Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чорна смородина: сорти

Як вибрати кращі сорти чорної смородини, вирушаючи за саджанцями в розсадник? Коли мене про це запитують, я уточнюю: «А яку ви більше любите: з кислинкою або солодку? З тонкою шкіркою або більш товстої? »Оскільки ті, хто вирощують її на продаж, вибирають ранні сорти ягід з твердої шкіркою - вони більш транспортабельні. Якщо ж вирощують для себе, щоб ласували діти або онуки і можна було варити варення, тоді краще вибирати більш пізні сорти з м'якими солодкими ягодами.

При виведенні нового сорту селекціонери крім смаку ягід також прагнуть виростити рослини з поліпшеним імунітетом до хвороб, великим розміром кущів і ягідних суцвіть. Так, на моїй дільниці зовнішній вигляд кущів тих сортів, які садила ще бабуся, дуже відрізняється від виведених сьогодні. Нові гібриди добре плодоносять і часто настільки рясно, що гілля схиляються до землі під вагою ягід так, що їх потрібно підв'язувати до кілочків.

Спочатку я розповім про українські найбільш врожайних сортах. Ці сорти районовані, тобто виведені спеціально з урахуванням наших грунтів і погодних умов.

Софіївська. Середньопізній сорт (кінець червня) з ягодами вагою 2-3,5 м Грона утворюються по 2-3 з плодової бруньки. Ягоди солодкі, з міцною шкіркою, не обсипаються від посухи, дозрівають одночасно. Сорт посухостійкий, не сприйнятливий до грибкових хвороб, Галиця і почковому кліща. Дуже високоврожайний.

Аметист. Середньопізній сорт смородини (початок липня) з ягодами різного розміру вагою до 2,5 м Грона ростуть густо, по 2-3 з нирки. На смак ягоди ніжні, кисло-солодкі. Дозрівають одночасно, після відриву залишаються сухими. Сорт стійкий до більшості хвороб, почковому кліща і Галиця, добре переносить посуху.

Ювілейна Копаня. Середньопізній сорт (початок липня) з ягодами вагою до 3,5 г, грона по 2-4 разом. Ягоди дозрівають одночасно, приблизно однакового розміру, при відриві залишаються сухими. Сорт стійкий до борошнистої роси, антракнозу, почковому кліща, Галиця. Посухостійкий.

Посухостійкий

Черешнева. Середньопізній сорт (початок липня), високоврожайний. На кистях дозріває до 20 великих ягід, найбільші з яких важать до 4,5 м Грона ростуть не густо, нерівномірно, зате пагони прямі, сильні. Ягоди кисло-солодкі, довго не обсипаються. Сорт не хворіє борошнистою росою, антракнозом, септоріозом, але сприйнятливий до іржі. Також боїться посухи, однак добре росте в Лісостепу і навіть в Поліссі.

Незважаючи на пристосованість цих сортів до погодних умов, за будь-якими сортами смородини потрібен якісний догляд, про що можна прочитати тут.

Смородина зарубіжної селекції

Крім саджанців української селекції, в розплідниках можна знайти також цікаві сорти з-за кордону. Деякі з них добре ростуть і плодоносять в Україні.

Ебоні. Це новий ранній сорт англійської селекції, який починає дозрівати в середині червня. Ягоди середні - 2-4 г, з сильним солодким смаком, з найміцнішою шкіркою серед інших великоплідних сортів смородини. Зростає великими гронами, сухий на відрив. Сорт дуже перспективний, не сприйнятливий до більшості хвороб. Витримує посуху і великі морози.

Блек Меджік. Середньостиглий сорт (кінець червня) європейської селекції з дуже великими ягодами - до 8-9 грамів. Ягоди кисло-солодкі, майже чорні, блискучі, за розміром досягають 25-копійчаної монети. Дуже популярний на ринку. Сам кущ високий, потужний, високоврожайний. Сорт стійкий практично до всіх грибкових захворювань.

Сорт стійкий практично до всіх грибкових захворювань

Тритон. Середньоранній сорт (середина-кінець червня) шведської селекції, підходить для українських умов. Кущі високі, ягоди середньої ваги - до 2,5 г. Шкірочка пружна, ягода на відрив суха. Смородина кисло-солодка, ароматна. Сорт стійкий до борошнистої роси, антракнозу, іржі. Вимагає пухкого грунту і щедрою підгодівлі.

Гоферт. Дуже рання (середина червня) смородина польської селекції, урожай збирають вже в середині червня. Ягоди ніжні на смак, величиною до 3 м Відриваються насухо. Кущі потужні, виведені для промислового вирощування, морозостійкі. Чи не сприйнятливий до більшості хвороб.

Бен Конан. Ранній сорт (середина червня) шотландської селекції, не вимогливий до грунту. Кущі ростуть вертикально, компактно. Сорт високоврожайний, ягоди середні до 2,5 м На смак ця смородина ніжна, з яскравим кисло-солодким смаком. Ягоди дозрівають одночасно, на відрив сухі, добре транспортуються. Сорт має імунітет до більшості хвороб. Добре витримує посуху, ягоди не осипаються.

Якщо у вас є можливість купити сортові саджанці смородини з розсадника - не пошкодуйте грошей. Тоді у вас буде рясний урожай, з красивими ягодами одна в одну. А вже смачні! Так що і взимку будете насолоджуватися ароматом і смаком смородинового варення. А головне, сортова смородина майже не хворіє, якщо за нею правильно доглядати!

Як вибрати кращі сорти чорної смородини, вирушаючи за саджанцями в розсадник?
Коли мене про це запитують, я уточнюю: «А яку ви більше любите: з кислинкою або солодку?
З тонкою шкіркою або більш товстої?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама