Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Бізнес - вирощування солодкого перцю

  1. Вирощування і догляд
  2. тепличний підхід
  3. Ринок збуту
  4. рентабельність

Солодкий перець є одним з самих дорогих овочів, які продаються на продуктових ринках. Це в першу чергу обумовлено тим, що його вирощування досить складний процес, який вимагає певних кліматичних умов або ж обладнання спеціальних теплиць.

Попит на свіжий перець є постійно, він використовується для приготування салатів, консервування, приготування ресторанних страв та іншого. Крім того цей овоч дуже корисний, він позитивно впливає на серцево-судинну систему.

Вирощування і догляд

Зміст статті

Перець теплолюбна рослина найбільш оптимальна температура для його визрівання це 19 - 27 градусів Перець теплолюбна рослина найбільш оптимальна температура для його визрівання це 19 - 27 градусів. Вирощують його в основному в форматі розсади, яку заздалегідь готують. В середньому розсаду висаджують через 60 днів після посадки, якщо її перетримати, то вона може не прижитися. Період висадки солодкого перцю - це кінець травня, початок червня.

Досвідчені фермери знають, що купуючи розсаду, ви істотно знижуєте рентабельність цього бізнесу, тому вони вирощують її самостійно, але для цього потрібно знати технологію.

По-перше, у вас повинно бути опалювальне приміщення, в якому ви організуєте розсадник. По-друге, вам потрібно буде закупити насіння, ємності і добрива. Одним з нюансів є грамотний підбір насіння, оскільки сорт повинен бути адаптований до наших кліматичних умов і давати хороший врожай. Ось список найбільш популярних сортів перцю: Арарат, Тамерлан, Єреван, Адлер, Карат, Терек, Казбек, Соната, Етюд, Курйоз. Вартість посадкового матеріалу різних сортів відрізняється один від одного, наприклад, 1 тис. Насіння сорту Терек за ціною виходить близько $ 10 - $ 12, в той час як на сорт Самсон, з тією ж кількістю насіння потрібно буде витратити близько $ 40 - $ 45.

Також, ви можете заощадити і заготовлювати насіння з власного врожаю, але їх потрібно буде додатково обробити в розчині марганцівки. Такий підхід може зробити бізнес на перці, ще більш рентабельним.

Після того як ви вибрали сорт вам потрібно купити касети для посадки саджанців, вони зазвичай йдуть або на 40 або на 60 осередків.

Для підготовки ідеального субстрату вам потрібно забезпечити рихлість землі. Так зазвичай в його склад входь грунт, пісок і органічні добрива. Для вирощування розсади болгарського перцю, вам потрібно буде дотримуватися температурного режиму, він зазвичай становить значення: близько 25 градусів вдень і близько 12 Гарусов вночі. Також приділіть увагу висвітленню. Необхідно забезпечити висвітлення протягом 12 годин на добу, зробити це можна за допомогою ламп. Насіння висаджуються на глибину 1,5 - 2 см. Зазвичай в осередок поміщають 1 або 2 насіння. Полив розсади здійснюють кожен другий день.

Після того як насіння зійде, потрібно просочити грунт мінералами і корисними речовинами, для цього на 1 літр води додають 0,5 грама аміачної селітри, 1 грам калію і близько 3-х грам суперфосфату. Просочення мінералами здійснюють на кожен 10 день. Які з них додавати, потрібно вже дивитися по ситуації і розвитку рослини.

Які з них додавати, потрібно вже дивитися по ситуації і розвитку рослини

Якщо процес буде налагоджений, ви зможете організувати вирощування розсади перцю на продаж, а це додаткове джерело заробітку до вашого основного бізнесу, що теж непогано.

Грунт під висадку вже готової розсади готують заздалегідь, а саме восени удобрюють його, додаючи той же перегній, фосфорні, а також, калійні добрива. Уже навесні в нього додають аміачну селітру. Рекомендується вирощувати солодкий перець на ділянці, де раніше були: капуста, гарбуз, кабачок, цибулю, і не рекомендується де раніше росли: томати, картопля.

Саджанці на ділянці висаджують за схемою, яка базується від розміру сорти цієї рослини. Так низькорослі сорти зазвичай висаджують в кількості 10 саджанців на 1 кв.м., середньорослі - 6 - 7 саджанців на 1 кв.м., а високорослі, близько 3 - 4 шт. на 1 кв.м.

Після висадки розсади в грунт її треба поливати кожні 8 - 10 днів. Також, потрібно регулярно удобрювати грунт, оскільки болгарський перець дуже чутливий до відсутності необхідних мінералів.

Збір врожаю зазвичай виробляють вручну, його сортують і розкладають в ящики, після чого цей овоч відправляється на зберігання на склад або ж безпосередньо на продаж. Так, для зберігання вам потрібно буде підтримувати температуру в приміщенні 0 - 1 градус і вологість близько 90%.

Варто враховувати, що перець, залишений на насіння, залишають на городі, і збирають вже перед першими морозами.

тепличний підхід

Другий варіант бізнесу на вирощуванні солодкого перцю, так це організація теплиці. Такий підхід дозволить отримувати плоди вже на більш ранньому терміні, тобто не в пік сезону, і ви зможете реалізувати продукт на ринку за вищою ціною. Плюс, теплиця вбереже рослина від поганих погодних умов і забезпечить найбільш оптимальний режим для формування високого врожаю. Урожайність в теплиці може досягати до 17 кг, з 1 кв.м. площі. А це більш високий результат, ніж при вирощуванні у відкритому грунті.

Найбільш придатними сортами солодкого перцю для теплиці є: Атлант, Абрикосова фаворитка, Кардинал і інші. Це зазвичай ранні сорти з коротким терміном дозрівання.

Технологія посадки практично така ж як і у відкритому грунті, хіба що на вищі сорти перцю можна встановити опори, на які він буде спиратися, це робиться для того щоб вони не зламалися і вам було зручніше збирати врожай. Рослина в теплиці буде рости набагато швидше за рахунок дотримання ідеального клімату в приміщенні.

Серед найбільш часто зустрічаються хвороб цього овоча можна виділити: вершинну гниль, вірусне захворювання столбур, альтернаріоз. Найнебезпечнішим шкідником є ​​тля.

Ринок збуту

Продавати болгарський солодкий перець можна або в роздріб: на ринку, для знайомих. Або ж налагодити оптовий продаж перцю для: консервних заводів, продуктових магазинів, овочевих ларьків, скупників в вашому регіоні, або ж в ресторани і кафе. Насправді ринок досить широкий і ви завжди знайдете покупця на якісний продукт.

рентабельність

Тепер кілька слів про рентабельність цього бізнесу. Її можна розрахувати з наступних параметрів. Середня оптова ціна за 1 кг солодкого перцю близько $ 0,7 - $ 1. Роздрібні ціни знаходяться на рівні - $ 1,5 кілограм. У пік сезону ціни падають. З 1 кв.м. при вирощуванні у відкритому грунті можна зібрати до 10 кг врожаю, а в теплиці до 18 кг продукції.

Висновки. Вирощування перцю - це вигідний бізнес, зі своїми труднощами. Найбільш оптимальний варіант - це організація теплиці і продаж товару до піку сезону за високою ціною, або ж висадка великих площ під оптовий збут продукції.

А що ви можете сказати на рахунок цього бізнесу? Будемо раді чути ваші поради та коментарі.

А що ви можете сказати на рахунок цього бізнесу?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама