Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Стимулятори коренеутворення рослин

  1. Що таке стимулятори коренеутворення?
  2. Що ще є в складі стимуляторів?
  3. Стимулятори з екстрактів
  4. Форми випуску препаратів і методи обробки рослин
  5. Як користуватися стимуляторами коренеутворення?
  6. Природні стимулятори вкорінення і способи їх використання
  7. Допоможуть і механічні дії

Стимулятори коренеутворення використовують для стимулювання росту і розвитку, а також для власне формування кореневої системи у держака при розмноженні таким способом. Звичайно, стимулятори коренеутворення можна назвати тими чудовими препаратами, які можуть «воскресити» одеревів держак і привести до утворення на ньому коренів, скажімо, якщо він зрізаний в середині літа. Але якщо чітко слідувати термінів зрізання пагонів, нарізки їх на черешки і висадки в теплицю, то стимулятори коренеутворення допоможуть обов'язково. Справа в тому, що є такі культури, як наприклад, ірга, глід або агрус, які без стимуляторів коренеутворення вкорінюються дуже погано або НЕ вкорінюються зовсім. Стимулятори коренеутворення використовують для стимулювання росту і розвитку, а також для власне формування кореневої системи у держака при розмноженні таким способом

Укорінення живця за допомогою стимулятора коренеутворення. © Wikivisual

Крім стимулювання освіти кореневої системи держака тієї чи іншої культури, дані стимулятори можуть ще й сприяти розвитку додаткових коренів при пересадці саджанців на постійне місце, наприклад, при обриві частини кореня у саджанця, при сильних травмах кореневої системи, та й абсолютно здорових коренів вони теж допоможуть швидше адаптуватися в нових грунтових умовах.

Що таке стимулятори коренеутворення?

Найчастіше - це біологічно активні речовини, або як їх ще називають, фітогормони, які в природному середовищі формуються в кожній рослині, і чим більше фітогормонів накопичується в пагонах, тим легше вкорінюється ту чи іншу рослину. Наприклад, їх дуже багато в смородині, багато в калині, аронії та інших рослинах.

Найбільш, мабуть, відомими фитогормонами є индолил-3-оцтова і нафтілуксусная кислоти. Два цих основних речовини входять в величезна кількість препаратів, що вважаються стимуляторами росту, в тій чи іншій дозуванні, це Чаркор, а також Гетероауксин або Корнер, хоча тут діючою речовиною є β-індолілуксусная кислота. Ці препарати можуть стимулювати поділ і розтягнення клітин, що і викликає утворення і ріст кореневої системи.

Однак, існує й інший тип фітогормонів, або стимуляторів коренеутворення, в основі яких лежать не натуральні препарати, а їх синтетичні замінники, скажімо, индолил-3 -масляний кислота, препарат уже іншого плану і називається трохи інакше - Корневин, або заморський його товариш Clonex (гель).

Цікаво дію Корневином, яке може цілком бути тотожним іншим подібним препаратам. При попаданні Корневином (сухого або в розчині) на поверхню зрізу живця (природно, нижню частину) його діюча речовина починає буквально дратувати тканини і стимулювати утворення нових клітин. У грунті Корневин перетворюється в Гетероауксин, стимулюючий вже подальший розвиток кореневої системи.

Що ще є в складі стимуляторів?

Крім основного елемента, який якраз і забезпечує стимуляцію утворення кореневої системи і прискорює її зростання, в складі препаратів присутні і допоміжні компоненти, такі як, наприклад, звичайні вітаміни. Вони певним чином збільшують ростовую активність, хоча зрозуміло, що тільки-но вони, тобто вітаміни, на зростанні коренів хоча і позначаться, але малопомітно. Зазвичай допоміжними компонентами мало не будь-якого сучасного стимулятора коренеутворення є вітамін С і тіамін.

Стимулятори з екстрактів

Нерідко в якості стимуляторів ростовой активності використовуються препарати, отримані на основі тих чи інших природних екстрактів. Наприклад, відомі такі препарати як Циркон, Епін (може добуватися навіть з квіткового пилку), Радіфарм (полісахариди, стероїди, поліпептиди, амінокислоти, цинк, вітаміни, азот), Рибав (ціла суміш амінокислот), все це справжнісінькі біорегулятори природного походження, і вони також надають стимулюючу дію на освіту кореневої системи, її зростання і розвиток, а також підвищують імунітет рослин, тобто їх стійкість до різного роду шкідників і хвороб і перепадів температур.

Окремо хочеться розповісти про цирконію, це не що інше, як відома багатьом гідроксикоричні кислота, добувають яку з ехінацеї пурпурової. Циркон, як і його побратими, вважається самим справжнім иммуномодулятором, а заодно і стимулює утворення кореневої системи живців.

Укорінення живців у воді за допомогою стимуляторів коренеутворення. © LynGianni

Форми випуску препаратів і методи обробки рослин

Форм випуску препаратів для стимулювання ростовой активності кореневої системи і фактичного її появи на держаках, може бути досить багато - це і порошок (різного, але часто просто білого кольору), і таблетки, які прекрасно розчиняються у воді, не утворюючи осаду, і рідина в ампулах, крапельницях або загвинчуються бульбашках. Третій варіант найзручніший, адже ви можете буквально відлити стільки препарату, скільки вам потрібно, потім загвинтити баночку і поставити її в недоступне для дітей місце. Головне тут - дотримуватися умов зберігання і термін придатності. Нерідко препарати випускаються і в формі гелю (Clonex).

Як користуватися стимуляторами коренеутворення?

Зазвичай ця інформація буває вказана в інструкції, там же говориться і про дозування препарату, і цими даними потрібно керуватися. Не варто занижувати або завищувати цифри на етикетці: і те й інше може привести до того, що коріння утворюються або в недостатній кількості, або не з'являться зовсім.

Якщо говорити про найбільш поширених варіантах застосування стимуляторів коренеутворення, то це або замочування живців або кореневої системи в розчині, розведеному за інструкцією (як правило, на ніч), або обмаківаніе в сухий порошок препарату, якщо мова йде про живцях важко вкорінюються культур (якщо такий прийом допускає інструкція на упаковці).

Найчастіше водні розчини, в яких замочують на ніч живці або кореневу систему саджанців, готують з таких препаратів, як Гетероауксин і Корнер (якщо вони в рідкому вигляді, то на відро води потрібно 0,5 г або 4-5 таблеток); Корневином розчиняють у воді зазвичай грам на літр або 10 грам на відро води, Радіфарм і Рібава потрібно всього пару крапель на літр води або два десятка крапель на відро, циркону - 4 краплі на літр або 40 крапель на відро води, і Чаркор - мілілітр на п'ять літрів води або вдвічі більше - на десять.

Крім замочування в розчині стимулятора росту застосовують, як ми вже згадали занурення живців в сухий препарат або опудривание цим препаратом живця за допомогою пензлика. Другий варіант більш економний. Щоб препарат «прилип» до черешки, останній спершу потрібно занурити у воду, а потім заглибити приблизно на сантиметр в сухий препарат.

Так часто роблять, якщо використовують препарат Корневин або гель Clonex.

Крім цього, можна самостійно приготувати стимулює утворення коренів порошок, використовуючи і інші препарати. Для цього вам необхідно перемішати розчин, призначений для укорінення зі звичайним активованим вугіллям, який продається в будь-якій аптеці, або з тальком, якщо з якоїсь причини дістати активоване вугілля не вдалося. Після цього суміш просто висушується до сипучості. У таку суміш можна заглибити живці на пару сантиметрів.

Опудривание живця стимулятором коренеутворення. © Kevin

Природні стимулятори вкорінення і способи їх використання

Для тих же, хто не хоче зв'язуватися ні з якими препаратами в упаковках і платити за них гроші, ми пропонуємо кілька способів, використовуючи які, ви також можете спробувати виростити зі зрізаних свого часу живців якісний посадковий матеріал.

Перший варіант - це квітковий мед; кажуть, що в ньому дуже добре вкорінюються живці винограду. Мед надає досить сильну стимулюючу дію, звичайно, якщо дозування його не буде занадто маленькою. Розводити мед потрібно в виключно м'якою і теплою кип'яченою воді, прекрасно, якщо це вода тала або дощова. На відро води потрібно вилити пару столових ложок з гіркою, добре все розмішати і отриманий розчин можна використовувати як для вкорінення живців, так і для замочування кореневої системи саджанців перед посадкою на постійне місце.

Якщо замочують в розчині меду виноград, то його чубуки занурюйте в даний розчин повністю і не на ніч, а на дві доби.

Вербова вода також вважається сильним стимулятором коренеутворення у важко вкорінюються культур і стимулювання ростовой активності при висадці саджанців на ділянку. Для того щоб отримати вербову воду, потрібно нарізати штук сто гілок верби, довжиною близько метра і поставити їх у воду. Дочекатися потрібно, щоб на прутиках верби, частини яких занурені в воду, з'явилися зачатки кореневої системи, потім їх слід вийняти з води, а отриману рідину застосовувати для вкорінення живців і для поливу знову висаджених на ділянку саджанців. Добре відомо, що вербова вода має в своєму складі досить багато фітогормонів і подейкують, що за ефективністю вона може поконкурувати з відомими і досить дорогими препаратами.

Точно таким же чином можна використовувати гілочки пірамідальної тополі, тільки на відро води, як у випадку з вербою, потрібно не сто пагонів, а всього лише п'ять їх десятків.

Добре відомим і відмінним стимулятором ростовой активності і «препаратом», що викликає ріст кореневої системи живців, є сік, отриманий з алое. Для того щоб приготувати максимально ефективний розчин, необхідно розчинити в половині літра води три столові ложки соку алое, після чого розчину дати постояти в темній і теплій кімнаті приблизно тиждень. Це буде концентрат для отримання рідини, придатної для замочування в ній живців, заради отримання фактично нових рослин з корінням, і саджанців, для більш швидкого їх вкорінення на новому місці: необхідно розвести отриманий склад у відрі води.

Дріжджі, звичайні, пекарські, також вельми ефективний стимулятор коренеутворення живців. Для приготування чудодійного складу обов'язково використовуйте воду, яка пройшла кип'ятіння. У розчині дріжджів багато вітаміну В і безліч корисних мікроелементів. Щоб приготувати розчин потрібно в п'яти літрах води розвести 500 г дріжджів. Далі, в розчині слід замочити живці на добу, після чого відразу ж висадити їх в тепличку. До речі, розчином, що залишився, розведеним в десять разів можна періодично (раз на тиждень) додатково поливати висаджені в теплицю живці.

До речі, розчином, що залишився, розведеним в десять разів можна періодично (раз на тиждень) додатково поливати висаджені в теплицю живці

Ступінь розвитку кореневої системи перцю солодкого. Зліва без стимуляторів коренеутворення. Справа при обробці рослин стимуляторами коренеутворення. © r3f

Допоможуть і механічні дії

Є і способи механічного впливу на живці, які дозволяють полегшити коренеутворення. Наприклад, живці глоду перед замочуванням в будь-якому з перерахованих вище стимуляторів росту злегка розплющують молотком, а на держаках кизилу і ірги роблять неглибокі насічки гострим окулірувальним ножем або небезпечною бритвою, це збільшує вихід кількості вкорінених живців на 25-30%.

У загальному і цілому, знайте, що використання стимуляторів коренеутворення, які можуть служити прекрасними стимуляторами також і ростової активності кореневої системи саджанців, цілком виправдано і приносить свої плоди. Але одні тільки стимулятори, будь вони найкращими і дорогими, без дотримання температурного режиму, режиму вологості, термінів нарізки і висадки живців і саджанців, тільки стимулятори не зможуть створити диво. Тому вважати їх потрібно лише частинкою великого комплексу заходів, що відносяться до розмноження і вирощування рослин самих різних порід, від скромного гумі до величного волоського горіха.

Що таке стимулятори коренеутворення?
Що ще є в складі стимуляторів?
Що таке стимулятори коренеутворення?
Що ще є в складі стимуляторів?
Як користуватися стимуляторами коренеутворення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама