Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Грамотне вирощування розсади перців і баклажанів, помилки при вирощуванні розсади

  1. Сходи перців і баклажанів розріджені, недружні
  2. Листя перців і баклажанів стали бузково-фіолетовими
  3. Перші бутони не закладені вчасно, розсада бурхливо росте, "жиріє", але не цвіте
  4. Перці і баклажани занадто витягуються, що неодмінно позначиться на врожаї
  5. Сіянці, а потім і молоді рослини виглядають слабкими

Головна Поради • Грамотне вирощування розсади перців і баклажанів, помилки при вирощуванні розсади

Далеко не у всіх дачників розсада перців і баклажанів виходить зразковою. Підводить некомпетентність. Я давно збираю щось на зразок антології помилок городника, адже як не треба робити - теж потрібно знати.

У чому основні наші прорахунки при вирощуванні розсади? Що може бути не так?

Сходи перців і баклажанів розріджені, недружні

помилки:

  • 1. Можливо, перед посівом ви не перевіряли насіння на схожість. Вони могли зберігатися більше 3-4 років, підсохли, втратили енергію проростання.
  • 2. Насіння могли бути і свіжі, але щуплі, дрібні або травмовані, а "від худого насіння не чекай гарного племені".
  • 3. Насіння зовні були цілком якісні, але ви посіяли їх сухими. Перці і баклажани туго схожих, проростають довго, до 3 тижнів і більше. Тому перед посівом їх дезінфікують в 1% -ому розчині марганцівки, а потім пророщують.
  • 4. Ви тримали коробку або ящик з посівами при високій температурі, наприклад на батареї. Багато проклюнулися насіння могли відразу висохнути і загинути.
  • Листя перців і баклажанів стали бузково-фіолетовими

    помилки:
    розсаду ставили на холодне підвіконня, які не підклавши під горщики утеплювач. Якщо грунт під розсадою переохолодилася, фосфор в грунті робиться недоступним для рослин і вони починають голодувати.

    Перші бутони не закладені вчасно, розсада бурхливо росте, "жиріє", але не цвіте

    помилки:

  • 1. Ви поспішили і посіяли насіння раніше, ніж прийнято у вашій кліматичній зоні, в кінці січня - лютому, коли дні короткі. При цьому люмінесцентні лампи не використовували, хоча світловий день треба було б збільшити до 12-14 годин. У середній смузі перці і баклажани краще сіяти на розсаду 15-20 березня, якщо ви не збираєтеся її досвечивать. Ось парадокс: раніше терміну посієш пізніше отримаєш плоди.
  • 2. У розсадний грунт, а згодом і в грунт тепличної грядки внесли свіжий гній або напіврозкладений компост, чого робити не можна.
  • 3. Розсаду перегодовували азотними добривами, а фосфору і калію їй не вистачало.
  • 4. Полив був частим і вечірнім. Справа в тому, що перці і баклажани потребують вологи більше томатів, але поливати їх треба рідше, хоча і рясніше. Якщо робити це часто, потроху і вечорами, посилюється зростання зеленої маси рослин на шкоду утворенню квітів і плодів.
  • Перці і баклажани занадто витягуються, що неодмінно позначиться на врожаї

    помилки:

  • 1. Розсаду передержали через раннього посіву. Чим старше розсада, тим вона більш витягнута, тим більше страждає від пересадки в грунт. Її і перевозити важче, адже перці і баклажани - дуже тендітні рослини.
  • 2. Проріджування сіянців проведено із запізненням. Потрібно це робити відразу ж, коли сформувалося 1-2 справжніх листків. В іншому випадку сіянці заважають один одному і тягнуться вгору в боротьбі за світло.
  • 3. Після перевалки в більш просторі ємності їх не розставили вільно і листя рослин надовго залишилися зімкнутими.
  • 4. Розсада вирощується при високій температурі і надмірне поливах.
  • 5. Рослини стоять на темному вікні або далеко від скла. (Це, крім іншого, призводить до обпадання бутонів.)

    Сіянці, а потім і молоді рослини виглядають слабкими

    помилки:

  • 1. Грунт повинен бути відповідним для розсади, пухким і поживним. Якщо ви самі його складати не вмієте, скористайтеся готової почвосмесью, яка продається в магазинах.
  • 2. Ви поставили на один підвіконня перці і баклажани разом з томатами і селерою, а цим різним рослинам необхідний неоднаковий температурний режим. Посіви перців і баклажанів тримають при 25-28 ° С до появи сходів, потім на 4-7 днів температуру знижують вдень до 16-18 ° С і вночі до 12-14 ° С.
  • 3. Пікіровка (пересадка) розсади проводилася в дуже ранні терміни. Перці взагалі не люблять пікіровки. Їх краще не сіяти в ящик, а відразу в маленькі горщики, а потім перевалювати в середні (8-12 см в діаметрі), не порушуючи грудки землі. Коріння у перців дуже слабкі, і після пікіровки рослини довго хворіють. Відразу в середні горщики теж сіяти не варто. Маленькі рослинки в пропорційних стаканчиках краще розвиваються, вода не затримується в грунті так, як у великих ємностях.
  • 4. При перевалці рослин з горщика в горщик їх занадто заглибити. Це зупиняє ріст перців і баклажанів, у яких, на відміну від томатів, які не відростають на стеблі додаткові корені.
  • 5. Розсаду зовсім підгодовували або вносили високі дози добрив, що теж пригнічує ріст. Зазвичай підгодівлі вносять двічі: коли утворилося 2 справжніх листків і незадовго до висадки в грунт.
  • Якщо розсада перців і баклажанів нормально розвинулася, верхівки її виглядають світліше, ніж всі інші частини рослин.

    Перед висадкою у хорошої розсади повинні бути такі ознаки: висота 16-20 см; товстий стебло; 8-10 темно зеленого листя; короткі міжвузля; наявність бутонів, але не кольорів плодів; сильне коріння, здатні утримувати землю при висадці на грядку.

    Т. Жовтнева

    Головна   •   Поради   • Грамотне вирощування розсади перців і баклажанів, помилки при вирощуванні розсади   Далеко не у всіх дачників розсада перців і баклажанів виходить зразковою
Поради
Садівництво
квітникарство

література
статті
книги

Планування
хвороби
шкідники
зберігання

Каталоги
півонії
флокси
нарциси

хитрощі
Будівництво
Поради юриста

Поради лікаря
ліки
рецепти

Реклама

У чому основні наші прорахунки при вирощуванні розсади?
Що може бути не так?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама