Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

На заробітки в село: в агрокомплексі відкривається маса вакансій

  1. АВТОР:
  2. Орфографічна помилка в тексті:

13 квітня 2015 року, 10:00 Переглядів: 13 квітня 2015 року, 10:00 Переглядів:   У полях

У полях. Багато українців зовсім даремно бояться роботи в агросфері ..

Аграрний сектор відноситься до тих галузей багатостраждальної української економіки, у яких, на думку експертів ринку праці, в цьому сезоні є непогані шанси не тільки триматися на плаву, а й робити кроки до розвитку. Оскільки економічні зв'язки з Євросоюзом міцнішають, а валюта подорожчала для нас втричі, саме час задуматися про заміщення імпорту вітчизняною продукцією і прилаштувати до справи своїх громадян замість відправки їх на збори полуниці в Фінляндію.

Інтерес до аграрного комплексу зараз підвищений: виробникам сільгосппродукції треба буде реалізовувати свій горезвісний потенціал і наповнювати валютні запаси країни. Сьогодні агросектор залишається одним з найпривабливіших напрямів для інвестицій, каже Тетяна Микитівна, директор HR-провайдера Smart Solutions. "Зовсім недавно стало відомо, що корпорація приватних зарубіжних інвестицій США (OPIC) готова інвестувати в сільськогосподарські проекти в Україні до $ 250 млн. При цьому несприятлива економічна ситуація і девальвація гривні підштовхує аграрні підприємства до впровадження інноваційного менеджменту, без якого неможливо досягти зростання конкурентоспроможності сільськогосподарської продукції і забезпечити ефективне використання ресурсів, - пояснює вона ситуацію. - Мова йде як про застосування технологічних новинок в селекції, з еменоводстве, так і оптимізації логістики та інновацій в ресурсозбереження ".

АЖІОТАЖ настигне. За даними порталу rabota.ua, в 2014-м кількість вакансій в галузі росло після зимового застою всю весну і досягло піку на початку літа (з червня по жовтень пропозицій роботи було майже на 40% більше, ніж претендентів), тобто ажіотаж ще настигне . Правда, Держслужба зайнятості констатує: 41,3% всієї неформально задіяної в Україні робочої сили в 2014 році припадала саме на АПК, тобто людей наймати будуть і далі, але "повз касу". А зі структури вакансій, розміщених на порталі rabota.ua в рубриці "Сільське господарство - Агробізнес", видно, що вже в кінці березня пропозиція вакансій перевищувала кількість резюме в секторі продажів засобів захисту рослин, насіння, добрив і кормових добавок. Ринку катастрофічно не вистачає агрономів, ветеринарів, геодезистів і технологів. Роботодавцю практично немає з кого вибирати (оскільки співвідношення вакансій до резюме - 1: 1) продавців с / г техніки, фахівців з її ремонту, зоотехніків і тваринників.

Роботодавцю практично немає з кого вибирати (оскільки співвідношення вакансій до резюме - 1: 1) продавців с / г техніки, фахівців з її ремонту, зоотехніків і тваринників

Тракторист ПІШЛИ НА ФРОНТ

Дорогі паливно-мастильні матеріали і добрива плюс недоступні кредити роблять нинішню посівну кампанію серйозним випробуванням для українських аграріїв, розповідає Марія Колесник, керівник аналітичного відділу консалтингової компанії "ААА". "Говорити про розширення посівів не доводиться. У минулому році був рекордний за багато років урожай зернових, і побити його буде непросто. Але робота все одно не варто: озимої пшениці в цьому році висіяли навіть більше, ніж в минулому, - каже вона. - кого в цьому році буде дійсно не вистачати, так це механізаторів і трактористів: багатьох мобілізували, тому що їх навички у військовій справі прирівнюються до вмінь танкістів ". Стабільним, за словами експерта, буде попит і на агрономів (а як тільки потечуть інвестиції , Він ще і виросте). Хороші фахівці цього роду дуже цінуються, і великі компанії зараз намагаються перекуповувати таких людей одне в одного. Саме час зробити ривок городникам; правда, тепличні огірки-помідори по собівартості завжди виходили дорожче привізних, і поки купівельна спроможність українців не підніметься, обсяги виробництва вони не додадуть. Але на українську продукцію в принципі очікується великий попит, і експортери потенціал будуть тільки нарощувати.

ПРАЦЮВАТИ ГОЛОВОЮ, А НЕ Мотика

Раніше більшість садових центрів і їх побратимів по ринку левову частку товару закуповували за кордоном. І тільки зараз вони різко переорієнтувалися з імпорту на внутрішніх постачальників. Цього року у виграші плодово-ягідники: продаючи саджанці з голим коренем або в комі землі і незначно підвищивши ціни, вони мають хороші продажі, перспективу і навіть явний приріст клієнтури: до найвідоміших буквально черзі стоять. "А ось продавці декоративних рослин сильно залежать від коливань валюти: за кордоном вони закуповують пластикові горщики, контейнери, добрива, торф і черешки, а грошей на всю цю красу українці витрачають все менше, - пояснює директор садового центру Greensad Олексій Цілик. - Якщо хтось -то візьметься за виробництво таких витратних матеріалів в нашій країні, попит забезпечений ". Ось тільки величезна проблема українського ринку - відсталість. Не тільки робити хороший спецгрунт, а й розводити безліч рослин у нас до сих пір, за словами експерта, не навчилися. Виною тому несприятливий клімат, нерозвиненість молодого ринку і т. Д. Ряд видів, в тому числі цибулинні, можна завезти тільки з Європи - в українських розплідниках для їх розведення не вистачає професіоналізму і досвіду персоналу. "У наш час технології надцінне; навіть дешева робоча сила і чорноземи - ніщо в порівнянні з правильною технологією вирощування", - говорить він. Попит на технології і фахівців, навчених колегами з Європи, величезний і буде рости ще.

ІДЕЇ. Одне з відомих спільнот фермерів, орієнтованих на український ринок , Пропонує ідеї для старту агробізнесу в 2015 році.

ВИРОЩУВАННЯ ВИНОГРАДУ В ТЕПЛИЦЯХ. Актуально для південних областей. Секрет успіху - туристи, яким можна буде вигідно продавати непрівозной виноград вже на початку липня, а якщо розщедритися на опалення - то і в травні-червні.

ЛІКАРСЬКІ РОСЛИНИ. Попит в цій області сильно перевищує пропозицію: фітотерапія все популярнішим, а вітчизняної сировини для фіточаїв, трав'яних бальзамів та ін. Катастрофічно мало. Капіталовкладення мінімальні, можна обійтися без теплиць і навіть добрив.

ЗЕЛЕНЬ. Потрібна цілий рік, вирощується просто, посадковий матеріал дешевий, рентабельність вирощування висока.

ГЛИВИ. Є сенс займатися ними навіть тільки влітку у відкритому грунті. Взимку ж підійде підвал або теплиця. З квадратного метра за рік можна отримати 80-100 кг продукту.

ДОРОГІ І РІДКІСНІ

Аналіз ринку вакансій в АПК, за словами Тетяни Микитович, показує: є постійний попит на висококваліфіковані кадри в технологічних спеціальностях, на кшталт агрономії і тваринництва. Завжди затребувані і фахівці з продажу. Відповідно, і праця їх оплачується непогано: наприклад, регіональні менеджери з утворенням агронома і досвідом продажів можуть претендувати на базовий оклад в 8-16 тис. Грн. + Річні бонуси. Зарплата таких фахівців залежить від рівня професійної підготовки і статусу компанії.

"Також спостерігається попит на трейдерів (зерно, олійні та т. Д.). В залежності від рівня трейдера різниця в базовій частині зарплати може коливатися від $ 1 тис. До $ 10 тис., Включаючи річні бонуси", - розповідає Тетяна. За даними порталу Work.ua, середня зарплата в с / г галузі - 7050 грн (для порівняння: середня по Україні - 5394 грн).

На агрономів зараз попит.

Читайте найважливіші та найцікавіші новини в нашому Telegram

Ви зараз переглядаєте новина "На заробітки в село: в агрокомплексі відкривається маса вакансій". інші фінансові новини дивіться в блоці "Останні новини"

АВТОР:

Тетяна Негода

Якщо ви знайшли помилку в тексті, виділіть її мишкою і натисніть Ctrl + Enter

Орфографічна помилка в тексті:

Послати повідомлення про помилку автора?

Виділіть некоректний текст мишкою

Дякуємо! Повідомлення відправлено.

ЧИТАЙТЕ ТАКОЖ

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама