Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як виростити томати у відкритому грунті. Вирощування томатів у відкритому грунті в Підмосков'ї

Н ачінают городники однією з головних овочевих культур на своїй ділянці мріють бачити томати Н ачінают городники однією з головних овочевих культур на своїй ділянці мріють бачити томати. Помідори завжди в ціні на літньому столі і серед зимових заготовок. А як виростити томати у відкритому грунті? Адже навіть в областях середньої смуги Росії і в Підмосков'ї можливо отримати гідний урожай без укриття. У більш південних регіонах вирощування томатів у відкритому грунті завжди проходить успішно. Це пояснюється вимогою культури до температурного режиму, який оптимальний в інтервалі від + 22'C до + 25'C.

Як виростити томати у відкритому грунті

Успішне вирощування томатів у відкритому грунті можливо при дотриманні ряду правил, які в комплексі створюють оптимальні умови для гарного врожаю.

Місце для посадки томатів
При виборі місця для вирощування томатів у відкритому грунті враховують такі чинники:
• Для культури важливо гарне освітлення з прямими сонячними променями протягом великого проміжку світлового дня. Це прискорює дозрівання плодів, робить їх більш солодкими і смачними.
• Рослинами-попередниками не повинні бути картопля або інші представники сімейства пасльонових, а також кукурудза. З цієї причини не рекомендовано вирощувати томати у відкритому грунті два роки поспіль на одному і тому ж місці.
• Під посадку не варто використовувати ділянки землі, в які вносили свіжий гній;
• Рослинами-попередниками, благотворно впливають на зростання томатів у відкритому грунті, можуть бути коренеплоди (морква, буряк, ріпа), бобові (квасоля, горох, соя), салат, капуста, шпинат.
• Ділянка для вирощування томатів не повинен розташовуватися в низинних місцях, куди стікає тала і дощова вода. У цих умовах томати висаджують на піднесених грядках.

Грунт і його підготовка
Грунт для вирощування томатів у відкритому грунті рекомендується готувати з осені. Осіннє внесення листового або коров'ячого перегною дає час грунтовим бактеріям розкласти і виділити поживні речовини в субстрат.
При вирощуванні томатів у відкритому грунті важливо враховувати кислотність грунту. Визначити рН грунту потрібно хоча б приблизно, тому що на кислому субстраті помідори погано вегетируют.
Щавель, хвощ, кислиця - рослини, які є індикаторами субстрату і показниками високої кислотності. Щоб знизити показник кислотності в грунт додають деревне вугілля або крейда, перекопують його і рясно поливають. Робити це потрібно не менше ніж за два тижні до висадки розсади томатів, а краще - восени.
Восени також в грунт вносять фосфорні та калійні добрива: суперфосфат, ортофосфат, амофос, диаммофос, сірчистий калій, калійну селітру. Калійна селітра крім калію містить в складі азот, тому більш оптимальна для рослин.
Добрива, які швидко розчиняються в грунті і легко вимиваються, вносять тільки ранньою весною, наприклад, аміачну селітру. Треба мати на увазі, що надлишок азотних добрив, може привести до зменшення генеративних (квітучих) пагонів, тому азот вносять невеликими порціями.

Висаджувати розсаду томатів у відкритий грунт
Можна вирощувати томати у відкритому грунті, використовуючи насіннєвий матеріал. Посів насіння безпосередньо в грунт можливий тільки в південних районах країни, де теплих днів в році значно більше, ніж в середній смузі Росії. Але навіть в цьому випадку така посадка пов'язана з деякими проблемами:
• Можлива низька схожість насіння;
• Різні строки проростання і зростання насіння навіть одного сорту;
• Збільшення періоду зростання і вегетації, що не підходить для регіонів з холодним кліматом, так як томати не встигають дозріти;
• Для пророслих і не зміцнілих насіння потрібні додаткові умови, які нелегко, а часом, неможливо створити у відкритому грунті (наприклад, підвищена вологість повітря).
Тому при вирощуванні томатів у відритому грунті для посадки використовують саджанці (розсаду) томатів, починаючи з моменту появи на них справжніх, а не сім'ядольних, листя. Найкращий розмір саджанця від 20 до 40 см в залежності від стану і сорти. Занадто високий посадковий матеріал вимагає спеціальної посадки, може ламатися, його доведеться відразу підв'язувати.

Терміни висадки томатів у відкритий грунт   Терміни висадки томатів при вирощуванні у відкритому грунті залежать, перш за все, від кліматичної зони, регіону та місцевих кліматичних особливостей Терміни висадки томатів у відкритий грунт
Терміни висадки томатів при вирощуванні у відкритому грунті залежать, перш за все, від кліматичної зони, регіону та місцевих кліматичних особливостей. На терміни впливають рання або пізня весна, кількість опадів. Професійні фермери і досвідчені городники рік від року висаджують розсаду з невеликою різницею в 5-7 днів з урахуванням погоди. На дачах або в невеликих господарствах під час весняних заморозків саджанці можна вкрити агротканини або плівкою, укладеними поверх дуг. Залежно від області вирощування томатів у відкритому грунті починають в період з початку травня до перших чисел червня.

Методи висадки томатів у відкритий грунт
Висадку розсади проводять в першій половині дня, краще всього в ранкові години.
При будь-якому з варіантів посадки томатів у відкритому грунті роблять лунки, в які додають фунгіцидний розчин або розведений до світло-рожевого розчин перманганату калію (в пропорції 1 г марганцівки на 10-12 л води). Якщо субстрат схильний до закислення, в лунку додають деревне вугілля і трохи крейди, перемішують, поливають водою, потім знову перемішують.
Якщо грунт суглинний, в ямку обов'язково потрібно додати суміш листового перегною і річкового піску, інакше, коренева система буде отримувати мало кисню.
Земля повинна бути добре зволоженою, оскільки, після посадки, томати кілька днів не поливають.
Саджанці томатів висотою до 40 см садять вертикально в лунку. Дотримуються відстань між рослинами від 40 до 70 см в залежності від сорту. Саджанці розташовують рядами або в шаховому порядку. Якщо саджанець вирощувався в торф'яному або картонному горщику, його садять не виймаючи з ємності. Якщо насіння томатів вирощували в пластикових або керамічних горщиках, то їх потрібно вийняти перед посадкою.
Горизонтальний метод посадки томатів у відкритий грунт, при якому частина стебла укладається в посадкову ямку під нахилом, деякі городники відкидають. Інші, навпаки, визнають тільки такий метод посадки, аргументуючи це тим, що саджанці швидше пустять додаткові корені на стеблі, а значить, збільшиться поверхню поглинання поживних речовин, що сприятливо вплине на зростання кущів помідорів. Горизонтальна посадка томатів в грунт підходить також для саджанців, які занадто витягнулися в довжину і ризикують бути зламаними або пошкодженими.

Радимо почитати:   Вирощування розсади томатів »   Хвороби томатів Радимо почитати: Вирощування розсади томатів » Хвороби томатів. Заходи боротьби і профілактики »
Як виростити томати в теплиці » Чим корисні томати »
Рослина томат і цікаві факти з його історії » Шкідники томатів »

Як поливати томати при вирощуванні у відкритому грунті

Перші десять днів після посадки саджанці не поливають. Як виняток рослини можна полити, якщо довгий час стоїть сонячна спекотна погода, і вони страждають від нестачі вологи.
При встановленні прохолодної погоди поливати томати (саджанці або дорослі рослини), категорично заборонено. Це призводить до зараження грибковими інфекціями, такими як фітофтора. При поливі потрібно намагатися, щоб вода не потрапляла на листя, квіти і плоди.
Під час цвітіння і зав'язування плодів можна в воду періодично додавати розчинені мінеральні добрива. У період дозрівання плодів полив рослин збільшують. Це запобігає осипання квіток томатів, затримку росту куща і плодів, розтріскування плодів.
Томати поливають ввечері теплою водою, температура якої не менше 20 градусів.

Догляд за томатами при вирощуванні у відкритому грунті

Підгортання і мульчування
При вирощуванні томатів у відкритому грунті їх потрібно підгортати. Підгортання дозволяє томатам збільшити кількість додаткових коренів в півтора два рази, що збільшує приплив мінеральних речовин із ґрунту. Це дуже важливо не тільки в період цвітіння, але і в період дозрівання плодів: через брак мікроелементів томати можуть скидати вже зав'язалися плодики.
Під час вирощування томатів у відкритому грунті проводять їх мульчування. Мульчування не настільки обов'язкова процедура, на відміну від підгортання. Воно допомагає зберегти вологу в ґрунті і скоротити число поливів, а також захистити томати в жарку погоду від перегріву. В якості мульчі для томатів можна використовувати кору хвойних дерев, під дією води вона виділяє в грунт органічні кислоти і знижує рН.

Видалення пасинків і листя
Бічні пагони, які утворюють томати в пазухах листків, називають пасинками. Їх потрібно видаляти, щоб поживні соки йшли тільки в кілька великих пагонів. Це особливо важливо для високорослих томатів. Деякі види низьких сортів-скороспілок можуть успішно плодоносити без пасинкування.
Пасинки видаляють, коли вони досягають 4-6 см. Особливо важливо видалити пасинки, розташовані в кистях з великою кількістю плодів. Для нормального плодоношення при вирощуванні у відкритому грунті залишають не більше п'яти стовбурів (в залежності від особливостей сорту), а в середній смузі - не більше трьох.
Видаляти пазухи пагони краще в ранкові години, тоді вони легко ламаються і не зривають шкіру з стовбура. Після видалення пасинка повинен залишитися невеликий пеньок. Обрізати пасинки ножем або ножицями не рекомендується.
Коли томати в грунті викинуть суцвіття і почнуть цвісти, нижнє листя видаляють з тієї ж причини, що і пасинки

підв'язування кущів
В даний час існує ряд низькорослих сортів, які не потребують підв'язування або опорі. Для високих сортів томатів при вирощуванні у відкритому грунті можна використовувати:
• Підпори у вигляді опор (кілки, прути або арматура);
• Шпалери;
• агрономічний сітку.
Перші два методи підходять для середніх і великих видів, що досягають у висоту 1,8 - 2,0 м. Сітку краще застосовувати для середніх сортів, висота яких не перевищує 1,5 м. Для підв'язування потрібно брати м'який матеріал, щоб він не врізався в стебло і не травмував рослина. Підв'язують не тільки стебло, а й великі кисті томатів, які під вагою плодів можуть відламана.

► Ранні сорти томатів

Як виростити томати у відкритому грунті в Підмосков'ї

Так як клімат Підмосков'я не зовсім сприятливий для вирощування томатів у відкритому грунті, необхідно дотримуватися ряду правил для отримання хорошого результату. У середній Росії томати схильні до фітофторозу. Знизити ризик розвитку захворювання і запобігти його допомагають:
• правильний підбір сортів, стійких до фітофтори,
• рідкісна посадка рослин,
• максимальне видалення пасинків і листя для кращого провітрювання посадок,
• систематична обробка кущів і грунту різними засобами від фітофтори, кожен раз після дощів,
• в серпні слід приділити особливу увагу вирощуванню томатів у відкритому грунті:
- на ніч вкривати томати від роси поліетиленовою плівкою, покладеної поверх дуг,
- припинити підгодівлю томатів, значно скоротити полив,
- обмежити зростання куща прищипуванням верхівки,
- видалити всі квіткові кисті, залишивши 4-5 з плодами,
- бурі і великі зелені помідори зірвати з куща для дозаривания,
- в кінці серпня обмежують доступ поживних речовин і вологи до коріння томатів. Для цього, утримуючи стебла біля основи і перекручуючи їх за годинниковою стрілкою, кущі злегка витягають з грунту. Можна замість цього розрізати уздовж стовбур томата біля основи і вставити в проріз дерев'яну тріску довжиною до 10 см, або сильно затягнути стебло біля основи міцної ниткою або дротом.

дозаривание томатів

При зніманні недозрілих плодів проводять їх дозаривание. Помідори укладають в провітрюваному сухому приміщенні не більше ніж в 2-3 ряди. Для прискореного дозрівання плоди містять на світлі при температурі + 20-25'C, до зелених плодам підкладають кілька абсолютно стиглих, які виділяють фітогормони у вигляді безбарвного газу зі слабким запахом.
При необхідності затримати дозрівання плодів їх дозаривают в темряві при температурі + 10'C, відсортувавши за розміром і ступеня стиглості. Достигають плоди відкладають в інше місце.
Іноді на дозаривание укладають плоди, зрізані з гілкою або разом з кущами. Такі рослини не повинні бути пошкоджені фітофторою.

Автор тексту: Сіндаровская Ю.Р. © «Сайт про рослини» www.pro-rasteniya.ru

ПОВЕРНУТИСЯ В РОЗДІЛ

А як виростити томати у відкритому грунті?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама