Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Досветка рослин в теплиці, вирощування томатів на досвітки - Пропозиція

  1. Вирощування помідорів на досвітки: історія створення технології
  2. Технологія досвічування рослин в теплиці
  3. Особливості вирощування рослин в теплиці на досвітки

Штучне досвечивание дозволяє вийти на нові горизонти врожайності тепличних помідорів. В Україні цю технологію на значних площах поки впровадив тільки один тепличний комбінат. Зате інші країни - наприклад, Нідерланди або навіть сусідня Польща - вже встигли накопичити некотрая досвід в цій сфері.

Вирощування помідорів на досвітки: історія створення технології

Технологія досвічування помідорів, як і більшість інших інтенсивних технологій в овочівництві, з'явилася в Нідерландах. Технології цієї близько 15 років, проте в останні роки досветка в цій країні розвивається особливо інтенсивно. Поширення цієї технології стимулюють торгові мережі, зацікавлені в поставках товару від відомих, надійних і перевірених постачальників цілий рік, щоб задовольняти все зростаючий попит саме на місцеву продукцію. Особливо, якщо продукція вирощена з використанням біологічних, а не хімічних методів захисту, які вже точно гарантують, що у плодів не буде залишків пестицидів. І господарства охоче впроваджують цю технологію, адже вона дозволяє отримувати продукцію круглий рік, без міжсезоння, під час яких господарство виявляється на фінансової «мілини».

Тому в Нідерландах все без винятку нові скляні теплиці розраховані на вирощування помідорів на досвітки. Наприклад, в 2018 р будуть введені в дію подібні теплиці загальною площею 180 га - це в кілька разів перевищує площу найбільших українських тепличних комбінатів.

Ще одним фактором, який сприяв розвитку досвітки в голландських теплицях, стало їх оснащення когенераційними установками на природному газі, здатними виробляти і тепло, і електроенергію.

Технологія досвічування рослин в теплиці

Для досвітки помідорів використовуються натрієві газорозрядні лампи високого тиску, часто - в поєднанні зі світлодіодними лампами, які встановлюють всередині рядів з метою підвищення інтенсивності фотосинтезу Для досвітки помідорів використовуються натрієві газорозрядні лампи високого тиску, часто - в поєднанні зі світлодіодними лампами, які встановлюють всередині рядів з метою підвищення інтенсивності фотосинтезу.

На досвітки вирощуються зазвичай помідори, огірки або перець. Так, тільки помідори на досвітки в Нідерландах вирощуються на площі близько 600 га. Висаджувати розсаду на цих площах проводиться з середини червня до середини жовтня.

Для досвічування використовуються світильники з щільністю фотонного потоку 174-210 мкмоль / м2 х с.

Збір помідорів на досвітки починається через 7-8 тижнів після висадки розсади. Сорти з розміром плода, який в Європі вважається великим (близько 150 г), дають в досвітки в Голландії 85-90 кг / м2, тоді як без неї - 65-70 кг / м2. Як відзначають фахівці, не кожен гібрид показує такий високий приріст врожайності на досетке. У Голландії в теплицях з досвітки найбільше представлені гібриди Комеетт, Мерлін, прунус (вже зареєстрований і в Україні), Бріозо, Тімоушн, ​​Хуаніта, Фаундейшн, Світелль, Каннаваро і Туранс.

Перець менш вимогливий до світла, тому для досвітки цієї культури досить 75-102 мкмоль / М2Х с, адже при його вирощуванні досветка використовується виключно для прискорення дозрівання. Перець на досвітки займає в голландських теплицях 45 га, а розсада висаджується в 1 половині листопада.

Огірки вимагають 115-130 мкмоль / м2хс, досветка на цій культурі застосовується на 40 га, а висадка розсади здійснюється в середині грудня.

У помідорових теплицях в Голландії застосовуються кіловатні газорозрядні натрієві лампи. У блоках шириною 8 м встановлюється по 4 ряди таких ламп. При кроці колон 4,5 м щільність світлового потоку складає 210 мкмоль / м2хс, що відповідає освітленості приблизно 16 тис. Люкс (лк). Таке освітлення застосовується на помідорах коктейльного типу або сортотипа черрі. При кроці колон 5 м світловий потік складає відповідно 189 мкмоль / м2хс (14,5 тис. Лк). Як розповідають голландські тепличники, щоб помідори дозрівали в грудні-січні, потрібно забезпечити освітленість не менше 13 тис. Лк, і цього достатньо для великоплідних (в голландському сенсі цього слова) гібридів на кшталт відомого в Україні рожевого Томімару Мучо.

Газорозрядні лампи високого тиску служать 10 тис. Годин, що відповідає приблизно 4 років роботи в теплицях. Звичайно, за умови своєчасного обслуговування.

При комбінованому освітленні газорозрядними і світлодіодними лампами кількість газорозрядних ламп зменшена на 40%, тобто при кроці колон 4,5 м світловий потік дорівнює 131 мкмоль / М2Х з (10 тис При комбінованому освітленні газорозрядними і світлодіодними лампами кількість газорозрядних ламп зменшена на 40%, тобто при кроці колон 4,5 м світловий потік дорівнює 131 мкмоль / М2Х з (10 тис. Лк), а при кроці 5 м - відповідно 118 мкмоль / М2Х з (9 тис. лк). Крім того, від світлодіодних ламп всередині ряду надходить додатково 55 мкмоль / М2Х с, якщо в ряду помідорів (при відстані між рядами 1,6 м) встановлено один ряд світлодіодних ламп, і 110 мкмоль / М2Х з - якщо два ряди.

Фахівці голландської компанії Delphy нагадують городникам, що вирощування продукції на досвітки має свої нюанси. Наприклад, потрібно враховувати тепло, що виділяється при роботі газорозрядними лампами високого тиску.

Якщо в Нідерландах на досвітки вирощують переважно кистьові помідори, то в Польщі - рожеві, найчастіше - гібрид Томімару Мучу. У Польщі рожеві помідори досвічують, щоб в зимово-весняний період мати плоди хорошої якості і великого (150-200 г) розміру.

У Польщі вирощування помідорів на досвітки починається зазвичай в середині жовтня. Тоді помідори висаджують щільністю близько 2,5 рослин / м2, якщо пізніше - 3,1 рослини / м2.

Голландські фахівці радять висаджувати розсаду вже з зав'язаною першої пензлем.

У Томімару Мучу можна залишати по 5 плодів на перших 4-х кистях, що відповідно становить близько 70 плодів / м2.

На початку рослини ще не мають великої потреби в світлі, тому досвічують їх спочатку тільки в кінці доби, що дозволяє трохи підняти температуру, осушити повітря і сприяти генеративного розвитку рослин. Особливо слід звертати увагу на те, щоб рослини зберігали хорошу силу росту і генеративно-вегетативний баланс. Там, де збільшується навантаження рослин плодами, слід збільшити тривалість досвічування. Приблизно з середини листопада лампи горять максимальний час -18 год (з півночі до 18.00). Надмірне прискорення зростання і дозрівання рослин призведе до здрібніння плодів.

Особливості вирощування рослин в теплиці на досвітки

При вирощуванні на досвітки потрібно особливу увагу приділяти вологості повітря і забезпечення газообміну в теплиці При вирощуванні на досвітки потрібно особливу увагу приділяти вологості повітря і забезпечення газообміну в теплиці.

Найпоширеніші помилки при вирощування помідорів на досветке- слабке провітрювання або висока добова температура (24 ° С). Взимку, як радять фахівці фірми Delphy, середньодобова температура повинна підтримуватися в межах 18-19 ° С, а перед вимиканням світла - 14 ° С, причому темпи її зниження не повинні перевищувати 4 ° С / год. Втім, навіть якщо небо безхмарне і можна сподіватися на нагрів теплиці, не варто сильно знижувати температуру напередодні відключення світла. Справа в тому, що при досвічування рослини більш чутливі до зниження температури, ніж при традиційній технології. Максимальна температура не повинна перевищувати 19 ° С, а близько опівночі - знижуватися до 17 ° С. Для гібрида Томімару Мучу днем ​​рекомендується температура спочатку 20-21 ° С, в більш пізні години - 22-23 ° С.

Полив повинен бути узгоджений з регулюванням температури в теплиці. Іноді необхідний буває полив вночі, під лампами - з метою зниження ЄС в матах і контролю росту рослин. Показник ЄС в мате має становити від 4 до 5, в живильному розчині - 3,3.

Одним з важливих питань, яким потрібно приділити особливу увагу, є зміст в теплиці джмелів. Потрібно враховувати, що для орієнтації в просторі джмелям потрібно УФ-випромінювання, яке забезпечує тільки денне світло. Для цього приблизно за 3 години до заходу сонця потрібно закрити льотки вуликів при відкритих вхідних отворах, щоб джмелі, які все ще знаходяться на вильоті в теплиці, могли повернутися у вулик. Відкривати вулик радять через 30 хв після сходу сонця. Однак їх не потрібно відкривати, коли на даху теплиці лежить сніг. У Голландії практикується встановлення вуликів над рослинами, щоб не затуляти сонячне світло, який містить ультрафіолет. Тривалість життя джмеля в теплиці на досвічування становить 6 тижнів, тому контролювати стан вуликів потрібно частіше, ніж зазвичай.

Переклав Богдан Малиновський, [email protected]

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама