Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Апельсинові кірки - користь для саду та городу, особливості застосування на дачі

  1. Апельсинові кірки - користь і шкода
  2. Апельсинові кірки як добриво
  3. Настій з апельсинових кірок для боротьби зі шкідниками
  4. Апельсинові кірки на городі для відлякування мурашок і кішок
  5. Як застосовувати апельсинові кірки в дачному побуті
  6. Як заготовити апельсинову кірку

Кулінарія та косметологія не єдині сфери, де успішно застосовується апельсинова кірка. У садівництві та городництві цей харчовий відхід стає все більш відомою, завдяки своїм безцінним властивостями.

Деякі дачники сумніваються, чи варто використовувати апельсинові кірки в саду і городі, чи не занадто це клопітно, чи дасть очікуваний ефект. Тим часом, подібне народне засіб цілком може встати в один ряд з цибулею і часником по універсальності застосування і корисними якостями. А за поживністю воно не поступається мінеральним підживлення.

Апельсинові кірки - користь і шкода

Шкірка апельсина містить більше вітамінів А, С, Е, ніж його м'якоть, багата ефірними маслами, флавоноїди (рослинними пігментами) і пектинові речовини. У ній багато калію і фосфору, які життєво необхідні рослинам, а також натрію, який бере участь в клітинному обміні і підвищує зимостійкість рослин. Справжнє джерело корисностей, який не варто викидати в сміття!

Використовувати кірки можна в свіжому і висушеному вигляді, у вигляді настоїв і подрібненої субстанції.

Чим корисні апельсинові кірки, ми розібралися. Що стосується шкоди: для грунту і рослин застосування цедри в розумних кількостях абсолютно безпечно. Але пам'ятайте, будь-які цитрусові закісляет грунт, що може несприятливо позначитися на грунтової мікрофлори. Хоча в історії було проведено і один дивовижний експеримент. На територію Гуанакасте, одного з об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, вивантажили 12 тонн апельсинових кірок, які залишилися від виробництва соку. Всього ними було покрито 3 га низькородючих грунту.

Через деякий час грунт "ожила", на ній з'явилася трава. А через 15 років вся територія густо заросла зеленню, що стало справжньою сенсацією! Тому використання апельсинових кірок для відновлення і живлення ґрунту цілком виправдано. Але це не єдина їхня здатність.

А тепер докладніше розглянемо, як ви можете застосовувати апельсинові кірки на дачі.

Апельсинові кірки як добриво

Найчастіше апельсинову кірку застосовують для підживлення рослин і поліпшення родючості грунту. Для цього її закопують в землю, як і бананові шкурки , На глибину до 5 см. Кірка насичує грунт азотистими сполуками і покращує схожість рослин.

Якщо і викидати шкірку від цитрусів, то тільки в компост! Тут вона принесе подвійну користь: чи стане живильним середовищем для мікрофлори і відлякає від купи комах. Щоб шкірка розклалася швидше, вимийте її і дрібно наріжте.

Магазинні апельсини покривають спеціальними антибактеріальними засобами, тому навіть в компості на кірках чи не з'явиться цвіль. До попадання в грунт ці речовини повністю разложатся і не принесуть ніякої шкоди.

Настій з апельсинових кірок для боротьби зі шкідниками

Кірка апельсина - смертельна отрута для деяких шкідників. А все завдяки вмісту в ній особливої речовини - лимонна, яке порушує захисне покриття комах і призводить до їх загибелі.

Якщо рослини уражені павутинним кліщем, трипсами, попелиць, обприскати посадки настоєм з апельсинових кірочок. Для цього почистіть 2-3 апельсина, подрібніть шкірку і залийте 1 л теплої води. Настоюйте в темному місці протягом тижня. Потім процідіть, додайте 2 л води і 1 ст.л. рідкого мила. Листя обробляйте по обидва боки.

Від трипсів і попелиці потрібно 2-3, від павутинного кліща - 5-6 обробок з тижневим інтервалом між обприскуваннями. Кімнатні рослини можна протирати ганчіркою, змоченою в настої.

А ось ще кілька корисних рецептів від шкідників:

  • 100 г висушених шкірок залийте 1 л води і дайте настоятися в темному місці 3-4 дні; обприскуйте рослини, що не розбавляючи настій водою;
  • 1 кг кірок ненадовго замочіть у воді, потім пропустіть через м'ясорубку; суміш покладіть в трилітрову банку і залийте теплою водою. Дайте настоятися протягом 5 діб в темному місці, процідіть. Для застосування 100 мл настою розведіть в 10 л води і додайте 40 г мила.

Апельсинові кірки на городі для відлякування мурашок і кішок

Апельсинова шкірка - відмінний природний репелент, який допоможе відлякати шкідливих комах. Особливо вона ефективна в боротьбі з мурахами . Для цього три середніх фрукта повністю подрібніть в блендері, додайте одну склянку води і полийте отриманої кашкою мурашині доріжки. Можна поливати таким складом і мурашник. Через деякий час комахи будуть змушені піти в більш відповідне місце. Єдиний мінус такого способу: недовговічність. Тому варто задуматися про додатковий захист від мурашок.

Кішки не люблять різкі запахи, тому апельсинові кірки можна використовувати і для відлякування місцевої пухнастою фауни. Покладіть на грядках вологу шкірку або прикопайте в місцях, де найчастіше бачите кішок. Ефективно і такий засіб: заваріть кірки в окропі і полийте отриманої водою все грядки по периметру.

Апельсинові кірки в даному випадку можна замінити і ефірним цитрусовим маслом.

Виявляється, апельсинова кірка здатна не тільки відлякувати шкідливих комах і кішок, але і залучати метеликів. Покладіть свіжі кірки на тарілку і винесіть в сад. Скоро вас чекає дивовижне видовище з десятків пурхають метеликів!

Для залучення метеликів можна нарізати і свіжі апельсини

Як застосовувати апельсинові кірки в дачному побуті

До початку дачного сезону апельсиновими шкірками можна розводити вогонь у грубці або каміні. Вони легко і довго горять, наповнюючи приміщення приємним ароматом. Щоб зробити будинок затишніше, розкладіть кірки у всіх кімнатах. Це прибере запах затхлості, які завжди з'являється після довгої відсутності мешканців.

Хочете посидіти ввечері на веранді, але комарі і мошки не дають спокою? Натріть відкриті ділянки тіла свіжими апельсиновими шкірками - і комахи вас не потурбують!

Чи не протирайте шкіру корками апельсина, якщо у вас алергія на цитрусові.

Щоб в дачному будиночку або туалеті приємно пахло, приготуйте недорогий і безпечний освіжувач. Для цього вам знадобляться кірки від двох апельсинів, по 1 ст.л. ванілі і меленої гвоздики, 2 ст.л. оцту, 2-3 палички кориці. Залийте всі інгредієнти 1,5 л води і доведіть до кипіння. Потім варите до появи аромату. Отриману суміш остудіть і розлийте в невеликі миски.

Як заготовити апельсинову кірку

Апельсини продаються в магазинах круглий рік, але традиційно пік їх вживання - осінь-зима. Тому ви можете почати збирати шкірку вже в цьому час. Важливо правильно висушити кірки. Для цього підійде духову шафу або сушарка для овочів і фруктів. Найпростіший, але і довгий спосіб - викласти кірки на аркуш паперу і розмістити біля батареї.

Висушені кірки зберігайте в скляній банці, паперовому пакеті або картонній коробці. Уже навесні ви зможете застосувати частину цедри. Подрібніть кірки в блендері і посипте грунт, щоб підгодувати її після зими.

Апельсинові кірки для саду та городу стануть незамінними помічниками. Почніть збирати їх прямо зараз. Але не забудьте і про інших цитрусових: мандаринах, лимонах, грейпфрутах, - які також володіють корисними для рослин і ґрунту властивостями.

Хочете посидіти ввечері на веранді, але комарі і мошки не дають спокою?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама