Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити розсаду петунії з насіння в домашніх умовах + відео

  1. Вибір і підготовка насіння ↑
  2. Підготовка ґрунту і тари для розсади ↑
  3. Посів насіння петунії на розсаду ↑
  4. Покрокова інструкція по посіву в ємності для розсади ↑
  5. Вирощування розсади в торф'яних таблетках ↑
  6. Створення оптимальних умов ↑
  7. Процедура пікіровки і її технологія ↑
  8. Догляд після пікіровки ↑
  9. Внесення підгодівлі і їх вибір ↑
  10. Боротьба з небезпечними захворюваннями ↑

Чарівна петунія незамінна для створення живописних клумб, чудово виглядає в балконних ящиках і підвісних вазонах. Нарядні квіти з пелюстками різної форми і забарвлення, приємний аромат, сортове різноманіття викликають бажання мати такі ж рослини. Ця тривало квітуча культура, любляча сонце, тепло і вологу, потребує грамотної турботи. Вивчіть, як виростити розсаду петунії з насіння в домашніх умовах, щоб підготувати саджанці самостійно, а потім пересадити їх у відкритий грунт.

Для успішного вирощування ніжною красуні слід завчасно підготувати необхідний інвентар, матеріали і насіння. Важливо знайти для сіянців найбільш вдале місце в будинку, тепле, з хорошим освітленням і без протягів.

Важливо знайти для сіянців найбільш вдале місце в будинку, тепле, з хорошим освітленням і без протягів

розсада петунії

Вибір і підготовка насіння ↑

Відправна точка для розведення петунії - вибір відповідних якісного насіння в залежності від уподобань зовнішнього вигляду, кліматичних параметрів місцевості, майбутнього розташування. Рослина відрізняється великим різноманіттям підвидів, сортів і гібридів.

Основна відмінність культури - за розмірами і кількістю квітів: особливо великі квіти (близько 10 см) в невеликій кількості, середні в середньому кількості, а також багато меленьких. Дуже ефектно виглядають екземпляри з махровими пелюстками.

сорт Рамблін

За формою стебла петунії діляться на прямостоячі і сланкі. Кущики рослини бувають низької висоти (до 25 см), середньої (близько 40 см) і досить великий (до 75 см). Ампельниє петунії незамінні для чудових підвісних композицій.

Гібридні петунії не дають насіння, але відрізняються більш тривалим цвітінням, також виведені гібриди, стійкі до перезволоження і з сильним ароматом.

Кущики з великою кількістю дрібних квіток менш вимогливі до грунту і зовнішніх умов, можуть зберігати декоративність до перших заморозків. Крупноквіткові гібриди часто страждають від поривів вітру і сильних опадів, тому більше підходять для закритих приміщень або терас.

ампельниє петунії

Квітникарю потрібно вивчити, яке насіння краще купувати для розсади. У петунії вони надзвичайно дрібні (менше 1 мм), а сіяти їх бажано якомога рідше. Зараз почали випускати насіння в гранулах, в яких вони покриті захисною живильної оболонкою. У пакетику знаходиться десь 10 шт., Упакованих в капсулу, чого цілком вистачить для садової ділянки, особливо якщо потім розмножити рослини живцюванням.

різноманіття відтінків

Підготовка ґрунту і тари для розсади ↑

Грунт для розсади петунії повинна бути пухка і поживна, з нейтральною кіслощелочной реакцією. Хороше рішення - спеціальний покупної грунт, який можна ще поліпшити, додавши деревну золу (0,5 л), перліт (1 склянка) і сульфат калію (1 ст. Ложка) - з розрахунку на підлогу відра.

Перед тим як самостійно приготувати грунтосуміш для розсади, слід ретельно продезінфікувати садову землю, наприклад, пролити Фітоспорін або обробити парою. Такі заходи виконують з метою профілактики захворювань. Пісок використовується білий річковий, його теж потрібно обробити - промити і бажано прожарити в духовці.

Ємності для вирощування

Можна зробити відповідну суміш таких складів:

  • 1 частина землі з некислим торфом (2 частини) і піском (1 частина);
  • садової землі і перегною по дві частини, торфу і піску по одній частині;
  • некислий торф і трохи перліту, що сприяє аерації ґрунту і підтримці балансу вологи.

підготовка касет

На дно ємностей для посіву рекомендується покласти керамзит (товщина 1-3 см), що виконує дренажні функції. Грунт потрібно насипати шаром близько 5 см і ретельно розрівняти, зверху не повинно бути великих грудок.

В якості ємностей для вирощування розсади петунії в домашніх умовах можна використовувати різні горщики, контейнери, торф'яні таблетки, касети, ящики. Хороше рішення - зробити міні-теплицю, використовуючи пластикові бутлі (5 л) або прозорі контейнери з-під харчових продуктів.

Важливо забезпечити відведення зайвої вологи, виконавши отвори в днищі. Тару, вже була у вжитку, слід піддати знезараженню, в цих цілях можна використовувати розчин перманганату калію.

збір насіння

Посів насіння петунії на розсаду ↑

Певний час, коли садити петунію на розсаду, залежить від особливостей сорту або гібрида, слід посіяти квіти приблизно за два-три місяці до висадки на постійні місця. Більш ранній термін посіву насіння веде до переростання сіянців, що шкодить їхньому майбутньому успішному розвитку.

При посіві петунії в січні-лютому велика ймовірність недостатньої кількості сонячних променів, що тягне за собою витягування саджанців. Слід передбачити можливість штучного підсвічування.

Так як часто квітникарі керуються місячним календарем, можна вибрати найбільш сприятливі числа місяця для посіву на розсаду з нього. Вважається, що фази Місяця впливають на ріст і розвиток рослин. Найпоширеніші місяці для посіву петунії - лютий, березень, квітень.

Ампельниє сорти садять раніше, так як вегетативний період у них довші. Рослини з дрібними квітками відрізняються більш коротким періодом розвитку до появи квітів, тому варто посадити їх в грунт пізніше.

Посів насіння петунії

Покрокова інструкція по посіву в ємності для розсади ↑

Варто врахувати, що культуру сіють поверхневим способом, а для прокльовування насіння потрібне хороше освітлення. Порядок посіву петунії наступний:

  1. Підготовлений грунт добре зволожити, краще заздалегідь, і злегка утрамбувати.
  2. Насіннєвий матеріал з пакетика обережно висипати на тарілку, звичайне насіння радять змішати з сухим піском в співвідношенні 1 до 5, щоб полегшити процедуру сівби.
  3. Дражировані по одному розкласти по поверхні на відстані близько 3-5 см, якщо використовується загальна ємність.
  4. Звичайні насіння рівномірно насипати на грунт, щоб вони лягли рідше (можна використовувати зубочистку, змочену у воді, або просто палець). Зручно сіяти темні зернятка на шар снігу (близько 1 см), так їх краще видно, і вони додатково загартовуються.
  5. Потрібно трохи притиснути до землі насіння, що не закладаючи, і скропити водою обережно, щоб не перемістити їх.
  6. Накрити прозорою кришкою, поліетиленовою плівкою або склом для створення потрібного мікроклімату. На розвиток сіянців сприятливо позначається використання спеціального нетканого полотна, що дозволяє їм дихати.
  7. Помістити сіянці в тепле (не менш + 20 ° С, оптимально - + 25 ° С) і добре освітлене місце.

Перші сходи в касетах

Для зручності потрібно записати назву і дату посадки сорти і приклеїти на контейнер. Якщо сіяти різні сорти і гібриди - слід встановити між ними перегородки і теж підписати ємності.

Вирощування розсади в торф'яних таблетках ↑

Існує досить простий спосіб вирощування розсади в торф'яних таблетках, який дає хороший результат. Найчастіше застосовується для розведення рідкісних рослин, які дорого коштують. Його основні етапи такі:

  1. Таблетки розкладають в високому піддоні отвором з поглибленням вгору і добре зволожують (вони в кілька разів збільшуються в обсязі).
  2. Насіння кладуть по одному в поглиблення і накривають прозорим матеріалом до появи сходів.
  3. Сіянці активно ростуть у живильному середовищі, відпадає необхідність пікірування, у відкритий грунт рослини поміщають разом з таблетками.

торф'яні таблетки

Для того щоб розсада петунії була здоровою і міцною, необхідно в точності дотримуватися технологію вирощування і регулярно виконувати всі необхідні по догляду процедури. Більш ретельного догляду вимагають крупноцветковие і махрові сучасні гібриди.

Створення оптимальних умов ↑

Петунія надзвичайно теплолюбива, тому основним перешкоджає фактором для проростання насіння є недостатньо висока температура. Якщо ж температура не опускається нижче 20-22 ° С, перші сходи порадують протягом 7-12 днів після висіву. У цей період грунт в контейнері з посівами необхідно 1-2 рази в день обприскувати дуже слабким розчином перманганату калію (світло-рожевого кольору). Посприяти проростання можна за допомогою одноразового внесення стимулятора росту ( «Епін-Екстра»).

Посприяти проростання можна за допомогою одноразового внесення стимулятора росту ( «Епін-Екстра»)

Фото початкових етапів розвитку розсади

З моменту появи сходів процедура догляду змінюється:

  • занадто щільні сходи проріджують пінцетом для забезпечення гарного стоку, що перешкоджає накопиченню надлишку вологи;
  • розсаду забезпечують достатньою кількістю освітлення (краще на південному підвіконні або обігрівається балконі). При ранніх посівах, коли тривалість світлового дня невелика, використовують штучне досвечивание і відбивачі;
  • поки контейнер накритий, щодня провітрюють сходи (близько 15 хв.);
  • підтримують оптимальну температуру для розсади петунії: не менше 16-17 ° С для старих менш вимогливих сортів і не менше 20-21 ° С для сучасних гібридів;
  • протягом першого тижня сіянці зволожують з обприскувача 1-2 рази на день. Далі частоту поливу скорочують, а обсяги води збільшують, поливаючи під корінь або через піддон (використовують теплу воду і намагаються не потрапляти на листочки);
  • через тиждень починають використовувати позакореневе підживлення - обприскування водорозчинними добривами по листю.

пікіровка розсади

Процедура пікіровки і її технологія ↑

Розсаджують петунію з моменту появи 2-3 справжніх листків (приблизно через 3 тижні після посіву), щоб збільшити площу харчування старших пагонів. Для цього використовують спеціальні касети, контейнери, пластикові стаканчики, горщики. Якщо пікірувати кожен сіянець відразу в окрему тару, повторна пересадка не знадобиться. У ємності об'ємом 5 л петунію можна вирощувати як горшечную культуру.

Для пікірування знадобляться наступні матеріали:

  • ємність для пересадки;
  • підготовлений грунт;
  • пікірувальні кілочок, спиця або зубочистка (щоб проробляти в грунті невеликі отвори);
  • розпилювач з водою для поливу.

Порядок дій такий:

  1. Ємності наповнюють підготовленою грунтом, трохи приминають її і зволожують.
  2. Наявними тонким гострим предметом проробляють невеликі лунки глибиною 1-1,5 см і діаметром 1,5-2 см. При пересадці в загальну ємність роблять лунки на відстані не менше 3-5 см.
  3. Обережно відкопують паростки з грудочками грунту біля кореня і переносять в нову лунку. Дуже довге коріння прищипують для поліпшення їх подальшого формування.
  4. Заглиблюють саджанець майже до листочків для стимуляції росту придаткових коренів і розвитку потужної кореневої системи.
  5. Грунт навколо трохи приминають і на деякий час прибирають розсаду в більш затінене місце. Після того як саджанці укореняться і знову підуть у ріст, їх виставляють на колишнє місце.

прищипування петунії

Догляд після пікіровки ↑

Зміцнілу після пікірування розсаду можна помістити в більш прохолодне, добре провітрюване місце. Необхідно дотримуватися оптимальну періодичність поливу - один раз в 3 дня. Хоч петунія і любить вологу, але страждає від її застою, а також погано переносить занадто сухе повітря.

Для формування в майбутньому округлого пишного куща і попередження витягування розсади проводять процедуру прищипування. Виконується вона в період активного росту до моменту формування 5-6 листочків. В результаті з'являється нова точка зростання, звідки починають розвиватися відразу кілька пагонів.

Спочатку готують необхідні інструменти - невеликі гострі ножиці і ємність для віддалених живців. Потім чистими ножицями вирізують верхню нирку якомога глибше, намагаючись не пошкодити рослину. Отримані живці достатньої довжини можна поставити в воду, де вони незабаром пустять корінці. Після цього їх також можна посадити в грунт, пріщіпнув все листя, крім верхньої пари.

Після цього їх також можна посадити в грунт, пріщіпнув все листя, крім верхньої пари

Епін-Екстра

Внесення підгодівлі і їх вибір ↑

Важливим пунктом для отримання міцного посадкового матеріалу є регулярні підгодівлі. Вносять їх щотижня, чергуючи підгодівлі під корінь з позакореневими. На початковому етапі необхідні добрива з високим вмістом азоту для активного зростання. Найкращий результат приносять комплексні добрива з переважанням калію і органічну підгодівлю (настої коров'яку, гумінові добрива).

Виявляється в пожелтении листя недолік заліза виправляють внесенням хелати заліза (препарат «Феровіт»). Якщо зростання розсади гальмується через несприятливі умов або при вирощуванні вимогливих сучасних гібридів, допомагає обробка стимуляторами росту - «Циркон» або «Епін-Екстра».

Боротьба з небезпечними захворюваннями ↑

Розсада петунії при неналежному догляді, використання недостатньо підготовленого грунту або неякісного насіння найчастіше може страждати від грибкових захворювань.

Чорна ніжка - хвороба, яка характеризується потемнінням і загниванням прикореневій частині стебла. Для боротьби з нею необхідно дотримуватися заходів профілактики - уникати перезволоження грунту, використовувати відповідний субстрат. У разі поразки слід обробити грунт фунгіцидами та видалити пошкоджені сіянці з частиною навколишнього їх субстрату.

Чорна ріжка губить розсаду всіх рослин

Фітофтороз - захворювання, при якому стає коричневою і загниває стебло, рослина в процесі вирощування гине. Головні профілактичні заходи - ретельна стерилізація грунту та інвентарю, при хвороби розсади на ранній стадії використовують препарати на основі оксадіксіла, металаксил і міді, повністю змінюють субстрат.

Готова розсада петунії, що має добре сформовану кореневу систему і не менше шести листочків, висаджується на відкриті ділянці в період з квітня по травень. Щоб молоденькі рослини не загинули і добре розвивалися, повинна встановитися стабільно тепла погода (без загрози заморозків).

Для активної вегетації і дружного цвітіння петунії обов'язково потрібна багата поживними речовинами пухка земля, а також добре освітлене місце. Слід передбачити можливість відводу зайвої вологи, щоб не було заболочування грунту. Ділянка для вирощування крупноцветкових рослин повинен бути захищений від сильного вітру.

Операція з пересадки виконується у вечірній час або якщо сонце приховано за хмарами. Відстань між кущами на клумбах варіюється від 15 до 25 см (для крупноцветкових примірників більше).

Відстань між кущами на клумбах варіюється від 15 до 25 см (для крупноцветкових примірників більше)

Посадка у відкритий грунт

Розсаду попередньо добре поливають, щоб було легше дістати з горщиків, потім акуратно виймають, що не обтрушуючи землю, і поміщають в приготовані лунки. Саджанці знову поливають і покривають землю навколо кущів шаром мульчі (перегній або торф). Бажано спочатку, поки рослини приживаються, притенять їх від полуденного спекотного сонця.

Пишне цвітіння прекрасної петунії - заповітна мрія кожного квітникаря. Вона може успішно здійснитися, якщо правильно з дотриманням агротехнічних вимог вирощувати цю культуру. Варто перейняти корисний досвід у фахівців і ознайомитися з рекомендаціями з розведення конкретних сортів і гібридів. Отримати якісну розсаду петунії в домашніх умовах цілком здійсненно, це дозволить поселити яскраву красуню на своїй ділянці і в будинку.

Відео: Незвичайний спосіб вирощування розсади

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама