Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

«Глорія Дей» - найзнаменитіша троянда ХХ століття

  1. Сімейне захоплення трояндами
  2. 30-ті роки ХХ століття, сіянець 3-35-40
  3. Чотири назви троянди
  4. Тріумф троянди «Глорія Дей»
  5. Осіння обрізка троянди «Глорія Дей»

«Глорія Дей» у всьому світі визнана еталоном троянди. Їй присуджено почесне звання «Роза століття», вона вважається символом миру і злагоди ХХ століття. Історія створення «Глорії Дей» і її подальше поширення в світі тісно пов'язані з ключовими історичними подіями першої половини минулого століття.

Історія створення «Глорії Дей» і її подальше поширення в світі тісно пов'язані з ключовими історичними подіями першої половини минулого століття

Сімейне захоплення трояндами

Роза «Глорія Дей» була виведена у французькому сімейному розпліднику «Meilland». Цікава передісторія цієї знаменної події. В середині XIX століття жив ліонський садівник на ім'я Joseph Rambaux, він дуже любив троянди і вивів вісім нових сортів. Чоловік його дочки, Френсіс Дюбрей, теж захопився трояндами, схрещував їх і вивів 64 сорти троянд. Сімейне заняття трояндами продовжили його дочка зі своїм чоловіком Антуаном Мейяном і сином Френсісом Мейяном (Francis Meilland, 1912 - 1958). Френсіс з дитинства допомагав батькам. Після Першої світової війни сім'я придбала ділянку землі під розплідник троянд.

30-ті роки ХХ століття, сіянець 3-35-40

У тридцяті роки Френсіс здійснив поїздку до Америки, де багато спілкувався з американським селекціонером троянд Д.Х. Ніколя. З Америки Френсіс привіз нові ідеї, патент для захисту авторських прав (в Європі такого документа не було), кольоровий каталог троянд і холодильник для зберігання троянд.

15 червня 1935 року Френсіс і його батько Антуан Мейя розглядали п'ятдесят молодих гібридів, у яких тільки що розпустилися квітки. Всі вони були вирощені з насіння в розпліднику «Meilland». Один зразок з незвичайною забарвленням махрових квіток дуже сподобався Френсісу. Так почалася славна історія знаменитої у всьому світі чайно-гібридної троянди. Сіянці привласнили робочий номер 3-35-40 і спробували його розмножити. Роза мала всього три нирки (вічка), придатних для щеплення. Два очки загинули, прижилася лише одна нирка. Найзнаменитіша троянда ХХ століття почалася з тієї нирки.

Роза була чудовою. Це був очевидний прорив в селекції. Френсіс не встигав оформляти замовлення, так як всі хотіли мати новий сорт. Деяка кількість саджанців повинно було потрапити за межі Франції. Молодий Френсіс виявився хорошим організатором. Він випустив кольоровий каталог троянд (а не звичний чорно-білий список), завдяки якому всі троянди, вирощені в розпліднику, стали швидко розкуповувати. Розплідник також заробляв непогані гроші на виробництві холодильників для троянд. До цього їх в Європі не було. Френсіс продовжував займатися селекцією. Він самостійно вивів сорт троянди «Гольден Штат», яка стала емблемою виставки 1939 року в Сан-Франциско.

У червні 1939 року в сімейному розпліднику «Meilland» зібралися провідні селекціонери троянд, були запрошені і іноземні клієнти. Їм продемонстрували нові троянди і уклали контракти на поставку саджанців. Невелика кількість живців троянди «Глорія Дей» відправили в закордонні розплідники Італії, Німеччини та США, щоб отримати відгуки і обговорити назву троянди. Посилки супроводжувалися її описом. Захоплюватися всіх троянда на той час ще не мала офіційного статусу, так як сорт не був зареєстрований. Як з'ясувалося пізніше, живці, відправлені поштою, встигли потрапити майже всім адресатам. Але контакти з зарубіжними селекціонерами перервала Друга світова війна.

Але контакти з зарубіжними селекціонерами перервала Друга світова війна

Чотири назви троянди

У родині Мейя троянді вирішили дати ім'я трагічно загиблої дружини Антуана і матері Френсіса. Роза була названа «Mine A. Meilland» ( «Мадам Мейя»). У війну Френсіса Мейя в армію не взяли, тому що у нього була виразка шлунка. Для того, щоб вижити, сім'я займалася вирощуванням овочів. Але частина часу відводили трояндам. При першій-ліпшій можливості розплідник відправляв посилки з живцями за тими адресами замовників, які встигли зробити замовлення ще до війни. Френсіс не знав, чи дійде посилка, проте намагався виконати всі замовлення. У травні 1940 року у Френсіса і його дружини Марії Луїзи, яка з шести років допомагала своєму батькові займатися трояндами, народився син Ален.

У кожній країні, що отримала живці троянди, її назвали по-своєму. У Франції - «Mine A. Meilland» ( «Мадам Мейя»). В Італії - «Gioia» ( «Восторг»), в Німеччині - «Gloria Dei» ( «Слава Господу»), в СРСР троянда потрапила з Німеччини з німецькою назвою «Глорія Дей». У США 29 квітня 1945 року був офіційно оголошено назву троянди, присвячене швидкого закінчення війни - «Peace» ( «Мир»). В історії троянди «Глорія Дей» є цілий ряд збігів: сорт отримує Всеамериканську премію в день перемоги над Японією, а вручення медалі збіглося з підписанням мирного договору США і Японії.

Френсіс зумів домогтися того, щоб селекціонери мали авторське право на виведені ними нові сорти рослин. До цього в Європі таких патентів не видавали. У 1948 році Ф. Мейя отримав свій перший патент на сорт «Руж Мейя».

Тріумф троянди «Глорія Дей»

Цей чудова чайно-гібридна троянда стала символом миру і злагоди. На Першій асамблеї ООН в Сан-Франциско в 1945 році чолі кожної делегації країн-засновників було вручено по квітці «Глорії Дей».

Роза незмінно перемагала на найпрестижніших міжнародних конкурсах і виставках. «Глорію Дей» до сих пір вважають класикою, еталоном чайно-гібридної троянди. Її використовують при виведенні нових сортів. Багато з цих сортів стають призерами на найбільших міжнародних виставках ( «Confidence», «Prima Ballerina», «Christian Dior», «Pink Peace», «Princess de Monaco» і багато інших).

Автор кращої троянди століття, Francis Meilland, помер в 1958 році. Люди вдячні йому за прекрасну троянду, яка має не одне, а чотири офіційних назви! Розплідник працює до цих пір. Після досить ранньої смерті Френсіса справи прийняв його син Алан Мейя, якому тоді було всього вісімнадцять років. Зараз розплідником «Meilland International» керує онук Френсіса, Маттіас Мейя. Розплідник здобув світову популярність, в ньому виводять нові сорти, які відправляють в багато країн світу.

Короткий опис сорту «Глорія Дей»

«Глорія Дей» - сорт чайно-гібридної троянди з ніжними лимонно-жовтими квітками з рожевим напиленням і тонким ароматом. Бокаловидний великий бутон при розпусканні спочатку стає зеленувато-жовтим, потім забарвлюється в золотисто-жовті тони з легким рожевим відтінком, при розпусканні краю пелюсток набувають інтенсивно-рожеве забарвлення. Роза підходить для вирощування в північних і південних регіонах. Її махрові квітки махрові, іноді з 45 і більше пелюстками! Діаметр квіток до 15 (19) см. Роза безперервно цвіте протягом усього літа. Останні квітки з'являються в самому кінці осені. Середня висота куща - 1 м, прямостоячі пагони мають темно-зелені шкірясті, глянсові листя. Сорт вважається морозостійким.

Є різновиди «Глорії Дей»: плетистая «Gloria Dei Climвing» і штамбові форма цієї троянди.

Осіння обрізка троянди «Глорія Дей»

Я розмовляла з багатьма квітникарями (любителями і професіоналами), що займаються вирощуванням троянд. Всі вони одностайно захоплюються «Глорією Дей». У них немає єдиної думки, як краще обрізати кущ на зиму . Одні вважають, що не потрібно сильно укорочувати його пагони, інші дотримуються сміливою обрізки, щоб влітку кущ став пишніше. Треті радять залишати на зиму все міцні гілки наполовину укороченими.

Сорт «Глорія Дей» досить зимостійкий. На жаль, моя найкраща троянда сорту «Глорія Дей» загинула. Чи не від морозу, а від випрівання. Особливістю тієї троянди була неймовірна кількість пелюсток і тривалий стан зібраності квітки. Після тієї невдачі я вкриваю на зиму «Глорію Дей» тільки ялиновим гіллям . Пару кущів в минулому і позаминулому роках перезимували без всякого укриття, лише з підсипанням компосту до їх основи (замінює підгортання). Навесні вони швидко відновилися після несуттєвого підмерзання.

© Сайт «Підмосков'ї» , 2012-2019. Копіювання текстів і фотографій з сайту pоdmoskоvje.cоm заборонено. Всі права захищені.

Статті по темі:

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама