Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити гливи в домашніх умовах - поради та інструкції

  1. Вибираємо гриб для домашнього вирощування
  2. Способи вирощування глив
  3. Підготовка до вирощування
  4. Особливості вирощування на пнях
  5. Особливості вирощування в мішках
  6. Вирощування глив як бізнес - чи варто починати?
  7. Корисні поради

Пройшли ті часи, коли гриби можна було зустріти тільки в лісі. Тепер будь-яка людина, навіть ніколи не мав справ з їх вирощуванням, може отримати багатий врожай. Знадобиться тільки закупитися правильними матеріалами, слідувати інструкції по вирощуванню глив в домашніх умовах і підтримувати оптимальні умови.

Вибираємо гриб для домашнього вирощування

Вибираємо гриб для домашнього вирощування

Зустрічаються штучні плантації з різними видами грибів: білими , Шиітаке, печерицями і іншими. Популярними вважаюся гливи, які невибагливі і дають багатий урожай. З одного кілограма міцелію при вмілому підході виходить 3-4 кілограми грибів.

Тонкі нитки грибного тіла, з яких виростають гливи, називають міцелієм або грибницею. Щоб розпочати вирощування, потрібно придбати певний кількості міцелію - досвідчені грибівники радять починати з одного кілограма.

Подібна діяльність підійде як дітям, які хочуть з інтересом провести час і перевірити себе в якості садівників, так і дорослим, які бажають обзавестися новим хобі. Також вона може зацікавити тих, хто замислюється про власний бізнес. При вмілому вирощуванні, рентабельність глив досить висока. Залишилося вибрати спосіб вирощування майбутньої плантації.

Способи вирощування глив

Можна використовувати один з двох способів: екстенсивний та інтенсивний. Інтенсивний більш наближений до природних умов і залежить від сезону, на відміну від екстенсивного, завдяки якому можна вирощувати гливи цілий рік.

Відмінності способів вказані в таблиці.

Екстенсивний спосіб Інтенсивний спосіб Суть способу Вирощування відбувається в умовах, наближених до реальних. Облаштовуються повністю штучні умови. Необхідні інструменти та матеріали Міцелій, плівка, пні, мох. Міцелій, мішки, зволожувачі повітря, вентилятори, субстракт. Мета вирощування Хобі, вирощування для себе. Бізнес, вирощування з метою отримання прибутку. Приміщення Город, сад. Кімната для інкубації і кімната для культивації.

Недоліки та гідності обох способів вирощування.

Екстенсивний спосіб Переваги Недоліки 1. Природне середовище, можливість вирощувати у себе в саду. Залежність від сезону і погоди. 2. Менш витратний спосіб. Дозрівання глив проходить довше. 3. За грибами не потрібно постійно спостерігати. Неможливо контролювати кількість і терміни реалізації, що робить спосіб невідповідним для збуту глив. Інтенсивний спосіб Переваги Недоліки 1. Повноцінний контроль за зростанням готового продукту. Необхідно дві окремі кімнати з відповідними умовами для вирощування. 2. Регулювання і контроль кількості виросли глив. Грошові вкладення не тільки в приміщення, але і в матеріали. 3. Налагодження бізнесу на продажу глив і компенсація витрат на покупку матеріалів. Потрібно більше часу для спостереження і контролю за зростанням грибів.

Підготовка до вирощування

Визначившись зі способом, необхідно зробити підготовчі кроки. Вивчіть інструкцію і розберіться в тонкощах процесу.

Тепер необхідно придбати міцелій:

  • Знайдіть продавця і самостійно зробите покупку.
  • Придбайте грибницю в спеціалізованому інтернет-магазині.

Перед покупкою визначитеся з видом міцелію. Якщо є сумніви в якості товару, придбайте спершу невелику кількість на пробу.

По можливості вивчіть перед покупкою упаковку товару. Ознайомтеся з даними про вміст, подивіться на термін придатності. Зверніть увагу на зовнішній вигляд грибниці: не повинно бути чорних і зелених плям, які свідчать про наявність цвілі. Такі грибниці плодоносити не будуть. Свіжий міцелій має білий колір з вкрапленнями оранжевого і жовтого кольорів.

Міцелій швидко псується, тому обмежтеся вперше кілограмом продукту, щоб вистачило часу правильно розподілити грибницю для посадки. Після покупки перевірте температуру міцелію, вона повинна бути 20 градусів.

Особливості вирощування на пнях

Особливості вирощування на пнях

Простим, але довгим способом є екстенсивний. Полягає він в посадці грибниці в пеньки.

  1. Підберіть відповідні пеньки: без цвілі і з вологою деревиною (сухі краще замочити на пару днів у воді).
  2. Зробіть в пеньках отвори за допомогою дриля, глибиною п'ять-сім сантиметрів, насипте в них міцелій і прикрийте мохом. Є й інший спосіб: відпиляйте верхню частину пня, зробіть невелике заглиблення, насипте туди міцелій, поверніть верхню частину колоди на місце і приколоти її назад цвяхами.
  3. Помістіть пеньки в спеціальне приміщення, поставивши один на одного. Накрийте товстої плівкою і залиште в спокої на три місяці. У приміщенні підтримуйте температуру близько 15 градусів.
  4. Коли на пеньках з'являться білі плями, значить, гливи готові до висаджування. Оптимальний час для цього - кінець весни (початок травня).
  5. Викопайте в землі ямки, засипте вологими листям і помістіть зверху пеньки з міцелієм, поглибивши на 15 сантиметрів. Грунт завжди повинна бути волога, тому поливайте її кожен день.
  6. Перший урожай буде в кінці літа. Акуратно скручуйте гриби, а не зрізайте їх ножем. У грибниці не повинні залишатися шматочки грибів, щоб не спровокувати гниття. Оптимальні умови дозволять восени ще кілька разів зібрати урожай.
  7. Грибниця буде плодоносити і в наступному році, але її потрібно захистити від морозів, гарненько засипавши пеньки соломою.

вирощування глив в природних умовах - простий і не витратний спосіб, який дає хороший урожай (хоч і не такий великий, як при створенні штучних умов). Велика частина часу витрачатися на підготовку плантації і полив пошти.

Відео інструкція

Особливості вирощування в мішках

Особливості вирощування в мішках

Якщо хочете серйозно зайнятися вирощуванням глив, знайдіть відповідне приміщення (підвал, теплиця), встановіть необхідне обладнання - зволожувачі і вентилятори, щоб забезпечити необхідні умови (температуру, важливість, освітлення), розмістіть стелажі або підвіси для мішків з субстратом.

  1. Якщо вже придбали потрібну кількість міцелію, наступним кроком буде приготування субстрату - суміші з рослинних компонентів: качанів кукурудзи, гречки, соломи, соняшника, пшениці та іншого. Важливо, щоб в субстраті не було гнильних включень.
  2. Для вирощування однієї партії грибів досить 10 кілограмів субстрату, який необхідно подрібнити до розміру в кілька сантиметрів.
  3. Проведіть термічну обробку субстрату і його дезінфекцію. Варіть суміш близько двох годин на повільному вогні. Після зниження температури до 26 градусів, злийте воду. Тепер субстрат досить зволожений і безпечний для грибів. Зробіть розчин, всипати ложку дріжджів в 250 мл води. Додайте дріжджовий розчин разом з ложкою гашеного вапна в субстрат, щоб провести дезінфекцію.
  4. Підготуйте два поліетиленових пакети на кілограм міцелію. Залиште їх на дві години на розчині хлорного вапна для дезінфекції.
  5. Перемішайте субстрат з міцелієм або розмістіть його шарами. Поступово ви зрозумієте, який спосіб підходить більше.
  6. Перенесіть мішки з субстратом в темне приміщення. Світло для росту грибів на цьому етапі не потрібно. У приміщення повинна підтримуватися температура не вище двадцяти двох градусів.
  7. Через два тижні міцелій обплутає нитками субстрат і почне утворюватися однорідна маса. Це знак завершення інкубаційного періоду. Знизьте температуру до 12 градусів і збільште вологість до 95%.
  8. Через два тижні можна збирати перший урожай глив. гриби викручуйте з мішка (не зрізайте). Всього гливи будуть плодоносити чотири рази. Основний урожай з'явиться в перші два місяці.

Вирощування глив в мішках вимагає значних грошових витрат, але рентабельність способу куди вище. Ви самі контролюєте урожай і його обсяг.

Відео сюжет

Вирощування глив як бізнес - чи варто починати?

Вирощування грибів в домашніх умовах - популярний і прибутковий бізнес. При невеликих витратах можна отримати непогані гроші.

Вивчіть технологічний процес до найдрібніших подробиць, щоб виключити випадкові втрати. Для продажу вибирайте інтенсивний спосіб вирощування глив, щоб повністю контролювати зростання.

При виробництві у великих масштабах вдамося до допомоги найманих робітників. Одному складно стежити за процесом. Обзаведіться двома приміщеннями - одне використовуйте для інкубації, друге - для вирощування грибів. Обладнайте приміщення відповідно до стандартів, щоб продукт виходив дійсно якісний.

Якщо ви тільки починаєте, цілком підійде підвал, але вкладення все одно буде потрібно. В цілому у цього виду бізнесу висока рентабельність, адже при інтенсивному вирощуванні ви не залежите від сезону. Набивши руку, зможете розширити виробництво, вирощуючи і інші види грибів.

Корисні поради

  1. На перших порах не купуйте великий обсяг грибниці. Вона має властивість швидко псуватися. Щоб набути досвіду, почніть з одного кілограма міцелію.
  2. Купуйте міцелій тільки у перевірених продавців. Якщо купуєте товар у нового продавця або в інтернет-магазині, спершу замовте невелику партію.
  3. Перед покупкою вивчіть дані і зовнішній вигляд міцелію.
  4. Слідкуйте за температурою приміщення і субстрату. Встановлюйте в приміщенні вентилятори.
  5. Холод протипоказаний глива. Вони просто не зійдуть.
  6. Працювати з міцелієм потрібно тільки в рукавичках. Це найпотужніший алерген!
  7. Сухе дерево краще замочити на пару днів у воді. Глива необхідна вологість для зростання.
  8. Гриби викручуйте з субстрату, щоб не викликати гниття сировини.
  9. Сировина для субстрату має бути свіжим і без цвілі.
  10. Гливи - одні із самих невибагливих грибів. Необхідно контролювати лише температуру і вологість.
  11. Згодом можна навчитися вирощувати міцелій самостійно, щоб не залежати від зовнішніх факторів: продавців, цін, якості та ін.

Якщо тільки починаєте займатися вирощуванням грибів в домашніх умовах, гливи - підходящий варіант на етапі навчання. Вони не вимагають серйозного догляду, тому ви цілком можете перетворити цю діяльність в цікаве хобі або успішний бізнес.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама