Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

OSB (ОСП): особливості по роботі з плитами і рекомендації по монтажу

Останнім часом в будівництві набирають популярність орієнтовано-стружкові плити. У російських стандартах цей матеріал скорочено називається ОСП, іноді вони позначаються англійськими літерами OSB (oriented strand boards) або російськими ОСБ. Ми вже розглянули основні характеристики, марки і сфери застосування цих виробів в статті «Плити OSB: класифікація та застосування» . У цій статті ми розповімо про те, як правильно працювати з орієнтовано-стружкових плит.

В першу чергу при роботі з ОСП важливо розуміти принцип виготовлення цього матеріалу. Структурно плита складається з стружок (тріски), які орієнтовані в певному напрямку. Все злам мають своє чітке спрямування, стружка в кожному наступному шарі розташована перпендикулярно до подальшого і попереднього. Це є запорукою міцності ОСБ. Відповідно в залежності від напрямку у кожної орієнтованої плити є поздовжня і поперечна осі. Поздовжня (головна) вісь має найбільші показники міцності на вигин, у поперечної (другорядної) - ці параметри можуть бути нижче в два рази. З цієї причини монтаж слід проводити так, щоб основне навантаження лягало саме на головну вісь.

Внутрішня структура матеріалу Внутрішня структура матеріалу

Крім міцності і марки, важливо звертати увагу на якість самого стружкової матеріалу. За ГОСТу тріска має певні допустимі параметри, її довжина не може бути менше 5 см, а товщина - 2 мм. Якщо в плиті відсутня велика стружка, а в більшій мірі присутній труха або опил, то реальні конструкційні властивості матеріалу знижуються.

перед використанням ОСБ плит необхідно, щоб вони пройшли акліматизацію, в середовищі, де вони будуть використовуватися в подальшому. Це пов'язано з тим, що деревний матеріал має властивість змінювати свій обсяг в залежності від вологості і температури. Структурні зміни у ОСП більше, ніж у фанери - в залежності від марки матеріал може розбухнути від води на 15 - 25%.

Орієнтовано-стружкові плити ділиться на чотири марки. ОСП-1 - матеріал загального призначення, розрахований на вологість не більше 65%, ОСП-2 використовується при аналогічному рівні вологості, але може витримувати несучі навантаження, ОСП-3 і ОСП-4 використовуються в середовищі з рівнем вологості не більше 85%.

Акліматизація проходить протягом двох діб. Плити встановлюються у вертикальне положення, між листами ставляться рейки для поліпшення циркуляції повітря. За ГОСТом рекомендується, щоб абсолютна вологість виробів становила від 2 до 12%. При цьому в неопалюваному приміщенні вологість матеріалу може коливатися на рівні 16 - 18%.

Стружкові плити необхідно захистити від води навіть в тому випадку, якщо використовуються марки ОСП-3 і ОСП-4. Контакти з рідиною викличуть деформації і розбухання матеріалу. Після монтажу плити повинні бути захищені від вологи облицювальними матеріалами (вагонкою, сайдингом і ін.). Не рекомендується обробляти стружкових поверхню засобами з великим вмістом води. При використанні матеріалу для зовнішніх стін, його накривають захисною плівкою, щоб плити не наситилися вологою з землі, листи укладають на дерев'яні підкладки. Також за допомогою дерев'яних рейок треба створити повітряний простір між плівкою і OSB, знову ж таки це робиться для циркуляції повітря.

Торці найвразливіші місця ОСП, в процесі акліматизації при зміні середовища з сухою на вологу вони можуть набухати, в цьому випадку перед монтажем їх необхідно відшліфувати.

перед монтажем ОСБ розрізається на аркуші різного розміру. Для цього може використовуватися ручний або електричний інструмент. При роботі важливо виключити вібрації плити, тому вона надійно закріплюється струбцинами. Для надпила з рівної лінії використовують напрямні, виготовлені з прямих дощок. При розпилюванні важливо користуватися куточком, щоб рез завжди йшов перпендикулярно кордоні листа.

При проведенні розмітки треба враховувати товщину різу, у всіх інструментів він свій. Перед початком робіт рекомендується провести чорнову розкроювання непотрібного шматка матеріалу. Пиляти орієнтовано-стружкових матеріал слід на помірній швидкості, поступальний рух треба проводити плавно. Розмітку роблять за допомогою лінійки і будівельного маркера. Через великі габарити листів їх встановлюють на дерев'яну підставку, також допускається варіант розкрою в вертикальному положенні. Розглянемо основні інструменти, які можуть використовуватися для розкрою.

  • Ручна пила - для розпилювання ОСБ використовується інструмент з дрібним зубом. Для серйозних будівельних робіт, ручна пила погано підходить, так як швидкість розкрою впирається в фізичні зусилля людини. Зовсім відмовлятися від ручної пилки теж не варто, вона може виконувати допоміжну роль при розпилі невеликих елементів. Для розкрою ОСП найкраще підійде ножівка з дрібним зубом.

Для розкрою ОСП найкраще підійде ножівка з дрібним зубом

  • Дискова (циркулярна) пила - інструмент буває ручним або настільним. При роботі з останнім користувач сам наштовхує плиту на обертовий диск. Для розпилювання ОСП підійдуть диски з великою кількістю зубів і напайками з твердих сплавів. На деяких дискових пилах є патрубок для підключення пилососа, який збирає тирса, що залишаються від роботи.

На деяких дискових пилах є патрубок для підключення пилососа, який збирає тирса, що залишаються від роботи

  • електролобзик - простий у зверненні інструмент для розпилювання різних матеріалів. Рез здійснюється за допомогою руху пиляльного полотна. Залежно від телефону є функція маятникового різу, коли лезо ходить не тільки вгору-вниз, але і в напрямку розпилу. Робота з пристроєм спрощується при наявності бесьключевой заміни полотна. Регулювання кута підошви допомагає здійснювати складні спиляти в похилій площині. Для розкрою великих плит електролобзик менш ефективний, ніж циркулярна пила. Основна незручність полягає в складності рівного різу.

Деякі виробники випускають полотна спеціально для розкрою деревних плит.

Орієнтовано-стружкові плити може використовуватися в різних будівельних областях. Залежно від області застосування елементи кріплення розрізняються. Зазвичай використовуються цвяхи, саморізи, шурупи та скоби.

  • цвяхи - кріпильний елемент у вигляді стрижня, найчастіше використовується для кріплення ОСП на зовнішній каркас (при будівництві каркасного будинку) і на обрешітку для покрівлі. В цьому відношенні цвяхи мають серйозну перевагу перед саморізами, так як вони утримують плити від зсуву. Саморіз під вагою вертикальної плити просто обломиться, а цвях може погнутися, але продовжить утримувати стіну будинку. Найкраще для роботи з гнучкими матеріалами себе показують гвинтові цвяхи. Також використовуються йоржеві і кільцеві цвяхи, вони більше поширені для покрівельних робіт. При цьому треба пам'ятати, що висмикнути такі цвяхи буде складно. В обробних роботах використовуються металовироби з маленьким капелюшком.

Для кріплення необхідно використовувати оцинковані кріпильні елементи, щоб він не корродировать.

  • Гвинтові з'єднання - до них відносяться шурупи для дерева і саморізи . Кріплення легко закручується і легко викручується, не завдаючи шкоди матеріалу. Гвинтові з'єднання використовуються при кріпленні ОСП до бетону за допомогою дюбелів (укладання чорної підлоги на бетонну стяжку). Шурупи і саморізи забезпечують кращу фіксацію на відрив, тому частіше використовуються на горизонтальних з'єднаннях.
  • Скоби - кріплення H-подібної форми використовуються для з'єднання країв стружкової плити на покрівлі. Для скріплення поверхонь використовуються пневматичні або електричні будівельні степлери.
  • Склеювання не використовується як основний спосіб фіксації, частіше нанесення клеючих розчинів застосовують як додаткове кріплення при укладанні плит на лаги. Зазвичай використовують будь-які деревні клеї, вони підбираються залежно від способу кріплення і вологості в приміщенні.

монтаж ОСБ відрізняється в залежності від виду робіт. До загальних рекомендацій відноситься наявність компенсаційного шва і захист від контактів з водою.

Компенсаційний (деформаційний) шов - цей елемент називають по-різному, фактично він являє собою звичайний шов. Як ми знаємо з особливостей матеріалу, плити ОСБ мають властивість розбухати, змінювати свою форму і об'єм залежно від температурних умов. При монтажі без компенсаційного шва з часом на поверхні плит з'являються хвилі і горби. Шов між плитами повинен становити 3 см, поряд зі стінами - 12 - 15 см, до фундаменту при монтажі стіни - 10 см. Якщо довжина монтируемой площині перевищує 12 м, то роблять зазор 25 см.

При монтажі шпунтованих плит деформаційний шов утворюється сам завдяки конструкції паз-гребінь.

Приклад створення компенсаційних швів при установці статі Приклад створення компенсаційних швів при установці статі

Тепер розглянемо особливості монтажу на конкретних прикладах.

  • Установка чорнової підлоги - орієнтовано-стружкові плити укладаються для подальшого розміщення на них ламінату або паркету. Монтаж проводиться на лаги або на бетонну стяжку. Товщина листа при монтажі на бетонну стяжку становить 8-10 мм, для лаг потрібно плита до 22 мм в залежності від відстані між опорами. Кріплення здійснюється на цвяхи або на дюбелі з шурупами, іноді в якості додаткового засобу фіксації використовується клей.
  • Пол на стрічковий фундамент - в цьому випадку монтаж також проводиться на лаги з бруса, але при цьому сторона ОСБ, звернена до землі обробляється бітумною мастикою . Допускається укладання двох шарів плит, в цьому випадку вони укладаються «вразбежку» так, щоб шви не знаходилися один над одним.

Особливості монтажу чорнового покриття для підлоги з стружкових матеріалів залежать від подальшої фінішної обробки. Наприклад, для плитки потрібно міцну основу, тому краще використовувати конструкції паз-гребінь, при використанні рулонного матеріалу (ковролін) зазори треба закрити за допомогою клею-герметика.

  • Монтаж стелі - в стелі застосовуються схеми, як і при кріпленні статі на лагах, тільки для стелі використовуються балки. Для забезпечення жорсткості конструкції головна вісь повинна бути перпендикулярна балках. Стеля накривають гідроізолюючої плівкою для захисту від води, робляться спеціальні отвори для відводу рідини. Фіксацію виробляють на саморізи, шурупи або цвяхи.

Монтаж стелі з допомогою ОСБ Монтаж стелі з допомогою ОСБ

  • Монтаж стін проводиться на стійки каркасного будинку. Завдання стружкової плити не облицювати будова, а надати конструкції жорсткість і створити силовий контур будинку. Кріплення проводиться на три стійки каркаса за допомогою гвинтових цвяхів, які забиваються по периметру кожен 15 см, в центральній частині листа - через 30 см. При відстані між стійками 50 см використовуються плити товщиною 12 мм. Гвоздь при цьому повинен бути в 2,5 рази більше товщини самого листа і вбивається на відстані 1 см від краю. Щоб вода з будинку не конденсувалась на утеплювачі і на плиті, з внутрішньої сторони матеріал захищають за допомогою пароізоляції.
  • Із зовнішнього боку ОСП закривається вітрозахисної плівкою , Вона не дає волозі від опадів потрапляти на матеріал, при цьому дозволяє стіні будинку «дихати», організовуючи повітряний обмін всередині стіни. Пара з приміщення безперешкодно виходить, але волога залишається із зовнішнього боку.

Багатошарова стіна каркасного будинку - «пиріг каркасніков» Багатошарова стіна каркасного будинку - «пиріг каркасніков»

Таку структуру називають «пирогом» каркасного будинку. Основне призначення багатошарової стіни - захист ОСБ від конденсату. Неправильна конструкція призводить до розвитку цвілі і псування всієї будови.

  • Монтаж даху - орієнтовані плити є основою для подальшого кріплення покрівлі, листи встановлюються на кроквяну систему. Товщина листа вибирається залежно від кроку кроквяної ноги. При 60 см оптимально використовувати плити товщиною 12 мм, при 80 см - 15 - 18 мм, для більшого кроку крокв застосовуються ОСП 22 мм. Кріплення проводиться на гвинтові цвяхи, так як на похилому даху важливий кріплення на зсув. Поздовжня вісь плит розташовується перпендикулярно кроквяної системі. Між собою пласти матеріалу з'єднуються двома способами: шпунтами або скобами. При наявності шпунтованого з'єднання можна не робити компенсаційний зазор, в іншому випадку зазор повинен складати 3 мм, а кріплення здійснюється H-образними скобами.

При монтажі даху плити укладаються шорсткою стороною назовні, щоб полегшити переміщення будівельників При монтажі даху плити укладаються шорсткою стороною назовні, щоб полегшити переміщення будівельників

після монтажу орієнтовано-стружкова плита потребує заключної обробці. Матеріал підходить під поклейку шпалер, шпаклівку і фарбування. Але для цього поверхню потрібно підготувати.

Але для цього поверхню потрібно підготувати

  • Закладення швів - технологічні шви закладати не обов'язково. У більшості випадків вони закриваються ламінатом, плиткою або будь-яким іншим зовнішнім покриттям. Іноді закладення швів навіть шкідлива. При використанні сухих сумішей під час усадки плита може деформуватися. При деяких видах робіт обробити шви все-таки доведеться, наприклад, при фарбуванні зазор 3 см буде псувати зовнішній вигляд кімнати, тому щілини закривають за допомогою стикувальній сітки, яка кріпиться на шпаклівку.

  • Шліфування - нешліфований ОСБ має не зовсім рівну фактуру. Для покриття лакофарбовими складами краще використовувати шліфований матеріал або обробити виріб самостійно за допомогою стрічкової або ексцентрикової шліфувальної машинки. Особливо ця процедура актуальна перед обробкою підлогового покриття, так як вона дозволяє позбутися від нерівностей.

Плита заводського шліфування в своїй маркування має букву Ш, нешліфований вироби позначається літерним поєднанням НШ.

  • Грунтовка - найбільш простий і універсальний спосіб підготовки поверхні для фінішної обробки. Грунтовка застосовується перед фарбуванням, перед укладанням кахлю, перед використанням лаку і ін. Для орієнтовано-стружкової плити ґрунтувальні суміші забезпечують захист від вологи і підвищують адгезію (зчеплення з іншими матеріалами). Також можуть використовуватися антисептичні суміші для запобігання розвитку патогенної мікрофлори, для подальшого використання алкідних фарб кладуть алкидную ґрунтовку. Для шпатлювання застосовують акриловий грунт.

Для шпатлювання застосовують   акриловий   грунт

  • Армування - накладення армуючої сітки для подальшої штукатурки, укладання плитки або кахлю.

ОСП - це багатофункціональний матеріал, який може застосовуватися в різних сферах, від цього залежать особливості монтажу та обробки, але є і загальні принципи роботи зі стружкових плит. Необхідно подбати про мінімізацію контактів з водою. При монтажі стін важливо дотримати правильність конструкції стін, щоб уникнути утворення конденсату. При укладанні плит не можна забувати про необхідність компенсаційних швів.

OSB (ОСП): особливості по роботі з плитами і рекомендації по монтажу

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама