Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Буряк: посадка і догляд у відкритому грунті, фото, вирощування розсади, прибирання і зберігання

  1. Посадка і догляд за буряком (коротко)
  2. Рослина буряк - опис
  3. Вирощування буряка з насіння
  4. Вирощування розсади буряка
  5. Пікіровка розсади буряка
  6. Посадка буряків у відкритий грунт
  7. Грунт для буряка
  8. Як висаджувати буряк у відкритий грунт
  9. Посадка буряків під зиму
  10. Догляд за буряком
  11. Обробка буряка
  12. полив буряка
  13. підживлення буряка
  14. Шкідники і хвороби буряків
  15. Прибирання і зберігання буряків
  16. Види і сорти буряка
  17. Ранньостиглі сорти буряка

Рослина буряк (лат Рослина буряк (лат. Beta) відноситься до роду одно-, дво- і багаторічних трав'янистих рослин сімейства Амарантові, хоча не так давно буряк, яку в Україні називають буряк, а в Білорусі буряк, зараховували до сімейства мареві. Основним представником роду є буряк звичайна, має три різновиди: буряк столовий, буряк кормовий і буряк цукровий. Зростає овоч буряк на всіх континентах, окрім Антарктиди. Прародительку культурних видів рослини дику буряк вживали і в їжу, і як цілющої рослини ще в стародавньому Вавилоні. Найцікавіше, що спочатку їли тільки листя, а коренеплоди буряка використовували в лікувальних цілях.

Стародавні греки приносили буряк в жертву Аполлону, як одне з найцінніших для них рослин. Культурні форми буряка коренеплоду з'явилися тільки на початку нашої ери, а в X-XI століттях їх вже обробляли в Київській Русі. Кормові буряки вивели до XVI століття в Німеччині, а селекцією цукрових буряків стали займатися з 1747 року, коли з'ясувалося, що міститься в очереті цукор виявлений і в буряках. Сьогодні буряковий цукор в багатьох країнах використовується частіше, ніж тростинний, а буряк звичайна (Beta vulgaris) стала незамінною сільськогосподарською культурою, про яку відомо, що вона багата необхідними людині антиоксидантами, калієм і фолієвою кислотою.

Посадка і догляд за буряком (коротко)

  • Посадка: посів насіння в грунт здійснюють під зиму або навесні, коли повітря прогріється до 8-10 ˚C. Ранні сорти сіють на розсаду в квітні, а пересаджують сіянці в грунт через три місяці - на початку або в середині травня.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: торфовища, суглинки, середньосуглинисті чорноземи нейтральною або слаболужною реакції. Не можна вирощувати моркву в грунті, в яку вносився свіжий гній або компост.
  • Попередники: Небажані: морква, буряк, мангольд, картопля, всі види капусти та інші хрестоцвіті культури. Хороші: зернові і бобові культури, баклажани, огірки, томати, цибулю, перець.
  • Полив: регулярний (3-4 рази за сезон), відразу як просохне верхній шар грунту, в суху погоду - рясний. Кращий спосіб - дощування. Витрата води на 1 м² ділянки - 20-30 л. За три тижні до збирання полив припиняють.
  • Підживлення: після першого проріджування - розчином пташиного посліду (1:12) або коров'яку (1:18), витрачаючи на кожні 10 м² ділянки по 12 л добрива. Коли бадилля буряка зійдеться, по грядках розсипають золу з розрахунку 1 стакан на 1,5 м², після чого ділянку обов'язково поливають.
  • Розмноження: насінне.
  • Шкідники: міновані і бурякові мухи, попелиці, совки, блішки і щитоноски.
  • Хвороби: червона гниль (або повстяна хвороба), фузаріоз (або бура гниль), коренеїд, пероноспороз, церкоспороз, фомоз.

Детально про вирощування буряка читайте нижче

Рослина буряк - опис

Корінь буряків, так званий коренеплід - соковитий, товстий і м'ясистий. У більшості сортів він при зростанні в грунті в повному обсязі занурений в землю, а злегка виступає над поверхнею. У перший рік зростання буряк, як і морква , Розвиває тільки розетку великих, голих, яйцевидних, прикореневого листя на довгих черешках, а також коренеплід.

Іноді до кінця першого року, але зазвичай на другий з середини розетки з'являється прямостояче, сільноветвістий, гранований стебло, що досягає від півметра до метра у висоту, з дрібними черговими, майже сидячими листям, в пазухах яких з'являються пучки маленьких, неяскравих, теж сидячих квіток, складених в складні колосся. Плід буряка - стисла односемянка.

Різноманітні корисні властивості буряка, обумовлені наявністю в коренеплодах органічних кислот, заліза і клітковини. Через це буряк часто використовують в дієтах при лікуванні гіпертонії, сечокам'яної хвороби, діабету, цинги та інших захворювань. Велику цілющу силу має свіжий сік буряка.

Вирощування буряка з насіння

Посів насіння буряка

Вирощування буряків у відкритому грунті передбачає посів насіння як розсадним, так і безрассадним способом. Притому, що буряк культура холодостійка, сіяти її у відкритий грунт потрібно не раніше, ніж повітря прогріється до 6-8 ºC, проте повноцінний розвиток рослини починається лише тоді, коли температура підніметься до 16 ºC. Крім того, якщо рано посіяні сходи потраплять під заморозки, то вони застрелкуются замість того, щоб нарощувати коренеплід. Для стимуляції проростання насіння буряка замочують на добу в холодній воді або на півгодини в теплій (35 ºC).

Насіння загортають в грунт на глибину 2-3 см, а відстань між рядами дотримуються в залежності від сорту - від 7 см, якщо ви вирощуєте буряки дрібного розміру для консервування, і до 30-35 см, якщо вам потрібні великі коренеплоди. Дистанція між екземплярами в ряду в першому випадку 5-6 см, а в другому - до 10 см.

Оскільки у багатьох сортів буряка насіння зібрані в супліддя по 2-3 штуки, паростки з'являються купчасто і вимагають проріджування на ранній стадії розвитку, в фазі освіти першої пари справжніх листків. В результаті процедури дистанція між сходами повинна стати 3-4 см. Дистанційні паростки пересаджують в інше місце: на цій стадії розвитку вони легко приживаються.

Одночасно з першим проріджуванням ділянку прополюють, а потім мульчують дрібної органікою - тирсою, наприклад.

Друге проріджування здійснюють, коли сіянці обзаведуться двома парами листя, а коренеплід досягне діаметра 1,5 см - інтервал між сіянцями після другого проріджування повинен бути 6-10 см. Проріджування з одночасною прополкою здійснюють після поливу або дощу в похмуру погоду.

Вирощування розсади буряка

Розсадним способом вирощують ранні сорти буряка, які багаті вітаміном C і каротином, а також Бетанін, солями кальцію, заліза, фосфору та іншими біологічно активними речовинами. Молода буряк такий же цінний ранній овоч, як і редис , Салат, зелена цибуля. Вибирайте для вирощування розсади стійкі до стрілкування сорти буряка - К-249, Полярну плоску, холодостійка 19.

Вирощування розсади буряка починається за три тижні до її висаджування у відкритий грунт з передпосівної обробки насіння. Посівний матеріал для знезараження замочують у слабкому розчині марганцівки, потім насіння тримають 2-3 дня у вологому середовищі для наклевиванія і нарешті розкладають їх у ящик по вологому, легкому, протравленого Фітоспорін щоб уникнути захворювання чорною ніжкою грунту, злегка присипають таким же субстратом і ставлять в теплицю.

Догляд за розсадою буряка нічим не відрізняється від догляду за будь-який інший розсадою - їй потрібно злегка вологий грунт, постійна температура і щоденні провітрювання.

Пікіровка розсади буряка

Як пікірувати розсаду буряка, і коли це робити? Пікіровка здійснюється за тим же принципом, при тих же ознаках і з таким же інтервалом, що і при проріджуванні сходів у відкритому грунті. Пікірують сіянці тільки один раз, але якщо ви сіяли насіння не в ящик, а в стаканчики, то можна сходи не пікірувати, а висаджувати у відкритий грунт прямо в стаканчиках.

Посадка буряків у відкритий грунт

Коли садити буряки в грунт

Посадка буряків у ґрунті здійснюється з середини травня в стадії розвитку у сіянців 4-5 листків. Обов'язкова умова - прогріта до 8-10 ºC грунт на глибині 8-10 см, що можливо тільки в тому випадку, якщо місце під буряк добре висвітлюється сонцем.

Грунт для буряка

До того, як садити буряки, потрібно вибрати їй ділянку і підготувати на ньому грунт. Найбільше буряк любить родючі пухкі грунти - торфовища, середньосуглинисті чорноземи слаболужною або нейтральною реакції - водневий показник повинен бути не нижче 5 і не вище 8 одиниць. У кислому або занадто лужної грунті буряк хворіє. Не саджайте буряк на грунтах, в які вносився свіжий гній або компост: для того, щоб можна було вирощувати на таких ділянках буряк, має пройти як мінімум 3 роки.

Можна садити буряки на ділянках, де до неї росли цибуля , томати , огірки , Зернові, баклажани , Перці і бобові, небажаними для буряка попередниками є мангольд, морква, всі види буряка, картопля , Рапс і будь-яка капуста .

Ранньою весною під перекопування на ділянку вносять по 20-30 г сірчано-кислого амонію, 15-20 г аміачної селітри, 10-15 г хлористого калію і 30-40 г суперфосфату на 1 м². Якщо грунт на ділянці не відрізняється родючістю, то додайте на одиницю площі по 2-3 кг перегною, а для нейтралізації кислого грунту внесіть на 1 м² за півкіло-кілограму вапна-гідратного.

Як висаджувати буряк у відкритий грунт

Розмір коренеплоду буряку залежить від густоти посадки: чим більше проміжок між саджанцями, тим крупніше буде корінь буряка. Але занадто великі коренеплоди незручні у використанні, крім того, вони накопичують в собі більше нітратів і не так смачні, як коренеплоди середніх розмірів. Щоб отримати соковиті, солодкі коренеплоди, розсаду в похмурий день висаджують в ряди на відстані 4-5 см один від одного, розмір міжрядь має бути близько 25 см. При пересадці центральний корінь сеянца вкорочують на третину довжини.

Після пересадки у відкритий грунт сіянці для якнайшвидшого вкорінення поливають розчином гумату і захищають від сонця нетканим матеріалом, спорудивши над грядками по всій довжині дуги, для того, щоб укладене на них укриття не зашкодило тендітні сіянці. Після того, як молода буряк візьметься, зміцніє, а її коренеплід придбає діаметр в півтора сантиметра, можна буде прорідити сіянці до інтервалу 8-10 см між ними, а до липня, коли листя бадилля практично зімкнуться, укриття знімають, а ділянку мульчують для захисту буряка від бур'янів і збереження в грунті вологи.

Посадка буряків під зиму

Посадка озимої буряка проводиться в кінці жовтня або початку листопада. На заздалегідь перекопати і удобреному ділянці роблять на відстані 15-20 см борозенки, в які розсипають насіння з розрахунку 2-3 г на м², або так, як це було розказано в розділі про посіві насіння буряка у відкритий грунт. Закладають насіння не глибину 3-4 см. Посадка буряків восени передбачає обов'язкове мульчування ділянки на зиму перегноєм або торфом.

Догляд за буряком

Як виростити буряк

Догляд за підростаючої буряком вимагає видалення з ділянки бур'яну, регулярного поливу і розпушування міжрядь. Якщо ви замульчувати грядки, то полоти, рихлити ґрунт і поливати буряк вам доведеться набагато рідше. Розпушування міжрядь на глибину 4-6 см необхідно для руйнування ґрунтової кірки, що утрудняє аерацію коренеплодів. Особливо кірка шкодить рослинам в період розвитку перших двох пар листя, оскільки саме в цей час відбувається линька кореня, що затримує ріст рослини і змушує його проявляти підвищену вимогливість до умов вирощування.

Обробка буряка

Бур'яни можуть заглушити молоді рослини, зростання яких до появи 4-5 листків йде дуже повільно, тому своєчасне їх видалення - дуже важлива умова догляду за буряком. До появи сходів для боротьби з бур'янами застосовують обприскування ділянки тракторним гасом з розрахунку 35-50 г гасу на м². А при появі у сіянців 2-3 пар листя ділянку обробляють від бур'яну розчином натрієвої селітри. Потім, коли буряк увійде в силу, бур'яни не зможуть їй нашкодити.

полив буряка

Буряк нормально переносить нетривалу посуху, однак якщо вам потрібен якісний і багатий урожай, полив грядки з буряком повинен бути регулярним, і особливо це важливо саме в спекотну суху погоду. Поливати буряк потрібно, як тільки просохне верхній шар грунту, бажано це робити ввечері, і кращий спосіб поливу - дощування, оскільки при такому способі освіжаються і промиваються листя рослини. Якщо на ділянці немає мульчі, на наступний після поливу день необхідно розпушити міжряддя на глибину 4 см.

Щоб підвищити цукристість коренеплодів, перед тим, як поливати буряк, розчиніть у відрі води для поливу столову ложку кухонної солі. Занадто частий і рясний полив так само шкідливий для буряка, як і недостатнє зволоження, оскільки є причиною грибкових захворювань. В середньому за сезон буряк поливають 3-4 рази, норма води на 1 м² - 2-3 відра. За два-три тижні до збирання полив припиняють зовсім - цей захід теж сприяє збільшенню кількості цукру в коренеплодах, а також покращує їх лежкість.

підживлення буряка

Буряк дуже любить органіку, а від мінеральних добрив в коренеплодах можуть утворюватися розтріскування і порожнечі. Чим удобрювати буряк в такому випадку? На початку росту, після першого проріджування, вона потребує азотних добривах, в якості яких можна вносити розчин пташиного посліду в консистенції 1:12 або коров'яку (1: 8) з розрахунку 12 л рідкого добрива на 10 м². Зручніше за все зробити на відстані 5 см від сходів канавки і пролити їх розчином добрива. Коли бадилля на лавах зійдеться, настає пора для внесення калійних добрив, в якості яких можна розсипати по грядках деревну золу з розрахунку 1 стакан на 1,5 м² з подальшим поливом ділянки.

Ряд переваг має позакореневе підживлення буряків:

  • по-перше, поживні речовини, нанесені на листи, вбираються швидше, ніж при кореневої підгодівлі;
  • по-друге, засвоєння харчування відбувається повноцінніше, оскільки, потрапивши в грунт, деякі речовини іноді набувають форму, недоступну для рослин;
  • по-третє, добриво буряка позакореневого способом можна проводити навіть тоді, коли вже не можна вносити підживлення в грунт без ризику нашкодити коренеплодів;
  • по-четверте, спосіб позакореневого підживлення дозволяє розподіляти добрива рівномірно, що зменшує ризик передозування або скупчення речовин.

Щоб буряк не відчувала браку в молібдені, борі і міді, ці елементи водять саме підгодівлею по листю, так само, як і вапняне молоко (200 г вапна на відро води), що живить коренеплоди калієм. Обприскування бадилля солоним розчином з розрахунку 60 г нейодованої солі на 10 л води живить коренеплоди натрієм і захищає від метелики білявки і річної мухи.

Шкідники і хвороби буряків

З хвороб буряк найчастіше вражають фомоз, церкоспороз, пероноспороз, коренеїд і гнилі. Щоб з'ясувати, чим хворіє буряк, необхідно знати симптоми можливих захворювань, і тільки правильно поставлений діагноз допоможе вам вирішити, чим і як обробити буряк, щоб врятувати урожай.

Фомоз виникає, як правило, від нестачі в грунті бору - ось чому так важливі позакореневе підживлення буряків мікроелементами. Проявляється це грибкове захворювання бурими або жовтуватими концентричними плямами на нижніх листках розетки, потім на них з'являються темні точки. В результаті розвивається суха гниль сердечка - всередині коренеплоду тканини набувають темно-коричневий колір. Сприяють розвитку хвороби часті затяжні дощі, тумани, підвищена вологість повітря. Якщо ви виявили на рослинах фомоз, негайно внесіть кореневу підгодівлю бурою з розрахунку 3 г на м² і обприскати листя розчином борної кислоти (пів чайної ложки на 10 л води). У наступному році внесіть в грунт борну кислоту з розрахунку 3 г на м².

Церкоспороз, або плямистість, може знищити до 70% врожаю буряків, вразивши листя рослини, через що вони відмирають, а, отже, погіршується якість і лежкість коренеплодів. Якщо ви виявили на верхній стороні листя дрібні світлі плями, окреслені червоною облямівкою, а на нижній світло-сірий наліт, внесіть в грунт в якості підгодівлі хлористий калій. Як превентивний захід обробляйте насіння перед посівом препаратом Агат-25 відповідно до інструкції, а грунт перед посадкою обприскати фунгіцидом.

пероноспороз - несправжня борошниста роса . Від того, що вона помилкова, вона не менш небезпечна для рослин, ніж борошниста роса справжня. Спочатку на нижньому боці листків буряка з'являється сіро-фіолетовий наліт, потім листя починає завертатися краями вниз, бліднути, сохнути і кришитися в суху погоду або гнити під час вогкості. Зібраний урожай довго не лежить - теж починає гнити.

Чим обробити буряк від пероноспорозу? Хороші результати дає замочування насіння перед посівом в апрон і обприскування рослин фунгіцидами до того, як почне формуватися коренеплід.

Коренеїд - інфекційна хвороба, що вражає сходи: стеблинки у молодих сіянців чорніють, стоншуються, і в результаті рослинки гинуть. Найімовірніше отримати зараження на важких грунтах, де розвитку захворювання сприяє недолік аерації через занадто щільної кірки на поверхні грунту та його високій кислотності. Щоб цього не сталося, восени грунт вапнують, навесні в грунт вносять розчин бури, а після появи сходів ділянку мульчують перегноєм або торфом.

Фузаріозна и бура гнілі вражаються буряк відповідно на качана и в середіні літа. Фузаріоз вінікає на ослаблених спікся й по сухому або пошкодженіх при розпушуванні прімірніках и проявляється прів'яданням ніжніх листя и почорнінням їх черешків біля основи. На корнеплоде віявляються тріщіні, заповнені білою субстанцією. Розвиток бурої гнилі провокує надлишок в грунті азоту і підвищена вологість. На листі, черешках і на поверхні грунту утворюється сірий повстяний наліт. Як превентивних способів захисту рекомендуємо позакореневе підживлення буряків розчином бору, а також вапнування кислих ґрунтів і глибоке розпушування міжрядь після поливу. Заражені гнилями коренеплоди не підлягають зберіганню. Не можна їх залишати і на грядці.

Небезпечна для буряка і так звана повстяна хвороба, або червона гниль, що вражає крім буряка морква та інші коренеплоди. Хворі повстяної хворобою овочі покриваються бурими плямами, які з плином хвороби зникають, а на їх місці з'являються склероції грибка. Небезпека захворювання в тому, що уражені екземпляри заражають здорові овочі вже під час зберігання. Якщо ви при збиранні буряка виявили на коренеплодах ознаки червоною гнилі, зберігайте їх окремо від здорових, а найкраще переробити таку буряк на заготовки для борщів, піддавши тепловій обробці.

З комах найчастіше докучають городникам бурякові і мухи, а також совки, бурякові попелиці, блішки і щитоноски. Вірним способом захисту буряка від комах-шкідників є регулярна прополка рядів і міжрядь, а також глибока осіння перекопка ділянки. Але якщо шкідники все-таки з'явилися, то спробуйте позбутися від попелиці обробкою бадилля настоєм лушпиння цибулі або, в крайньому випадку, препаратом Іскра Біо.

Мух можна знищити обробкою ділянки Іскрою або карбофосом, а блішки боїться опудривания наземної частини буряка золою, тютюновим пилом або потрійний обробки вологої бадилля настоєм золи. З городньої, озимої, капустяної совкой і совкой-гамма можна впоратися обприскуванням буряка бактеріальними препаратами: однопроцентним розчином бітоксибациллін або піввідсоткового розчином гомеліна.

Прибирання і зберігання буряків

Збір врожаю буряка ранньостиглих сортів можна планувати вже в липні - до цього терміну коренеплоди вже досягають діаметра від 5 до 14 см. Коли викопувати буряк, призначену для зимового зберігання? Ознака того, що пора збирати урожай, пожовклі і висохлі листя буряка. Зазвичай вони так виглядають до кінця серпня або на початку вересня. Дайте буряках поніжитися в грунті ще тиждень, потім виберіть сухий прохолодний день і приступайте до прибирання.

Буряк підкопують вилами, і, намагаючись не проткнути коренеплоди, виймають їх руками з грунту, очищають від землі, гострим ножем обрізають бадилля, залишаючи лише близько 2 см черешків, потім розкладають буряки на ділянці для просушування. Після того, як вся буряк буде викопана і вся бадилля обрізана, очистіть коренеплоди від підсохлої землі, переберіть, відокремивши зіпсовані, пошкоджені і підозрілі, потім складіть придатні для зберігання овочі в сухому приміщенні з хорошою вентиляцією, подалі від сонячних променів на тиждень для остаточної просушки .

Некондиційні екземпляри можна переробити, зробивши заготовки для борщів і борщ.

Як зберігати буряк? На нашому сайті є стаття, в якій описано, як зберігається морква, картопля, капуста, горіхи, яблука , солодкий перець , Гіркий перець, цибулю, часник , Топінамбур і, звичайно, буряк, але нагадаємо ще раз: в приміщенні, де зимує буряк, вологість повітря не повинна перевищувати 90%, а оптимальна температура зберігання від 0 до 2 ºC. При більш високій температурі коренеплоди швидко в'януть, починають гнити і хворіти.

Ще одним важливим фактором для успішного зберігання буряків є вентиляція. Не забудьте, що ємності з буряком можна тримати на підлозі - під ними повинна бути підставка висотою в 15 см, щоб повітря могло охолоджувати в ящику і нижні коренеплоди, не дозволяючи їм перегріватися і пітніти. Найкраще помістити буряк в дерев'яні або пластикові гратчасті ємності і тримати їх на підставці в 10-20 см від стіни. Але перед закладанням на зберігання не забудьте опудрить буряк крейдою.

Добре зберігати буряк поверх картоплі: картопля не буде мокнути, тому що буряк буде вбирати виділяється картоплею вологу, а буряк не буде сохнути. Можна також пересипати буряк піском, як це роблять, укладаючи на зберігання буряк. І подбайте про те, щоб в ваш льох не залізли гризуни.

Види і сорти буряка

Рід буряка складається з 11 диких і 2 культурних видів. До диким видам ставляться буряка стелеться, кореневої, приморська, проміжна, розлога і інші. Культурні види представлені двулетников - буряком листової і буряком звичайної коренеплідний. Вид буряка коренеплоду з плином часу і завдяки роботі селекціонерів дав такі різновиди, як буряк кормова, буряк цукровий та буряк столовий, або червона, або овочева.

У буряка столового темно-червона, червоно-фіолетова або бордова м'якоть, розетка зелених з червоними черешками або червоного листя. Її коренеплід містить цукор, білок, органічні кислоти, мінеральні солі, вітаміни C, B, PP та інші, а також клітковину. Відомі три різновиди буряка столового:

Vindifolia - буряк з зеленим листям і черешками, які зберігаються до повної зрілості подовжено-конічної коренеплоду, часто має розгалуження;

Rubifolia - листя у сортів цього різновиду червоні або темно-червоні, коренеплоди округлі, округло-плоскі або подовжено-конічні з фіолетово-червоною м'якоттю. Цей різновид не відрізняється продуктивністю;

Atroruba - і поверхня плода, і його м'якоть темно-червоного кольору, молоде листя темно-зелені з червоними черешками і червоно-фіолетовими жилками. Цей різновид має чотири сортотипа:

  • буряк Єгипетська представляє скоростиглі сорти. Форма коренеплоду плоска або округло-плоска, маса від 200 до 500 г, шкірка дуже темного червоного кольору, м'якоть темно-червона зі світло-фіолетовими кільцями, ніжна;
  • середньостиглий сортотип Бордо має коренеплоди овальної або округлої форми з майже однотонної темно-червоною м'якоттю, подовжені листя на червоно-рожевих черешках зеленого або темно-зеленого кольору;
  • сортотип Екліпс представляє щодо скоростиглі сорти з округлою або овальною формою коренеплоду, забарвлення якого ідентична кольором коренеплодів сортотипа Єгипетська, але листя і черешки у сортів Екліпса світліші;
  • сортотип Ерфуртська представлена пізніми, щодо засухостійкими сортами, вегетаційний період яких триває від 130 до 150 днів. Коренеплоди сортів цього типу подовжено-конічні, веретеновідние, іноді з розгалуженнями, їх дуже важко витягувати з грунту, але вони відрізняються високим в порівнянні з іншими Сортотип вмістом сухих речовин і цукрів.

Городникам-аматорам легше класифікувати буряк за формою і кольором коренеплодів, а також за термінами дозрівання. Пропонуємо вам кращі сорти буряка відповідно до тривалості вегетаційного періоду.

Ранньостиглі сорти буряка

  • Вінегретних Мармеладка - ранній сорт відмінної лежкости з великими плодами плоскої форми до півкілограма вагою зі смачною, щільною м'якоттю насиченого червоного кольору;
  • Ліберо - коренеплід круглий, гладкий, червоного кольору, вагою до 250 г з соковитою червоною м'якоттю практично без світлих кілець. Сорт високоврожайний, прекрасно зберігається;
  • Незрівнянна А 463 - це холодостійкий сорт з червоно-бордовим коренеплодом плескатої форми і вагою до 400 г можна вирощувати навіть у Сибіру.

Середньостиглі сорти буряка

  • Носівський плоский - коренеплоди цього сорту плескатої форми вагою до 300 г з щільною, дуже соковитою червоною м'якоттю. Гідність сорти - стійкість до стрілкування і високих температур, прекрасна лежкість;
  • Ларка - голландський сорт з округлим коренеплодом темно-червоного кольору і вагою до 300 г з соковитою м'якоттю однотонно червоного кольору. Лежкість хороша, є відомості, що буряк цього сорту добре виводить радіонукліди;
  • Смуглянка - темно-червоний коренеплід має приплющену форму і масу до півкілограма, м'якоть - соковита, червоно-фіолетового кольору;
  • Негритянка - високоврожайний сорт подовженої форми вагою до 500 г темно-червоного кольору, м'якоть соковита, ніжна, червоно-фіолетова. Вживається як в свіжому вигляді, так і в маринованому;
  • Богема - щільні, круглі бордові коренеплоди з однотонною м'якоттю темно-червоного кольору вагою до 500 г. Сорт відрізняється стійкістю до шкідників, стрелкованию, не вимагає проріджування, прекрасно зберігається.

Пізньостиглі сорти буряка

  • Ренова - сорт з високими показниками врожайності, овально-циліндричними, рівними, темно-рожевими коренеплодами вагою до 350 г з щільної темно-фіолетового м'якоттю. Зберігається буряк цього сорту, не втрачаючи товарного вигляду, до семи місяців;
  • Одноростковою - урожайний сорт відмінних смакових якостей з темно-червоною соковитою і ніжною м'якоттю круглих коренеплодів. Не потребує проріджування;
  • Циліндра - сорт з овально-циліндричними коренеплодами, що досягають в довжину 16 см, а у вазі 250 г. М'якоть у них однотонна, темно-червона, ніжна. Сорт відрізняється високою врожайністю, відмінною лежкістю і стійкістю до захворювань;
  • Отаман - холодостійкий врожайний сорт з коренеплодами циліндричної форми бордового кольору, вагою 200-300 г з ніжною, соковитою, майже однотонної м'якоттю. Їх легко витягувати із землі, вони добре зберігаються.

После цієї статті зазвічай читають

Додати коментар

Чим удобрювати буряк в такому випадку?
Чим обробити буряк від пероноспорозу?
Коли викопувати буряк, призначену для зимового зберігання?
Як зберігати буряк?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама