Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Як вирощувати і садити розсаду томатів в домашніх умовах

  1. терміни посіву
  2. вирощування розсади
  3. підготовка ґрунту
  4. Підготовка і посів насіння
  5. Посів томатів в касетах
  6. Пророщування в торф'яних таблетках
  7. догляд
  8. Створення оптимальних умов
  9. полив
  10. підживлення
  11. підсвічування
  12. пікіровка
  13. прищіпка
  14. Боротьба з хворобами
  15. Терміни висадки розсади в грунт
  16. Плюси і мінуси покупки готової розсади
  17. Відео
  18. висновок

Помідори належать до найбільш популярної овочевої культури. Їх люблять практично всі, а тому томати майже цілий рік на нашому столі. Смачні, поживні, корисні - вони складають основу приготування багатьох страв. Особливими якостями відрізняються помідори, вирощені на власних земельних ділянках. Тому, напевно, важко знайти присадибна город або дачу, де б не обробляли цю культуру, збираючи досить стабільний урожай її. Гарантією цієї стабільності завжди залишається здорова розсада. Як її отримати вдома і краще вона купленої? Відповіді на ці питання і спробуємо знайти.

терміни посіву

Для отримання власної розсади насіння томатів необхідно висівати за 55-65 днів до висаджування її на постійне місце. Якщо приблизно, то дати посіву виглядають так:

Якщо приблизно, то дати посіву виглядають так:

насіння

  • в південних областях - з 20 лютого до середини першого весняного місяця (на постійну ділянку - з 15 квітня до 20 травня);
  • в центральних районах - з 15 числа першого місяця весни до 1 квітня (з 10 травня до перших чисел червня);
  • в північній частині - 1-15 квітня (з 25 травня по 15 червня).

вирощування розсади

Отримати хороші саджанці на підвіконні цілком можливо. Для цього необхідно забезпечити:

  • достатнє освітлення - добре б, щоб вікна, на яких вони будуть рости, виходили на південь, щоб їх не закривали дерева (при неможливості забезпечити таку умову потрібно подумати про штучне освітлення);
  • оптимальну вологість - сходи потрібно непогано б зволожувати 1-2 рази на день;
  • належну температуру повітря - днем ​​18-25, вночі 12-15С.

підготовка ґрунту

Грунтосуміш для отримання посадкового матеріалу томатів передбачає такий склад: дернова земля, перегній, компост і пісок (1: 1: 1: 0,5). Ви її можете приготувати самі або ж купити вже готову. Але важливо пам'ятати, будь-яку земляну суміш перед використанням обов'язково слід обробити.

Але важливо пам'ятати, будь-яку земляну суміш перед використанням обов'язково слід обробити

дернова грунт

Існують кілька прийомів дезінфекції грунту для висіву насіння:

  • пропарювання його в духовці - 10-15 хвилин при 180-200С;
  • прогрівання в мікрохвильовій печі - одна-дві хвилини за максимальної потужності;
  • дезінфекція окропом - грунт помістити в ємність з пророблену заздалегідь дірочками для дренажу та полити невеликими порціями тільки закипілої водою;
  • обробка марганцівкою - грунт полити насиченим розчином перманганату калію.

У грунтосуміш, відразу ж після її знезараження, можна додати і елементи першого підживлення - суперфосфат і сульфат калію (по 5 м на зазначену вище пропорцію субстрату).

Підготовка і посів насіння

Насіння, перед їх посівом, добре потримати добу в спеціальному розчині, нагрітому до 20С. Розчин готують так: на літр води додають 1 ч. Л. деревної золи або таку ж порцію нітрофоски, один мілілітр «Епін» або 1 ч. л. «Агріколи-вегето».

Через добу ще не висохлий мішечок з насінням потрібно покласти в целофановий кульок і відправити в холодильник ще на дві доби. Такий прийом забезпечить їм хороше проростання.

Перед тим, як приступити безпосередньо до посіву, ємність заповнюють зволоженою почвосмесью. Потім розміщують в ній насіння. Рядочки повинні бути з відстанню в 3-4 см і заглибленнями в 1 см, куди і розкладають на Двосантиметровий інтервалі один від одного насіння. Потім все це присипають грунтом.

Але є і більш простий метод. Насіння разлаживаются безпосередньо по поверхні грунту, а потім присипаються шаром її в 1 см.

посів насіння

Після закінчення цієї процедури засіяну тару прикривають плівкою або склом і відправляють в тепле місце. Для хорошого проростання насіння потрібна висока температура - 25-30С. Тому тару розміщують зазвичай біля батареї опалення або іншого джерела, який може забезпечити гарну согреваемость.

«Провідувати» посіви слід кожен день. Особливо важливо контролювати вологість. Якщо грунт пересох, його потрібно зволожити з розпилювача, при надмерной мокроті слід прибрати плівку або скло і дати йому підсохнути.

Посів томатів в касетах

Такий спосіб полегшує зволоження грунту, адже полив проводиться безпосередньо в піддон, на якому виставлені касети. До речі, вони можуть бути використані кілька разів. Такий спосіб ще гарний і тим, що дає можливість розмістити в одному місці відразу все сіянці, що полегшує догляд за ними. І, нарешті, касетний спосіб посадки позбавляє необхідності пікірувати саджанці, що не завжди благотворно впливає на них (пошкоджуються корені).

У магазинах з продажу насіння можна знайти велику різноманітність такого пристосування різної місткості та обсягу. Для помідор бажано вибирати ті, що більшими.

Посів насіння в касети мало чим відрізняється від посіву їх в торф'яні таблетки. Єдине - це склад грунтосуміші. У касетах, через їх малий обсяг, грунт швидко висихає, таким чином, сюди слід застосувати інший склад грунту, зазвичай це три частини торф'яного субстрату і одна частина агроперліту.

Пророщування в торф'яних таблетках

Застосування таблеток з торфу для вирощування посадкового матеріалу томатів дасть можливість позбутися від пікіровки молодих рослин, поліпшити їх якість. Сюди підходять таблетки перетином 4 см. В ямки, зроблені в них, розладнується по 2-4 насінини, які притрушують грунтом або вермикуліту. Далі, як і зазвичай, коробку, з розміщеними в ній засіяними таблетками, прикривають плівкою або склом і ставлять на проростання.

Далі, як і зазвичай, коробку, з розміщеними в ній засіяними таблетками, прикривають плівкою або склом і ставлять на проростання

Вирощування в таблетка

догляд

Щоб сходи з'явилися дружно, а розсада розвивалася належним чином, важливо забезпечити посівам належний догляд. Найбільш несприятливі для вирощування саджанців томатів умови - це надлишок вологи, порушення температурного режиму і поганий світло. Про такі порушення добре «розкажуть» тонкі витягнуті стебла молодих рослин, їх тендітні листя і опале бутони.

Створення оптимальних умов

Важливо створити належні умови для появи сходів і їх зростання. Так, за підтримки оптимального теплового режиму в 25-30С, сходи з'являться на 3-4 день. Якщо він буде в межах 20-25С, сходи затримаються на пару днів. При температурі 10-12С з'являться через півмісяця.

полив

Поливаючи розсаду томатів, не слід забувати про обережність, так як вона швидко може загнити. Якщо грунтосуміш тримає вологу, то її зволожувати не потрібно до моменту появи в молодих рослин першого справжнього листочка. При підсихати грунті правильно буде зволожити його розприскувачем, не зачіпаючи незміцнілі паростки сіянців. Далі зрошувати необхідно раз на тиждень, а після того, як саджанці обзаведуться п'ятьма справжніми листочками, - раз в 3-4 дня.

підживлення

Чи потребують ній помідорна розсада, можна визначити за їх зовнішніми ознаками. Рослини з товстим стеблом і соковито-зеленим кольором листя в такому прийомі не потребують. Слабкі рослини слід підгодувати. Якщо саджанці мають по 1-2 листочка, підійде суміш Агріколи-вегето і Корнер, взятих по 1 ч. Л., І розведених в 1 л води. При набутті третього листочка, підійде розчин Еффектона-0 (1 ст. Л на 1 л води).

Л на 1 л води)

Корнер

Тільки поливати цієї поживою грунт слід обережно, стежачи за тим, щоб вона не потрапила на стеблинки і листочки розсади.

Надалі підгодовувати посіви слід щотижня, а використовуючи розчини з органічної поживою.

підсвічування

Як вже говорилося вище, томати світлолюбний овоч. Нестачі освітлення погано впливає на молоді паростки його, вони просто витягуються, втрачаючи силу. Світловий день для успішного вирощування розсади томатів повинен складати як мінімум 12 годин. У зв'язку з цим майже завжди потрібно додаткове джерело освітлення. Добре тут допоможе люмінесцентна або фітолампи. Зміцнити її бажано на висоті 20-25 см над посівами.

пікіровка

Коли молоді сіянці помідорів обзаведуться першими справжніми листочками, їх можна пікірувати в окремі стаканчики. Пересаджувати рослинки слід з грудкою землі на коренях. Для цього використовують 200-міліметрові стаканчики.

Для цього використовують 200-міліметрові стаканчики

пікіровка

Друга пікіровка, яку зазвичай проводять через 2-3 тижні після першої, передбачає використання ємностей більшого розміру.

прищіпка

Буває і так, що під час пікіровки саджанці висаджують в горщики не по одному, а по два разом. Після того, як вони приживуться і виростуть до 10-15 см, стебла їх з'єднують і пов'язують щільно капроновою ниткою. Коли вони зростуться, нитка витягають, а верхівку сеянца, який слабкіше, прищипують. Таким чином, виходить одна рослина, але з хорошими корінням.

Боротьба з хворобами

Серед хвороб, які найбільш часто вражають розсаду помідорів, слід зазначити чорну ніжку, білу і буру плямистості листя, чорну бактеріальну плямистість, бактеріальний рак, стрик, фітофтороз та мозаїку.

Ще шкідники, які теж завдають чималої шкоди посівам цього овоча. З усіма ними слід вести активну боротьбу.

У продажу зараз маса препаратів, які допоможуть позбутися від хвороб. З реді перевірених хімічних засобів слід порекомендувати:

  • при сірої і кореневими гнилями - Бар'єр, Заслін, Фундазол;
  • від білокрилки і совки - Фосбецідом, Стріла, Ціткором;
  • від капустянки - оксихом або Ридомил;
  • при зів'яненні і скручуванні листя - Тріходермін, Гамаір, Фітолавін-300.

Терміни висадки розсади в грунт

На ділянку саджанці помідорів відправляють тоді, коли потеплішає і не буде повернення заморозків. До цього часу молоді рослини повинні вирости до 30 см, мати товстий стебло, що не менше, ніж 6-7 листів і бажано одну квіткову кисть.

До цього часу молоді рослини повинні вирости до 30 см, мати товстий стебло, що не менше, ніж 6-7 листів і бажано одну квіткову кисть

Висадка у відкритий грунт

Днів за 12 до цього розсаду пробують поступово загартовувати зниженням температури. А останні 4-6 днів перед висадкою її взагалі виставляють на балкон або терасу. Перший раз дають їй там постояти 2-3 години, потім час «вдихання» свіжого повітря поступово збільшують так, щоб перед висаджуванням на ділянку вона могла проводити під відкритим небом не менш доби.

Непогано б простежити за тим, щоб день висадки розсади на ділянці був прохолодним, тихим і похмурим. Інтервал між саджанцями бажано витримувати в межах 40 см. Заглублять рослини слід так, щоб центральний стебло був занурений в лунку на 2 см. Після закінчення деякого часу навколо них утворюються додаткові корінці, що додасть їм силу. В останні роки набирає популярності вирощування томатів за методом Маслова .

Плюси і мінуси покупки готової розсади

Як видно зі сказаного вище, отримати хороший посадковий матеріал помідор так вже й просто. Так може краще не морочити голову і купити її на ринку? Звичайно, якщо вам з яких-небудь причин не вдалося виростити саджанці томатів самостійно, то доведеться їх купувати. Але тут не так все і просто.

Але тут не так все і просто

Вибір готової розсади

Якщо є можливість відвідати спеціалізований розплідник з хорошою репутацією, то можна розраховувати на успіх - там не обдурять. А ось ринок може піднести будь-які сюрпризи: і сама розсада виявиться неякісною, і сорт підсунуть не той, що ви хотіли, та ще й розсада може бути уражена захворюванням ...

Тому на ринку, як кажуть, потрібно дивитися в обидва. І навіть якщо вам вдалося придбати непогані сіянці, домашня розсада, вирощена вами, завжди буде краще.

Відео

Наочний приклад вирощування помідорів на розсаду дивіться на відео

висновок

Помідори - шанований усіма смачний овоч. Але, як бачимо, обробляти їх не так і просто. Для цього може знадобитися чимало витрат часу і терпіння. Але якщо врахувати їх корисність і універсальність в застосуванні, то братися за вирощування цього овоча не те що можна, а потрібно.

Як її отримати вдома і краще вона купленої?
Так може краще не морочити голову і купити її на ринку?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама