Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити гіркий перець (Вогник, Чилі) на підвіконні: посів насіння і догляд в домашніх умовах

  1. Особливості вирощування гострого перцю в квартирі на підвіконні
  2. Вибір сорту гіркого для посадки в квартирі
  3. Особливості посадки гіркого перцю в домашніх умовах - покрокова інструкція
  4. Терміни посіву: коли сіяти насіння
  5. Вибір відповідного місця і створення оптимальних умов для вирощування
  6. Ємність для посадки
  7. відповідний субстрат
  8. Передпосівна підготовка насіння
  9. Вирощування гіркого перцю з живців в кімнатних умовах
  10. Покрокова інструкція проведення посіву насіння і посадки (вкорінення) живців
  11. Особливості подальшого догляду за гірким перцем в квартирі
  12. пікіровка
  13. полив
  14. підживлення
  15. Формування (пасинкування) і прищіпка
  16. Основні хвороби та шкідники
  17. Терміни появи сходів і першого збору врожаю домашнього гіркого перцю
  18. Що робити з кімнатним гірким перцем після збору врожаю восени, коли почне опадати листя

У холодний період року хочеться створити в будинку особливий затишок, і для цього ідеально підходять їстівні та декоративні рослини, вирощені на підвіконні в домашніх умовах. Кімнатний перець не є винятком, він не тільки додає оригінальності інтер'єру, але і дає можливість любителям гострої їжі надати пікантності своїм стравам.

Кімнатний перець не є винятком, він не тільки додає оригінальності інтер'єру, але і дає можливість любителям гострої їжі надати пікантності своїм стравам

Особливості вирощування гострого перцю в квартирі на підвіконні

Вирощування перцю на підвіконні є досить захоплюючим заняттям. Що стосується мети такої незвичайної посадки, то він про може стати великим плюсом для прикраси інтер'єру приміщення, сел кольку рослина, густо всіяне яскравими дозрілими плодами, виглядає дуже декоративно.

І, звичайно ж, воно не буде зайвим при вживанні в їжу.

Порада! Гіркий перець ви можете використовувати при солінні, маринуванні і консервуванні, а також як гостру добавку до перших (супів) і других страв (особливо м'ясним).

Гіркий перець ви можете використовувати при солінні, маринуванні і консервуванні, а також як гостру добавку до перших (супів) і других страв (особливо м'ясним)

Для успішного вирощування перцю на підвіконні необхідно створити оптимальні умови для його росту і розвитку, адже ця культура є досить примхливою. Тому потрібно заздалегідь ознайомитися з особливостями і перевагами рослини, а також з правилами посадки і подальшого догляду.

До речі! При відповідному догляді і регулярних підгодівлі кімнатний перець здатний повноцінно рости і давати стабільний врожай протягом 5-10 років, адже це багаторічна рослина.

Щоб виростити пекучий перець в домашніх умовах, необхідно врахувати наступні фактори:

  • насіння відповідного сорту від перевіреного виробника або свіжозрізані живці;
  • вибір оптимального місця для росту рослини, його освітлення, необхідність досвічування;
  • підбір посадочних ємностей і відповідного субстрату;
  • особливості поливу і підгодівлі;
  • знання хвороб і шкідників перцю.

Важливо! Дотримуючись всіх правил догляду, з однієї рослини можна отримати одночасно 10-20 і більше плодів.

Вибір сорту гіркого для посадки в квартирі

Перед посадкою перцю рекомендується визначиться з його сортом. Підібравши декілька різних видів рослини, можна створити на підвіконні різнокольоровий город, який буде радувати своїми яскравими плодами.

Наступні сорти декоративного перцю ідеально підійдуть для вирощування на підвіконні в квартирі:

  1. Вогник. Цей сорт давно користується популярністю завдяки своєму компактному кущику, який досягає у висоту 40 см. Він був виведений при схрещуванні чилі і кайенского перцю. Формує плоди до 5 см, які біля основи мають діаметр 1-1,2 см. У міру зростання змінюють свій колір: зелений, жовтий, червоний. Плоди дозрівають протягом 120 днів.
  2. Аладдін. Ультраранній компактний сорт, висота куща досягає 35-40 см в домашніх умовах. Формує конусоподібні різнокольорові плоди, довжина яких не перевищує 3 см. У процесі росту відтінок плодів змінюється: зелений, фіолетовий, червоний. Дозрівання плодів настає протягом 105 днів.
  3. Гарда Файервокс. Один з нових кімнатних сортів. Формує компактні кущі висотою 30 см. Довжина стручків становить 5 см. Особливістю перцю є те, що плоди стирчать кінчиками вгору. У міру дозрівання вони змінюють свій колір, тому на рослині одночасно можуть бути плоди зеленого, бузкового, помаранчевого і червоного кольору. Дозрівання стручків відбувається в межах 115 днів.
  4. Експлозія Ембер. Незвичайність сорти полягає в тому, що листя рослини має темно-фіолетовий колір. Формує конусоподібні невеликі плоди довжиною 2,5 см. У міру їх зростання змінюється і відтінок плодів: фіолетовий, рожевий, червоний. Кущ утворюється компактний, висотою 30 см. Сорт вважається скоростиглим, дозрівання плодів настає через 115 днів.

Також для вирощування в домашніх умовах підійдуть такі сорти гіркого перцю, як Чорний принц, п'ятикольорових, Медуза, Орнамент, Помаранчевий круглий, Фенікс, Факір, Дзьоб Сокола, Пікова дама, Салют.

Залежно від індивідуальних переваг можна підібрати один або кілька сортів одночасно.

Як правило, найпопулярнішими сортами для вирощування на підвіконні є перець Вогник і Чилі.

Важливо! Не можна використовувати для вирощування перцю на підвіконні насіння з придбаного в магазині стручка, так як він є промисловим сортом і йому необхідні зовсім інші умови.

Відео: декоративний кімнатний гіркий перець - огляд різних сортів

Особливості посадки гіркого перцю в домашніх умовах - покрокова інструкція

Щоб виростити перець Вогник на підвіконні, необхідно підготуватися до процедури, вивчивши переваги і особливості вирощування цієї культури в кімнатних умовах. Тільки дотримуючись всі етапи проведення посадки, можна домогтися в результаті бажаного результату.

Терміни посіву: коли сіяти насіння

Варто розуміти, що гіркий перець росте дуже довго, як втім і будь-який перець, наприклад, солодкий перець сіють на розсаду одним з найперших, ще в кінці лютому-початку березня.

У випадку з вирощуванням кімнатного гострого перцю, його можна починати сіяти в будь-який час, тобто цілий рік. Припустимо, якщо ви посієте взимку, в грудні-січні, то урожай зможете отримати влітку - в червні-липні.

Вибір відповідного місця і створення оптимальних умов для вирощування

Гострий перець дуже вимогливий до світла і тепла, тому для його повноцінного росту і розвитку необхідно вибирати південний або південно-східний (або західний) підвіконня. В період активного сонця навесні рослина потребує легкому притенении. Влітку рослину слід виносити на балкон або лоджію, але рекомендується обов'язково виключити протяги.

Важливо! Перець не переносить холодних протягів, тому при провітрюванні приміщення його краще за все тримати подалі від відкритої кватирки. Також слід закрити (заклеїти) всі дірки, якщо у вас старі віконні рами.

Також слід закрити (заклеїти) всі дірки, якщо у вас старі віконні рами

Для повноцінного росту і розвитку рослині необхідна 12-16 - годинна тривалість світлового дня. У період коротких днів з початку жовтня до березня гіркий перець особливо потребує додаткового висвітлення фітолампи або полноспектральнимі світлодіодними лампами в ранковий і вечірній час, а також в похмурі дні.

Важливо! Недолік світла проявляється світлим відтінком листя, що може привести в результаті до листопаду. У цьому випадку тривалість штучного досвічування необхідно збільшити.

Для нормального росту рослини в зимовий час температура повітря не повинна опускатися нижче +18 градусів, а починаючи з весни оптимальною температурою є + 20-24 градусів.

Не забудьте! Влітку горщики з кімнатним перцем можна, і навіть потрібно, виносити на вулицю.

Ємність для посадки

Гіркий перець формує щодо компактну кореневу систему, яка розташовується ближче до поверхні грунту. Для вирощування кімнатного перцю рекомендується підбирати горщики об'ємом не менше 3 літрів, а краще 4-5літров.

Важливо! Вирощують перець, як правило, з пікіровкою, тому для початкового посіву спершу заготовляють зовсім неглибокі широкі (прямокутні) ємності (4-5 сантиметрів у висоту). З них в подальшому пересаджують підросли рослини в уже більш об'ємні індивідуальні ємності, а потім і на постійне місце (у великі горщики).

З них в подальшому пересаджують підросли рослини в уже більш об'ємні індивідуальні ємності, а потім і на постійне місце (у великі горщики)

Обов'язковою умовою є наявність дренажних отворів в дні горщика, що сприяє виведенню надлишків вологи. Перед посадкою на дно необхідно насипати дренаж шаром 2-3 см, що виключить застаивание води в горщику.

відповідний субстрат

Для посіву насіння гострого перцю можна придбати рассадний субстрат в спеціалізованому магазині. Але приготувати живильну суміш для посадки можна і самостійно. Для цього будуть потрібні наступні компоненти:

  • 2 частини торфу;
  • 1 частина річкового піску, перліту або вермикуліту.

Безпосередньо перед посадкою насіння гострого перцю необхідно продезінфікувати грунт, протоку її біофунгіцид Фітоспорін або марганцівкою, що запобіжить розвитку грибкових захворювань. А можна заздалегідь знезаразити грунт шляхом її прогріву в духовці.

Передпосівна підготовка насіння

Насіння перцю перед посадкою рекомендується проростити у вологому середовищі. Для цього необхідно насіння розкласти у вологу марлю (або використовувати ватяні диски) і акуратно загорнути тканину. А потім покласти їх в будь-яку ємність і закрити кришкою, щоб волога довше зберігалася.

Для проростання помістити в темне і тепле місце (+ 25-27 градусів) на кілька днів (1-2 дня буде цілком достатньо), періодично розкриваючи, зволожуючи і обстежуючи на наявність паростків. Як тільки більшість насіння проклюнутся, їх буде необхідно посадити в підготовлений грунт.

Важливо! Не можна допускати пересихання насіння в період пророщування, інакше вони загинуть.

Хоча, в принципі, ви можете посіяти і сухе насіння.

Вирощування гіркого перцю з живців в кімнатних умовах

Читайте також:

У деяких випадках для збереження всіх видових властивостей рекомендується проводити живцювання перцю. Живці необхідно зрізати з зелених молодих пагонів без плодів, довжиною 7-8 см. На кожному з них бажано має бути хоча б по листочку, але необов'язково.

Перед посадкою в землю їх потрібно заздалегідь замочити в розчині циркону (3 краплі на 100 мл води) на 12-24 години або припудрити нижній зріз порошком Корневином.

Детальніше про вирощування кімнатного гіркого перцю з живців дивіться в ролику нижче.

Відео: вирощування гострого перцю на підвіконні з живців - обрізка та розмноження

Покрокова інструкція проведення посіву насіння і посадки (вкорінення) живців

Щоб виростити перець на підвіконні, необхідно спочатку правильно його посадити. Тільки при дотриманні всіх необхідних умов процедури можна домогтися бажаного результату в результаті.

Покрокова інструкція посіву насіння перцю в домашніх умовах:

  • Підготувати насіння.
  • Заповнити ємності (горщики) необхідним субстратом і розрівняти поверхню.
  • Рясно змочити грунт водою і дати можливість їй повністю вбратися.
  • Зробити маленькі бороздочки (рядки) глибиною до 1 сантиметра.
  • Розмістити насіння на відстані 0,5-1 см один від одного.
  • Присипати землею.
  • Зволожити верхній шар з пульверизатора.
  • Накрити ємності склом або плівкою для збереження підвищеної вологості повітря всередині посадкового контейнера (для створення тепличних умов).
  • Поставити ємності в темне і тепле місце (22-26 градусів) до появи сходів.

Відео: як виростити гіркий кімнатний перець - правильний посів і подальшої догляд

Особливості подальшого догляду за гірким перцем в квартирі

Після появи паростків перцю ємність з насінням рекомендується переставити на підвіконня і знизити температуру до + 20-22 градусів. Скло або плівку слід зняти зовсім і почати обов'язково досвечивать до 12-16 годинного світлового дня за допомогою ламп.

Щоб виключити тепле повітря від опалювальних приладів, паростки перцю варто накрити шаром пінопласту або ковдрою.

Щоб виключити тепле повітря від опалювальних приладів, паростки перцю варто накрити шаром пінопласту або ковдрою

Живці перцю вкорінюються в межах 2-3 тижнів.

пікіровка

При появі 2-3 справжніх листів необхідно розсадити (пікірувати) перець по окремих ємностей.

Під час пересадки не рекомендується проводити прищіпку основного кореня, так як рослина болісно переносить цю процедуру і значно уповільнює зростання.

Першу посадку слід проводити в горщики (оптимально взяти стаканчики) діаметром не більше 5 см, висотою до 10 см.

Поради!

  • Перед тим як пікірувати, пролийте ємність з розсадою, щоб ви могли переносити саджанці із земляною грудкою.
  • Нова грунт повинен бути ще більш повітряної і родючою, тому приготуйте субстрат на основі торфу, перегною і річкового піску (перліту), взявши компоненти приблизно в рівних частинах.
  • Після пікіровки пролийте пересаджені саджанці водою (бажано з додаванням Корневином для кращого вкорінення).

Надалі пересаджувати молоді саджанці необхідно в міру їх зростання. Як тільки коріння почнуть тіснитися в горщику, рекомендується проводити перевалку рослини, збільшуючи діаметр горщика. Контейнер для дорослої рослини має бути заввишки близько 10-15 см і діаметром близько 20-30 см.

До речі! На сайті є окрема докладну статтю по пікіровки розсади перцю.

Відео: як розсадити кімнатний перчик

полив

Гострий перець дуже вимогливий до зволоження грунту і не переносить полив холодною водою. Поливати рослину необхідно помірно, водою кімнатної температури, у міру просихання верхнього шару в горщику, але даючи можливість наситити вологу з піддону. Якщо через 30 хвилин після поливу в піддоні залишилася вода, її слід повністю вилити.

Важливо! Чим вище температура повітря, тим частіше має воложитися грунт.

В умовах низької вологості повітря варто проводити додаткове обприскування листя за допомогою пульверизатора.

підживлення

Для повноцінного росту гострого перцю на підвіконні потрібно проводити регулярні підгодівлі. У період активної вегетації (набору зеленої маси) слід віддавати перевагу мінеральних добрив з підвищеним вмістом азоту або органічним добривам. А при формуванні бутонів і плодів варто використовувати добрива з великою кількістю калію. Ще краще, якщо ви будете використовувати комплексні мінеральні підгодівлі, в яких міститься в тому числі і фосфор. Підгодовувати рослину потрібно 1 раз в 7-14 днів.

Формування (пасинкування) і прищіпка

Як правило, кімнатний гіркий перець, що вирощується на підвіконні, чи не пасинкують.

А щоб кущик краще гілок, ви можете прищипнуть його верхівку.

Основні хвороби та шкідники

Перець, в тому числі і кімнатний, схильний до грибкових захворювань і різних шкідників. Тому слід знати заздалегідь, які проблеми можуть виникнути і як з ними боротися.

  • Попелиця. Цей шкідник любить поласувати молодими пагонами перцю, тому саме на них утворюється велике скупчення шкідників. Для боротьби з ними необхідно провести обробку рослини біопрепаратом фітоверм або битоксибациллин.

До речі! Народним засобом боротьби з попелиць є нашатирний спирт. Вам потрібно приготувати розчин (5-10 мл нашатирю розчинити в 1 літрі води) і просто полити під корінь.

  • Павутинний кліщ. Характеризується зупинкою росту рослини і курчавістю молодого листя, на яких в подальшому з'являється маленька павутинка. Для боротьби зі шкідником необхідно провести обприскування актелликом, хоча в домашніх умовах все ж краще скористатися біопрепаратами (фітоверм, битоксибациллин).

Порада! Ще одним народним способом боротьби зі шкідниками є тютюн. Вам потрібно просто насипати тютюн з сигарети поверх грунту в горщику.

  • Чорна ніжка. Вражає сходи перцю в початковий період проростання. Стебло біля основи саджанців стає тонким і чорніє. З'являється в результаті переливу рослини, що призводить до його загибелі. Врятувати рослина вже не вдасться. Для профілактики захворювання рекомендується проливати грунт і обприскувати паростки фунгіцидом Превікур.

Важливо! Після проведення обробки препаратами необхідно дотримуватися терміну очікування, зазначеного на упаковці кожного засобу, не допускається використання перцю в цей період для приготування їжі.

Відео: як позбавити від попелиці на кімнатному гострому перці

Терміни появи сходів і першого збору врожаю домашнього гіркого перцю

Насіння гострого перцю проростають довго, ось чому цю особливість необхідно враховувати при посадці. Сходи з'являються в межах 14-21 днів при дотриманні всіх рекомендацій по їх посіву.

Перший урожай перцю на підвіконні дозріває через 105-150 днів з моменту появи перших паростків, в залежності від обраного сорту.

Як тільки перець став червоного кольору (дозрів), слід оперативно зняти плоди з куща разом із плодоніжкою. Тоді на цьому ж місці через деякий час з'явиться квіточку, інакше кажучи, рослина буде продовжувати плодоносити - зав'язувати нові плоди.

Що робити з кімнатним гірким перцем після збору врожаю восени, коли почне опадати листя

Так як кімнатний гіркий перець - це багаторічна рослина, то коли у нього почнуть жовтіти і опадати листя, а як правило, це відбувається в кінці осені-початку зими (листопаді-грудні), вам потрібно буде обрізати перець, залишивши всього 8-10 сантиметрів .

Цікаво! З сплячих нирок пазух і гілок, що знаходяться в стадії спокою, почнуться розвиватися нові пагони. Цикл повториться, вже до березня рослина зацвіте, а в травні ви отримаєте перші плоди.

При дотриманні всіх рекомендацій виростити гострий перець на підвіконні не складе особливих труднощів. Але необхідно розуміти, що подальший догляд за рослиною повинен відповідати всім його запитам, так як перець буде рости і плодоносити тільки з урахуванням всіх необхідних умов.

Відео: докладна інструкція (майстер-клас) по вирощуванню понад гострого перцю на підвіконні в 2 частинах

Корисна стаття?

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама