Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

"Хранитель" Червоної книги: Ботанічний сад РАН відзначає 70-річчя

  1. Провідний науковий співробітник Головного ботанічного саду РАН Зіновій Кузьмін
  2. Заступник директора з наукової роботи Головного ботанічного саду РАН Олександр Швецов

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

14 квітня Головному ботанічному саду імені Цицина РАН виповнюється 70 років. M24.ru поговорити з найстарішим працівником установи і замдиректора з наукової роботи та дізналося, скільки зараз рослин в колекції, чому кожен тутешній працівник повинен бути ентузіастом і який існує зв'язок між відкриттям саду і Перемогою у Великій Вітчизняній війні.

Фото: M24.ru/Владимир Яроцький

Провідний науковий співробітник Головного ботанічного саду РАН Зіновій Кузьмін

- Зіновій Євгенович, розкажіть, як ви потрапили на роботу в Ботанічний сад?

- Мене запросив працювати Микола Васильович Цицин (видатний ботанік, генетик і селекціонер, який керував садом 35 років). Протягом 30 років я був вченим секретарем, потім ще 13 років - заступником директора з наукової роботи. Зараз я провідний науковий співробітник.

- Скільки зараз рослин налічує колекція?

- Офіційно ми вважаємо, що у нас представлено більше 17 тисяч видів і сортів рослин, які ростуть у відкритому і закритому грунті. В основному це рослини відкритого грунту. І більше шести тисяч видів - це рослини оранжерейні.

- Які в колекції є незвичайні і рідкісні рослини?

- Гордістю оранжереї є рослини сімейства дідіереевих - ендеміків Мадагаскару, екземпляри саговника закрученого, вік яких перевищує 100 років.

"Патріарх" колекції - енцефаляртоса Гільдербрандта з роду саговників, йому 150 років. Особливий інтерес представляють два дерева з роду Wollemia. Вперше Воллемія благородна була виявлена ​​в природі Девідом Нобл в Австралії в 1994 році. Менш 100 дерев цього унікального хвойного рослини, відомого в викопному стані ще з юрського періоду - епохи динозаврів, знайдено в природі тільки в одному глибокому каньйоні.

Посилання по темі

Також у нас культивується багато рослин з Червоної книги Росії, представлені рідкісні види майже з усіх регіонів країни, зокрема зібрана велика колекція рослин Далекого Сходу. А в оранжереї, відповідно, у нас представлені рідкісні рослини з тропічних країн, в тому числі велика колекція орхідних з В'єтнаму, з яким РАН налагоджені інтенсивні зв'язки.

- Як вийшло, що в межах Москви зберігся такий великий ділянку незайманої природи?

- Дійсно, ця територія протягом кількох сотень років існує в режимі лісу. Колись ці землі належали відомому в Росії роду Шереметєвих. Тобто протягом 200 років територія ніколи не використовувалася активно в якихось господарських цілях. Тому тут збереглося багато старих дерев - ровесників того самого часу.

Територія саду особливо охороняється, чіпати її не можна, тому площа як була 331 гектар, так вона і залишилася.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 7


- Головний ботанічний сад є ровесником Перемоги у Великій Вітчизняній війні. Тут є якась закономірність?

- У Росії до війни не було головного ботанічного саду, при тому, що в інших республіках вони були. У свій час функції головного ботанічного саду виконував Ботанічний сад в Ленінграді. Це було з 1925 по 1930 рік. Однак пізніше постало питання про те, щоб і в РРФСР, як в інших союзних республіках, був головний ботанічний сад.

У 1936 році на Воробйових горах недалеко від Будинку піонерів був заснований Московський ботанічний сад Академії наук СРСР. Там почали створювати колекцію, але війна цей процес зупинила.

У січні 1945 року Рада народних комісарів прийняв рішення про святкування 220-річчя Академії наук СРСР. Сталіним було підписано відповідну постанову. Цей крок показував, що війна закінчується і що потрібно вже думати про те, як ми будемо жити після війни.

І одним з пунктів цієї постанови було якраз створення під егідою Академії наук Ботанічного саду. Так що ми по праву пишаємося тим, що є ровесниками великої Перемоги.

- Що було на території саду до війни?

- На цьому місці були колгоспні поля - колгосп "Марфино", а де зараз ставки, там вирощували картоплю. Велика частина території - лісовий масив. Москва тоді закінчувалася у метро "ВДНХ", а сюди ходив автобус.

У Європі більшість ботанічних садів університетські, вони були створені для навчання студентів і займають площу всього 6-10 гектарів. А тут народилася ідея вписати Ботанічний сад в лісовий масив на околиці Москви, де збереглися 300-літні дуби.

Що платно, а що безкоштовно в Ботанічному саду

Вхід в сам Ботанічний сад зараз безкоштовний. На його території працюють платні експозиції - "Японський сад", фондова оранжерея, де проходять виставки (зараз - "Квітуча Азія"), експозиція "Квітково-декоративні рослини" і розарій. ціни можна подивитися тут .

І ось 14 квітня 1945 року Президія Верховної Ради СРСР ухвалила рішення про будівництво Ботанічного саду. Йому було присвоєно титул "Головний Ботанічний сад Академії наук СРСР".

До речі, багато ветеранів війни у ​​нас працювали - понад 100 демобілізувалися. Серед них були і вчені - доктори та професори, відомі селекціонери. Зараз живі тільки двоє з них. Тобто вийшла спадкоємність: солдати, які воювали в окопах, прийшли з війни і брали участь у створенні Ботанічного саду.

- Будівля, де працює адміністрація, - лабораторний корпус - виглядає як дворянська садиба. Коли воно було побудовано?

- Усі думають, що це садиба XIX століття, хоча будівля побудована після Великої Вітчизняної війни. У кінематографістів воно завжди викликало і викликає великий інтерес, так що тут у нас знімалося багато фільмів.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 10


- За скільки років побудували сад?

- Сад відкрили в 1959 році, тобто побудували його за 14 років. Це для Ботанічного саду унікальний випадок. У той час було дуже престижно працювати в такому закладі, тому люди працювали з ентузіазмом.

У день відкриття саду тут яблуку було ніде впасти - все йшли дивитися. Щороку до нас приходили мільйони людей. У Миколи Васильовича Цицина, який був одночасно директором ВДНГ і Головного ботанічного саду, виникла цікава задумка. Він хотів, щоб після ознайомлення з досягненнями народного господарства люди йшли вивчати різноманіття рослинного світу СРСР і зарубіжних країн.

У нас недалеко від входу якраз була колекція троянд, дві з гаком тисячі сортів, і відвідувачі відразу опинялися під враженням.

Кількість ботанічних садів на території Росії в радянський період значно зросла. До Великої Вітчизняної війни в Радянському Союзі було 67 ботанічних садів, в тому числі 29 - на території Української РСР.

До розпаду СРСР на всі союзні республіки доводилося вже 125 ботанічних садів. У Росії зараз їх близько 90.


- Як збиралася колекція рослин?

- За радянських часів у нас були планові п'ятирічні експедиції, на п'ять років кожен рік: на Курили, Сахалін, Кавказ, в Середню Азію, Індію, Кубу ... Так що колекції весь час поповнювалися.

На науку тоді зверталося найпильнішу увагу, тому що без неї ніякого прогресу не може бути. У нашій Академії були спеціальні експедиційні машини, ми їх замовляли, вантажили необхідне обладнання і їхали. Після прибуття наших співробітників зустрічали місцеві ботаніки, які показували найцікавіші рослини регіону.

Близько двох тисяч видів було у нас в дендрарії, експозиція "Флора" нараховувала близько трьох тисяч видів, а вся колекція квітково-декоративних рослин - до восьми тисяч. Зараз експозиція, звичайно, трохи менше.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 12


- Скільки людей зараз працює в Ботанічному саду?

- Зараз у нас 420 працівників. У 70-і роки в штаті було 890 чоловік, плюс ми брали "заробітчан", по 200-300 осіб щорічно. Вони доглядали за територією - прополювати, обрізали рослини, косили газони.

Працівників і тоді не вистачало, а зараз тим більше. Але що тут можна сказати, якщо у молодшого наукового співробітника зарплата зараз 14,5 тисячі рублів на місяць, а у садівника - близько 12 тисяч. А в 90-і роки зарплати у співробітників були просто мізерні. Тому тут залишилися ентузіасти, які люблять свою справу, які все своє життя присвятили створенню цих колекцій.

Японський сад

Японський сад - одна з найпопулярніших експозицій Ботанічного саду, в рік її відвідує від 70 до 90 тисяч осіб. Цього року сакура, як очікується, зацвіте на початку травня.

Раз на рік в японському саду проводяться чайні церемонії. Ще тут росте сакура, яку посадив в позаминулому році прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. А поруч росте дерево, посаджене його батьком Сінтаро Абе, який в той момент був міністром закордонних справ країни.

Вхід на експозицію коштує для дорослих в недільні та святкові дні, а також в період цвітіння сакури 200 рублів, в інший час - 150 рублів. Для школярів та студентів - 100 і 80 рублів відповідно.


- Москва якось бере участь у фінансуванні саду?

- Нещодавно московська влада виділили кошти на догляд території. Але взагалі ми фінансуємося Федеральним агентством наукових організацій при уряді Росії.

Заступник директора з наукової роботи Головного ботанічного саду РАН Олександр Швецов

- Олександре Миколайовичу, які у вас плануються заходи до 70-річчя?

- Ми об'єдналися з рядом ботанічних садів і запропонували програму "Бузок Перемоги". Бузок вибрали тому, що вона асоціюється з травнем 1945 року: її цвітіння довелося на той час, коли солдати поверталися з війни. І ми вирішили в містах-героях посадити ті сорти бузку, які пов'язані з Великою Вітчизняною війною: "Маршал Жуков", "Перемога", "Зоя Космодем'янська", "Мересьев" і так далі. Ботанічні сади розмножили ці сорти і ближче до Дня Перемоги кущі висадять.

Ще 23-25 ​​червня у нас відбудеться наукова конференція, присвячена ювілею саду. Приїдуть представники ботанічних садів Росії, колишнього Радянського Союзу і гості із зарубіжних країн. Плануються наукові доповіді про проблеми охорони рослин, історії ботанічних садів і нашого саду зокрема, перспективи розвитку та місце ботанічних садів в сучасному світі.

- Якийсь додаткове фінансування в зв'язку з 70-річчям виділялося?

- Поки що ні, не виділялося.

- У вас зараз будуються нові оранжереї. Розкажіть, що там буде і коли вони відкриються?

- Так, у нас буде три нових оранжереї: одна вже побудована, завершується її обладнання, а дві зараз добудовуються. У тій, яка вже майже готова, розміститься експозиція тропічних рослин, в двох інших - субтропічних. Відкрити нові оранжереї ми плануємо восени цього року. Рослини туди вже завезені, зараз ведуться технічні роботи, доведення обладнання. Там також відкриється Ботанічний музей.

У тропічному відділенні нової оранжереї будуть представлені такі рослини, як Равена мадагаскарська, хлібне дерево, плодоносні банани, кава, какао. У водному відділенні відвідувачі зможуть побачити мангри - рослини, які ростуть безпосередньо в зоні океанічного прибою, і знамениту Вікторію амазонську - найбільшу латаття.

- А що буде в "субтропіках"?

- У відділенні сухих субтропіків можна буде познайомитися з рослинами, пристосуватися до життя в умовах нестачі вологи, - різноманітними суккулентами практично з усіх континентів, у тому числі з кактусами і агавами, мамонтовим деревом, рослинами пампасов.

Велика частина експонатів - рослини, які десятиліттями вирощували в старій фондовій оранжереї Ботанічного саду, а також подарунки, які надійшли з Ботанічного саду Ботанічного інституту імені Комарова в Санкт-Петербурзі, з субтропічним ботанічного саду Кубані в Сочі. Дерева і чагарники вже доставлені і частково посаджені, вони зараз "обживаються" в будівлі оранжереї.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 6


- Чи продовжують оновлюватися колекції рослин в Ботанічному саду?

- Звичайно, оновлення є. Інше питання, що рослин зараз привозять не так багато, як за радянських часів, особливо це стосується відкритого грунту.

Зараз, наприклад, у нас розвиваються зв'язки з Киргизією, щороку наші співробітники здійснюють туди експедиції і привозять той чи інший рослинний матеріал. Трапляються поїздки і в більш віддалені місця, в Південну Африку, на Гімалаї. Але основну увагу ми приділяємо флорі Росії. З останніх експедицій - це Білгородська, Волгоградська, Самарська області.

Постійний об'єкт нашої уваги - столичний регіон. Багато рослин ми щороку отримуємо з обміну з іншими ботанічними садами Росії та світу, в тому числі нові декоративні рослини.

- У вас не так давно відкрився розарій. Скільки там представлено сортів троянд?

- У розарії зібрано понад 700 сортів троянд, а кущів посаджено близько семи тисяч. Розарій в Ботанічному саду існував до перебудови, потім були всякі труднощі, до того ж, природно, самі рослини старіють.

Тому кілька років тому було вирішено створити новий розарій з оновленим дизайном і більш різноманітним колекційним фондом.

- А лікарські рослини в Ботанічному саду представлені?

- У нас є відділ культурних рослин, де вирощують такі рослини. У відділі флори розміщується експозиція дикорослих корисних рослин, які використовуються в господарських цілях і народній медицині. Це і лікарські, і технічні, і фарбувальні рослини.

Ще варто відзначити, що на нашій базі в підмосковних Снігура проводяться селекційні роботи із зерновими злаками. Зараз один з нових кандидатів на сорт проходить державні випробування, після яких, ми сподіваємося, він буде використовуватися в сільському господарстві країни. Це стійкий і досить урожайний сорт.

- А ще якісь експериментальні проекти у вас є?

- Так, наприклад, у нас на підмосковній базі вирощуються абрикоси. Вони визрівають, правда, не такі великі і солодкі, як південні, але тим не менше варення з них можна варити. Іноді в хороший рік урожай буває великий. А квітучий навесні абрикос може використовуватися в декоративних цілях - наші дерева прикрашають ряд міських об'єктів.

Чого не можна робити в Ботанічному саду

  • кататися на лижах
  • вигулювати собак
  • розводити багаття і смажити шашлики
  • викопувати, рвати, збирати будь-які рослини, квіти, плоди та насіння
  • ловити рибу і купатися у водоймах


- У вас навесні проходять суботники?

- У квітні у нас проходить щорічний суботник, на який ми запрошуємо організації. Це щось на зразок корисного корпоративу на свіжому повітрі, поєднаного з прибиранням території. Люди приносять з собою з якусь елементарну техніку: лопати, граблі, і потім вони все це залишають, так що це ніби спонсорства. Така допомога, особливо навесні, дуже ефективна.

- Розкажіть, як ви боретеся з вандалами?

- Ніяк, а як можна з ними боротися? У свій час на ВДНГ проходила продаж рослин, і часто там продавали те, що викопають у нас. Навіть в тропічному відділі були випадки, коли розбивали скла і витягали рослини. Зараз вже менше таких випадків, але ось в період перебудови їх було безліч.

Фотогалерея

Військові Індії під час ракетного випробування знищили космічний супутник, який знаходився на низькій навколоземній орбіті, оголосив в зверненні до нації прем'єр-міністр країни Нарендра Моді. 1 з 9


- Чи не планується на території саду створювати будь-яку інфраструктуру, за аналогією з більшістю столичних парків?

- Коли закладали сад, це було "місце тихого відпочинку". Цей термін з'явився в 20-і роки після революції і був дуже модний. На території саду немає ресторанів і атракціонів. У літню пору працюють пересувні кіоски з морозивом і водою, а також біотуалети.

- Скоро у вас почнеться активний продаж саджанців. Куди йдуть кошти від продажу?

- На ці кошти ми наймаємо сезонних робітників, оскільки у нас їх нестача - в деяких відділах на 20 наукових співробітників доводиться два-три робочих. Це при тому, що один тільки дендрарій займає площу 70 гектарів.
Але ж за ним потрібен постійний догляд - видалення сухостою та хворих дерев, поповнення колекції новими посадками і так далі.

- А на практику до вас студенти приходять?

- Так, до нас на практику приходять студенти - з Тимирязевской академії, Університету лісу, МГУ імені Ломоносова, Московського державного обласного університету, Московського педагогічного державного університету, Університету дружби народів, цілого ряду середніх спеціальних навчальних закладів.

Практика у студентів науково-виробнича: вони виконують наукові програми, відпрацьовують практичні навички по роботі з рослинами і методи польових ботанічних досліджень.

- Коли в цьому році сад офіційно відкриється?

- Сад офіційно відкривається в кінці квітня - початку травня. Відкриття зазвичай збігається з першотравневими святами. В цьому році буде те ж саме.

- Яка у вас найпопулярніша експозиція по відвідуваності?

- Коли зацвіте сакура, найпопулярнішим місцем буде японський сад. Коли розквітнуть троянди, приблизно 15 червня, - все підуть в розарій.

- Скільки в середньому людина відвідує Ботанічний сад за рік?

- В сад щороку приходить близько півмільйона людей. Після скасування плати за вхід людей, звичайно, стало приходити значно більше (вхід на територію Ботанічного саду став безкоштовним з минулого року, коли відбулося об'єднання з ВДНГ і Останкінський парком - прим. M24.ru). Крім того, на потік вплинула разрекламированность оновленої ВДНХ.

Оранжерея Ботанічного саду

Оранжерея Ботанічного саду була побудована в 1953 році, її площа складає 5,5 тисячі квадратних метрів. Тут вирощуються понад 6,5 тисячі видів рослин з тропічних і субтропічних областей земної кулі. В оранжереї відтворений клімат з необхідними температурами, які підтримуються круглий рік.

У тропічному відділенні температура в холодну пору року становить близько 25 градусів, влітку вона підвищується. Крім того, створена 100-відсоткова вологість для імітації ефекту тропічних дощів. У субтропічному відділенні температура взимку може знижуватися до 10 градусів тепла.

Фондова оранжерея - це єдина експозиція, яка працює в Ботанічному саду цілий рік.

Вхід в оранжерею коштує 250 рублів, в цю суму входить відвідування тематичної виставки. Час роботи оранжереї - з 11.00 до 19.00.

Можна приходити самостійно, а можна приєднатися до екскурсійної групи. Екскурсії для індивідуальних відвідувачів коштують стільки ж, скільки і звичайний вхід, проводяться вони в вихідні та святкові дні. Заздалегідь записуватися не потрібно. У літню пору екскурсії проводяться в 12.30, в 14.00, в 15.30 і о 17.00 (взимку - крім 17.00). Екскурсії для організованих груп проходять кожен день за попереднім записом.

сюжет: Тренди міста: все, що хвилює столицю

Скільки зараз рослин налічує колекція?
Які в колекції є незвичайні і рідкісні рослини?
Як вийшло, що в межах Москви зберігся такий великий ділянку незайманої природи?
Тут є якась закономірність?
Що було на території саду до війни?
Коли воно було побудовано?
Як збиралася колекція рослин?
Москва якось бере участь у фінансуванні саду?
Якийсь додаткове фінансування в зв'язку з 70-річчям виділялося?
Розкажіть, що там буде і коли вони відкриються?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама