Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

газета Примор'я "АВ" // Земля-годувальниця // Поливати або не поливати?

ЗЕМЛЯ-КОРМІЛІЦА
П. верховодити, агроном, «Присадибна газета»

Це залежить від того, в якій зоні і на яких ґрунтах вирощуються кавуни.

В основних зонах баштанництва, крім Астраханської області, баштанні культури прекрасно ростуть без зрошення В основних зонах баштанництва, крім Астраханської області, баштанні культури прекрасно ростуть без зрошення.

В Астраханській області грунту піщані, а клімат дуже жаркий, тому при поливі кавуни виходять краще.

У Волгоградській області, особливо на правобережжі, в Ростовській області і Краснодарському краї кавуни при поливі накопичують менше цукру і сухих речовин і смакові якості їх знижуються. Крім того, рясний полив викликає борошнисту росу.

Поливати кавуни потрібно тільки на самому початку їх розвитку. Потім, коли кавунова батіг досягне приблизно півметра, знадобляться тільки постійне розпушування і легке підгортання. Це допоможе зберегти вологу і дозволить коріння глибше проникнути в ґрунт.

Полив, однак, неминучий при тривалій посусі. Поливають в лунку біля кореня, витрачаючи не більше 5 літрів на рослину, потім підсипають зверху сухий мульчі.

А чи можна ще більше підвищити посухостійкість кавуна?

Для південних зон підходить такий прийом: коли грунт прогріється до 10-12 градусів (це приблизно середина - кінець квітня), викопайте ямку 20-25 сантиметрів глибиною і киньте на дно 2 насінини. Присипте їх землею шаром 3 сантиметри.

Кавун почне рости, тягнутися вгору, а ви тим часом поступово підсипати все нові порції сухої родючого грунту в ямку, поки вона не заповниться доверху. В результаті коренева система залишається так глибоко, що ні за якої спеці полив рослині не знадобиться. А бічних коренів кавун не дає.

У Ростовській області, де я живу, кавуни можна сіяти 20-24 квітня. Правда, в травні можливі легкі заморозки, і тоді зберегти посадки допоможе плівка. Хороші попередники для цієї баштанної культури - квіти, рання капуста, редис, редька, зеленню.

Першу підгодівлю я проводжу в період двох-трьох справжніх листків, другу - при появі перших зав'язей. Дози добрив залежать від грунтів. Для каштанових грунтів, які поширені на півдні, в середньому потрібно 30 грамів азотних, 20-25 - фосфорних, і 30 грамів калійних добрив на 10 літрів води.

Баштанні необхідно розміщувати так, щоб вони якомога більше були на сонце, на затінених ділянках хорошого результату отримати неможливо. Можна вирощувати кавуни на шпалері або частокіл.

П. верховодити, агроном, «Присадибна газета», фото etvent.com


Інші статті номера в рубриці Земля-годувальниця :
А чи можна ще більше підвищити посухостійкість кавуна?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама