Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Баклажани - посів насіння і вирощування розсади

  1. Грунт для баклажанів
  2. Підготовка насіння до посадки
  3. терміни посадки
  4. посів насіння
  5. Умови вирощування розсади
  6. температура
  7. освітленість
  8. Вологість
  9. Догляд за розсадою
  10. підживлення
  11. загартовування
  12. профілактика хвороб
  13. пікіровка
  14. Терміни висадки розсади в грунт і теплицю
  15. Помилки при посадці і вирощуванні розсади

Вирощування розсади баклажанів

Довгі роки баклажани в нашій країні вирощували тільки на півдні. Сьогодні, завдяки новим районованих сортів і гібридів , Городники отримують хороші врожаї в середній смузі Росії, в Сибіру, ​​на Далекому Сході. У баклажанів довгий вегетаційний період, тому без вирощування розсади не обійтися. Які складові успішного вирощування цієї культури?

Грунт для баклажанів

Грунт для баклажанів повинен бути легкий і родючий c нейтральною або слабкою кислотністю. Її оптимальний рівень - 6,0-6,7 pH. Виробники грунтів пропонують різні варіанти готових сумішей. Для розсади фахівці не радять використовувати грунти, що складаються з одного торфу. Краще приготувати землю для посіву самостійно.

Для універсального рассадного грунту потрібні 4 компонента: 2 частини городньої землі і по одній частині перегною (компосту), торфу і піску. У суміш додають трохи золи, щоб знизити кислотність торфу. Додатково в грунт вносять комплексне мінеральне добриво - 50-80 г на відро грунту.

Підготовка насіння до посадки

Насінням баклажанів потрібна передпосівна обробка. Але спочатку проводять сортування та відбір великих і повновагих насіння - це підвищить врожайність. У 5 л води розчиняють 50 г кухонної солі. У розчин кладуть насіння і, перешкодивши їх 2 хвилини, дають відстоятися протягом 5 хвилин. Все насіння, які спливли на поверхню, видаляють, а решта промивають 4-5 разів чистою водою і просушують.

Для знезараження від вірусних захворювань насіння замочують на півгодини в 1% розчині марганцівки. Замість марганцівки можна використовувати препарат «Фітоспорін М». Після дезінфекції насіння промивають водою.

Для прискорення проростання використовують різні стимулятори росту, рідкі гумати. Застосовують ці препарати відповідно до інструкції. Ефективно замочування в розчині борної кислоти (5 г на 10 л води). Після таких обробок насіння готові до посадки.

Якщо на упаковці виробник вказав, що насіння вже пройшли попередню обробку, то повторно проводити подібні операції не потрібно.

терміни посадки

У середній смузі Росії оптимальний термін посіву насіння - друга половина лютого - перша декада березня. Поспішати з посадками не варто. Якщо посіяти рано, наприклад, в січні, то рослини витягнуться до моменту висадки в грунт. Більш точно термін посіву можна розрахувати, орієнтуючись на період розвитку рослини. Для середньої смуги підійдуть ранні і середньостиглі сорти. Для повного дозрівання їм потрібно 110-120 днів. У пізніх сортів більш тривалий період вегетації від 130 до 200 днів і в кліматі центрального регіону вони навряд чи встигнуть визріти.

посів насіння

Розсаду баклажанів можна вирощувати з пікіровкою і без пікірування. Другий спосіб краще, тому що коріння рослини болісно переносять пересадку.

Для вирощування розсади з подальшою пікіровкою підійдуть дерев'яні ящики, лотки або пластикові контейнери висотою 6-10 см. У них насипають грунт, розрівнюють його і злегка ущільнюють поверхню.

Потім розмічають борозенки глибиною 1-1,5 см і з відстанню 4-5 см між рядками. Борозенки проливають теплою водою. На дно кладуть по одному насіння через кожні 2 см і присипають зверху землею.

Для посіву в окремих ємностях зручно використовувати торф'яні горщики або пластикові стаканчики. Їх наповнюють землею, в кожному роблять невелике заглиблення і кладуть насінину. Можна в один горщик посіяти дві насінини і якщо зійдуть обидва, то ножицями обережно зрізати слабкий паросток.

Ємності накривають плівкою або поліетиленовим пакетом для підтримки температури і вологості і ставлять в тепле місце. Перші 2 дні після посіву насіння не поливають. Сходи зазвичай з'являються через 7-10 днів, якщо їх перед посівом обробили. Якщо ж садили сухе насіння, то чекати доведеться довше - 2-3 тижні.

Умови вирощування розсади

Баклажани - вимоглива до умов і догляду культура.

температура

Насіння проростає при температурі 23-28 ° C. При температурі нижче 10 ° C, сходи не з'являються. Але якщо в такому температурному режимі посіви знаходилися короткочасно, протягом 5-7 днів, а потім були поміщені в тепле місце 22-23 ° C, то це буде стимулом для ранніх дружних сходів.

Перші 5 днів після посіву температуру денного змісту розсади знижують до 16-17 ° C. Це потрібно для формування гарної кореневої системи, а потім ємності з насінням знову ставлять в тепле місце з температурою 25-27 ° C.

освітленість

Баклажан світлолюбний і не любить тривалого затінення. Недолік сонця або загущені посадки знижують врожайність - плоди у баклажанів будуть дрібні. Протягом усього дня рослини повинні бути повністю освітлені. Якщо горщики і ящики з розсадою стоять на підвіконнях, то кожні два дні ємності повертають, щоб сіянці не витягувалися.

Якщо розсаду сіяли в лютому, коли за вікном рано темніє, то з моменту появи сходів потрібно їх протягом місяця досвечивать люмінесцентними лампами. Лампи підвішують на відстані 10 см від рослин і включають на 10-12 годин в день. На ніч додаткове освітлення відключають.

Вологість

Баклажани не переносять високу вологість повітря. Оптимальний показник для них - 65-70%. Для рослин також важлива хороша вентиляція в приміщенні.

Догляд за розсадою

полив

Потреба у воді в період вирощування розсади у баклажанів більше, ніж у перців і томатів. Це пов'язано з тим, що листя у них більші і випаровування вологи йде інтенсивніше.

Після посіву до появи паростків землю обережно зволожують з пульверизатора, щоб не розмити поверхню грунту. Коли сіянці зійдуть, їх поливають в денний час 1 раз в тиждень відстояною водою з температурою 25-30 ° C. Надалі поливають рясно в міру пересихання верхнього шару грунту, не допускаючи перезволоження.

підживлення

Баклажанів потрібно більше поживних речовин, ніж іншим рослинам з сімейства пасльонових. Підживлення особливо важливі в період початкового росту до моменту одревеснения стебла. Розсада не повинна відчувати дефіцит важливих елементів живлення.

При нестачі азоту розвиток рослини сповільнюється, а його надлишок знижує плодоутворення.

Фосфор сприяє зростанню і розвитку кореневої системи, а також впливає на утворення бутонів і зав'язі. Цей елемент потрібен баклажанів весь період розвитку.

Калій впливає на смакові якості плодів, накопичення в них вуглеводів, на опірність хворобам.

Для розвитку кореневої системи баклажанів важливий магній. У добривах цей елемент обов'язково повинен бути присутнім.

За час зростання розсаду підгодовують 2 рази. Перший раз удобрюють через 10 днів після пікіровки. Щоб наростити зелену масу, посадки поливають розчином коров'яку (1:10) або сечовини (1 ст. Л на 10 л). Після появи 4-5 листків баклажани поливають розчином повного комплексного добрива. Щоб не обпалити коріння, підгодівлі суміщають з поливами. Для баклажанів корисно 1 раз в тиждень проводити обприскування розчином Епін або циркону. Це підвищить імунітет рослин і їх стійкість до несприятливих умов.

За тиждень до висадки на постійне місце можна обприскати рослини водним розчином мікроелементів.

загартовування

Гартувати розсаду починають за 10-15 днів до висадки. Спочатку посадки провітрюють кілька годин, потім кожен день збільшують час знаходження на відритому повітрі на 1,5-2 години. Перші дні сіянці оберігають від сонячних опіків, від протягів, сильного вітру.

Коли баклажани звикнуть до природних умов, їх залишають на вулиці на цілий день, а потім, якщо дозволяє температура повітря, рослини залишають на ніч. В результаті гарту рослини зміцніють, будуть стійкіше до холоду. Забарвлення листя стане більш насиченим, а стебла придбають темно-синій або фіолетовий відтінок.

профілактика хвороб

При високій вологості повітря і надмірному поливі великий ризик виникнення грибкових захворювань. Найпоширеніше з них - чорна ніжка , Здатне за дуже короткий час знищити всі посіви. В якості профілактики після появи сходів посадки поливають слабким розчином марганцівки.

пікіровка

Пікірують розсаду після відростання 2-3 справжніх листочків, це приблизно через місяць після появи сходів. Розсаджують рослини по одному в окремі горщики і стаканчики. Кожне потрібно обережно витягти з шухляди разом з вологим грудкою землі, не порушивши кореневу систему. Прищипувати коріння у баклажанів можна, вони потім довго відновлюються. При пересадці відбирають найкращі сіянці, слабкі і викривлені відбраковують. Після пересадки розсаду поливають. Протягом 3-5 днів після пересадки рослини притіняють, не допускаючи тривалого перебування під прямим сонцем.

Терміни висадки розсади в грунт і теплицю

Баклажани, вирощені у відкритому ґрунті

На постійне місце розсаду висаджують, коли вже немає небезпеки повернення весняних заморозків. Для середньої смуги в теплицю рослини садять в середині травня, а при вирощуванні у відкритому грунті - в першу декаду червня. У перший час після посадки в грунт рекомендується вкривати розсаду на ніч нетканим матеріалом, а в сонячне денний час притіняти ніжні рослини.

До моменту висадки вік баклажанів повинен бути не менше 60 днів. Стандартні кущики повинні бути міцними і здоровими висотою 20-25 см, мати добре розвинену кореневу систему і не менше 7-8 справжніх листків.

Помилки при посадці і вирощуванні розсади

Розсада погано росте, корінці слабкі та пошкоджені.

Можливі причини:

  • посадка в кислий грунт або використання звичайної важкої городньої землі;
  • насіння перед посадкою НЕ відсортували і не обробили. Якщо насіння старі і зберігалися більше 4-х років, то вони могли підсохнути і їх енергія проростання знизилася.

Розсада бурхливо росте, але квіткові бруньки не закладаються.

Можлива причина: в розсадний грунт поклали напіврозклався компост або гній або перегодували азотними добривами.

Рослини витягнулися.

Причина: недостатнє освітлення.

Сіянці зів'яли і загинули.

причини:

  • знаходження в холодному приміщення, поблизу морозного вікна або на протягах;
  • висадка незагартованої розсади в землю;
  • розсада рано висаджена в грунт. Сонячні дні і тепле повітря - не головний орієнтир для початку посадки. Повинна ще прогрітися грунт, а температура в ній підвищується повільніше. В результаті коріння не працюють, не можуть засвоїти харчування з холодної землі.

Після пересадки на постійне місце зростання баклажанів зупинився.

Можлива причина: розсаду сильно заглибити. У баклажанів на відміну від томатів НЕ відростають додаткові корені від стебла.

У розсади опала частина листя.

Можлива причина: Сонячний опік, рослини не оберігали від сонця.

На розсаді з'явилися гнилі, бутони і квітки опадають.

Можливі причини:

  • висока вологість грунту і повітря;
  • загущення посадка. Це призвело до затінення і порушення повітрообміну.

Баклажани - смачні і корисні овочі. Вони покращують роботу серця, знижують рівень холестерину в крові, підвищують імунітет і навіть, завдяки наявності нікотину, знижують залежність від куріння. Спробуйте виростити баклажани самостійно, порадуйте себе і своїх близьких смачними і корисними овочами!

Поради досвідчених садівників про посіві і вирощуванні розсади баклажанів ви можете дізнатися, переглянувши відео.

Які складові успішного вирощування цієї культури?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама