Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Чи правда, що про зрілість кавуна судять по «попки»?

  1. Чи правда, що сухий хвостик означає стиглість?
  2. Чи правда, що яскраві смужки і жовті бочки - ознака зрілості?
  3. Чи правда, що по глухому звуку можна визначити стиглість?
  4. Чи правда, що «дівчатка» солодші?
  5. Чи правда, що чим більше кавун, тим смачніше?
  6. Чи правда, що продаються раніше серпня кавуни - «пестицидні»?
  7. Чи правда, що кавун можна зберігати?

Ну нарешті прийшла пора кавунів. Тих, які вже - в цьому сходяться всі експерти - точно не нітратні, а дозріли самі, ніжачись під палючим сонечком. Кожен поважаючий себе магазин, не кажучи про фруктово-овочевих наметах, пропонує сьогодні цей товар, тим більш актуальне в таку спеку. Пройти повз просто неможливо. І так прикро, коли притягли жаданий плід додому, розріжеш, а він вода водою. Як вибрати кавун, щоб не розчаруватися, ми попросили розповісти Аліка Мамедова: він знає про них все, тому що виріс там, де вони ростуть, і вже більше 20 років возить їх в Ревда.

Чи правда, що сухий хвостик означає стиглість?

Це правда. Найголовніший показник стиглості кавуна - «попка» і хвостик, тобто плодоніжка, повинні бути сухими, коричневими. У стиглого кавуна хвостик легко відламується. Це тому, що ця ягода в дозрілому, перестає брати вологу з землі, і плодоніжка пересихає. Якщо хвостик зелений, то такому кавуну потрібно ще полежати, щоб дійти до кондиції, він буде харчуватися з хвостика, за рахунок цього і жити. Якщо хвостик зовсім сухий, то кавун треба їсти негайно. По-друге, шкірка плоду повинна бути гладкою (але не глянсовою, без блиску) і тонкою, проведіть по ній нігтем - залишиться подряпина. Ніготь зісковзнув? Кавун дуже молодий.

Ще кажуть, що при розтиранні «кафтан» незрілого кавуна пахне свіжоскошеної травою, але це нам перевірити не вдалося. Може, тому, що незрілі в цій партії не попалися. А наш консультант про це не чув.

І, звичайно, кавун треба добре обмацати: чи не м'якуватий чи. Він повинен бути впевнено твердим!

Чи правда, що яскраві смужки і жовті бочки - ознака зрілості?

Не зовсім. Наявність смужок і взагалі колір кавуна, як і колір, і кількість насіння, залежать від сорту, стверджує Алік Мамедов. Для липня-серпня найголовніший сорт, який возять до нас, - «Американка». Ось «американки» смугасті, яскраві, з чіткими смужками, і чим контрастніше смужки, тим краще - кавун спелее. Кажуть, що «щічка» - світла пляма на кавуні, бочок, на якому він лежав на баштані - обов'язково повинна бути жовтою, але для «американок» це не характерно, вона може бути і білої.

А у «холодком» - це зимовий сорт кавунів, його час кінець серпня-вересень - жовтизна «щічки», дійсно, вказує на зрілість, чим яскравіше, тим спелее. Самі «холодком» темно-зелені, трохи витягнутої форми. Смужки на них менш помітні, шкірка у них товщі, ніж у «американок». Ці кавуни вважаються пізніми, довше зберігаються.

Що стосується насіння, у різних сортів вони можуть бути чорні, коричневі, смугасті, допускається і деяку кількість білих. Головне, щоб насіння не були червоними.

Чи правда, що по глухому звуку можна визначити стиглість?

Це не правда. За словами Аліка Мамедова, визначити зрілість кавуна по звуку складно, треба бути великим фахівцем в цій галузі. До того ж звук кавуна теж залежить від сорту. «Холодком», наприклад, все дзвінкі. «Американки» звучать глухо. Але якщо звук сильно глухий, кавун може виявитися ... перестиглих. Або висох - м'якоть як мочалка. Але все джерела солідарні в одному, що звучати хороший кавун повинен гучно. Ще кажуть, якщо його добре здавити, він повинен затріщати. Правда, тут потрібна чоловіча сила.

Чи правда, що «дівчатка» солодші?

Це не правда. Кавун - ягода двостатева, відповідно, є плоди «хлопчики» і плоди «дівчинки». У «дівчаток» на низу, протилежної хвостику стороні, є поглиблення, ямочка. Алік Мамедов показав нам «хлопчиків» і «дівчаток». Вважається, що в «арбузіха» менше насіння і вони солодші, тому просунуті покупці шукають саме «дівчаток». Але за твердженням нашого консультанта, це не факт. Той кавун, який Алік вибрав для редакції, безумовно був «хлопчиком», але він виявився виключно на цукровий.

Чи правда, що чим більше кавун, тим смачніше?

Правда. Перші кавуни, перший збір, вони все більші, каже Алік Мамедов. Подрібніше - це вже другий збір, третій ще дрібніше, відповідно.

- Я скільки бував на баштанах, де кавуни вирощують, в Волгограді, наприклад, там другий і третій збір взагалі не збирають. Треба тобі - іди збирай безкоштовно, - розповідає Алік.

Але зовсім вже гігантів продавці, звичайно, не беруть: вони зберігаються менше.

Але зовсім вже гігантів продавці, звичайно, не беруть: вони зберігаються менше

На півдні, каже Алік Мамедов, перші кавуни вирощують під плівкою, тому ніяких шкідливих домішок в них немає. Фото // Ксенія Какшіна, Ревда-інфо.ру

Чи правда, що продаються раніше серпня кавуни - «пестицидні»?

Не зовсім.
- Це в Росії кавуни в серпні визрівають, - впевнено заявив на це питання Алік Мамедов. - А на півдні, в кавунових краях, їх під плівкою спершу тримають, з квітня. У червні вони вже готові. Ось як огірки. Тільки з огірків плівку не прибирають.

Чи правда, що кавун можна зберігати?

Це правда. При правильному виборі плода (природно, з пізніх сортів, той же «Холодок») і дотриманні необхідних умов кавун може зберігатися довго, до трьох місяців, дозревая при цьому. Тому на зберігання вибирайте кавун із зеленим, товстим, довгим хвостиком, плід буде продовжувати харчуватися.

Як зберігати кавуни

Великі кавуни на тривале зберігання не годяться, краще середній - не більш 7-8 кілограмів. Зберігати кавуни потрібно в прохолодному, чи не сиром місці. Оптимальна температура - 5 градусів, вологість - 80-85%. При температурі нижче нуля кавуни підмерзають, якщо занадто сухо, почнуть сохнути, занадто сиро - загинє.

Важливо, щоб лежав ваш «м'ячик» на м'якому - наприклад, на тирсі. Ще його потрібно час від часу перевертати, хоча б два рази на тиждень. Буде на одному боці лежати - загніет. Можна підвісити кавун в сітці.

Дуже важливо: сусідство інших овочів-фруктів для кавунів небажано, а часник взагалі категорично їм протипоказаний. Якщо часник поруч з кавуном, то «полосатик» через тиждень помре, стверджує Мамедов. З його більш ніж 20-річного досвіду продавця овочів: у часнику є властивість прискорювати життєві процеси в овочах-фруктах. «Ми мандарини зелені возили в Росію, часник покладеш поруч або яблуко, все, мандарини відразу жовтіють, треба швидко продавати, поки не зіпсувалися».

А коли хвостик висохне і його легко буде відламати або він відпаде сам - кавун дійшов, все, його треба терміново є, якщо вчасно не з'їсти, він помер. Те ж саме, відкрив нам секрет Алік Мамедов, стосується, наприклад, черешні: якщо у черешні хвостик чорний або взагалі відсутня, то на зберігання вона абсолютно не годиться, або відмовтеся від покупки, або з'їдайте прямо відразу.

comments powered by HyperComments

Чи правда, що сухий хвостик означає стиглість?
Чи правда, що яскраві смужки і жовті бочки - ознака зрілості?
Чи правда, що по глухому звуку можна визначити стиглість?
Чи правда, що «дівчатка» солодші?
Чи правда, що чим більше кавун, тим смачніше?
Чи правда, що продаються раніше серпня кавуни - «пестицидні»?
Чи правда, що кавун можна зберігати?
Чи правда, що сухий хвостик означає стиглість?
Ніготь зісковзнув?
Чи правда, що яскраві смужки і жовті бочки - ознака зрілості?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама