Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити лимон з кісточки і отримати плоди?

  1. вирощування цитрусових
  2. Лимон з кісточки: з чого почати?
  3. Догляд за саджанцями лимона
  4. Кімнатний лимон - шкідники і хвороби
  5. Живцювання лимонів для швидкого плодоношення

Ваша мета - виростити домашній лимон, щоб він став цікавим елементом інтер'єру і навіть сподіваєтеся поласувати вітамінними плодами з лимонного дерева.

З чого почати? Якщо немає бажання або можливості придбати цитрусове дерево, то найпростіший спосіб - виростити лимон з кісточки.

Сьогодні ми докладно обговоримо як виростити лимон в домашніх умовах, як доглядати за домашніми цитрусовими і що треба робити, щоб кімнатні лимони почали плодоносити.

вирощування цитрусових

Родина лимона - субтропічні ліси, де він виростає в дикому вигляді. Протягом багатьох століть люди намагалися поширити його на землях Європи. Двадцяте століття ознаменувався дослідами генетиків. Вчені добре попрацювали над виведенням сортів, добре плодоносних в північних широтах і в кімнатних умовах.

Сьогодні домашнім лимоном нікого не здивуєш Сьогодні домашнім лимоном нікого не здивуєш. Завдяки зусиллям професійних селекціонерів і квітникарів-аматорів кімнатний лимон з'явився в багатьох домашніх оранжереях і просто на підвіконнях. Цитрусові кімнатні рослини в інтер'єрі завжди виглядають чудово, але вони радують нас не тільки відмінним зовнішніми виглядом, але і їстівними плодами.

Цитрусові деревце є вічнозеленим, вологолюбні, тіньовитривалим рослиною короткого дня. У кімнаті активно починає рости в лютому-березні, припиняє - в листопаді. Розмножується лимон наступними способами:

  • Насінням - знайомої нам кісточкою, вийнятої з плоду.
  • Вегетативно - живцями, щепленням, відводками.

Лимон з кісточки: з чого почати?

Насіння використовують тільки свіжозібрані Насіння використовують тільки свіжозібрані. Їх відбирають з зрілих плодів, які не мають ознак захворювань. Чисто теоретично це так, але до нас лимони потрапляють з супермаркетів і базарів.

Такі плоди точно не назвеш свіжозібраним. Як бути? Підсохлі, що пролежали місяць при кімнатній температурі насіння значно втрачають схожість, але все-таки проростають.

Щоб стовідсотково виростити лимон вдома, треба запастися не однієї-двома кісточками, а набагато більшою кількістю. З десятка кісточок кілька росточков обов'язково буде.

Не бійтеся вирощувати відразу багато саджанців. Не факт, що всі ваші лимони з кісточки в домашніх умовах доживуть до плодоношення. Деякі загинуть через хвороби, інші постраждають, коли ви будете їх робити щеплення.

Деякі загинуть через хвороби, інші постраждають, коли ви будете їх робити щеплення

Починаємо вирощувати домашній лимон з кісточки наступним чином:

  • Купуємо спеціальний грунт або готуємо ґрунт самостійно з річкового піску, дернової землі, перегною.
  • Підготовлену ґрунтову суміш розкладаємо по окремим маленьким горшочкам або стаканчиках.
  • Кісточки висаджуємо в зволожений грунт на глибину 3 см.
  • Накриваємо зверху плівкою для створення кращого мікроклімату.
  • Чекаємо появи паростків, які з'являються приблизно через 3 тижні.
  • Якщо з однієї кісточки лимона виростає 2 втечі, один (який слабкіше) - слід видалити.

Вирощування цитрусів подібним способом - найпростіший і надійний варіант в домашніх умовах. У багатьох квітникарів є вдома лимон декоративний, багато дочекалися їх плодоношення. Треба відзначити, що подібно вирощуються і домашні мандарини.

Цитрусові рослини, отримані з насіння, адаптуються до кімнатних умов краще, виявляються більш витривалими і життєздатними в порівнянні з живцювати або щепленими. З кісточок виростають повноцінно плодоносять культурні саджанці. Єдиний їхній недолік - вони пізно починають давати плоди.

Догляд за саджанцями лимона

Проростити лимон з кісточки - не складно, проблематичніше буде далі доглядати за ним. При появі проростків плівку поступово прибирають, привчаючи їх до умов кімнати.

Регулярний догляд за домашнім лимоном має на увазі, що його: Регулярний догляд за домашнім лимоном має на увазі, що його:

  • Поливають помірно, не допускаючи перезволоження, щоб не викликати загнивання коренів. У спекотну погоду полив здійснюють 3 рази в тиждень, взимку зменшують до 2 разів.
  • Протирають листя цитрусових від пилу щотижня, регулярно обприскують їх водою.
  • Зміст біля батареї вимагає додаткового зволоження повітря.
  • Повертають лимон поступово на 2 см на місяць навколо своєї осі, щоб не було різкої зміни світлового режиму для листя.
  • Пересаджують кімнатний лимон щороку навесні в горщик більшого розміру. Не можна відразу садити рослина в горщик не за розміром.
  • Хороші прирости дають підгодівлі складними добривами «Здравень», «Ідеал» або спеціальними добривами для цитрусових з додаванням мікроелементів цинку, бору, марганцю - раз в 2 тижні.

Щоб лимон з кісточки не перетворився на дике густе дерево, крону необхідно постійно формувати. Центральний втечу на відстані 20 см від землі обрізають. З'являються гілки другого порядку, які при досягненні ними 18 см прищипують. Процес проводять до тих пір, поки не з'являться пагони четвертого порядку. На них закладаються квіткові бруньки, і починається плодоношення.

Кімнатний лимон - шкідники і хвороби

Лимони, вирощені в домашніх умовах, найчастіше уражаються щитівкою, павутинним кліщем, попелицею, червецем. Всі ці шкідники живляться соком рослини, викликаючи усихання листя, викривлення пагонів.

Щоб не дати шкідників погубити лимонне дерево, слід проводити наступні загальні заходи боротьби:

  1. Знімати шкідників зі стебла м'якою зубною щіткою, з листочків ватяними паличками, попередньо змоченими мильним розчином анабазіна-сульфату.
  2. Змивати розчин з рослини через добу. Повторювати обробку через тиждень.
  3. При великій чисельності шкідника деревце обробляти настоєм чистотілу, тютюну, цибулиння або препаратами Актеллік, Дітокс, Фитоверм. Користуватися препаратами для знищення комах-шкідників потрібно гранично акуратно, так як це найсильніші отрутохімікати.

Користуватися препаратами для знищення комах-шкідників потрібно гранично акуратно, так як це найсильніші отрутохімікати

Найпоширеніші хвороби кімнатних цитрусових - грибок сажі, гоммоз. Чим вони небезпечні для домашнього лимона? Сажістий гриб покриває листя темно-сірим нальотом, порушуючи нормальне харчування рослин. Гоммоз утворює камедь, яка з пошкоджень кори, викликаючи всихання листя і гілок.

Хвороби кімнатного лимона прибираються:

  • Зачисткою хворого місця, обробкою мідним купоросом.
  • Замазуванням препаратом «Раннет» (садової пастою-замазкою).
  • Протиранням мокрою ганчіркою (якщо грибок).
  • Боротьбою з комахами-шкідниками, що вражають кору і листя.
  • Підгодівлею складними добривами для підтримки життєздатності деревця.

Початківцю садівникові поради як боротися з хворобами домашнього лимона здадуться незрозумілими, але тут немає нічого складного. У всіх спеціалізованих магазинах ви знайдете запропоновані препарати, а на упаковках є докладні інструкції. Якщо є конкретні питання як виростити лимон з кісточки, як доглядати за ним, не соромтеся задавати їх на форумах квітникарів. Вам обов'язково допоможуть!

Живцювання лимонів для швидкого плодоношення

Навіщо потрібно живцювання? Лимони, вирощені таким методом, швидше починають плодоносити. Єдиний мінус - майбутнє деревце повинно звикнути до нових умов проживання.

Якщо у вас вже є певний досвід в квітникарстві, то виростити плодоносний лимон живцюванням буде нескладно: Якщо у вас вже є певний досвід в квітникарстві, то виростити плодоносний лимон живцюванням буде нескладно:

  • Найкращий час пророщувати корінці у живців - березень-квітень. Живці беруться тільки з плодоносного лимона.
  • Посадковий ящик готують заздалегідь. Роблять в ньому невеликі отвори. Для дренажу застосовують промитий керамзит, оскільки цегли або щебінку. Потім насипають пошарово річковий пісок 1,5 см, поживну суміш 6 см, закінчують піском 2 см.
  • Живці заготовляють з минулорічного приросту. Роблять косий зріз, замазують його теплим воском або садовим варом. Гілочки ділять на кілька частин по 4 нирки на кожній.
  • Перед висадкою в грунт нижні частини держака занурюють на добу в розчин гетероауксину. Посипають деревною золою, садять в підготовлений грунт на відстані 15 см по одному, залишаючи на поверхні 2 нирки.
  • Щільно притискають навколо них землю, обприскують теплою водою. Створюють міні-парник, накриваючи плівкою. Для кращого вкорінення необхідний невеликий обігрів знизу.
  • Навколо живців підтримують температуру близько 25 ° C. При більш низькій - листя опадає, погіршується їх стан, час вкорінення збільшується вдвічі, відсоток приживлюваності знижується.
  • Протягом перших 2 тижнів листя обприскують водою 4 рази за день, потім зменшують до двох. Плівку періодично піднімають, парник провітрюють. При дотриманні всіх умов через місяць у лимона відростає хороша коренева система.
  • Вкорінені живці пересаджують по одному в горщики з глини з використанням дренажного шару і живильної землі. Щоб збільшити розгалуження, центральний корінь прищипують.
  • Встановивши рослина в новій ємності, обережно присипають грунт до коріння, притискаючи її рукою. У кілька прийомів поливають теплою водою, щоб земля осіла.
  • Обприскують листя, ставлять на 2 тижні в затінене місце. Після цього поступово привчають молоді деревця до світла.

Згодом багато процесів по догляду за цитрусовими ви почнете робити на інтуїтивному рівні, позначиться досвід. Вирощування кімнатного лимона в домашніх умовах - цікаве і захоплююче проведення часу. Для багатьох це стає хобі на багато років, може бути це і ваше нове захоплення?

З чого почати?
Лимон з кісточки: з чого почати?
Як бути?
Чим вони небезпечні для домашнього лимона?
Для багатьох це стає хобі на багато років, може бути це і ваше нове захоплення?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама