Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Контейнерний спосіб розведення черв'яків в домашніх умовах і на присадибній ділянці.

Кожна людина нашої країни хоч один раз, але замислювався про продукти, які ми вживаємо. Нашу країну захопив ринок генномодифікованих продуктів. Все що завозиться в Україну - несертифікований і низької якості. Наші виробники також стали додавати різні хімічні добавки при вирощуванні різних сільськогосподарських культур, тим самим знижуючи якість продукції і знищуючи наші родючі землі.

Тому з кожним роком збільшується кількість бажаючих виростити на своїй присадибній ділянці, або навіть на балконі екологічно чисті овочі, зелень і фрукти для своєї сім'ї. Але так як використовувати одну землю для цього недостатньо, необхідно задуматися про почвосмеси.

Як зробити родючу суміш? Дуже просто, слід в чорнозем додати трохи піску і органічного добрива (біогумусу), з розрахунку на один квадратний метр 1кг піску і 5 кг біогумусу.

Де взяти біогумус ? Купити, а краще самим, переробити свої побутові органічні відходи в біогумус, який за якістю вийде набагато краще, ніж куплений в магазині. Використовувати для цього потрібно міні-ферму або Вермікомпостери. Його ви можете поставити де завгодно: на кухні, на балконі, в саду, на подвір'ї, в гаражі і інших зручних для вас місцях. У процесі переробки від міні-ферми не походить ні яких не приємно запахів, тому переживати про це не варто.

B Західній Європі і в США випускається велика різноманітність Вермікомпостери для переробки органічних відходів в домашніх умовах. Вони являють собою пластмасові баки, контейнери прямокутної або циліндричної форми c кришками і подвійним дном. У внутрішньому дні є отвори для стоку зайвої вологи, яка видаляється через кран, розташований в стінці нижнього контейнера Вермікомпостери. Дорожчі моделі забезпечені спеціальними пристосуваннями для вилучення біогумусу.

Дорожчі моделі забезпечені спеціальними пристосуваннями для вилучення біогумусу

В Україні такі компостери не випускаються. Їх можна зробити самому або замовити у нас. Для цього необхідно в магазині купити пластмасові контейнери для зберігання овочів і фруктів і пристосувати їх під переробку органічних відходів за допомогою черв'яків. Бажано купувати ящики з отворами в дні, і які можна вставити один в одного. Якщо в контейнерах буде багато бічних отворів, субстрат з хробаками буде швидко втрачати вологу, що несприятливо впливає на розвиток черв'яків.

Ящики повинні бути світлого кольору, щоб вони не сильно нагрівалися влітку. B таких контейнерах можна розводити тільки спеціальних культивованих хробаків виду « Червоний каліфорнійський черв'як »Або« черв'як Старатель ». Інші види дощових черв'яків не підходять, та як при досягненні певної кількості вони будуть «мігрувати» з Вермікомпостери.

Ящики ставлять один на інший і верхній закривається кришкою. Маткову сім'ю дощових черв'яків, придбаних для розведення, необхідно заселяти з субстратом, до якого вони звикли. На 250 статевозрілих черв'яків потрібно 3-5 кг такого субстрату вологістю 70-80%.

Необхідно постійно стежити за вологістю, періодично зволожуючи субстрат. Поживних речовин, що містяться в ньому, черв'якам вистачить на 7-10 днів, потім слід приступити до годівлі. Кращою їжею для хробаків вважається кінський, козиний, овечий і кролячий гній, так як вони практично не вимагають підготовки. Можна використовувати і гній інших сільськогосподарських тварин, перемішуючи його з соломою в пропорції 5: 1. Але такий субстрат слід добре зволожувати і чекати поки процес ферментації закінчиться, так як виділяються в цей період гази, і підвищення температури, можуть згубно вплинути на черв'яків.

Якщо ви живете в місті, та ще й в квартирі, не думаю, що вам сподобається ідея використовувати гній, в якості харчового субстрату для черв'яків. В цьому випадку ви можете використовувати свої харчові відходи. Це можуть бути як свіжі, так і варені очищення овочевих культур, шкаралупа яєць, фрукти та їх залишки. Єдине, що слід пам'ятати - це не можна використовувати відходи кислих органічних продуктів (наприклад цитрусові). Дощові черв'яки охоче споживають кавову гущу і чайні залишки. Перш ніж використовувати побутові відходи для годівлі черв'якам, їх необхідно попередньо підготувати, дати їм трохи підгнити. Варені залишки можна використовувати без підготовки. Рекомендується побутової субстрат перемішати з подрібненою папером і зволожити до 60 - 80%, а потім використовувати для годування черв'яків.

Крім побутових відходів можна використовувати листя, солому, стебла рослин та іншу органіку. А також картон і папір, добре зволожені водою. Черви з великим задоволенням поїдають целюлозу, тому їм можна також давати деревна тирса, що не містять великої кількості смоли (хвойні породи) і дубильних речовин (деревина рожевого кольору). Підготовлений корм розкладають по ящиках шаром по 5 см. При цьому рекомендується залишати вільний простір шириною 3-5 см на випадок, якщо з якої-небудь причини в кормовій суміші почнуться процеси ферментації c виділенням отруйних газів, черви могли переміститься в цю безпечну зону. Годувати черв'яків слід один раз в тиждень, додаючи по 5 сантиметрів харчового субстрату.

Приблизно через місяць ви навчитеся визначати момент, коли весь корм перероблений і пора підкладати наступну порцію. Черви відрізняються хорошим «апетитом», а й «заморити» культивованих хробаків голодом вкрай важко - навіть при ідеальній для них температурі вони здатні кілька місяців обходитися без їжі. Тому якщо немає впевненості, що процеси ферментації в субстраті припинилися, краще почекати зайві 7-10 днів, перш ніж давати його черв'якам.

При сприятливих умовах виробничий цикл розведення черв'яків становить близько 60 днів для одного ящика. Переробляючи органіку на вулиці цей цикл збільшується до 90 днів. При цьому, що міститься в ящиках популяцію, слід розділяти на три частини в літній і дві - в зимовий період. Кожна з цих частин дасть згодом популяцію рівну початкової, для чого буде потрібно ще кілька пластикових контейнерів таких же розмірів.

Можна також спочатку не розділяти черв'яків в перших контейнерах, а збільшувати популяцію. Таким чином, коли перший ящик буде повністю заповнений субстратом, на нього ставимо інший з кормом. І коли черв'яки переробивши до кінця весь субстрат в нижньому ящику, в пошуках їжі, будуть переповзати в верхній контейнер через отвори в дні. Коли третій ящик буде повністю заповнений, нижній, з готовим біогумусом і без черв'яків, можна прибирати, а в двох верхніх ящиках черв'яків можна частково розселити. Потім цикл повторюється знову.

Культивуючи черв'яків в домашніх умовах слід пам'ятати про деякі важливі фактори:

  • Вологість. Дуже важливо стежити за вологістю субстрату, в якому містяться черви. Оптимальною вважають вологість 80%. Вологість визначають дуже просто. Якщо при стисканні в кулаці з субстрату вже не виділяється вода, значить, вологість його оптимальна.
  • Місце розташування Вермікомпостери. Обране місце для розведення черв'яків не повинно бути занадто далеко. До нього повинен бути легкий доступ для виконання операцій зволоження та внесення корму. Для цього підійде гараж, підвал, напівпідвал, горище, балкон, підвіконня. Найголовніше, щоб була достатня аерація і черви були віддалені від джерел нагріву і охолодження.
  • Температура. Оптимальною вважається температура, наближена до температури тіла хробака, тобто 19 градусів. Тому не слід Вермікомпостери виставляти на пряме сонячне світло або на ніч в дуже холодне місце.
  • Освітлення. Культивовані черв'яки бояться світла, а ультрафіолетові промені навіть смертельні для них. Тому незалежно від того, природне чи це освітлення або штучне, воно не повинно діяти безпосередньо на місце існування хробака.
  • Біогумус, вироблений хробаками Старатель або Червоними каліфорнійськими, збирають таким методом: переробивши весь субстрат в нижньому ящику, 98% черв'яків переповзає в другій і третій контейнери, і звільнений від них перший ящик, повний гумусу, ви можете використовувати в своїх цілях. Зібралася ж рідина - застосувати для поливу рослин або замочування насіння, попередньо розбавивши водою.
  • Вибірку хробаків виробляють за допомогою звичайного сита, що має оцинковану сітку з осередками 3 - 5 мм. Сито заповнюють свіжим субстратом і ставлять на верхній контейнер Вермікомпостери, передчасно давши черв'якам поголодувати кілька днів. Через дві доби сито з хробаками прибираємо і процедуру повторюємо знову. Таким чином за два - три прийоми можна вибрати практично всю популяцію черв'яків, залишивши в Вермікомпостери велика кількість коконів і мальків.

Подібну міні-ферму ви можете зробити самі або замовити у нас.

Як зробити родючу суміш?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама