу

Проволочник - личинки жука щелкуна. © Rasbak

Ковалики, дротяники (лат. Elateridae) - сімейство жуків. Довжина тіла зазвичай 7-20 (іноді до 50) мм. Близько 10 тис. Видів, в Євразії і Америці; в Росії кілька сот видів, майже повсюдно. Личинки (дротяники) пошкоджують коріння багатьох рослин. Назву отримали в зв'язку з характерними особливостями будови і поведінки. Знизу на переднегруді є пальцевидний відросток, спрямований назад, а на среднегруді відповідна йому виїмка. Перевернутий на спину жук вигинається, витягуючи відросток з виїмки і наголошуючи його в її край, після чого з клацанням повертає відросток в виїмку. В результаті цього клацання жук підстрибує. Жук буде продовжувати клацання до тих пір, поки не перевернеться на черевну поверхню і не встане на ноги.

личинки

Цикл розвитку щелкуна завершується за 5 років. Рано навесні жуки-самки, виходячи із зимівлі, з травня по липень (в залежності від зони) відкладають у верхній шар грунту - в тріщини, під грудочки землі, під купки бур'янів і рослинних залишків, залишених на городі, білі дрібні яйця (0, 5 мм). Кладка ведеться невеликими купками (по 3 - 5 штук). Плодючість однієї самки приблизно 120-150 яєць. Через 20-40 днів, в залежності від зони і виду щелкуна, з яєць відроджуються личинки, які ростуть і розвиваються 3-4 роки. Личинки живуть в землі, в перший рік вони харчуються підземними частинами рослин, але культурних вони в цю пору не пошкоджують. На другий рік личинки збільшуються в розмірі, набувають жовту або світло-коричневе забарвлення, стають дуже рухливими. Тіло їх тонке і дуже тверде, за що і названі проволочниками. Розчавити дротяники майже неможливо, простіше розірвати. З другого року і пізніше дротяники найбільш небезпечний. На четвертий рік доросла личинка в грунті окукливается, а рано навесні з лялечок вилітає нове покоління жуків.

Збиток, нанесений проволочниками, величезний. Вони знищують набряклі насіння, сходи, під'їдають ніжні коріння і стебла. Дротяники вбуравливаются в коренеплоди і бульби, проробляють в них ходи, викликаючи загнивання і роблячи їх непридатними для зберігання.

Біологія щелкунів краще вивчена у Палеарктічеського видів, менш - у неарктичних, дуже погано - у тропічних видів, про них є лише невеликі уривчасті записи.

Російська назва "ковалики" (і англійська назва "click beetle") дано цим жукам через видаваного звуку під час роботи стрибкового механізму.

Личинки ж мають окрему назву - дротяники, через їх витягнутого тіла з жорсткими блискучими покривами, які є серйозними багатоядні шкідниками, пошкоджуючи підземні частини сільськогосподарських, садових і леснихкультур.

Личинки ж мають окрему назву - дротяники, через їх витягнутого тіла з жорсткими блискучими покривами, які є серйозними багатоядні шкідниками, пошкоджуючи підземні частини сільськогосподарських, садових і леснихкультур

Жук Щелкун. © IES-MGB

Як позбутися від дротяників?

Для зменшення кількості шкідників на присадибній ділянці рекомендується проводити такі заходи:

  • ранньою весною - глибоку оранку або перекопування грунту, знищуючи бур'яни, особливо пирій повзучий;
  • розміщуйте картопля після гороху і квасолі;
  • на сильно заселених проволочником полях ранньою весною, за 1-2 тижні до посадки картоплі, зробіть приманочного посів. Для цього насіння вівса, ячменю, кукурудзи, пшениці по 4-5 зерен висійте в гнізда на відстані 50-70 см або рядком. Потім сходи цих культур викопайте разом з присутніми на них проволочниками і знищіть;
  • закладайте в грунт на глибину 5-15 см приманки у вигляді шматочка бульби, буряка, моркви або будь-якого макухи з розрахунку 1-2 шт. на 1 м², відзначаючи ці місця прутиками. Через 3-4 дні приманки вийміть і знищіть скупчилися на них шкідників;
  • для зниження шкодочинності дротяників в міжряддях картоплі рекомендується висівати салат, корінням якого харчуються ці шкідники;
  • значно знижує кількість дротяників і шкідливість їх личинок вапнування кислих ґрунтів;
  • перед оранкою грунту або під час посадки картоплі вносите гранульовані інсектициди. Їх можна приготувати і самостійно. Для цього 5 кг гранульованого суперфосфату розсипте тонким шаром на поліетиленовій плівці і обприскати одним з пестицидів (актеллик - 15 мл, децис екстра - 4 мл, карате - 1 мл), розведених в водно-ацетонових розчині (80 мл води + 200 мл ацетону) . Отриманий препарат підсушіть в тіні і розсипте по ділянці (це кількість розраховане на 100 м²), після чого його відразу ж перекопайте. В іншому випадку при посадці картоплі під лопату в кожну ямку кладіть по 5 гранул обробленого суперфосфату;
  • перед посадкою картоплі полийте грунт розчином перманганату калію (5 г на 10 л води) з розрахунку по 0,5 л в лунку або під корінь. Застосовувати розчин необхідно тільки на лужних грунтах. Також можна полити картопля триденним настоєм чистотілу (100 г подрібненої рослинної маси на 10 л води), кропиви (500 г на 10 л води), кульбаби (200 г на 10 л води), мати-й-мачухи (200 г на 10 л води) і повторити цю процедуру 2-3 рази з інтервалом в 7 днів.

Проволочник - личинка жука щелкуна. © Lmbuga

Методи боротьби з допомогою приманок

Є досить трудомісткий, але досить ефективний спосіб вилову личинок і жуків на приманки. В цьому випадку доведеться кожні 2-3 дні перевіряти пастки, але ви здивуєтеся, побачивши, скільки личинок збереться там за тиждень до посадки картоплі. На практиці траплялося вибирати з таких пасток до 8-10 личинок. Клопітно, але якщо згадати, що кожна личинка 3 роки буде гризти вашу картоплю, то це того варте. Зазвичай радять насадити на палички шматочки сирої картоплі, а потім закопати їх у землю, залишивши вільний кінець зовні. Перевіривши пастки і вибравши личинки, палички закопують знову, але вже в іншому місці ділянки. Так рекомендують робити при необхідності все літо.

Можна скористатися і скляними банками, в які на дно укладають картопля, морква або буряк. Банки закопують по горловину в тінистих місцях ділянки, вибирати шкідників треба також кожні 2-3 дні. Так, до речі, не забудьте оновити зрізи на шматочках або замініть приманку зовсім, а то у личинок знизиться апетит.

Хитромудрі городники ловлять личинок і на звичайну волосінь. Для цього на неї нанизують шматочки картоплі, відстань між ними має бути приблизно 10 см, приманка закопується на глибину 10-15 см в канавку. При такому способі улов буде ще більше. Волосінь через 4-5 днів вибирають, личинок ошпарюють окропом або спалюють. До речі, личинок дротяників з апетитом їдять кури. Якщо личинкам запропонувати на вибір картопляні шматочки або пророслі насіння пшениці, ячменю або кукурудзи, то вони залишать картопля в спокої. Перед посадкою картоплі або пізніше - в міжряддя - висівають насіння приманочного культур. Дротяників, присутніх на коренях, вибирають, висмикуючи рослини. Злакові радять підсівати весь сезон - до тих пір, поки город не визволиться від личинок.

Іноді радять перед посівом обробити насіння ячменю, пшениці, кукурудзи або інших приманочного культур препаратами "Децис", "Карате". Потім треба підсушити насіння на сонці і посіяти. У цьому випадку частина личинок додатково знищиться препаратами, адже вони вважають за краще харчуватися саме проростками насіння, а в цей час препарати ще активні. Термін дії цих препаратів близько місяця, і на час збирання коренеплодів шкідливі речовини вже не є небезпечними для людини.

Застосовувати механічні способи вилову, безумовно, дуже клопітно, зате перспективно. Адже на ділянці зазвичай живе кілька поколінь личинок. І самі вони ні за що не покинуть ваші посадки - чудес не буває. Менш трудомісткий спосіб - на самому початку весни викопати рівномірно на ділянці кілька ямок, в які покласти великі пучки перепрілої трави, сіна або соломи. Личинки дротяників обов'язково зберуться в ці ямки в пошуках тепла і харчування. А через кілька днів цю траву треба вибрати і спалити. Ефективність буде в залежності від старання, тому як операцію треба повторювати неодноразово (за відгуками, досягається від 20 до 90% зниження чисельності шкідника).

Досвідчені городники для особливо цінних, сортових посадок картоплі радять застосовувати передпосадкове замочування бульб в міцному розчині чистотілу. Він сам по собі отруйний, але, якщо бульби вирощуються на насіння, можна застосувати і цей спосіб.

Марганцівка хороша лише при невеликому поселенні дротяники.

З цих способів боротьби найбільш нешкідливий - перед посадкою полив грунту марганцівкою. Розчин повинен бути рожевого кольору, витрата - відро на 10-15 лунок. Можна обробити посадковий матеріал картоплі перед посадкою більш міцним розчином марганцівки. Правда, ефективність цього способу хороша лише при невеликому поселенні грунту проволочником. Фахівці радять вносити перед посівом насіння коренеплодів і посадкою картоплі аммонійсодержащіе добрива, неодмінно із закладенням в грунт, щоб зберігався запах аміаку. Можна внести 15 г / м2 аміачної селітри, або до 30 г / м2 сульфату амонію. Останнє краще.

Проволочник - личинка жука щелкуна. © Danny Steaven

Якщо не вдалося впоратися з проблемою агротехнічними, механічними та іншими методами, то в запасі залишається застосування препарату базудина. Його діюча речовина диазинон високотоксичних для людини та інших теплокровних. Та й норми внесення базудина досить високі - до 40г / м2, тому застосовувати цей спосіб розумно тільки при великій чисельності шкідника. Більш нешкідливих способів поки не придумали.

А як боретеся з цим шкідником Ви?

А як боретеся з цим шкідником Ви?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама