Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Вологозахищені розетки у ванній для підключення приладів

  1. Особливості вибору розетки в ванну
  2. Загальноприйняті показники захисту
  3. Конструкція розетки з захистом від вологи
  4. Особливості установки розетки у ванну
  5. Етап 1. Підготовка
  6. Етап 2. Монтаж

Відкрита або незахищена проводка у ванній кімнаті - це серйозна небезпека. Особливі умови кімнати, підвищена вологість, скупчення конденсату, контакт з водою - можуть легко стати причиною короткого замикання і пожежі. Саме тому всі джерела електрики повинні бути ізольовані від прямого контакту.

Функціонал кімнати на сьогоднішній день немислимий без розетки. У ванній кімнаті розетки необхідні для установки полотенцесушителя, підключення пральної машинки, фена і інших електроприладів. Відсутність розетки в кімнаті робить експлуатацію менш комфортною і змушує замислюватися про альтернативні способи підключення - наприклад, розетках поза кімнати або удлинителях. Навіщо ускладнювати собі життя, якщо можна встановити спеціальну захищену розетку?

Навіщо ускладнювати собі життя, якщо можна встановити спеціальну захищену розетку

Особливості вибору розетки в ванну

щоб встановити електричні рушникосушки для ванної з терморегулятором , Підключити пральну машинку і звичайну електричну бритву - обов'язкова наявність розетки в кімнаті. Однак для приміщення з високою вологістю і ймовірністю попадання всередину конденсату і води необхідно дотримуватися особливих умов вибору джерела електроживлення. Для цього необхідно враховувати загальноприйнятий клас захисту, який вказується в паспорті.

Загальноприйняті показники захисту

Загальноприйняті показники захисту електроприладів позначаються символами IP і подальшим двозначним кодом. Перша цифра від 0 до 6 - захист від пилу і проникнення всередину твердих частинок. Друга цифра від 0 до 8 - ступінь захисту від води. Чим менше цифра, тим менше захист відповідно:

0 - прилад не має захисту від вологи;

1 - прилад захищений від вертикальних крапель;

2 - прилад захищений від кутових крапель (15 градусів);

3 - прилад захищений від кутових крапель (60 градусів);

4 - прилад захищений від бризок;

5 - прилад захищений від струменів;

6,7,8 - прилад захищений від всілякого проникнення води всередину.

Оптимальними за якістю, ступеня захисту і вартості є розетки з позначенням IP 44 і вище. Захист рівня 6-8 встановлюється на вулицях або в кімнатах з відкритим душем.

Конструкція розетки з захистом від вологи

Розетки із захистом від вологи мають особливу конструкцію - зовні гумова прокладка і кришка на пружині, що запобігає мимовільному відкриттю. Якщо кришка рухається занадто вільно, значить розетка низької якості і її не варто встановлювати у ванній кімнаті.

Також при виборі важливо звернути увагу, що не будь-який виріб з кришкою володіє захистом від вологи. Завжди необхідно дивитися позначення ступеня захисту, вказане в паспорті або інструкції.

Кабель з внутрішньої сторони розетки також повинен бути обплетений захистом і ізоляційним матеріалом.

Кабель з внутрішньої сторони розетки також повинен бути обплетений захистом і ізоляційним матеріалом

Особливості установки розетки у ванну

Для установки вологозахищеній розетки буде потрібно особливу спорядження і досвід професіонала. Сам процес включає два етапи, перший з яких досить трудомісткий і «брудний». Найчастіше його виконують на початку ремонтних робіт задовго до створення інтер'єру .

Етап 1. Підготовка

Для підготовки приміщення до установки вологозахищеній розетки необхідно:

  1. Визначити місце, де повинна бути розетка.
  2. Правильно обчислити висоту розетки у ванній.
  3. Просвердлити отвори для короба розетки в стіні і інших оздоблювальних матеріалах.
  4. Проштрабіть канали в стіні або стелі для прокладки основного кабелю.
  5. Закласти короб розетки в підготовлений отвір і заповнити вільне місце алебастром.
  6. Завести кабель і прокласти його по каналах.
  7. Підвести кабель до джерела електроенергії.
  8. Заповнити штроби цементом.

Етап 2. Монтаж

Для монтажу вологозахищеній розетки в підготовлений короб необхідно:

  1. Перевірити наявність отворів для кріплення (при відсутності виконати їх)
  2. Провести зачистку проводів для підключення до джерела. Краще використовувати спеціальний затискач. Ножем можна користуватися тільки при наявності відповідного досвіду інакше можна пошкодити з'єднання або зовсім спровокувати коротке замикання.
  3. Завести дроти в короб і перекрити заглушками.
  4. Підвести до проводів основний кабель.
  5. Прикріпити розетку на необхідному місці за допомогою спеціальних кріплень.
  6. Довести оформлення до кінця - докрутити всі елементи, перевірити міцність.
  7. Дати ток в системі і перевірити правильність підключення розетки спеціальним індикатором. Після чого перевірити працездатність всієї системи в цілому - підключити до мережі полотенцесушитель фокстрот або пральну машину.

Дотримання всіх нюансів при виборі і установці вологозахищеній розетки обов'язково позначиться на зручності експлуатації і безпеки ванної кімнати. Нехтування рекомендаціями може привести до плачевних наслідків. Якщо Ви не готові витратити кошти, сили і час на установку правильної розетки - краще не встановлюйте ніяку. Адже перш за все будь-яка розетка - це небезпека займання, а в умовах ванної кімнати вона ще більш імовірна.

Навіщо ускладнювати собі життя, якщо можна встановити спеціальну захищену розетку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама