Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вибрати перекриття і підлоги в дерев'яному будинку

  1. КОНСТРУКЦІЯ Цокольний ПЕРЕКРИТТЯ І ПОЛІВ ПЕРШОГО ПОВЕРХУ
  2. Типові помилки при зведенні Цокольний ПЕРЕКРИТТЯ І ПОЛІВ ПЕРШОГО ПОВЕРХУ
  3. ПОРІВНЯННЯ БАЛОК З РІЗНИХ МАТЕРІАЛІВ

Фото: ShutterStock / Fotodom.ru

У будівельній термінології прийнято розрізняти перекриття (несуча конструкція) і підлогу (вирівнюють, ізолюючі та оздоблювальні шари), проте нерідко ці частини тісно пов'язані один з одним і працюють як єдине ціле. Скажімо, теплоізоляція може бути розташована між балками, тобто в товщі перекриття, а лаги - служити не для вирівнювання, а для перерозподілу навантаження на балки.

Таким чином, при проектуванні приватного малоповерхового будинку необхідно врахувати весь комплекс вимог до системи «перекриття + підлогу».

КОНСТРУКЦІЯ Цокольний ПЕРЕКРИТТЯ І ПОЛІВ ПЕРШОГО ПОВЕРХУ

Конструкція цокольного перекриття і підлоги першого поверху залежить в основному від типу фундаменту . Тут несучі балки неважко підперти, усунувши тим самим «хиткість» перекриття і збільшивши граничну навантаження на нього (як розподілену, так і зосереджену). Балкове перекриття з опорою на стовпи. Сьогодні, як і десятиліття тому, невеликі дерев'яні будинки часто будують на мелкозаглублённих фундаментах - стовпчастих, столбчато-ростверкових і стрічкових, а перекриття першого поверху роблять з дерев'яних балок.

Міжповерхове перекриття: 1 гіпсокартон; 2 - балка; 3 -накат з дощок товщиною 25 мм; 4, 6 - гідро-ізоляція; 5 - звукоізоляція; 7 - ДСП; 8 - підкладка; 9 - ламінат. Візуалізація: Володимир Григор'єв / Burda Media

Горищне перекриття: 1 - гіпсокартон; 2 - пароізоляція; 3 - теплоізоляція; 4 - балка; 5 - гідроізоляція; 6 - накат з дощок товщиною 35-40 мм. Візуалізація: Володимир Григор'єв / Burda Media

Кінці балок, в ролі яких виступають цілісні бруси перетином від 100 × × 150 мм, спирають на цокольний виступ або кріплять до стін (про способи кріплення ми розповімо нижче). Щоб уникнути вібрацій і прогинів статі, зводять додаткові проміжні опори - мелкозаглублённие цегляні або бетонні стовпчики. При цьому балки розташовують з кроком до 1,2 м, а опорні стовпчики - до 1,5 м. Далі до балок прибивають черепні бруски і влаштовують чорновий накат з необрізних дощок, на який укладають гідроізоляційний матеріал (руберойд, гідростеклоізол і т. П. ), а потім утеплювач (наприклад, два шари мінераловатних плит сумарною товщиною 150 мм). Поверх розстеляють ще один шар гідроізоляції так, щоб він трохи провисав між балками, і прибивають статеві дошки. Для інших підлогових покриттів (ламінату, паркетної дошки) потрібно спорудити по балках підставу з лаг, розташованих з кроком не більше 0,5 м, і вологостійкого листового матеріалу (фанери марки ФСФ, гідрофобізованих ДСП).

Міцність ригельного підстави залежить від товщини металу і якості зварювальних швів. Останні необхідно зачистити і пофарбувати фарбою по іржі. Далі гідроізолюючим складом, наприклад бітумним лаком, покривають всі деталі конструкції - як сталеві, так і дерев'яні. Фото: «проектстрой», «ЕкoФyндaмeнт»

Описана конструкція - одна з найдешевших, але не дозволяє довільно планувати перегородки та несучі елементи сходів - і ті й інші повинні спиратися на балки. Є у неї ще один, набагато більш серйозний недолік: в результаті нерівномірної усадки або під впливом сил морозного обдимання стовпи нерідко піднімають підлогу, зрушуються зі своїх місць, крениться і навіть падають. Таке перекриття (як і мелкозаглублённий фундамент) не можна рекомендувати в будинках, побудованих на «неблагополучних» грунтах і схилах. Ригельні перекриття з опорою на палі. Ця конструкція ідеально поєднується з фундаментом з гвинтових і буронабивних паль, пов'язаних металевим або залізобетонним ростверком. Ригелі - балки з металопрокату (швелера або двотавра) - встановлюють з кроком до 2-3 м і приварюють до ростверку або закладають в передбачені гнізда. Функцію проміжних підпор виконують палі, загвинчені через кожні 2,5-3,5 м. З металу виконується лише основний несучий каркас перекриття, поверх якого (перпендикулярно ригелів) монтують дерев'яні лаги, проклавши смуги товстого (від 4 мм) гідроізоляційного матеріалу там, де вони контактують з металом. У цій конструкції теплоізоляцію слід розташовувати між лагами, а для чорнового накату доцільно використовувати ЦСП або інший вологостійкий матеріал.

З 2016 року в Центральному науково-дослідному інституті будівельних конструкцій ім. В. А. Кучеренко за ініціативою компанії Good Wood були проведені випробування вогнестійкості клеєної балки перетином 150 × 400 мм з деревини ялини. Дослідження показало, що балка здатна витримувати зосереджене навантаження до 2 т після вогневого впливу протягом 93 хв і за показником залишкової міцності перевершила металеві та залізобетонні вироби. При цьому представники фірми-виробника стверджують, що балка не обробляють антипіреном. На підставі цих результатів деякі ЗМІ зробили узагальнюючий висновок про високу пожежну безпеку перекриттів з клеєних балок і сучасних дерев'яних будинків в цілому. Однак варто звернути увагу на те, що випробування залишили «за кадром» швидкість поширення полум'я в дерев'яній споруді, можливість обвалення дощатих накатів до прогорання балок і багато інших чинників.

Можливий і інший варіант, коли по ригелях пускають дерев'яні обв'язувальні балки з потужних брусів (150 × × 100 мм і більше), які пов'язують часто розташованими «ребрами» з перетином 150/200/250 × 50 мм. Ригельні перекриття не прогинається і не вібрує і дозволяє встановити каркасні перегородки і сходи в будь-якому зручному місці. Лагові підлогу по плиті фундаменту. Монолітні залізобетонні плити все частіше застосовують для влаштування фундаментів дерев'яних будинків, а на слабонесущих грунтах такі підстави практично поза конкуренцією. Зазвичай поверх плити фундаменту розстеляють два шари рулонної гідроізоляції і влаштовують Лагові підлогу. Для вирівнювання лаг використовують металеві кронштейни, пластикові клини, гвинтові опори. Якщо проектом передбачений високий цоколь, лаги укладають на цегельні стовпчики. Монолітний бетонну підлогу за плиті фундаменту. Дане рішення орієнтоване на монтаж водяної теплої підлоги: поверх гідроізолювати плити укладають шар твердого утеплювача (наприклад, екструдованого пінополістиролу товщиною від 50 мм) і на розділовий шар (скажімо, з армованої поліетиленової плівки) заливають бетонну стяжку товщиною приблизно 40 мм, замонолічівая в неї труби теплої підлоги.

Перекриття з опорою на стовпи: 1 - балка; 2 - опорний стовп; 3 - чорновий накат з антисептованих дощок; 4, 6 - рулонний гідроізоляція; 5 - утеплювач; 7 - статева доска.Візуалізація: Володимир Григор'єв / Burda Media

При ригеля і балочної конструкції перекриття також допустимо монтувати тепла підлога. Рівне суцільне підставу в цих випадках створюють з орієнтовано-стружкових або цементно-стружкових плит, а стяжку заливають в два етапи, арміруя перший шар дорожньою сіткою. Крім того, можна не замонолічівают труби, а прокласти їх в пустотах між балками, поверх утеплювача. Правда, у цього рішення є серйозні недоліки, зокрема - менш рівномірний нагрів поверхні підлоги, великі втрати енергії і збільшений ризик пошкодження труб з теплоносієм. Ми описали лише найпоширеніші конструкції перекриттів першого поверху. На практиці нерідко вдаються до різних комбінованим варіантам, застосовують готові пустотні плити, а в підсобних приміщеннях обходяться стяжкою по грунту. Іноді (наприклад, при стрічковому плаваючому фундаменті, побудованому на болотистих ґрунтах) розумніше відмовитися від проміжних опор, посиливши балки або збільшивши їх число.

З опорою на ростверк і палі: 1 - ростверк; 2, 5, 8 - гідроізоляція; 3 - лага; 4 - чорновий накат; 6 - паля; 7 - утеплювач; 9 - водостійка фанера (два шари); 10 - паркетна дошка. Візуалізація: Володимир Григор'єв / Burda Media

Традиційний спосіб кріплення балок перекриттів в дерев'яному будинку - врубка сковороднем між вінцями. Він дозволяє обійтися без додаткового кріплення, але має цілий ряд мінусів. При врубке відбувається ослаблення і самої балки, і стін будинку; правильне виконання замку вимагає часу і майстерності, а помилки загрожують появою щілин і продування стіни. У зв'язку з цим сьогодні більшість будівельних фірм вважають за краще використовувати металевий кріплення для балок, що випускається фірмами «Билар», Cullen, Simpson Strong Tie і ін. Скоби і кронштейни з оцинкованої сталі надійні і дозволяють монтувати балки всіх прийнятих перетинів.

Типові помилки при зведенні Цокольний ПЕРЕКРИТТЯ І ПОЛІВ ПЕРШОГО ПОВЕРХУ

  1. Використання в якості опори для балок нетривких дерев'яних стільців і мелкозаглублённих стовпів.
  2. Відсутність гідроізоляції між балками і опорами (елементами фундаменту, стовпами, палями).
  3. Недостатній захист балок і черепних брусків від гниття. Необхідна як мінімум дворазова обробка сухого матеріалу антисептиком з розпилювача або просочення в ванні.
  4. Застосування чорнових настилів з невологостійких матеріалів (неантісептірованних дощок, ДВП, ДСП і ін.).
  5. Недостатня товщина теплоізоляції (менше 100 мм).

Міжповерхове і горищне перекриття

Піднявши стіни на висоту першого поверху, зводять міжповерхове перекриття. Це полегшує подальше будівництво (не треба зайвий раз переставляти помости лісів), а крім того, перекриття збільшує стійкість коробки будинку. Між поверхами вся розрахункове навантаження припадає на балки. При цьому величина прольотів часто перевищує 5 м. Уникнути прогину і «хиткість» статі тут досить складно. Стандартний шлях вирішення проблеми - збільшення перетину і зменшення кроку балок - не завжди дає бажаний результат. У багатьох випадках доводиться задіяти балки підвищеної міцності - з LVL-бруса, дерев'яні двутаври, клеєні бруси. LVL-брус, склеєний з безлічі шарів лущеного шпону з паралельним напрямком волокон, володіє найбільшою міцністю і жорсткістю. З цього матеріалу випускаються балки, здатні перекривати проліт величиною до 13,5 м. При цьому LVL-брус відмінно протистоїть впливу вологи і агресивних середовищ. Мабуть, єдиний його серйозний недолік - висока ціна.

Комбіновані двутаври (горизонтальні полки з дощок, вертикальне ребро - з орієнтовано-стружкової плити) випускаються довжиною до 8 м. Вони в 3 рази легше і в 4 рази дешевше LVL-бруса, проте не володіють декоративними властивостями і повинні бути повністю приховані стельової конструкцією. Клеєні бруси з ялини, сосни, модрини, кедра здатні перекрити проліт величиною до 10 м. Вони легко фарбуються і ідеально підходять для декоративних стель з відкритими балками. При зведенні міжповерхового перекриття доводиться вирішувати ще один серйозний питання - звукоізоляції. І якщо побутової повітряний шум легко «відсікається» шаром мінеральної вати товщиною 80-100 мм (технологія монтажу матеріалу, по суті, та ж, що і в цокольному перекритті), то захиститися від ударних шумів набагато складніше, так як вони передаються через балки. Кілька зменшити звук кроків допоможе розділовий шар з пружинящего матеріалу (коркового шпону, спіненого поліетилену), прокладений між несучими елементами і покриттям підлоги. Набагато більш дієва міра полягає в пристрої перекриття з подвійними незалежними балками - статевими та стельовими. Останні можуть бути невеликого перерізу, так як повинні витримувати навантаження лише від підшивання і шумозащитного матеріалу. І на закінчення декілька слів про конструкції горищного перекриття при холодній даху.

Вертикальне навантаження тут невелика, і посилювати кроквяні затяжки, які виконують функцію стельових балок, як правило, не потрібно. Перекриття слід ретельно утеплити: рекомендована для середньої смуги Росії товщина мінераловатної ізоляції становить 150-170 мм. І не можна забувати про захисні шарах під утеплювачем і над ним. Перший (з поліетиленовою або поліпропіленової плівки) охоронить його від зволоження парами з нижерасположенного приміщення, другий (з руберойду і його аналогів) - від руйнування в результаті руху повітря на горищі.

ПОРІВНЯННЯ БАЛОК З РІЗНИХ МАТЕРІАЛІВ

Матеріал Плюси Мінуси Ціна,
руб. / пог. м * Цілісний масив
їли Доступність, декоративність (добре шліфуються, рівномірно фарбуються) Піддані викривлення Від 120 клеєної масив
їли Підвищена міцність, стійкість до викривлення, декоративність Виготовляються в основному на замовлення Від 260 Комбінований
двутавр: масив
дерева + ОСП Висока міцність і жорсткість, стійкість до викривлення

Низька стійкість до скручують навантажень.

При порушенні технології виробництва можлива емісія формальдегіду

Від 240 LVL-брус
Висока міцність і жорсткість, стійкість до викривлення, впливу вологи Значну вагу, погано шліфуються і фарбуються (через наявність клейових швів)
від 880
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама