Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Без лопати 20 років: розумний город Замяткіна

Історичне село Шушенское - берег Єнісею. Ґрунти - бідні супеси, влітку буває вище + 35 °, взимку до -45 °, снігу мало. Кожен другий рік - жорстокі посухи. На орних полях вигорає хліб, картопля не родить - її багато і не копають. І в цей час Замяткін стабільно і без особливих зусиль збирає п'ятикратні врожаї.

Ділянка Замяткіна не знає лопати вже близько двадцяти років. За його словами, за десять років родючий шар заглибився до 30-40 см. Грунт стала такою пухкої, що кілочки для томатів не треба забивати - легко встромляються. Урожай картоплі наблизився до двох тоннам з сотки. Капуста - по пуду качани - до 1800 кг з сотки. Врожаї капусти, моркви - втричі-вп'ятеро вищі за середні, рясно плодять ягідники.

Ні гною, ні тим паче компосту Замяткін не використовує. З добрив - тільки золу. Зараз в його грядках, за його висловом, істинний родючий агрозём. Це означає, граничний урожай гарантований в будь-який рік.

Це означає, граничний урожай гарантований в будь-який рік

ЯК ЙОМУ це вдається?

Звичайно, третина надбавки дає сортова агротехніка: Замяткін відібрав найкращі для себе сорти і буквально зріднився з ними. Але дві третини успіху - система природного городу: вузькі грядки, відсутність оранки, посів сидератів, розумний плодосмен, мульчування.

«Урожай уже не проблема. Рекордоманія, здається, перехворів. Тепер моя мета - граничне природну родючість і стійкий агро-біоценоз ».

ГРЯДКИ.

Грядки у Замяткіна стаціонарні, шириною 80 см, з проходами мінімум в метр. Народжуються вони так. У першій половині червня буйна трава притоптують. На неї навалюється товстий, в полштика, шар різної рослинної органіки. І зверху - на два пальці землі. Ідеальна грядка: і бур'ян не випустить, і дихає, щоб швидше йому згнити, і черв'якам рідний дім. Так і лежить до кінця літа. У серпні сюди сіється холодостійкий сидерат: гірчиця, редька олійна. А навесні по ньому - горох, боби, квасоля: нехай додатково грунт піддобрять. З них і починається плодосмен. А якщо грунт хороша, можна садити і кавуни, і картоплю.

Доглядає за грядками тільки плоскорез, і тільки поверхово. Все літо - мульча, навесні і восени - сидерати. Проблема бур'янів відпала разом з порожньою землею. Коли на грядці постійно або щільна культура, або мульча, або густий сидерат, де тут жити бур'янам, коли їх ніша зайнята? І вони тихо існують, чи не претендуючи на масовість і борзості.

ХВОРОБИ ТЕЖ ПІШЛИ В МИНУЛЕ.

Замяткін ввів в свою практику геніальний прийом - ліквідацію ранкової роси. Ставить над грядками прості плівкові екрани. Теплові промені відбиваються назад на грядку - все, роси немає! Так приховано лише те, що схильне хворіти: цибуля, томати, огірки, картопля.

Мульча у Замяткіна - така ж основа змісту грунту, як і сидерати.

Він майже не витрачає час і сили на заготівлю органіки. Товстий шар окремо заготовленого «сіна» застосовується тільки для особливих цілей: створити нові грядки, задушити бур'яни, укрити пристовбурні круги саджанців. А на грядках весь рік - природна, «сидеральна мульча».

Технологія проста. У серпні під граблі сіється якийсь холодостійкий сидерат, і до морозів дає густу зелену масу. Не давши їй зав'язати насіння, зрізаємо її гострої лопатою. Виходить шар сіна. Навесні він втричі тонше: ущільнився, частково сопрела. Прогребаем в ньому чисті борозенки, в них сіємо і садимо. Рослини встали, разлопушілісь - вся грунт укрита.

Озиме жито зазвичай не вимерзає і навесні рушає в зростання. Таку «мульчу» доводиться підрізати нижче вузла кущіння, інакше знову відросте.

Варіант: сидерат не зрізати, вимерзає, і в квітні грядка стовбурчиться соломою. Теж ефективна мульча - від вітру і заморозків вкриє. Прямо в ній б'ємо лунки або ріжемо рядки. Пізніше її ламаємо і укладаємо на грядку.

Мульчувати МОЖНА БУДЬ органіки, ГОЛОВНЕ, ЩОБ ВОНА БУЛА.

Досліди показали: під товстим шаром рослинної потерті і соломи виростає відмінна картопля. В останні роки Замяткін так її і вирощує. Розклав «насіння» по грядці, завалив пухкої органікою, при потребі допоміг вийти паросткам - і завалив все остаточно. У серпні підняв мульчу - під нею чисті бульби, хоч прямо в каструлю.

І ось що характерно: дротяники, личинки хруща та інших хрущів в мульчі не водяться. Мабуть, не ризикують підніматися з грунту: занадто багато тут не проти ними поласувати. Так чи не так, але вже багато років під соломою все бульби чисті, без пошкоджень. А в грунт заглибити - багато погризені.

Правила органічної мульчі прості. Восени украй грунт якомога раніше - нехай вона довше живе і пізніше промерзне. А навесні, навпаки, спочатку згріб грубу мульчу на доріжки: дай грунті відтанути і прогрітися.

А навесні, навпаки, спочатку згріб грубу мульчу на доріжки: дай грунті відтанути і прогрітися

Чим тільки не приховують дачники розсаду, щоб прижилася! І все одно сохне. Замяткін, як завжди, придивився до природи - а там все вже придумано. Зійшов сніг - сіємо фацелію. До моменту висадки - укривной килим. Прориваємо лунки і садимо. Затишок, півтінь - розсада балдеет. А погрозять заморозки - легко кинути плівку прямо на сидерат. Пішла розсада в зростання, стало тісно - зрізаємо сидерат і кладемо, як мульчу.

ТЕПЕР ВСЕ ЗРОЗУМІЛО!

Мульча - поняття багатоповерхове і багатопланове. Говорячи про захист грунту та сходів, важко провести чітку межу між шаром тирси, мертвим дерном, сухим стеблостою ... кедровим стлаником, чагарниками, деревами. Ліси і степи - «мульча» планети. У лісовій підстилці і дёрне живуть і копошаться мокриці з черв'яками, а в шарі лісів, садів і парків - ми з вами. Але уявіть, що ваш сад і ліс раскорчёван. «Місяць грунт гола - місяць вона вмирає», - каже Замяткін.

Джерело: econet.ru

Принципи системи Розумний город, або Город без клопоту в різних варіаціях розробляються дуже багатьма ентузіастами, наприклад:

Дивовижний город Ігоря Лядова

Борис Бублик і "Їстівний ліс"

Тобі треба, ти і копай

ЯК ЙОМУ це вдається?
Коли на грядці постійно або щільна культура, або мульча, або густий сидерат, де тут жити бур'янам, коли їх ніша зайнята?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама