Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Рангоут і такелаж

  1. щогла
  2. Краспіца
  3. стеньга
  4. бушприт
  5. Рея (рей)
  6. гик
  7. гафель
  8. рейок
  9. Шпрінтов
  10. ванти
  11. штаг
  12. Ахтерштаг (контрштаг)
  13. бакштаг
  14. Ромбованти
  15. Фал
  16. Нера
  17. Гафель-Ґардель
  18. Дірік-фал
  19. Галс
  20. шкот
  21. топенант
  22. Завал-талі
  23. Ернст-бакштаг

У минулій статті були коротко розглянуті різні типи вітрил

У минулій статті були коротко розглянуті різні типи вітрил.

Тепер розглянемо пристрої, за допомогою яких вітрила можуть бути встановлені в правильному положенні щодо вітру.

Ці пристрої діляться на дві великі групи:

  • Рангоут - жорсткі елементи для постановки вітрил. У минулому рангоут виготовлявся виключно з дерева, через що його елементи іноді називаються рангоутних дерева. Зараз рангоут чаші виготовляють з металів (сталь - для великих вітрильників, і алюмінієві сплави - для малих) або різних композитів (скло і вуглепластиків).
  • Такелаж - гнучкі елементи (снасті) для установки і управління вітрилами. Виготовляються з рослинних і синтетичних мотузок (решт, тросів), сталевих тросів і ланцюгів (в місцях з дуже великими навантаженнями). Іноді зустрічається нерухомий (стоячий) такелаж, виконаний з дроту.

Частин рангоуту і такелажу існує досить багато і конкретний вітрильник або яхта може містити далеко не всі з них.

Більшу частину рангоуту і такелажу можна розглянути на малюнку прекрасної бригантини (рис. 1).

Мал. 1. Бригантина "Старина». Проект журналу «Катери і яхти». Елементи рангоуту вказані чорними написами, елементи такелажу вказані синіми написами

Для деталей, які на рис. 1 погано видно або відсутні, будуть наводитись інші малюнки.

Розглянемо основні елементи рангоуту.

щогла

Цю конструкцію зможуть дізнатися практично все (див. Рис. 1)

Виглядає як труба, колоду або брус, поставлені вертикально на корпус судна. Є основою для монтажу інших елементів рангоуту і багатьох частин такелажу.

Верхній кінець щогли називається топ, а нижній - шпор.

Деякі типи вітрил кріпляться безпосередньо до щогли (бермудські, шпрінтовим і гафельним), інші типи безпосередньо з щоглою не пов'язані.

Краспіца

Мал. 2. Щогла з краспіцамі

На рис. 2 видно горизонтальні відростки, між якими натягнуті троси.

Це так звані краспіци.

Завдяки ним і натягнутим між ними трос щогла з простої вертикальної балки перетворюється в ферму. А подібні конструкції при тій же міцності і жорсткості, що і балки, мають меншу масу. Або при тій же масі - більшою міцністю і жорсткістю.

Таким чином, краспіци дозволяють застосовувати тонкі і легкі щогли без втрати надійності всієї конструкції.

На зовсім маленьких човнах краспіци не застосовуються - там простіше трохи збільшити перетин щогли, ніж ускладнювати конструкцію.

стеньга

Уже згадувалося, що в минулому щогли виготовлялися з дерева. З цього матеріалу дуже складно виготовити цільну високу щоглу достатньої міцності. Тому на великих вітрильниках вище основних щогл (колон щогл) встановлювали подовжувачі - стеньги (див. Рис. 1). З щоглами стеньги зв'язуються за допомогою спеціального хомута, який називається езельгофт.

Вище стеньги може встановлюватися ще один подовжують - брам-стеньга. А на найбільших кораблях може бути ще і бом-брам-стеньга.

На сучасних великих вітрильниках сталеві щогли можуть бути цільними, але традиційно їх «поверхи» продовжують називати - щогла, стеньга, брам-стеньга і бом-брам-стеньга.

бушприт

Горизонтальний або похилий елемент рангоуту (див. Рис. 1). Встановлюється на носі парусника. Служить для винесення вперед стакселем і Клівер.

На невеликих яхтах застосовується рідко - зазвичай для стилізації під старовину або при необхідності перенести вперед центр парусності.

Рея (рей)

Горизонтальний елемент рангоуту, підвішений за середину до щогли або стеньге (див. Рис. 1). Застосовується для постановки прямих вітрил. До XVIII століття реї з прямими вітрилами встановлювалися і на бушприта.

Іноді, навіть на моторних судах, застосовують невеликі реї які не призначені для несення вітрил. Їх називають «сигнальними» і застосовують для підняття прапорів, вимпелів та інших сигналів.

гик

Горизонтальний елемент рангоуту (див. Рис. 1), який одним свої кінцем (п'ятою гику) через шарнір (вертлюг гику) або за допомогою «вусів» (рис. 3) кріпиться до нижньої частини щогли. А вздовж гіка розтягується нижня шкаторини косого вітрила. Протилежний від п'яти кінець гику називається НОКом гику.

Протилежний від п'яти кінець гику називається НОКом гику

Мал. 3. Вуса гику або гафеля

Ракс-Клотен - це маленькі дерев'яні кульки, нанизані як намисто на коротку мотузку - шкертік. Вони зменшують тертя і полегшують рух вусів щодо щогли.

Існує ще один тип гику - гик-уішбон. Це вигнутий гик, що складається з двох половин. Подібні застосовуються на віндсерфері, невеликих яхтах з вітрилом, подібним віндсерферовскому, і великих яхтах зі Стаксельні озброєнням.

Подібні застосовуються на віндсерфері, невеликих яхтах з вітрилом, подібним віндсерферовскому, і великих яхтах зі Стаксельні озброєнням

Мал. 4. Гик-уішбон

Також багато яхти оснащені так званим спінакер-гиком. Він застосовується для постановки великого допоміжного вітрила - спінакера. При цьому гик застосовується тільки для кріплення галсового кута вітрила, нижня шкаторини вздовж гіка не розтягується.

Мал. 5. Спінакер-гик

гафель

Це елемент рангоуту, який застосовується, як і випливає з назви, для гафельним вітрил (див. Рис. 1).

За зовнішнім виглядом і призначенням схожий на гик, тільки розміщується у верхній частині щогли і служить для розтягування верхньої шкаторини вітрила.

Кінець гафеля, який упирається в щоглу, називається п'ятою. А протилежний - НОКом. П'ятка гафеля забезпечена вусами, які забезпечують шарнірне з'єднання гафеля з щоглою (див. Рис. 3).

рейок

Елемент рангоуту, призначення якого аналогічно гику і гафелі - розтягувати шкаторини вітрил.

Але, на відміну від гику і гафеля, він кріпиться до щогли НЕ п'ятою через шарнір або вуса, а, подібно до рею прямих вітрил, просто підвішується до щогли. Але не за середину, а ближче до переднього кінця.

Ці деталі застосовуються в рейкового (люгерний) і латинською вітрильному озброєнні (рис. 6).

6)

Мал. 6. люгерний вітрило

Також рейки застосовуються для озброєння так званих рейкових стакселем. При цьому рейок стакселя з щоглою взагалі не пов'язаний.

Мал. 7. Три варіанти рейкового стакселя

Шпрінтов

Елемент рангоуту, який розтягує чотирикутний косою вітрило по діагоналі - від нижнього переднього (галсового) кута, до верхнього заднього (нок-бензельні) кутку.

Через те, що шпрінтов спотворює форму вітрила (рубає вітрило) коли вітер дме в парус з боку, протилежного розташуванню шпрінтовим, таке вітрильне озброєння на одному галсі більш ефективно, ніж на іншому.

Мал. 8. шпрінтовим вітрильне озброєння

Тепер розглянемо основні елементи такелажу.

такелаж буває

  • стоячий - призначений для нерухомого утримання елементів рангоуту в заданому положенні; на невеликих вітрильних човнах стоячого такелажу може і не бути;
  • Бегучев - призначений для підйому і прибирання вітрил і елементів рангоуту і зміни їхнього економічного становища при управлінні судном.

ванти

Снасті стоячого такелажу, які оберігають щоглу або стеньга від падіння в бік борта (див. Рис. 1). Проводяться з топа щогли до бортів.

Щогла або стеньга може підтримуватися декількома Вант. Поперек вант можуть бути розташовані дерев'яні або мотузкові сходи, звані вибленкі. Вони застосовуються для того, щоб при необхідності забиратися на щогли.

штаг

Снасть стоячого такелажу, що оберігає щоглу або стеньга від падіння назад (див. Рис. 1). Проводиться з топа щогли до носа або бушприту.

Штаги можуть використовуватися як опора для стакселем і Клівер. До штаг вітрила кріпляться за допомогою спеціальних карабінів - РАКС. Іноді штаги постачають обтекателями (штаг-пірсами), в яких виконані лик-пази - поздовжні фігурні вирізи, в які вітрила заводяться так само, як і на щогли. Зазвичай штаг-пірси застосовуються на гоночних яхтах, де потрібно дуже швидко робити заміну передніх вітрил.

Останнім часом часто застосовують закрутки штагів - пристрої, що дозволяють закручувати вітрила навколо штагів. Завдяки цьому парус (стаксель або кливер) можна легко прибрати або Заріфі (зменшити його площу при посиленні вітру).

Зрідка, замість класичного штага, виготовленого з троса, застосовують жорсткі штаги-підкоси.

Ахтерштаг (контрштаг)

Снасть стоячого такелажу, що оберігає щоглу від падіння вперед. Проводиться з топа щогли в корму.

бакштаг

Парна снасть стоячого такелажу. Охороняє щоглу від падіння вперед і служить для тонкої настройки вітрильного озброєння.

Проводяться бакштаг з топа щогли до борту в кормовій частині корпусу (рис. 9).

Під час поворотів бакштаг заважають грота-гику переходити з борта на борт. Через це доводиться подветренний бакштаг від'єднувати, а навітряний приєднувати. (Навітряну - розташований з боку, звідки дме вітер, подветренний - розташований з боку, куди дме вітер).

Бакштаг зазвичай використовують на гоночних яхтах - деяка складність в управлінні компенсується можливістю регулювати вигин щогли і домагатися більш високої тяги вітрил.

Мал. 9. бакштаг

Ромбованти

Ці снасті стоячого такелажу не утримують щоглу від падіння, а надають жорсткість і міцність.

Коли ми розглядали краспіци (див. Рис. 2), то згадували троси, натягнуті між кінцями краспіц. Це і є ромбованти. Разом з щоглою і краспіцамі вони створюють ферму, яка набагато жорсткіша і міцна, ніж просто кругла щогла, рівного з усією цією конструкцією ваги.

Розглянемо основні снасті бегучего такелажу.

Практично кожен капітан парусного судна має власну думку про те, як краще розміщувати і проводити ці снасті. Так що варіантів проводки бегучего такелажа- безліч.

Фал

Снасть бегучего такелажу, призначена для підйому вітрил, деяких елементів рангоуту, прапорів, вимпелів і сигналів.

Залежно від того, який вітрило даний фал піднімає, виходить повна назва снасті - грота-фал, стаксель-фал, клівер-фал, бізань-фал і т. П.

На сучасних яхтах фали часто проводячи всередині порожнистих щогл.

Нера

Снасть бегучего такелажу. За своїм призначенням протилежна фалу - служить для спускання вітрил.

На багатьох яхтах ця снасть відсутня - при потравліваніі (відпуску) фала парус опускається під власною вагою. Але іноді великі вітрила (зазвичай стакселі і клівера) настільки сильно притискаються вітром до штаг, що без додаткових снастей їх спустити не виходить. У цих випадках і застосовують нірали.

Повна назва Нера, як і назва фала, залежить від назви вітрила, до якого він належить - стаксель-Нера, клівер-Нера і т.п.

Гафель-Ґардель

Фактично ця снасть являє собою фал, що піднімає п'ятку гафеля. Але традиційно її називають гафель-Гарделя.

Якщо судно має кілька гафельним вітрил, то повна назва кожної такої снасті буде: грота-гафель-Ґардель, фока-гафель-Ґардель, бізань-гафель-Ґардель.

Дірік-фал

Снасть бегучего такелажу, що служить для підйому нока гафеля, шпрінтовим або рейка до потрібної позиції.

Таким чином, традиційно гафельним парус піднімають за допомогою двох снастей - гафель-Гарделя і дирик-фала. У разі невеликого вітрила може застосовуватися тільки дирик-фал.

Для маленьких шпрінтовим і рейкових вітрил дирик-фал може не застосовуватися.

Галс

Невелика снасточка, яка зміцнює галсового кут вітрила (передній нижній для косих вітрил). Інакше називають - відтяжка галсового кута.

Змінюючи натяг галс можна проводити тонке налаштування профілю вітрила.

Мал. 10. Оттяжка галсового кута (галс)

шкот

Снасть бегучего такелажу для управління становищем вітрила щодо вітру.

Якщо вітрило оснащений гиком, то його шкот - це коротка снасточка для кріплення заднього нижнього (шкотового) кута. Її ще називають відтягненням шкотового кута. А управління вітрилом в цьому випадку здійснюється снастю прикріпленою до гику (заснованої на гіке). Така снасть називається гику-шкот.

Мал. 11. Шкот і гику-шкот

У разі стакселем і Клівер шкот може бути парним - від одного шкотового кута вітрила йдуть дві снасті, по одній до кожного борту.

Мал. 12. Стаксель зі стаксель-шкотами

топенант

Снасть бегучего такелажу, яка дозволяє регулювати положення реев (див. Рис. 1), гиков, пострілів і т. П.

Наприклад, за допомогою топенантов можна відрегулювати строго горизонтальне положення реї або підняти гик грота.

Завал-талі

У статті " Курси, галси, повороти, лавірування »Згадувалося, що поворот фордевінд може бути небезпечний - парус дуже різко перекидається з одного борту на інший і можна отримати травму від удару гиком.

Ще більш небезпечним може бути мимовільний поворот фордевінд, коли через помилку рульового вітер заходить з іншого боку, а до повороту ніхто не готовий. У свіжий вітер це може привести до серйозної аварії.

Щоб цього не сталося застосовують завал-талі - снасті, які утримують гик від переходу на інший борт. При необхідності виконати поворот їх віддають (відв'язують), а після повороту кріплять на іншому борту.

Зазвичай завал-талі застосовують з гафельним вітрилами.

Ернст-бакштаг

Це ще одна снасть, специфічна для гафельним вітрил.

Застосовується для управління становищем гафеля щодо вітру (т. Е. Фактично це гафель-шкот).

Завдяки зрнст-бакштаг можна зменшити скручування гафельним вітрила і збільшити його тягу.

Ми розглянули тільки самі основні елементи рангоуту і такелажу.

На великому вітрильнику (толлшіпе) цих елементів набагато більше. А на маленькій яхті можуть застосовуватися тільки деякі з них.

© Максим (Seadog) Мурадян, 04.07.2017

Анонс: тема наступної статті «Талі, талрепи, юферс».

«Навчитися можна тільки тому, що любиш»
І. Гете

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама