Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Горох все літо

  1. Яким буває горох?
  2. вирощування гороху
  3. Підготовка до посадки
  4. Посадка гороху у відкритий грунт
  5. Догляд за горохом
  6. Сорти гороху за термінами дозрівання

Таку овочеву культуру, як горох, можна зустріти практично на кожному городі. Але, що ми знаємо про неї? Те, що вона відноситься до бобових, має властивість акумулювати на своїх клубеньках азот, любить чіплятися вусиками за опори ... І, мабуть, все! Однак культура ця не така примітивна, як здається на перший погляд, і тому горох варто не тільки вирощувати, а й експериментувати з ним. Таку овочеву культуру, як горох, можна зустріти практично на кожному городі

Горох в стручках. © Bill Ebbesen

Яким буває горох?

Розглядаючи горох, варто відзначити, що це однорічна рослина з простим або ветвящимся стеблом здатним досягати довжини до 250 см. Окремі його сорти мають кустовую (або штамбові) форму, інші полягають. Існує відмінність і в формі плодів, їх розмір, забарвленням. Але найцікавіше, для нас, городників, що горох буває Лущильні (його ще називають городнім), полусахарную і цукровим (або стручковим).

Лущильні сорти відрізняє присутність всередині бобу, так званого, пергаментного шару, що робить стулки стручка досить грубими і непридатними до їжі. Однак горох даного типу добре лопається, легко лущиться, має гладку форму горошин, відмінно зберігається і тому вирощується для консервування і заморожування або просто - зеленого горошку.

Однак горох даного типу добре лопається, легко лущиться, має гладку форму горошин, відмінно зберігається і тому вирощується для консервування і заморожування або просто - зеленого горошку

Горох. © Amy Stafford

У цукрових сортів пергаментний шар відсутній, в технічній стиглості стручки мають зелене забарвлення, погано вимолочується, тому вживаються в їжу цілком. При цьому чим більше м'ясисті стулки стручка, тим цукристі горох. Найсолодшими з цукрових сортів вважаються карликові, з невеликими лопатками і дуже маленькими горошинами.

Полусахарную горох так само має пергаментний шар, проте він слабо виражений і помітний в основному в повністю доспілих бобах.

Крім того, добре знати про те, що горох по формі насіння ділиться на круглий, зморшкуватий (мозковий) і перехідний. Третя група відрізняється здавленої формою горошин зі зморщеною або гладкою поверхнею. Мозковий горох має найбільше вміст сахарози - до 9%, саме з нього отримують консервовану і заморожену продукцію найвищої якості.

Існують відмінності і в скоростиглості, і в стійкості до знижених температур. Якщо хочеться отримати урожай гороху раніше - варто придивитися до надранньої гладкозерністим сортам. Вони настільки стійкі до несприятливих умов, що можуть висівати навіть в лютому. При цьому їх сходи з'являються над поверхнею грунту вже при температурі +4 - 7 ° С і можуть витримувати заморозки до - 6 ° С.

Якщо є бажання щоб горох був більшим і солодким - неоходімо вибирати сорти мозкового типу. Вони бувають різного терміну дозрівання і їх можна висівати з урахуванням того, щоб збирати урожай протягом усього літа. В цілому ж горох ділиться на сверхранний, ранній і сорти основного і пізнього врожаю.

Горох. © Amy Stafford

вирощування гороху

Перш ніж говорити про те, як домогтися врожаю гороху на весь літній період, варто згадати про те, що ця культура має свої агротехнічні прийоми для вирощування.

Підготовка до посадки

Перший з них - перевірка насіння гороху. Через те, що насіння бобових схильні нападкам шкідників і часто продаються пошкодженими, перед посівом їх необхідно замочувати. Цей нехитрий прийом, дозволяє не тільки виявити нежиттєздатні горошини, запобігає розмноженню несприятливих "прибульців" на ваших грядках, а й стимулює проростання насіннєвого матеріалу. При цьому, не варто чекати появи корінців, висаджувати в грунт необхідно тільки проклюнулися здорове насіння гороху, без явних ознак присутності під шкіркою шкідників.

При цьому, не варто чекати появи корінців, висаджувати в грунт необхідно тільки проклюнулися здорове насіння гороху, без явних ознак присутності під шкіркою шкідників

Замочування гороху перед посадкою. © Calli

Посадка гороху у відкритий грунт

Друге. Незважаючи на те, що горох не боїться холодів, і деякі лущильні сорти городники висівають ще в мерзлу землю, цукрові сорти рекомендується сіяти в грунт пізніше - з настанням стійкої теплої погоди, часто в кінці квітня - початку травня (в залежності від кліматичної зони). Але не можна чекати високих температур, так як сходи даної культури не переносять спеки і засмучують неабияким випаданням.

Третє. Вибирати під посадки гороху необхідно добре освітлені ділянки. Посів проводити за принципом дворядкового стрічки, залишаючи відстань між стрічками близько 50 см, а між рядками - близько 40 см для цукрових сортів і близько 20 см для лущильних. При цьому в ряді розташовувати насіння можна досить щільно, на відстані 4 см, так як горох одне з тих небагатьох рослин, яким загущення йде на користь, забезпечуючи більшу стійкість рослин і деякий притенение кореневої системи. Глибина загортання насіннєвого матеріалу становить 3 см на важких грунтах і до 5 см на легких.

Посів гороху. © Calli

Для того, щоб продовжити терміни збору врожаю гороху, по-перше, посіви необхідно проводити з кроком в 10 днів (аж до кінця травня), по-друге, - підбирати сорти з різними термінами дозрівання, і по-третє, - в спеку забезпечити культурі своєчасний полив і якісне мульчування, так як підвищені температури в сукупності з недостатньою кількістю вологи виснажують рослини, значно скорочуючи розміри стручків і якість врожаю.

Догляд за горохом

Існують і вимоги до поливу. Найбільшим чином горох потребує вологи в період цвітіння, тому в цей час його поливають не менше 2-х разів на тиждень, а то й частіше, орієнтуючись на погоду. До цвітіння полив може бути нечастим, але рясним - один раз в 7 днів. Після поливів і сильних дощів міжряддя гороху обов'язково рихлять, щоб збагатити грунт киснем. І, звичайно ж, не варто забувати про підгодівлі - тут кращим вибором може стати коров'як.

І, звичайно ж, не варто забувати про підгодівлі - тут кращим вибором може стати коров'як

Вирощування гороху на шпалері. © Peter

Велику роль у збільшенні виходу продукції грає і продумана підтримка рослин. По-перше, вона може бути надана за допомогою загущених посадок, по-друге, - за допомогою сусідніх культур-компаньйонів, і по-третє передбачена у вигляді спеціальних опор, зроблених з решітки, гілок або прутів. Це забезпечує гороху природні темпи зростання і допомагає відчувати себе комфортно, що і позначається на врожайності.

І, звичайно ж, ще одне правило. Для того щоб ваш горох не гальмував в формуванні стручків, необхідно вчасно знімати урожай. Робити це можна ножицями, можна акуратно відщипувати стручки нігтями, але (!) Не чекаючи повного визрівання стручків!

) Не чекаючи повного визрівання стручків

Сходи гороху. © Gardeningbren

Сорти гороху за термінами дозрівання

Надранні сорти гороху (висіваються в кінці лютого - березні):

  • Мрії, Піонер (цукрові сорти);
  • Little Marvel, Feltham First, Meteor, Kelvedon Wonder (лущильні гладкозерністие сорти).

Ранні сорти гороху:

  • Амброзія, Дитячий ранній, Чудо Кельведона, Оскар (цукрові сорти);
  • Коник, Onward, Медовик, Hurst Green Shaft, Віра, Ранній Грибовський 11 (лущильні сорти).

Сорти гороху основного врожаю:

  • Жегалова - 112, Цукровий 2, Невичерпний 195, Орегон, Цукровий Орегон (цукрові сорти);
  • Alderman Senador, Вусатий 5, хавский перли, Московський делікатес, Переможець Г-33, Фрагмент (лущильні сорти).

Пізні сорти гороху (до зняття першого врожаю близько 90 днів, висіваються дуже рано):

  • Телефон, Трійка (лущильні сорти).

Дрібносем'яні сорти гороху:

  • Waverex (цукровий сорт).

Яким буває горох?
Але, що ми знаємо про неї?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама