Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

КОЛЕКЦІЯ ЛІСОВИХ КАКТУСОВ Ботанічного саду ім. акад. О. В. Фоміна

Панченко С.А., Гайдаржи М.М.
Ботанічний сад ім. акад А.В. Фоміна Київського національного
університету імені Тараса Шевченка, Київ, Україна

Серед представників сімейства Cactaceae виділяється група епіфітних і полуепіфітних рослин (лісових кактусів) з численними тонкими, часто лістоподобнимі, слабо околюченнимі стеблами і повітряними коренями, ареал яких - східна частина Південної Америки, Центральна, південна частина Північної Америки, острови Карибського басейну Серед представників сімейства Cactaceae виділяється група епіфітних і полуепіфітних рослин (лісових кактусів) з численними тонкими, часто лістоподобнимі, слабо околюченнимі стеблами і повітряними коренями, ареал яких - східна частина Південної Америки, Центральна, південна частина Північної Америки, острови Карибського басейну. Кількість пологів і видів цих рослин дуже по-різному в розумінні різних систематиків - 37 пологів і 190 видів [Backeberg, 1976] і 10 пологів і 160 видів [Anderson, 2002]. Серед них багато відомих декоративних рослин (філокактус, Зигокактус).

У Ботанічному саду ім У Ботанічному саду ім. акад. О. В. Фоміна зібрана значна колекція рослин з триби Hylocereeae Вackbg. п / сем. Cereoideae К. Sch., Яка налічує 72 види з 23 родів. З них 39 видами і різновидами представлений рід Rhipsalis Garth., Lepismium Pfeiff. - 13, Selenicereus (A. Berger.) Britton & Rose - 7 видами, Epiphyllum Haw. - 6 видами і 11 гібридами.

Крім стандартного розміщення рослин на стелажі за систематичним принципом (родів, видів), нами створена експозиція «Кактуси тропічного лісу» Крім стандартного розміщення рослин на стелажі за систематичним принципом (родів, видів), нами створена експозиція «Кактуси тропічного лісу». У ній представлено 661 примірників, 17 видів з 7 родів. Вік багатьох рослин близько 40 років і більше. Майже всі екземпляри цвітуть і багато видів плодоносять. Принцип експонування підбирався нами протягом ряду років, оскільки клімат Києва відрізняється інтенсивної сонячною активністю і низькою повітряної вологістю протягом літніх місяців, вода - високим вмістом солей Са і Mg, а рН водного розчину ґрунтів становить не менше 7-7,5. Такі характеристики не дуже сприятливі для нормального росту і розвитку цієї групи рослин, тому землесмесь для них, вода для поливу і підгодівлі підбираються з урахуванням цих факторів. Безпосередньо в грунті оранжереї розміщені Peireskia sacharosa (Greiseb.) Backebg., Brasiliopuntia brasiliensis (Willd.) A. Berger та Epiphyllum oxypetalum (DC.) Haw., Представники роду Selenicereus, а також в нижньому ярусі - бромелії, бегонії, пеперомии.

Решта рослини в пластмасових ємностях розміщені на висоті від 20 см до 2 м над рівнем грунту, в залежності від довжини пагонів, в підвішеному вигляді або на пнях. Рослини в експозиції використовуються як ілюстративний матеріал при ознайомленні з видозмінами пагонів (кладодії і філокладії), вивченні студентами представників порядку Caryophyllales, а також при знайомстві секолого-морфологічної групою - сукуленти і їх розповсюдженням.

Фото Є. Іванової

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама