Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити розсаду суниці з насіння

  1. Терміни посіву насіння суниці на розсаду
  2. Підготовка ґрунту для розсади суниці
  3. Стратифікація насіння і посів на розсаду
  4. Догляд за розсадою суниці до висадки в грунт

Далеко не всі дачники вирішуються розмножувати суницю насінням. І це зрозуміло. Що б там не писали на яскравих упаковках виробники посадкового матеріалу, вирощування суниці з насіння - справа клопітка. Насіння довго сходять, а часто і зовсім пропадають; сіянці виглядають крихкими і дрібними, пікірувати доводиться пінцетом; перезволожувати рассадний грунт неприпустимо, а пересушувати і тим більше не можна ... Стільки турбот!

І тим не менше вирощування суниці або полуниці з насіння має свої плюси. Якщо ви хочете оздоровити свою ягоду, спробувати нові цікаві сорти і не боїтеся ніяких труднощів, дерзайте! А ми вам допоможемо корисною порадою ...

В першу чергу радимо звернути увагу на дрібноплідні сорти ремонтантної суниці. Вона менш примхлива, ніж полуниця, коштує дешевше, а шансів отримати хорошу розсаду набагато більше. В майбутньому, набратися досвіду, перейдете до вирощування та великоплідних сортів.

ЗМІСТ СТАТТІ:

Терміни посіву насіння суниці на розсаду

Далеко не всі дачники вирішуються розмножувати суницю насінням

Садити суницю на розсаду можна як лютому, так і в квітні. Все буде залежати від ваших умов.

Хто готовий надати суниці найсвітліший підвіконня або досвечивать сходи по 12-14 годин на день, може сміливо сіяти насіння на початку лютого і вправі очікувати перший урожай ягід в поточному сезоні.

Ну а тим, у кого все підвіконня вже окуповані помідорами і перцями, не забороняється посадити суницю в березні або на самому початку квітня. Можливо, в нинішньому сезоні такі кущики не зможуть плодоносити, але на наступний рік проявлять себе у всій красі.

Підготовка ґрунту для розсади суниці


До основних рис, необхідні грунту під розсаду суниці, - легкість і водопроникність. Щоб домогтися потрібної якості, деякі садівники радять просіювати грунтову суміш через сито. Найкраще для суничної розсади підходять наступні суміші:

    Варіант 1: 3 частини городньої землі, 3 частини перегною або компосту, 1/2 частина деревної золи.
    Варіант 2: 4 частини вермикуліту, 3 частини торфу, 3 частини піску.
    Варіант 3: 1 частина кокосового волокна, 1 частина перегною або біогумусу.
    Варіант 4: 3 частини піску, 5 частин перегною.
    Варіант 5: 2 частини дернової землі, 1 частина піску, 1 частина торфу.
    Варіант 6: 3 частини піску, 1 частина городньої землі, 1 частина перегною.

Щоб максимально знезаразити грунт, його або прожарюють, або проморожують, або заздалегідь проливають розчином марганцівки.

Стратифікація насіння і посів на розсаду

Ось через що дачники так не люблять возитися з розсадою суниці
Ось через що дачники так не люблять возитися з розсадою суниці! Через горезвісної стратифікації, яку в даному випадку ніяк не можна обійти.

Стратифікація - це створення насінню умов для проростання, близьких до природних. Насіння суниці, які ми маємо на руках, грубо кажучи, сплять. На всю котушку працюють блокатори зростання - спеціальні речовини, що перешкоджають проростанню насіння до настання сприятливого періоду. Завдання садівника - штучно створити насінню всі умови для того, щоб вони швидше "вийшли зі сплячки" і рушили в зростання.

Як же провести стратифікацію насіння суниці? Можна піти традиційним шляхом і тиждень витримувати насіння на вологій ганчірочці в холодильнику, а потім обережно посіяти в грунт. А можна "вбити двох зайців одним ударом", поєднавши стратифікацію з посівом.

Насіння суниці найзручніше сіяти в пластикові контейнери з кришкою, попередньо зробивши в їх денце кілька дренажних отворів. Таку ємність заповнюють грунтовою сумішшю, не доходячи до краю на пару сантиметрів. Чуть-чуть зволожують грунт, щоб дрібні насіння не провалилися занадто глибоко, а потім рівномірно розподіляють насіння по поверхні. Землею їх не засипають, а що залишилися до верху контейнера два або два з половиною сантиметри заповнюють снігом. Закривають кришку контейнера і відправляють його в холодильник на два тижні.

У холодильнику сніг буде поступово танути і йти в грунт, захоплюючи насіння за собою. Приблизно так і відбувається в природних умовах навесні. Саме цього ми і добивалися!

Після закінчення терміну стратифікації ємність з посадженими насінням виставляють на підвіконня. Кришку відкривати поки не потрібно, поливати зазвичай теж не потрібно (вологи від талого снігу, як правило, вистачає). А ось влаштувати додаткове освітлення не забороняється.

Через 10-15 днів (у деяких сортів через місяць) з'являються перші сходи.

Догляд за розсадою суниці до висадки в грунт


З появою сходів кришку коробки потрібно періодично відкривати (або зробити в ній дірочки). Відразу і назовсім відкривати юні сіянці не рекомендують, щоб уникнути швидкого випаровування вологи. Постійна вологість (але не перезволожених) грунту - один з ключових моментів у вирощуванні розсади суниці.

При посіві насіння в пластиковий прозорий контейнер з кришкою дуже зручно стежити за рівнем вологості. Якщо кришка ємності виглядає трохи запітнілій - все нормально; якщо конденсату стільки, що він збирається в краплі на кришці, значить в грунті надлишок вологи, і необхідно провітрювати розсаду; якщо кришка суха, значить настав час поливати.

Поливають суницю дуже обережно: або краплями по стінках ємності, або з мелкоструйного обприскувача, або медичним шприцом. Найкраща вода для поливу - тала. Якщо є побоювання з приводу грибкових інфекцій, які можуть дрімати в грунті, можна додати в поливну воду "Фітоспорін", розведений по інструкції.

Приблизно через 3-4 дні після сходів кришку можна відкривати назовсім.

З появою 2-3 справжнього листочка розсаду суниці пікірують за індивідуальними стаканчиках. Процедура не найлегша, тому що рослини ще маленькі, тендітні, з витягнутим стеблом. Багато хто використовує пінцет, щоб акуратно тримати кожну "билинку". При пікіровки необхідно стежити, щоб коріння не загнувся вгору. Спочатку сіянець присипають землею на ту ж саму глибину, пізніше, коли розсада приживеться на новому місці, додають землі до сім'ядольних листочків, не засипаючи точку росту. Весь довгий стебло суничної розсади опиниться під землею і дасть додаткові корінці.

Весь довгий стебло суничної розсади опиниться під землею і дасть додаткові корінці

Деякі городники просто "підгортають" паростки, підгортаючи грунт так, щоб засипати довге стебло, залишивши над землею точку росту і листя, а пікіровку виробляють пізніше, з появою 3-4 пар справжніх листочків. В цьому випадку сіянці будуть набагато міцніше, зате може виникнути проблема з переплетенням коренів. Коріння саджанців можуть так переплестися один з одним, що доведеться промивати їх водою і акуратно (за допомогою вилки) розплутувати.

Після пікіровки догляд за розсадою суниці зводиться до постійного спостереження за рівнем вологості. Крім того, можна гартувати розсаду, виносячи її на балкон при стійких плюсових температурах. Підгодовувати розсаду суниці не потрібно до самої висадки в грунт.

Бажаємо вам успіхів і високих урожаїв!

Оцініть, будь ласка, статтю. Ми дуже старалися:

ПОДЕЛИТЕСЬ З ДРУЗЯМИ дачні ради і городніх хитрість:

РЕКОМЕНДУЄМО ПОЧИТАТИ:

Як же провести стратифікацію насіння суниці?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама