Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Гриби: способи вирощування

  1. Вирощування грибів на обрубках
  2. Вирощування грибів на пнях
  3. Вирощування грибів на соломі
  4. Вузлики на пам'ять

Немає нічого простішого, ніж виростити в домашніх умовах улюблені гриби на деревині Немає нічого простішого, ніж виростити в домашніх умовах улюблені гриби на деревині. Для цього не потрібно великих витрат часу, праці і коштів.

Існує 2 основних способи їх вирощування: на обрубках і на пнях.

При розведенні гливи використовують колоди листяних порід без ознак гнилі. Кращими є: осика, клен, граб, верба, тополя, береза, бук і дуб. Також застосовують деревину плодових дерев: груші, яблуні, волоського горіха та ін.

На листяних деревах з м'якою деревиною (верба, граб, тополя) міцелій розвивається швидше, ніж на деревах з більш твердою деревиною (дуб, бук), але урожай виходить нижче.

Грибницю набувають заздалегідь (на початку осені або навесні) і до використання зберігають в холодильнику при температурі 0-2 ° С. При даній температурі міцелій, вирощений на компості, зберігається близько року, а зерновий - 3-4 місяці. При підвищеній температурі (20-22 ° С) компостний міцелій зберігає свої властивості тільки протягом місяця, а зерновий - 5-7 днів.

Смачні гриби виростають тільки з якісного міцелію .

Вирощування грибів на обрубках

При такому вирощуванні грибницю пророщують в закритому приміщенні, а плодоношення відбувається на відкритому майданчику або в тому ж приміщенні.

Найкраще для цього підходять свіжозрубані дерева з природним вмістом вологи і діаметром не менше 15 см. Колода розрізають на відрізки довжиною 25-30см. Підсохлі колоди замочують у воді на 2-3 доби. Зараження міцелієм свіжих обрубків проводять в кінці зими або ранньою весною.

У нижній частині підготовленого обрубка в шаховому порядку на відстані 10-15 см одна від одної випилюють прорізи або просвердлюють отвори діаметром 1-2см і глибиною 4-5см.
Чистими руками вставляють "грибні палички" і закривають отвори шматочками кори, вологою тирсою, зволоженою ватою або парафіном. Обертають вологою мішковиною і поміщають в темне і вологе приміщення для заростання міцелієм.

При температурі 15-18 ° С і відносній вологості близько 90% обрубок заростає міцелієм за 2-2,5 місяці. Мішковину знімають після появи білого пухнастого нальоту в місцях зараження міцелієм. Обрубок виносять з приміщення, прикопують в землю на 1/3 - 1/2 його довжини в затіненому місці і поливають.

Існує і більш простий спосіб сівби міцелію. На щільний чистий картон по центру висипають міцелій і зверху ставлять свіжозрізаний кінець обрубка, в якому зроблені ножем невеликі отвори. Вільні кінці картону піднімають і обв'язують тугим шпагатом навколо обрубка. Цей обв'язаний кінець садять в землю і добре поливають.

Гливи звичайну культивують в саду під фруктовими деревами, під навісом, в тіні забору або будинку, де грунт постійно волога і гриби захищені від сонячного світла. Такі умови перешкоджають пересихання обрубка і сприяють підвищенню врожаю.
У суху погоду грунт поливають. Найбільш ретельно доглядають в перший рік, в наступні роки полив проводять перед початком плодоношення.

Через 2-3 місяці після посадки обрубка в грунт, при зниженні температури в нічні години, починається плодоношення.
Через 7-10 днів після появи зачатків плодових тіл починають збір врожаю. Крайній термін збору - при досягненні шапки гриба діаметра 8-10см, а ніжки - 4 см в довжину.
Зимують обрубки у відкритому ґрунті, їх не рекомендують куди-небудь переносити.

Обрубки можна і не виносити на вулицю, а залишати в тому ж приміщенні, де вони заростали міцелієм, з тією ж температурою і вологістю повітря 60-85%. В такому випадку можна збирати урожай круглий рік.

При розведенні гливи в теплиці обрубки заражають міцелієм в жовтні-листопаді і поглиблюють їх в грунт на 10-15см. Нанесений на торець відрізка колоди міцелій прикривають дерев'яним диском товщиною 2-3см і діаметром, відповідним діаметру відрізка.
Заростання обрубків відбувається протягом 1-1,5 місяців при температурі повітря 13-15 ° С, грунту 20-22 ° С і відносній вологості повітря 90-95%.

Після розростання міцелію температуру повітря знижують до 0-2 ° С на 2 дня для стимуляції плодоношення, а потім знову підвищують до 10-14 ° С.
Плодоношення в теплиці настає через 2-2,5 місяці після внесення міцелію. Таке культивування дозволяє продовжити термін споживання грибів або отримувати їх протягом зими.
Плодоношення носить хвилеподібний характер.

Вирощування грибів на пнях

При цьому способі, що представляє значний інтерес, внесення посівного матеріалу, пророщування грибниці і плодоношення здійснюється безпосередньо на присадибній ділянці.

Бажано використовувати свіжі пеньки листяних порід діаметром 25-70см після недавньої рубки дерев. На них не повинно бути присутності інших грибів.

Заражати деревину можна в будь-який час року, але краще в квітні-червні. Технологія внесення міцелію аналогічна наведеної вище, тільки обертати пень мішковиною вже не потрібно.
Засівають нижню частину пенька біля самої землі. Високі пеньки починають засівати міцелієм на відстані 4-6см від його верхній поверхні.

Появі плодових тіл гливи на пнях і колодах, розташованих в саду, сприяє зниження денної температури до 12-18 ° С, нічний - до 4-8 ° С. Така погода характерна для вересня-жовтня.

На одному колоді або пні може з'явитися до 100 зачатків плодових тіл. Плодоношення триває 30-50 днів, в залежності від погодних умов. У суху погоду пеньки поливають не рідше 2 разів на тиждень.

Гриби, висаджені на деревині, ростуть 6-8 років і плодоносять до повного руйнування деревного субстрату. Максимальна врожайність спостерігається на другий рік після інокуляції.

Крім отримання чудових грибів, Ви також прагнете руйнування пнів на своїй ділянці без розкорчування.

Спробуйте виростити гливи у себе в саду, тому що за поживними і лікувальними властивостями в усьому світі найбільш цінуються гриби, вирощені екстенсивним способом на деревині. З них готують надзвичайно ароматні та корисні страви , Які значно розширюють щоденний раціон людини.

Вирощування грибів на соломі

Гливи отримують не тільки на деревині, а й на мішках із соломою. Її подрібнюють до 3-8см, заливають окропом, охолоджують до кімнатної температури і щільно укладають в поліетиленовий мішок, віджимаючи руками зайву вологу. Час від часу її пересипають свіжим міцелієм. На відро соломи досить 200г міцелію на пшениці або вівсі.

У мішку проробляють отвори діаметром 1-2см на відстані 10-15см. Через них будуть проростати грибні капелюшки.

Залишають мішок в темному приміщенні при температурі 22-25 ° С до тих пір, поки субстрат не заросте настільки, що придбає вид компактного, обріс міцелієм блоку. Потім його переносять в прохолодне місце, до появи зачатків плодових тіл. Потім виносять на вулицю в затінене місце (в літній період) або залишають плодоносити в підвалі, теплиці (в зимовий період).

При посіві міцелію в квітні-травні плодоношення починається у вересні-жовтні.

Вузлики на пам'ять

  • Найбільш швидкий урожай дає свіжий міцелій на пшениці або вівсі.
  • Міцелій харчується деревиною, яка руйнується. Тому, чим більше площа живлення, тим більш тривалий плодоношення грибів.
  • Гливи звичайна відмінно підходить для вирощування на пеньках, тому що вона дуже врожайна, її міцелій не боїться морозів і добре зимує у відкритому грунті.
  • Для домашнього розведення підходить не тільки всім відома гливи, а й печериці, опеньки і багато інших види лісових грибів . Вони також радують високим урожаєм.
  • Міцелій лікарського делікатесу шиітаке або печериць у відкритому грунті часто вимерзає, тому ці гриби краще розводити в теплиці або іншому закритому приміщенні.
  • У Китаї шиітаке, званий еліксиром життя, здавна використовують для лікування. Його цілющі якості підтверджують сучасні дослідження. Ці гриби виявляють радіопротекторну, протипухлинну, антивірусну та антибактеріальну активність, сприяють підвищенню імунітету, зменшенню згортання крові, зниження вмісту холестерину в крові.
  • Якісний гриб міцний, м'ясистий, що не пошкоджений шкідниками і хворобами.
  • Грибам підходить тінисте місце, але не суцільна тінь.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама