Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Матеріал двотаврової балки. Розміри балок. Вага та позначення балок

  1. загальне поняття
  2. металеві балки
  3. Параметри балки двотаврової
  4. Балка і вага
  5. дерев'яні балки
  6. особливості установки
  7. залізобетонні балки
  8. основний розрахунок
  9. Застосування двотаврових балок.
  10. Види двотаврових балок.
  11. Розшифровуємо маркування двотаврових балок.
  12. Виготовлення двотаврових балок.
  13. Класифікація гарячекатаного двутавра
  14. Двотаврова балка з ухилом внутрішніх граней полиць
  15. Двутаври з паралельними гранями полиць
  16. Загальні характеристики гарячекатаних двотаврових балок
  17. Відмінності і загальні характеристики гарячекатаних двутавра і швелера
  18. Зварений двутавр: особливості виробництва та основні характеристики
  19. Маркування двотаврової балки, згідно ГОСТам
  20. Купити двутавровую балку
  21. Від чого залежить ціна двотаврової балки?
  22. Види і особливості двотаврової балки
  23. Сталеві двутаври з паралельними гранями полиць.
  24. Сталеві двутаври з ухилом внутрішніх граней полиць.
  25. Двотаврові балки для підвісних шляхів (монорейки).
  26. Зварна двотаврова балка.

Існує безліч видів балок. Їх поділяють за призначенням: фундаментні, для перекриттів, опорні; за матеріалом: сталеві, дерев'яні, залізобетонні. У більшості випадків вся інформація закладена в позначенні елемента, але зрозуміла вона тільки фахівцям. Щоб з'ясувати, що ховається за абревіатурами в назвах, як дізнатися розміри балок, визначити вагу, потрібний вид , Розглянемо основні категорії будівельних виробів.

загальне поняття

Балка - горизонтальний несучий елемент конструктивної системи, що має від однієї до кількох точок опори. Вона може перекривати як один (розрізна), так і кілька прольотів (нерозрізна). За матеріалом балки поділяють на:

  • Металеві (сталеві).
  • Дерев'яні.
  • Залізобетонні.

Їх застосовують в будівництві в якості несучих конструкцій, що працюють на вигин, і в машинобудуванні (наприклад, як елемент мостового крана).

металеві балки

Найбільша група. Класифікація, по якій можна отримати загальне уявлення про балках з металу:

1. За робочої схемою:

1.1. Однопрогонові (розрізні).

1.2. Багатопрогонові (нерозрізні).

1.3. Консольні (з однією опорою у вигляді защемлення).

Розрізні є найбільш зручними для виготовлення і монтажу в порівнянні з багатопрогоновими. Нерозрізні балки доцільно встановлювати на надійні опори, де немає небезпеки нерівномірного їх просідання.

2.1. Прокатні (однотавровие, двотаврові, наскрізні).
2

2.2. Складові: зварні, болтові, клепані.

Найпоширенішими в застосуванні вважаються балки двотаврові - вони прості при виробництві та універсальні у використанні. Далі саме їх і розглянемо.

Параметри балки двотаврової

Металеві вироби відрізняються своєю надійністю і високими технічними показниками. Двотаврові балки - не виняток. Їх відносять до розряду сортового прокату, виробництво ведеться за технічними умовами. У свою чергу, ТУ спираються на вимоги, яким повинна відповідати балка: ГОСТ 535-2005 «Прокат сортовий і фасонний із сталі вуглецевої звичайної якості» їх регламентує.
Металеві вироби відрізняються своєю надійністю і високими технічними показниками

По виду профілю балки можуть бути:

1) З паралельними поличками:

1.1) Нормальні (Б).

1.2) З широкої поличкою (Ш).

1.3) Колонні (К).

У найменуванні вироби вид профілю завжди зашифрований. Наприклад, балка 20Б1 розміри має на увазі такі: висота 20 см, Б - нормальна, ширина полички - 100 мм (10 см).

2) З ухилом внутрішніх граней:

2.1) Звичайні - 6-12% ухилу.

2.2) Спеціальні: М - для підвісних шляхів кранів і іншого устаткування (≤12%).

2.3) С - для армування стовбурів шахт (≤16%)

Балка і вага

Дані величини залежать один від одного, а також від типу стали, застосованого для виробництва. Щоб визначити їх, необхідно скористатися довідковими таблицями. Де їх взяти?

Існують сортаменти на основі ГОСТів 8239-89, 19425-74, 26020-83. За типом профілю вибирайте відповідну таблицю, знайдіть в ній необхідні розміри балок, для кожного конкретного випадку дана маса вироби на 1 погонний метр. Дана величина вважається довідкової, використовується в розрахунках, але на ділі може незначно відрізнятися від фактичної (якщо виробництво ведуть по ТУ). Існують сортаменти на основі ГОСТів 8239-89, 19425-74, 26020-83

Наприклад: балка 20Б1. Розміри по сортаменту: висота - 200 мм, ширина - 100 мм, товщина стінки - 5,6 мм, розмір полички - 8,5 мм, радіус заокруглення внутрішньої грані - 12 мм.

І вага якої вказані в таблиці, є еталоном для даного виду. При покупці виробів виробник зобов'язаний подати інформацію про фактичні параметри елементів клієнту.

дерев'яні балки

Найбільш часто застосовуються в будівництві будинків як елементи перекриття підлог, поверхів, оздоблювального шару стелі, як частина конструкції ферм, крокв для влаштування даху. Елемент являє собою брус прямокутного перерізу з параметрами по висоті - 140-250 мм, по ширині - 50-160 мм. Довжина може становити від 2 до 5 метрів (без урахування розміру обпирання).
Найбільш часто застосовуються в будівництві будинків як елементи перекриття підлог, поверхів, оздоблювального шару стелі, як частина конструкції ферм, крокв для влаштування даху

По складу брус може бути як цільним, так і клеєним (багатошаровим). Для виробництва використовують хвойні породи дерев, оскільки вони володіють хорошою еластичністю і працюють на вигин, що важливо для несучих горизонтальних елементів.

Розміри дерев'яних балок залежать від величини навантаження на майбутнє перекриття, від типу заповнення обсягу конструктивного елементу (утеплювачі, накати), від величини прольоту. Всі ці параметри регламентує ГОСТ 4981-87 «Балки перекриттів дерев'яні».

особливості установки

Перед застосуванням дерев'яні елементи обов'язково обробляють антисептичними складами, що запобігають гниття, пошкодження мікроорганізмами і гризунами, а також підвищують вогнестійкість брусів.
Перед застосуванням дерев'яні елементи обов'язково обробляють антисептичними складами, що запобігають гниття, пошкодження мікроорганізмами і гризунами, а також підвищують вогнестійкість брусів

Елементи перекриттів встановлюють в спеціально влаштовані гнізда при веденні кам'яної кладки або за допомогою врубки в верхній вінець конструкції стін з різних дерев'яних матеріалів. Установку виробляють від крайніх до центральних брусів. Опорний кінець повинен бути не коротше 15 см.

  • При укладанні бруса на зовнішні стіни вільні кінці спилюють під 60 0, обробляють антисептиками і захищають руберойдом або толем.
  • При закладенні балки в кам'яну кладку, кінець бруса необхідно просушити і обробити бітумом, щоб запобігти його гниття.
  • Заповнювати просторову слід утеплювачем. Можна організувати дерев'яну коробку.
  • У товстих стінах обов'язково потрібно залишати вентиляційний канал, по якому буде віддалятися волога з вільного кінця.
  • При тонких стінах (до двох цеглин) простір в нішах допустимо заповнювати цементним розчином.
  • На внутрішні стіни балки укладають на рубероидную прошарок.

Брус може бути замінений на колоду, діаметр якого відповідає висоті прямокутного перерізу елемента. Це економічно з точки зору покупки матеріалу, але варто пам'ятати, що фіксація повинна проводитися особливим чином за допомогою анкерів із закладенням в стіни.

залізобетонні балки

Широко застосовуються в великому будівництві житлових і громадських будівель.

Класифікують балки за кількома параметрами, основним можна вважати поділ за призначенням і виду перетину одночасно:

  • Фундаментні. Застосовуються для влаштування основ промислових об'єктів і житлових будинків в зонах підвищеної сейсмічної активності. Можуть мати Т-подібний профіль або перетин у вигляді трапеції.
  • Кроквяні подвійні або односхилі системи служать для влаштування перекриттів дахів в виробничих і фермерських комплексах. Мають виступи для кріплення рейок.
  • Прямокутні балки з різними конфігураціями (однотаври, двутаври, L- і T-образні профілі) служать для перекриття прольотів фасадів, перекриттів довжиною до 18 метрів.

Розміри балок залежать від їх призначення і мають різні параметри. Наприклад, кроквяні конструкції мають довжину до 24 м, а рядові елементи перекриттів можуть спиратися на проліт до 18 м. Інші параметри визначаються індивідуально для кожного виробу.

Розміри можна дізнатися в каталогах Держстандарту або у конкретних виробників, оскільки вони можуть відрізнятися. ГОСТ 20372-90 «Балки кроквяні і підкроквяні залізобетонні» визначає основні вимоги до виробів, матеріалів і армування конструкції, на цій основі підприємства створюють ТУ.

основний розрахунок

Всі будівельні конструкції за радянських часів були розділені на серії. Існують уніфіковані каталоги ЗБВ, в яких наведені всі види і розміри блоків, балок, плит, вироблених на заводах різних регіонів. В табличних зведеннях представлені розміри всіх частин елементів, їх розрахункова маса. Дана література досі може використовуватися як довідкова при проектуванні будинків, але інженери обов'язково порівнюють дані ЗБВ з наявністю таких виробів у сучасних постачальників.
Всі будівельні конструкції за радянських часів були розділені на серії

Існує кілька принципів, за якими обраховують Розміри повинні відповідати таким параметрам:

  1. Висота становить не менше 5% від довжини прольоту.
  2. Ширину балки визначають співвідношенням 5: 7 (ширина до висоти).
  3. Армування вироби виробляють за схемою: 2 прута знизу і зверху (опір прогину). Для каркаса беруть сталеві стрижні діаметром 12-14 мм.

Таким чином можна визначити необхідні розміри балки для конкретної ділянки.

Різновиди двотаврових балок

двотаврова балка є прокат або зварений профіль, в розрізі нагадує букву «Н», і який використовується в якості відповідальних несучих конструкцій. Балка сталева двотаврова - більш виграшний варіант в будівництві, в порівнянні з квадратним профілем відповідного перетину, конструкція виходить більш міцною і більш полегшеною. Використовуються такі балки там, де потрібна підвищена опірність статичним і динамічним навантаженням. Балку двутавр овую широко застосовують для виготовлення різноманітних металоконструкцій і споруд цивільного та промислового будівництва, підвісних шляхів, мостів, шахтних перекриттів, в автомобільній промисловості і для приватного будівництва, для армування бетонних виробів, в залізничній промисловості. Для кожного виду робіт існує своя різновид балок, що відрізняються між собою кутом нахилу граней полиць, товщиною стали, співвідношенням довжин між стикувальними елементами. Всі види балок класифікуються за стандартами якості.

Двутаври діляться на:

балки з паралельними гранями полиць по двутавр ГОСТ 26020 -83 і стандарту СТО АСЧМ 20-93. Балка ГОСТ 26020 передбачає сталеві двотаври гарячекатані з паралельними гранями полиць висотою до 1000мм і шириною до 400мм.

Двотавр СТО АСЧМ 20-93

- стандарт СТО АСЧМ 20 поширюється на гарячекатані двутаври з паралельними гранями полиць з нелегованої і низьколегованої сталі.

За співвідношенням розмірів, форми профілю і умов застосування ці двутаври в свою чергу поділяються на:

нормальні двутаври

- мають індекс Б (наприклад, балка 20 Б1, двутавр 25Б1, балка 30 Б2, 40Б1), широкополковий двутавр - має індекс Ш (балка 25 Ш1, двутавр 30 Ш1, двутавр 35Ш1, 45Ш2), двутавр колонний - має індекс К (20К1, двутавр 30К1, 40К3). Наведемо приклад розшифровки позначення балки 40Ш2:

цифра 40 означає висоту балки в см,

цифра після букви -

2 - модифікація, чим вона більша, тим двутавр важче і товщі. Б Алкі нормальні застосовують для перекриттів, зведення стін, сходів, опор, при будівництві ферм, мостів, різних гідроспоруд. Балки широкополочні двотаврові використовуються в несучих конструкціях перекриттів, для сходових прольотів. Колонні балки використовують в промисловому будівництві.

Балка двотаврова низколегированная 09Г2С проводиться за стандартом СТО АСЧМ 20. Марка стали 09Г2С відповідає будівельним конструкціям С345 і надає двотавр підвищену міцність, стійкість до дуже високим (до +450 град С) і низьким (до -70 град С) температур, не утворюючи тріщини. Останній факт дозволяє використовувати цю балку в умовах крайньої півночі. Металеві балки 09Г2С виготовляють нормальні, балки 09Г2С широкополочні, балки 09Г2С колонні.

Балки з ухилом внутрішньої грані полиць: звичайні балка ГОСТ 8239 -89 і спеціальні двутавр ГОСТ 19425 -74. Такі двутаври володіють великою міцністю і здатністю витримувати великі навантаження, тому використовуються при зведенні мостів і використовуються в якості перекриттів будівель.

Балка двотаврова ГОСТ

8239 поширюється на гарячекатаний сталевий двотавр з ухилом внутрішньої грані полиць (ухил 6 - 12%) (двутавр розміри: двутавр 10, двутавр 12, двутавр 14, балка 16, балка 18, двутавр 20). ГОСТ 19425 відноситься до:

а) гарячекатаних двотавровим балках для підвісних магістральних шляхів -

балки монорейкові двотаврові

- мають індекс М, ухил граней полиць не може перевищувати 12%. Розміри балки: 18М, 20М, 24М, балка 30М, 36М, 45М. Монорейкові балки застосовують також для виробництва кран-балок, козлових і мостових кранів, електротельферів.

б) балках для армування шахтних стволів -

спеціальні - мають індекс С - з ухилом граней не більше 16%. Такі балки застосовують для зміцнення склепінь при прокладанні тунелів і шахт.

в) швелерів спеціальним.

Зварні балки виготовляють з більшою висотою вироби -

до 1500 мм, і довжиною до 16м. Їх використовують тоді, коли закладені навантаження в проект, що перевищують можливості прокатної балки. Зварна балка дає можливість зменшити витрату, кількість відходів і собівартість металу, зменшити вагу металоконструкції, зберігаючи несучу здатність профілю. Така балка сталева виготовляється строго під замовлення і виконується на автоматизованих лініях, відповідно до нормативів. Зварену балку застосовують для каркасних, несучих підкранових конструкцій, для великих прольотів перекриттів. Компанія ЗАТ «Металлоторг» виробляє виготовлення зварної балки на складах в Лобні і Твері, використовуючи марки стали 3 і сталь 09Г2С.

У вивченні сортамент двутавров, розміри балки, двутавр ціна, вага двутавра, вага погонного метра балки допоможе наш сайт. Зробити розрахунок балки можна звернувшись до наших менеджерів, також у них можна купити балку двотаврові, балки перекриття, зробити замовлення і купити зварену балку, купити балку 09Г2С, вирішити питання з різання і доставці оплаченого металопрокату.

Двотаврові балки, які широко використовуються в будівництві при створенні перекриттів, це вид металопрокату, матеріалом для якого служить проста вуглецева, або низьколегована, тобто з додаванням легуючих елементів, сталь. За фігурі перетину така балка нагадує букву "Н", що надає цій формі сортового фасонного прокату додаткову жорсткість і стійкість, а також міцність всієї будується конструкції (двутаври в рази жорсткіше і міцніше квадратного профілю і куточків). Стандартний двотавровий профіль виготовляється у формі похилого або горизонтального бруса. Найпоширеніший приклад металевої двотаврової балки - це залізнична рейки.

Застосування двотаврових балок.

Область застосування двотаврової балки простягається від важкого машинобудування і вагонобудування до спорудження мостів, підвісних шляхів, колон і будівництва промислових приміщень, які займають великі території. Масштаби будівель мають на увазі колосальні навантаження на опори, несучі конструкції і підстави. Завдяки особливостям форми, двотаврові балки легко справляються з рівномірним розподілом вертикального навантаження, протистоять «Неперпендикулярність» навантажень, таким як скручування. Вони сприяють зниженню загальної ваги споруди. Оптимальна відстань між балками і вірний діапазон в осях опор витримує постійну і змінну навантаження в складі будь-якого перекриття. Використання двутавра, до всього іншого, істотно знижує витрати і період будівництва, запобігає усадку і будь-яку деформацію підстави споруд. Для розрахунку балки перекриття, скористайтеся онлайн калькулятором розрахунку балки перекриття.

При зведенні каркасів житлових приміщень застосовується дерев'яний двутавр, в тому числі при оформленні екстер'єру та облицювання будівлі.

Види двотаврових балок.

Внутрішні межі двотаврових полиць можуть бути розташовані похило, або паралельно. Сукупність профільних балок (сортамент) орієнтується на взаимоположение похилих (У) і паралельних (П) зовнішніх граней, на відстань між ними.

Типорозміри і ГОСТи:

Балка двотаврова ГОСТ 26020 83 - має паралельні грані полиць, висота варіюється від 10 до 100 см, а ширина полиць - від 5,5 до 40 см. По ширині розрізняють узкополочние (У), нормальні (Б), среднеполочние (Д), широкополочні (Ш) і колонні (К). Висота профілю колонного двотавру практично ідентична ширині полиці.

Двутаври з похилими гранями полиць, класифікуються на:

Звичайні (ГОСТ 8239 89) - максимальна величина ухилу внутрішніх граней порядку 6-12%;

Спеціальні (ГОСТ 19425 74) - М (для підвісних шляхів), з кутом нахилу не більш 12% і С:

(Для армованих шахтних стволів), максимальний кут нахилу 16%.

Габарити будь-якого готового виробу, що відповідає стандартам ГОСТ, збігаються з заявленими в кресленні по висоті, ширині і товщині і поперечним перерізом.

Розшифровуємо маркування двотаврових балок.

Візьмемо двутавровую балку з паралельними гранями з наступною маркуванням - 24ДБ1. Перші дві цифри - це висота групи профілів (в сантиметрах), наступні за ними літерні індекси позначають вид профілю згідно ширині полиць; далі, в разі, коли параметри полиць і стінок відрізняються, вказують розмір профілю в серії.


Виготовлення двотаврових балок.

Виготовлення двотаврової балки здійснюється в кілька кроків. Попередньо сталевий лист розрізають на смуги необхідної довжини і ширини. Далі, на фрезерному верстаті обробляють кромки для кращої проварки шва. Заготівлю затискають і позиціонують на спеціальному гідравлічному стані. Наступним етапом двутавр зварюють під флюсом двома комплектами зварювальних головок на зварювальному верстаті. За допомогою автоматів привариваются поясні шви, ребра жорсткості приварюються вручну, іноді - напівавтоматом. У разі, коли поясні шви зварюють вручну, процес складання зазнає змін. В пояс нижньої частини балки встановлюють вертикальну стінку, а вже потім ребра жорсткості. Їх затискають і монтують пояс у верхній частині. Вся конструкція фіксується хомутами і приварюється.

У фіналі складання конструкції відбувається або в спеціально кондуктора, або за допомогою хомутів і прихваток.

Для подальшого кращого нанесення лакофарбового покриття, готовий виріб обробляється дрібоструминного установкою, яка видаляє бруд, іржу, маслений наліт.

Стиковка двотаврових балок відбувається за наступним сценарієм: спочатку частково заварюють шви поясів в обох сторонах від стику, потім зварюються вертикальні стінки, два пояси (спочатку заварюють той, що йде на розтягнення, потім той, який йде на стиск). Завершуючи процес, зварюють ті ділянки, які були не порушені спочатку роботи.

Зварна конструкція, маючи відносно малу вагу (на третину легше аналогічної їй за розмірами прокатної), перевершує її по міцності і властивостями і стійкості до різного виду навантажень. Зварна балка відрізняється зниженою металлоемкостью, а отже і зниженою собівартістю, що є перевагою перед прокатної конструкцією.

- вид сталевого прокату, найбільш часто застосовується при створенні несучих конструкцій. Форма перетину, що нагадує букву «Н», забезпечує двотавр значну жорсткість. Для виготовлення цієї сталевої продукції використовують «чорні» вуглецеві стали або низьколеговані типу 09Г2С. Існує два способи виробництва продукції Н-образного профілю: гаряча прокатка і зварювання.

Класифікація гарячекатаного двутавра

За формою перетину гарячекатаний двотавр поділяють на дві групи: з ухилом внутрішніх граней полиць (виготовляється по ГОСТам 8239-89 і 19425-74 для спеціальних видів) і з паралельними гранями полиць (ГОСТ 26020-83).

Двотаврова балка з ухилом внутрішніх граней полиць

Продукція, вироблена за ГОСТом 8239-89, має допустимий ухил граней не більше 12%. Точність прокатки: підвищена ( «Б») і звичайна ( «В»).

Балки спеціального призначення (ГОСТ 19425-74) використовуються для:

  • «М» - споруди підвісних шляхів (нахил внутрішніх граней полиць не більше 12%);
  • «С» - армування шахтних стволів (ухил може досягати 16%).

Двутаври з паралельними гранями полиць

Номенклатура цієї продукції включає прокат з розмірними параметрами:

  • висота - 100-1000 мм;
  • ширина полиць - 55-400 мм.

Типи двотаврових балок з паралельними гранями полиць

  • «Б» - нормальні. Цей вид прокату затребуваний при спорудженні конструкцій з колонами гратчастого типу.
  • «Ш» (20Ш-100Ш) - широкополочні. Ширина полиць дорівнює висоті. Ці вироби сприймають стискаючі зусилля в конструкціях з невеликими колонами.
  • «К» (20К-40К) - колонні;
  • «Д» - двутаври додаткової серії.

Такі ж типи гарячекатаних виробів з паралельними гранями полиць виготовляються, крім стандарту 26020-83, за технічними умовами СТО АСЧМ 20-93. Їх розмірні параметри в деяких випадках не збігаються, особливо часто відмінності зустрічаються у крупноразмерной продукції.

Загальні характеристики гарячекатаних двотаврових балок

Для цієї продукції характерна міцність на вигин і стиск. Використання двутавра в будівництві дозволяє уникнути при експлуатації будівель зрушень, усадки, утворення тріщин.

Гаряча прокатка - основний спосіб виробництва двутавра. Процес - високопродуктивний і дозволяє отримати високу точність розмірів. Недолік - наявність окалини на поверхні. Виготовляються такі вироби на дорогих і складних в налагодженні рельсобалочного стану. Як заготовок (в залежності від розмірів кінцевої продукції) використовуються сляби або квадрати (для дрібного сортаменту).

На міцності виробів впливають:

  • марка стали - для виготовлення продукції відповідального призначення і / або призначеної для роботи в суворих кліматичних умовах застосовують низьколегованісталі типу 09Г2С;
  • загальна довжина конструкції;
  • тип поперечного перерізу (з паралельними гранями полиць або з ухилом внутрішніх граней);
  • спосіб закріплення балки і вид навантаження.

Основні недоліки прокату з перетином Н-подібної форми:

  • схильність використовуваних марок стали до виникнення корозії, що робить необхідними захисні заходи - цинкування або фарбування;
  • несуча здатність істотно знижується зі збільшенням довжини прольоту.

Відмінності і загальні характеристики гарячекатаних двутавра і швелера

Основна відмінність цих двох видів фасонного прокату - форма профілю, що впливає на міцність і області застосування:

  • При Н-подібної конфігурації перетину полки виступають по обидва боки стінки на однакову відстань. Завдяки цьому, стінка працює практично тільки на стиск, зусилля, які прагнуть скрутити двутавровую балку, невеликі або відсутні. Жорсткість стінки забезпечена з двох сторін.

Увага! При будівництві великогабаритних будівель для створення великопрольотних перекриттів, що зазнають високі навантаження, перевагу віддають двотавровим балках.

  • В полки виступають з одного боку стінки, тому грають роль односторонніх важелів. У виробі можуть виникати значні скручують зусилля. При необхідності збільшення жорсткості стінки двох швелерів зварюють з отриманням вироби, подібного двотавр. За міцності воно не набагато поступається гарячекатаного двотавр з аналогічними розмірними параметрами. Крім зварювання, для з'єднання стінок використовуються заклепки або болти. При установці швелера в якості несучої балки його можуть зварювати в коробку з посиленням конструкції сталевими накладками. Однак створення подібних виробів - досить трудомісткий процес. Переваги швелера: зручність монтажу в місцях примикання до інших елементів, менша вартість, в порівнянні з двотаврів. В основному ця продукція використовується в приватному малоповерховому будівництві, при спорудженні гаражів і госпбудівель.

При порівнянні двутавра і швелера можна виділити їх спільну рису: ці вироби не розраховані на значні зусилля, прикладені перпендикулярно площині стінки.

Зварений двутавр: особливості виробництва та основні характеристики

У певних випадках більш вигідним варіантом, в порівнянні з гарячекатаних аналогом, є зварна балка . Ця продукція широко застосовується в будівельній сфері: при спорудженні житлових будинків, промислових і громадських об'єктів, інфраструктурних об'єктів.


етапи виготовлення зварного двутавра

  • Розкрій сталевих листів на смуги необхідних розмірів.
  • Оброблення кромок на спеціальному верстаті. Це операція потрібна для поліпшення провару.
  • За допомогою спецтехніки заготовки укладають на конвеєр складального стану, позиціонують і фіксують.
  • Зварювання під флюсом здійснюється на спеціальному верстаті, на якому розміщені комплекти зварювальних головок, що переміщаються по порталу.

Увага! Особливість процесу, що проходить на сучасних автоматичних лініях, полягає в тому, що його якість постійно відстежується лазерною системою. При виявленні дефекти усуваються, перевірка проводиться повторно.

  • Виправлення, сверловка і торцювання на верстатах з числовим програмним управлінням.
  • Очищення дрібоструминного установкою від іржі, бруду, масла.
  • Може наноситися лакофарбове покриття.

Переваги зварного двутавра

  • Залежно від області застосування, виріб може виготовлятися зі змінною товщиною профілю, з двох видів стали для полиць і стінок - менш і більш дорогої, - з перфорацією, що зменшує вагу. Такі варіанти дозволяють здешевити продукцію зі збереженням міцності на навантажуються ділянках.
  • Двотавр в каркасних будівлях знижує вагу конструкції, що дозволяє використовувати менш масивний фундамент.
  • Використання цих виробів дає можливість створювати складні архітектурні форми.

Різновиди зварного двутавра, що випускаються сучасними виробниками

  • Сортамент, аналогічний сортаменту прокатних двотаврів «Б», «Ш», «К» з паралельними гранями полиць, що виготовляються за ГОСТом 26020-83 і СТО АСЧМ 20-93. зварні шви для рядових малонавантажених двутавров виконуються по 2-й категорії, відповідно до Держстандарту 23118-99 або СП-53-101-98. Шви ТЗ (двосторонні кутові без скосу кромок) повинні відповідати ГОСТу 8713-79.
  • Спеціальні вироби, виготовлені за кресленнями замовника.
  • Полегшені перфоровані балки, що мають «вікна» в стінках, що дозволяють полегшити конструкцію зі збереженням міцності.
  • Вироби змінного перерізу.
  • Балки з полками різної ширини.
  • Для роботи у важких умовах, при планованих циклічних і змінних навантаженнях виготовляють продукцію, посилену ребрами жорсткості.

Маркування двотаврової балки, згідно ГОСТам

Вироби Н-образного профілю маркують таким чином:

  • дві початкові цифри означають висоту профілю в сантиметрах;
  • буквений індекс вказує вид профілю відповідно до ширини полиці - «Б», «Ш», «К».

Маркування зварного двутавра зазвичай містить:

  • шифр виробника;
  • розміри поперечного перерізу в мм: висота х товщина стінки, ширина х товщина полиці;
  • катет в мм і конструкція поясних швів позначаються буквами - «О» (односторонній шов), «Д» (двосторонній), «П» (з повним проваром стінки);
  • в дужках вказується тип прокатного двутавра, на заміну якому виготовлений зварений аналог, цей параметр є необов'язковим у маркуванні;
  • шифр нормативного документа , Якому відповідає зварений профіль.

Приклад позначення - ДЗТ 174х8 200х12 6О (20К2) ДСТУ БВ.2.6.-75: 2008, де:

  • шифр підприємства - ДЗТ;
  • стінка перетином - 174х8 мм;
  • полку перетином - 200х12 мм;
  • поясний шов односторонній з катетом 6 мм;
  • виріб за розмірами аналогічно прокатному двотавр 20К2;
  • нормативний документ - ДСТУ БВ.2.6.-75: 2008.

GD Star Rating
a WordPress rating system

Сталевий двутавр: види, характеристики, області застосування, 4.8 out of 5 based on 4 ratings

Балка двотаврова є найбільш поширений і часто застосовується в будівництві вид фасонного металопрокату. Сталева двотаврова балка (двотавр) знаходить широке застосування при зведення житлових будинків, будівництво промислових будівель, мостів, колон, тунелів і шахт - в тих випадках, де споруда повинна витримувати значні навантаження.

повсюдне використання металевих балок можна пояснити їх унікальними характеристиками міцності. Металоконструкції, виконані з двотаврового «Н» -образного профілю, успішно перерозподіляють вертикальні і горизонтальні навантаження. Цей процес успішно реалізується, завдяки жорсткості профілю балки. Застосування сталевих балок в будівництві дозволяє знизити вагу несучих конструкцій і скоротити витрати на зведення об'єкта.

Купити двутавровую балку

Ви шукаєте надійного постачальника, щоб купити двутавровую балку? Компанія МЕТАЛ-ЕНЕРГІЯ займається поставками металопрокату з 2005 року. За цей час ми накопичили солідний досвід в області продажу і обробки металу.

У число наших постачальників металопрокату входять такі відомі підприємства, як: НТМК (Нижньотагільський металургійний комбінат), ЗСМК (Західно-сибірський металургійний комбінат), Arcelor Mittal і багато інших. Все це дозволяє нам пропонувати продукцію високої якості за привабливою ціною! Купити двутавровую балку у нас можна як оптом, так і в роздріб. Ми допоможемо Вам визначитися з вибором!

У нашій компанії Ви можете купити металопрокат і замовити наступні послуги:

  • Різання балки за необхідними розмірами
  • Доставку балки з розвантаженням на вашому об'єкті
  • Виготовлення зварних балок і металоконструкцій
  • оцинкування балок

Від чого залежить ціна двотаврової балки?

Ціни на двутавровую балку залежать від багатьох чинників:

  • ОБСЯГИ поставки
  • Вид балки (нормальна, широкополочних, колона, монорельсової або зварних)
  • Марка стали (низколегированная або вуглецева сталь )
  • Стандарт виготовлення балки (ГОСТ, СТО АСЧМ, ТУ)

Вплинути на вартість сталевої балки може мірність, клас точності виготовлення і інші важливі параметри.

Види і особливості двотаврової балки

Цей вид металопрокату має різні варіанти виконання і відрізняється широким сортаментом. Пропонуємо вам ознайомитися з коротким описом типів і основних характеристики двотаврових балок.

Сталеві двутаври з паралельними гранями полиць.

Балки цього типу виготовляються відповідно до ГОСТ 26020-83 зі сталі методом гарячого прокату. Існує три типи даних виробів: Нормальний двутавр - Б, широкополковий - Ш, колонний - К.

  • Тип - Б. Нормальний двутавр, має висоту профілю від 100 до 1013 мм і ширину полиць від 55 до 320 мм. Широкий діапазон розмірів дозволяє застосовувати його при зведенні мостів, металевих ферм, споруд або використовувати в машинобудівній галузі при проектуванні навантажених рам, фундаментів і інших конструкцій.
  • Тип - Ш. широкополковий двутавр, відрізняється збільшеною шириною полиць, яка надає йому додаткову жорсткість. Стандартом передбачені наступні розміри балки: висота профілю від 193 до 718 мм, ширина полиць: від 150 до 320 мм. завдяки конструктивними особливостями , Даний вид двотавру активно використовують при спорудженні перекриттів будівель, а також в мостобудуванні.
  • Тип - К. Колонний двутавр, використовується як основний елемент при будівництві колон і несучих елементів будівлі. Його розміри: висота профілю від 195 до 431 мм, ширина полиці від 200 до 400 мм. На відміну від раніше описаних типів, він має велику товщину стінки і полиць, а також дещо інший вигляд в перерізі (висота профілю приблизно дорівнює його ширині). Цей вид двотавру оптимальний для високонавантажених частин конструкцій.

Сталеві двутаври з ухилом внутрішніх граней полиць.

Цей вид сталевої балки виготовляється відповідно до ГОСТ 8239-89 і СТО АСЧМ 20-93 методом гарячого прокату і має висоту стінки від 100 до 600 мм. Стандарт передбачає два класи точності: В - звичайний і Б - підвищений. Основною областю застосування таких елементів є будівництво і машинобудування.

Двотаврові балки для підвісних шляхів (монорейки).

Балки монорейкові виготовляються відповідно до ГОСТ 19425-74 зі сталі, методом гарячого прокату. ГОСТом передбачено два класи точності: звичайна - В і висока - А. Балка двотаврова може мати такі розміри: висота профілю від 180 до 450 мм, ширина полиці від 90 до 150 мм. Ухил внутрішніх граней становить 12%. Цей елемент застосовується при спорудженні козлових кранів і кран балок. У рідкісних випадках його використовую при будівництві. З метою збільшення міцності, профіль має збільшену товщину полиці і стінки.

Зварна двотаврова балка.

Металеві балки (двотаври) це типу виробляються на спеціалізованому обладнанні шляхом зварювання листової сталі. Зварна балка може бути виготовлена ​​за індивідуальним вимогам клієнта, на відміну від гарячекатаної (прокатної) балки, довжина і ширина якої, суворо визначені державними стандартами. У ряді випадків, зварена балка може бути хорошою альтернативою для гарячекатаного двутавра.

Щоб визначитися з вибором двотаврової балки або розрахувати замовлення, зателефонуйте нам або напишіть через форму зворотного зв'язку. Ми зробимо розрахунки в найкоротші терміни і запропонуємо вигідні умови співпраці!

Будемо раді запропонувати Вам свої знання і досвід!


Де їх взяти?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама