Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

WikiZero - Кавун

  1. Хімічний склад [ правити | правити код ]
  2. Фармакологічні властивості [ правити | правити код ]
  3. Різновиди і сорти [ правити | правити код ]
  4. сорти [ правити | правити код ]
  5. Денсуке [ правити | правити код ]
  6. Безнасінний кавун [ правити | правити код ]
  7. таксономія [ правити | правити код ]

open wikipedia design.

кавун звичайний кавун звичайний   Загальний вигляд плодоносному рослини   наукова класифікація   Міжнародне наукове назву
Загальний вигляд плодоносному рослини наукова класифікація Міжнародне наукове назву

Citrullus lanatus ( Thunb. ) Matsum. & Nakai , 1916

Кавун звичайний ( лат. Citrúllus lanátus) - однорічна трав'яниста рослина, вид роду кавун (Citrullus) сімейства гарбузове (Cucurbitaceae).

баштанних культур . плід - тиквіна [2] , Кулястої, овальної, сплощеної або циліндричної форми; забарвлення кори від білої і жовтої до темно-зеленою з малюнком у вигляді смуг і плям; м'якоть рожева, червона, малинова, рідше - біла і жовта.

Слово запозичене з Кипчак. χarbuz. По-українськи і по-білоруськи кавун позначається словом «кавун» (що по-тюркською означає «диня»), тоді як «гарбузом» ( укр. гарбуз) українці і білоруси називають гарбуз . Кавуном також багато хто називає кавун в південно-західних регіонах Росії. Тюркське χarbuz / karpuz сходить до перського χarbūza, χarbuza - диня (буквально «ослиний огірок», пор. Авести. χara - осел, середньовічної перс. būčinā - огірок) [ Джерело не вказано 81 день ].

Батьківщиною кавуна є Південна Африка ( Ботсвана , Лесото , Намібія , ПАР : Капська провінція , Фрі-Стейт , Гаутенг , Квазулу-Натал , Лімпопо , Мпумаланга , Північно-Західна провінція , Північно-Капська провінція ) [3] . Раніше предком культурного кавуна вважався колоцинт (Citrullus colocynthis), однак на основі генетичних досліджень ( ДНК з хлоропластів ) Було висунуто припущення, що культурний і дикий кавуни походять від спільного предка - можливо, Citrullus ecirrhosus [En] [4] ( «Диня тсамма»). Остання, що виростає в пустелі Калахарі , І понині є важливим джерелом води для бушменів .

Вже в Стародавньому Єгипті люди знали і обробляли кавуни. Докази вирощування кавуна в Єгипті відомі з епохи середнього царства в XX столітті до н. е. (Кавунові насіння в будівлях дванадцятої династії ). Кавун часто поміщали в усипальні фараонів як джерело їжі в їх потойбічному існування (насіння були виявлені і в гробниці Тутанхамона ). Крім того, він зображувався на стінах гробниць і згадувався в багатьох медичних рецептах стародавнього папірусу. У ДНК кавуна з гробниці XVIII династії Нового царства віком 3500 років генетики виявили дві мутації, одна з яких відключила ген, переробний червоний пігмент лікопен , А інша відключила ген, відповідальний за виробництво гірких на смак речовин кукурбітацинів . Найбільш же близьким до культурного кавуну виявилися кордофанськую кавуни з білою і соковитою м'якоттю Citrullus lanatus subsp. cordophanus, вирощувані в районі Північного і Південного Дарфура в Судані. Це, можливо, говорить про те, що кордофанськую кавуни є нащадками прародителя популяції одомашненої кавуна, який поширився на північ уздовж Нілу, з подальшими поліпшеннями, такими як поява червоної м'якоті. Кордофанськую кавуни і одомашнені кавуни утворюють сестринську кладу по відношенню до слизисто-насіння кавуна Citrullus mucosospermus [5] [6] [7] .

В одному з давньоєгипетських міфів розповідається, що кавун виріс з чоловічого сім'я, розсіяного богом сетом , Безуспішно переслідували богиню Исиду [ Джерело не вказано 81 день ].

Стародавні насіння кавуна були виявлені в Судані (1500 років до н.е.), а також в Лівії (5000 років до н.е.) [4] [8] .

з віршів Вергілія випливає, що кавун був знайомий і древнім римлянам. У Стародавньому Римі його їли свіжим або засолених, а також варили з нього мед. До X століття з ним познайомилися і китайці, які називали його «динею Заходу». У вересні кожного року вони влаштовували «кавуновий свято», де головним частуванням був кавун. Араби надавали кавуну велике лікувальне значення, приписуючи йому властивість «... очищати тіло і виносити хвороби з тіла, якщо приймати його постійно перед їжею» [ Джерело не вказано 81 день ].

У середньовічну Західну Європу кавуни були завезені в епоху хрестових походів . На територію сучасної Росії кавуни були завезені в XIII-XIV століттях [ Джерело не вказано 81 день ].

Найбільше кавунів вирощується в Китаї , Далі з помітним відставанням слідують Туреччина , Іран , Єгипет , країни Америки , а також Росія і Узбекистан (Див. Таблицю внизу) [ Джерело не вказано 81 день ].

У Росії промислова культура кавуна зосереджена в Поволжя , Деяких місцевостях південних областей; тут кавун вільно дозріває на відкритому повітрі, досягаючи при цьому чудових смакових якостей; а також на Україні - переважно в південних областях (найбільше в Херсонській ) У середніх чорноземних областях, так само як і в більш північних місцевостях, в грунті кавун іноді не дозріває, тому культура на полях замінюється висновком його на так званих парових горбках (ямах, заповнених гноєм і конусоподібно накритих землею) або в парниках. Для баштанної культури надається перевага цілинний супіщаний чорнозем , На якому плоди виходять більші, ніж на суглинному. Дозрівання ранніх сортів - у другій половині червня, пізніх - до осені [ Джерело не вказано 81 день ].

Кавуни добре культивуються в степовому і середземноморському кліматі з довгим жарким сухим літом і м'якою, короткою зимою [ Джерело не вказано 81 день ].

Кавун як вид був описаний в 1794 році шведським натуралістом Карл Петер Тунберг , Який дав йому назву Momordica lanata. У рід Кавун (Citrullus) переведений в 1916 році японськими ботаніками ніндзя Мацумури і Такеносіном Накаї [ Джерело не вказано 81 день ].

стебла тонкі, гнучкі, повзучі або кучеряве, зазвичай округло-п'ятигранні, довжиною до 4 м і більше, розгалужені. Молоді частини стебла густо опушені м'якими відстовбурченими волосками.

листя на довгих черешках , Чергові, волосисті, грубуваті, в контурі трикутно-яйцевидні, при підставі серцеподібні, довжиною від 8-10 до 20-22 см і шириною від 5-10 до 15-18 см, з обох сторін жорстко шорсткі, глибоко трироздільна, частки їх перисто-роздільні або двічі перисто-роздільні, з подовженою на верхівці, гострої середньою часткою, бічні частки зазвичай закруглені, іноді листя цільні, більш-менш лопатеві.

квітки одностатеві, з пріцветнічкамі лодочкообразной форми. тичинкові квітки поодинокі, діаметром 2-2,5 см, на волохатому цветоносе ; квітколоже широко дзвоноподібне, пухнасте; чашолистки вузько ланцетні до шіловідно-ниткоподібних; Вінчик зовні зеленіючий і волохатий, широко лійчастого, частки його довгасто-яйцеподібні або овальні; тичинок п'ять, з них чотири попарно зрощені, а одна вільна. маточкові квітки поодинокі, трохи крупніше чоловічих; зав'язь більш-менш опушена; стовпчик тонкий, довжиною близько 5 мм; рильце пятілопастная, зеленувате [ Джерело не вказано 81 день ].

плід всіх представників роду Кавун - багатонасінні, соковита тиквіна [2] . Плоди кавуна за формою, величиною і забарвленням можуть дуже сильно відрізнятися один від одного в залежності від сорту; поверхню плодів в більшості випадків гладка.

насіння плоскі, часто облямовані, різноманітно пофарбовані, з рубчиком. М'якоть рожева або червона, дуже соковита і солодка, але є сорти з білувато-жовтою м'якоттю.

Цвіте в літні місяці.

Хімічний склад [ правити | правити код ]

Плодова м'якоть кавуна містить від 5,5 до 13% легкозасвоюваних цукрів ( глюкоза , фруктоза і сахароза ). До моменту дозрівання переважають глюкоза і фруктоза, сахароза накопичується в процесі зберігання кавуна. У м'якоті містяться пектини - 0,68%, білки - 0,7%; кальцій - 14 мг /% (мг на 100 г), магній - 224 мг /%, натрій - 16 мг /%, калій - 64 мг /%, фосфор - 7 мг /%, залізо в органічній формі - 1 мг /%; вітаміни - тіамін , рибофлавін , ніацин , фолієва кислота , каротин - 0,1-0,7 мг /%, аскорбінова кислота - 0,7-20 мг /%, лужні речовини. У 100 грамах їстівної частини плоду міститься 38 кілокалорій [ Джерело не вказано 81 день ].

Кавунові насіння містить до 25% жирної олії . Масло насіння кавуна містить лінолеву , линоленовую і пальмітинову кислоти, за фізико-хімічними властивостями схоже на мигдальне масло і може замінювати його, за смаковими - на оливкова [9] .

Фармакологічні властивості [ правити | правити код ]

В якості лікарської сировини використовуються плоди зрілого кавуна (м'якоть, кірка) і насіння.

Кавун має сильну сечогінну , жовчогінну , протизапальну , жарознижуючим , проносним і загальнозміцнюючим властивостями. Нормалізує процеси обміну речовин, підсилює перистальтику кишечника [ Джерело не вказано 81 день ].

На півдні з кавуна готують нардек ( «Кавуновий мед»), упарюючи кавуновий сік до густоти меду. Нардек містить до 20% сахарози і 40% інвертного (розщепленого) цукру [ Джерело не вказано 81 день ].

Солі заліза, калію, натрію, фосфору, магнію, що містяться в м'якоті кавуна, благотворно впливають на діяльність органів кровотворення, травлення, серцево-судинної системи, залоз внутрішньої секреції. Кавун використовують у лікувальному харчуванні при недокрів'ї , Захворюваннях серцево-судинної системи, хворобах печінки, каменях жовчного міхура і сечовивідних шляхів, а також як сечогінний при мочекислом диурезе , при ожирінні і необхідності голодування за показаннями в ході лікування. Він не викликає роздратування нирок і сечовивідних шляхів . Зміст в кавунової м'якоті легко засвоюваних цукрів і води обумовлює застосування кавуна при хронічних і гострих захворюваннях печінки. Клітковина кавунової м'якоті покращує травлення, сприяє виведенню холестерину , А що міститься в кавуні фолієва кислота і вітамін С надають противосклеротическое дію. Сік кавуна добре втамовує спрагу при гарячковому стані. Зміст лужних сполук регулює кислотно-лужну рівновагу , Внаслідок чого кавун застосовують при ацидозах різного походження [ Джерело не вказано 81 день ].

Кавун має властивість накопичувати в плодах нітрати . Іноді прийом кавуна може викликати нудоту, блювоту, шлункові болі і пронос. У дітей можуть виникнути важкі диспепсичні явища, що супроводжуються блювотою і поносом [ Джерело не вказано 81 день ].

Різновиди і сорти [ правити | правити код ]

різновиди

В рамках виду виділяють два різновиди [3] :

  • Citrullus lanatus var. citroides ( LHBailey ) Mansf. - Ботсвана, Лесото, Намібія, ПАР (Капська провінція, Вільна держава, Квазулу-Натал, Трансвааль); також відомий як диня тсамма
    • Citrullus vulgaris var. citroides LH Bailey
  • Citrullus lanatus var. lanatus - зустрічається тільки в культурному вигляді

сорти [ правити | правити код ]

Відомі сорти баштанних кавунів - астраханський, або Биковський (білий), монастирський (зелений з білими смугами і з червоними або сірими насінням), Камишинський (Такий же забарвлення), херсонський , Мелітопольський, Моздокскій, Урюпинський і інші. Деяка частина кавунів надходить в Солк, подібно огіркам, і для приготування, шляхом варіння і згущення соковитою м'якоті, кавунового меду ( нардек , бекмес ). При культурі кавуна на городі або парнику насіння беруть лежані (свіжі дають малоплідністю, хоча і сильного зростання рослини) [ Джерело не вказано 81 день ].

З сортів заслуговують на увагу найбільш ранні - яблучний, корейський, черноуска, малиновий крем і інші [ Джерело не вказано 81 день ].

Денсуке [ правити | правити код ]

на Хоккайдо культивується сорт денсуке, плоди якого мають незвичайну чорне забарвлення кірки. Це викликано тим, що смуги на кірці мають настільки темний відтінок зеленого, що візуально важко відрізнити від чорних. Щорічно вирощується близько 10 тисяч плодів цього сорту. Завдяки незвичайному зовнішньому вигляду і малому обсягом виробництва цей сорт є найдорожчим сортом кавунів в світі. У 2008 році один з перших кавунів нового врожаю був проданий на аукціоні за 650 тисяч японських йен (приблизно 6300 дол. США) [10] , А середня ціна на плоди сорту денсуке становить близько 25 тисяч ієн (250 дол. США) за штуку.

Безнасінний кавун [ правити | правити код ]

Безнасінні кавуни - сорту кавуна звичайного (Citrullus lanatus), що не мають кісточок (Насіння).

Безнасінні кавуни не є продуктом генетичної модифікації, їх отримують шляхом схрещування диплоїдних (2 набору хромосом) і тетраплоідних (4 набори хромосом) батьківських ліній. В результаті виходять триплоїдні гібриди (мають 3 набору хромосом), не здатні сформувати нормальне насіння, але володіють усіма корисними якостями кавуна [ Джерело не вказано 81 день ].

Виведено безліч безнасінних сортів кавуна, в тому числі кавуни з жовтою м'якоттю [ Джерело не вказано 81 день ].

таксономія [ правити | правити код ]

Вид Кавун звичайний входить в рід кавун (Citrullus) триби Benincaseae підродини Cucurbitoideae сімейства гарбузове (Cucurbitaceae) порядку гарбузоцвіті (Cucurbitales).

Виробництво кавунів в 2012 році за даними Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) [11] :

  • Світовий рекорд по масі кавунів становить приблизно 90 кілограмів (200 фунтів ). Такий маси досяг кавун сорту Carolina Cross 180 [12] .
  • Найдорожчий кавун «Денсуке» продали на аукціоні в Токіо за 350 тисяч ієн (близько 3,5 тисячі доларів) [13]
  • фермер з Темрюкського району Краснодарського краю Ігор Ліхосенко в 2009 році виростив кавун сорту «Русский размер» масою в 61,4 кілограма [14] . Він є найбільшим кавуном, вирощеним в Європі [15] .
  • В місті Камишин влаштовується Камишинський кавуновий фестиваль .
  • Кавуновий фестиваль щорічно проходить в невеликому містечку Чінчілла, Квінсленд, Австралія [16] .
  • «В кавунових цукрі» - один з найвідоміших романів американського письменника Річарда Бротігана .
  • Кавун на фермі

  1. Про умовності вказівки класу дводольних в якості вищого таксону для описуваної в даній статті групи рослин см. розділ "Системи APG" статті "Дводольні" .
  2. 1 2 Тиквіна // Тихоходки - Ульяново. - М.: Радянська енциклопедія, 1977. - ( Велика Радянська Енциклопедія : [В 30 т.] / Гл. ред. А. М. Прохоров ; 1969-1978, т. 26).
  3. 1 2 За даними сайту GRIN (див. Картку рослини)
  4. 1 2 Dane, Fenny; Liu, Jiarong (2006). "Diversity and origin of cultivated and citron type watermelon (Citrullus lanatus)". Genetic Resources and Crop Evolution. 54 (6): 1255. DOI : 10.1007 / s10722-006-9107-3 .
  5. A 3500-year-old leaf from a Pharaonic tomb reveals that New Kingdom Egyptians were cultivating domesticated watermelon
  6. Вже у стародавніх єгиптян були червоні і солодкі кавуни
  7. DNA from mummy's tomb reveals ancient Egyptian origins of watermelon
  8. Krystyna Wasylikowa, Marijke van der Veen. An archaeobotanical contribution to the history of watermelon, Citrullus lanatus (Thunb.) Matsum. & Nakai (syn. C. vulgaris Schrad.) (Англ.) // Vegetation History and Archaeobotany. - 2004. - Vol. 13, no. 4. - P. 213-217. - DOI : 10.1007 / s00334-004-0039-6 .
  9. Лавренов В. К., Лавренова Г. В. Сучасна енциклопедія лікарських рослин. - М.: ЗАТ «ОЛМА Медиа Групп», 2009. - С. 30-31. - 272 с. - ISBN 978-5-373-02547-8 .
  10. TOMOKO A. HOSAKA. Black Japanese watermelon sold at record price (неопр.). The Associated Press (7 червня 2008). Читальний зал 9 червня 2008 року.
  11. FAOSTAT 2012 - Top 20 Countries by commodity (watermelons)
  12. Carolina Cross 180 Watermelon // Baker Creek Heirloom Seed Co. (Англ.) (Процитовано 30 липня 2015)
  13. Найдорожчий кавун: Денсуке • Рекорди Гіннесса (рос.), Рекорди Гіннеса (2 липня 2014 року). Дата звернення 15 липня 2018.
  14. Ягода масою півцентнера виросла на Кубані
  15. «Кавуновий рай» зібрав тисячі гостей
  16. Кавуновий фестиваль в містечку Чінчілла, Канада. Фоторепортаж
  • Кавун // Ангола - Барзас. - М.: Радянська енциклопедія, 1970. - ( Велика Радянська Енциклопедія : [В 30 т.] / Гл. ред. А. М. Прохоров ; 1969-1978, т. 2).
  • кавун // Енциклопедичний словник Брокгауза і Ефрона : В 86 т. (82 т. І 4 доп.). - СПб. , 1890-1907.
  • Рід 1424. Кавун - Citrullus Forsk. // Флора СРСР : В 30 т. / Розпочато при рук. і під гл. ред. В. Л. Комарова . - М.; Л.: Вид-во АН СРСР , 1957. - Т. 24 / ред. томи Б. К. Шишкін , Е. Г. Бобров . - С. 111-114. - 501, XVII с. - 2500 екз.
  • Фурса Т. Б., Філов А. І. Культурна флора СРСР. Гарбузове (кавун, гарбуз) / Ред. томи к.б.н. О. Н. Коровіна, Т. Б. Фурса. - М.: Колос, 1982. - Т. XXI. - С. 9-140. - 279 с. - 2000 екз.
  • Мазнев Н. І. Кавун їстівний // Енциклопедія лікарських рослин. - 3-е изд., Испр. і доп. - М.: Мартін, 2004. - С. 78-79. - 496 с. - 10 000 прим. - ISBN 5-8475-0213-3 .
  • Лавренов В. К., Лавренова Г. В. Сучасна енциклопедія лікарських рослин. - М.: ЗАТ «ОЛМА Медиа Групп», 2009. - С. 30-31. - 272 с. - ISBN 978-5-373-02547-8 .

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама