Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кореневої селера, вирощування і догляд, як посадити

  1. Вирощування кореневої селери у відкритому грунті, сорти
  2. Розсада селери, як виростити
  3. Пікіровка розсади селери в грунт
  4. Корінь селери - догляд який потрібен на городі?
  5. Як виростити кореневої селера - відгуки, поради практиків, помилки вирощування
  6. Селера як вжити, щоб користь була

Рідко поки на наших городах зустрічається кореневої селера. Вирощування і догляд пов'язані з деякими труднощами. Від посіву до збору врожаю кореневої селери має пройти більше п'яти місяців, а це змушує повозитися з ним будь-якого городника. Кореневої селера - досить-таки непросте культура. При його вирощуванні потрібно знати деякі тонкощі, особливості. Але селера має масу корисних властивостей, він смачний, тому, вважаю, можна попрацювати.

↑ до змісту ↑

Вирощування кореневої селери у відкритому грунті, сорти

Технологія посіву, вирощування розсади, посадки в грунт кореневого і черешкові селери однакова. Тому тут ми будемо говорити про кореневий, але знайте, що точно також слід вирощувати стебловий. Є деякі відмінності в догляді, але про них буде сказано нижче. Листові види можна відразу висівати у відкритий грунт.

Перша тонкість при вирощуванні селери - це вибір сорту. Старі сорти кореневої селери, наприклад, Яблучний і Грибовський, до сих пір продаються. Вони формують не дуже великі коренеплоди, вагою не більше 200-350 м У сучасних сортів корінь може досягати ваги 900 г. Є ще один недолік у старих сортів - вони дають велику мочку розгалужених коренів. Чистити такий овоч не дуже зручно - відходів багато. Намагайтеся купувати ті сорти, які дають рівний, гарний, великий коренеплід.

Друга особливість - у цієї рослини дуже розтягнутий період вегетації - від сходів до дозрівання. Наприклад, у середньоранніх сортів він становить 160-180 днів. Фактично це більше 5 місяців очікування врожаю.

Щоб ми не говорили про вирощування - основа врожаю - насіння. Важливо, які вибрати насіння. Городникам слід звернути увагу на такі сорти, як Осавул, Едвард, Максим. Це шикарні кореневі сорти, добре зберігаються і спокійно визрівають.

Максим (кореневої) - дуже ранній сорт. Він по термінах дозрівання такий же, як Осавул, Але у нього більш тривалий період зростання. Тобто потенційно він може дати ще більший коренеплід, ніж Осавул. На ці кореневі сорти слід звернути увагу тим городникам, які раніше цю культуру не вирощують. Це безпроблемні сорти.

↑ до змісту ↑

Розсада селери, як виростити

Розсада селери, як виростити

Посів на розсаду - кінець січня-початок лютого (Краснодарський край), лютий-початок березня (середня смуга).

Кореневої і черешкова без розсади не вирости - швидше за все це буде пучок зелені, а самого коренеплоду не буде. Листовий можна відразу сіяти у відкритий грунт. Але підготовка насіння до сівби у всіх однакова.

Попередньо насіння замочують в гарячій воді з температурою 60 ° С. Оболонка насіння містить багато ефірних масел. Гаряча вода потрібна, щоб їх прибрати, так як саме ефірні масла не дозволяють швидко насінню проростати.

Тримаємо насіння в гарячій воді до повного охолодження. Гаряча вода не розчиняє ефірні масла, нагріваючись, вони піднімаються на поверхню. Насіння промиваємо проточною водою - при цьому масла змиваються. Насіння висипаємо на тканину, злегка їх просушують, поки не з'явиться сипкість, щоб вони перестали прилипати один до одного.

Насіння селери проростають тільки на світлі. Висіваємо насіння по поверхні грунту, не присипаючи землею. Злегка притискаємо їх долонею до поверхні землі. Це основна умова вирощування селери. Шар грунту в розсаднику повинен бути висотою 7-10 см. Повинно бути дуже хороше освітлення. Розсадник зверху покриваємо плівкою або склом.

Сходить селера туго, сходи з'являються днів через двадцять. Перший час при поливі слід використовувати обприскувач.

Можна розсаду вирощувати в торф'яних таблетках. Після появи 3-4 листа можна пікірувати - окремі стаканчики вибирайте обсягом 200-500 мл.

Після появи 3-4 листа можна пікірувати - окремі стаканчики вибирайте обсягом 200-500 мл

Вибір місця висадки розсади дуже важливий для селери. Це повинно бути абсолютно світле місце. Навіть невелике затінення знижує вагу бульби. Земля повинна бути дуже пухким, родючим, вологою. Якщо у вас глинистий грунт, або, як у мене, чорнозем - додавайте при посадці обов'язково пісок, компост, тирса. Кореневої голівці важко буде збільшувати свій обсяг, якщо грунт щільна.

↑ до змісту ↑

Пікіровка розсади селери в грунт

У грунт розсаду висаджують за схемою 40 × 40 см. Не економте місце на грядці. Цьому овочу має бути просторо. Рослини не повинні затінювати один одного. Ще раз повторю - він дуже любить світло. Загущені посадки, коли великі розлогі листя затінюють один одного, призводять до формування дрібного коренеплоду.

Розсаду у відкритий грунт пересаджують, коли вона досягає зростання 8-10 см. До цього часу у неї з'являються вже 6-7 справжніх листочків.

Найголовніша умова при пересадці кореневого селери: чи не заглиблювати кореневу шийку, місце переходу листя в корінь. Якщо ви посадите нижче того рівня, як він ріс розсадою, то коренеплоди виростуть дрібними, з безліччю бічних коренів. Це, звичайно, дуже вплине на якість врожаю - ви зможете використовувати для їжі тільки листя, коренеплоду не буде.

Фото вище показово: зверніть увагу на відстань між саджанцями - для кореневого це дуже важливо - йому має бути просторо.

Фахівці радять висаджувати селера в гребені. У коренеплоду дуже багата коренева система. Згадайте, який буває корінь після викопування? Правильно, кошлатий. Посадка в гребінь дає плоду додаткову площу для зростання, дозволяє зменшити «кошлатість» кореня.

Відео - посадка розсади кореневої селери в грунт в Голландії (механізований спосіб для промислового вирощування):

↑ до змісту ↑

Корінь селери - догляд який потрібен на городі?

Потрібен хороший, регулярний полив. Кореневі сорти зовсім не переносять висушування грунту. На сухому грунті коренеплід втрачає свої смакові якості, аромат. Бажано грядки замульчувати, щоб зберегти вологу. Але при мульчировании стежте, щоб коренева шийка селери не було закрито мульчею.

Дуже часто виникає спокуса обірвати молоді ароматні листочки, наприклад, для салату або супу - як зазвичай ми робимо з листям петрушки. Бажано цього не робити. А якщо ви вже вирішили поласувати молодими листям, то виривайте рослина з коренем - толку від нього вже не буде. Тому що рослина набирає силу саме за рахунок листя. Зривати листя можна тільки після того, як черешки стануть толстенькими і з'явиться потовщення, тобто почав утворюватися коренеплід.

Чим підгодовувати селерову грядку? Якщо ви при її закладці на дно лунок додавали компост і золу, то можна обійтися без підгодівлі. Але овоч цей росте довго, термін вегетації дуже розтягнутий, тому не зайвим буде раз на місяць підживлювати його комплексним добривом. Потрібно врахувати, що коренеплід виносить з ґрунту кальцій на рівні макроелементів. Тому одночасно з комплексним можна до підгодівлі додати кальцієві добрива, наприклад, кальцієву селітру.

Кореневої селера не підгортають, підгортають тільки стебловий. Замість підгортання для відбілювання черешків можна застосувати обертання їх папером. Зазвичай це роблять за два тижні до збору врожаю. Стебла слід щільно притиснути один до одного і обернути світлозахисними матеріалом (газетою, аркушем паперу). До моменту збирання черешки стають ніжними, білими, зникає гіркота.

Черешкова селера за два тижні до збирання

Ще один важливий прийом - видалення побічних коренів. Цю операцію проводимо тільки для кореневого селери. Обрізаємо бічні корені прямо в землі, обводячи ножем по контуру головний корінь. Таку процедуру проводять двічі за сезон. Терміни - середина літа. Зазвичай такої обробки вимагають старі сорти. Тому, якщо не хочете морочитися, вибирайте сорти нової селекції.

Коли починає потовщуватись основний втечу у кореневого селери, кілька зовнішніх листя обривають, щоб залишилася тільки внутрішня розетка. Листя, які слід обірвати, зазвичай починають пригинатися до землі. Залишають лише ті, які ростуть вертикально. Це сприяє наростанню кореня. Починаючи з середини літа, обривають пожовкле старе листя.

Ще один агротехнічний прийом для отримання більших коренеплодів: разокучіваніе або відгортання землі від почалися формуватися коренеплодів.

Ще один агротехнічний прийом для отримання більших коренеплодів: разокучіваніе або відгортання землі від почалися формуватися коренеплодів

На відміну від кореневого урожай листового селери ми отримуємо раніше. Для їжі використовуємо листя. Розетка листового овоча більш потужна, ніж у кореневого - кількість листів коливається від 30 до 100. Сорти для вирощування - Захар, Сенеж, Ванюша. Сорт кучерявого селери називається Дивак.

Як відрізнити листової селера від черешкового? У листового черешок листа буде з порожнечею всередині, а у черешкового всередині буде щільна м'якоть без пустот.

Не поспішайте викопувати корінь селери. Тому що ця рослина короткого дня. Виявляється, у нього всі поживні речовини накопичуються восени, коли варто вже прохолодна погода ночами. Урожай збирають пізно - вересень-жовтень. Якщо не встигли прибрати до заморозків, навколо підстави стебел укладають шар соломи, скошеної трави товщиною 15 см для захисту розеток від замерзання. Бажано, щоб мульча була суха.

Хороші сусіди для селери кореневого - цибуля-порей, капуста. Крім того, він сам захищає багато рослин від шкідників. Його можна висадити навіть поруч з квітами - він прожене тлю, наприклад, з троянд.

Один із способів зберігання - викопуєте селера, обертаєте коренеплід папером і укладаєте в ящик з вологим піском вниз корінням. Ящик зберігайте в погребі.

Ящик зберігайте в погребі

↑ до змісту ↑

Як виростити кореневої селера - відгуки, поради практиків, помилки вирощування

oksi пише: Щось мої експерименти не увінчалися успіхом. Черешкова в'яне, а на кореневому горить листя. Що трапилося? Поливаю через день.

Відповідь для oksi: Горять листя - це просто кліщ у Вас його напевно їсть. Чи не помічали на горищах листі павутинку?

мисливець 1

http://fermer.ru/forum/otkrytyi-grunt/50871?page=1

Я завжди сіяв на сніг. Добре видно де лежать насіння. Потім сніг тане і насіння опускаються на землю, далі накриваю плівкою і обприскую росинкою по потребі і через ситечко підсипаю землю. Найважче в процесі вирощування для мене, це пікіровка. Дуже, дуже ніжне і тоненьке рослина, але приживається добре. Влітку поливаю через крапельну стрічку і регулярно обриваю всі впали на землю листя. Восени виходить досить великий 1 кг і більше селера.

Mawoda

http://fermer.ru/forum/otkrytyi-grunt/50871?page=1

Я сіяла селера в коробки з-під літрових соків, в 2-3 рядки. По початку пікірував в окремі стаканчики. Потім перестала - висаджувала розсаду відразу в грунт. Але моя помилка - сильне заглиблення і не відкопування. Чекала з глибин Яблучний, Грибовський, але жодного разу не дочекалася. Задовольнялася листочками.

Івановочка

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=7132.0

Садила сорт Єгор, розсада була міцна. Була розпікувати в стаканчики. Прижилася дуже швидко, а коренеплід маленький був - я навіть не стала його викопувати так і пішов під зиму. Тепер думаю що все ж моя помилка в вирощуванні така - корінці НЕ підрізала і, мабуть, мало відгребли землю, лист взагалі не обривала.

Юлія

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=7132.0

Як тільки точка росту досягає 1,5-2 см в діаметрі прорихліте землю навколо селери (якщо суха - полийте завчасно). Відгрібаючи землю від точки росту, щоб вона була зовні. Якщо є що сформувався (хоч невеликий натяк на) коренеплід, видаліть все корінці у верхній його частині. Я беру стару холщевую рукавицю і просто протираю верхню частину коренеплоду. Відгрібаючи від коренеплоду всю землю, щоб він був зовні (під землею потрібно залишити тільки ті коріння, які ростуть вниз). Якщо земля запливає після дощу, операцію доведеться повторювати. ВСЕ пониклі листя (кут нахилу менше 40 ° -45 °) нещадно видаляйте. Видаляти потрібно наступним чином - просто потягніть в сторону (не в якому разі не вгору) і черешок спокійно обірветься прямо у коренеплоду не залишивши ніяких «хвостів». Листя прекрасно підходять для мультивітамінний соків, салатів (лист жестковатий, різати треба дуже дрібненько) та іншого. Кому смак не підходить, значить в компост або на косметику. І ще одна порада - не буде хорошого поливу - великого кореня не отримаєте, крапля дуже вітається (перевірено!). Черешкова селера нормально мириться з півтінню, кореневої - немає.

Tanya M

http://www.tomat-pomidor.com/newforum/index.php?topic=7132.0

↑ до змісту ↑

Селера як вжити, щоб користь була

Селера буває листовий, стебловий, кореневої. Серед листових є сорти з кучерявим листям. Листовий селера частіше вживають при приготуванні супів, салатів як пряну зелень або для прикраси блюд. З черешкового з додатками інших овочів часто готують смачні соки, муси. Сирий коровий селера смачний в салатах, а варений - нагадує картоплю. З кореневого виходять дуже смачні крем-супи. Також корінь добре запікати, нарізаним великими шматочками, з м'ясом. Особливо корисний салат з натертого на тертці коренеплоду з яблуками, морквою, зеленню, заправлений рослинним маслом з соком лимона.

Цей коренеплід (або черешок, листя) - це скарбниця унікальних поживних речовин для нашого організму. Він цінується не тільки за багатий склад корисних речовин, але і за низьку калорійність. Це дозволяє використовувати його, як дієтичний продукт. Корисний свіжовичавлений сік з нього. Корисний він як один з компонентів салатів або супів, а також тушкований, варений, запечений. Регулярне включення селери в своє меню уповільнює старіння організму, містить масу біологічно активних речовин, вітамін С.

Корисні властивості селери можуть бути цікаві для чоловіків. Корінь і стебло містять фітоандрогени - речовини, які стимулюють вироблення тестостерону у чоловіків. Для більшого ефекту корінь або стебла потрібно їсти, як мінімум, 1-1,5 місяці кожен день.

Якщо ви дотримуєтеся пост, то, тим більше, їжте селера. Завдяки великому вмісту амінокислот, тирозину, він хороший замінник м'яса. Він допоможе скинути вагу. Ефірні масла стимулюють травлення, вироблення ферментів підшлунковою залозою. Покращує вироблення шлункового соку, отже перетравлення їжі йде краще і швидше.

Багатий цей овоч кальцієм. Сто грамів цієї рослини - це тисячі міліграмів кальцію, тобто, практично добова норма. Цей овоч сприяє вимиванню солей, отже очищає організм.

Особливу увагу зверніть на листя селери: корисні властивості відвару з них допоможуть заспокоїти нерви і вирівняти сон.

Чи є шкода? Навряд чи можна вживати це слово по відношенню до селері. У всьому важлива міра. Просто з цим овочем треба бути обережніше людям з проблемами шлунка, при гострому панкреатиті або холециститі.

Відходів у кореневого практично немає - їдять і листя, і плід. Це відмінна ароматна добавка до будь-яких страв.

Не бійтеся труднощів у вирощуванні кореневого селери і догляді за ним, вони окупляться тією користю, яку ви безсумнівно відчуєте.

Внесено доповнення в грудні 2018 року

Згадайте, який буває корінь після викопування?
Чим підгодовувати селерову грядку?
Як відрізнити листової селера від черешкового?
Що трапилося?
Чи не помічали на горищах листі павутинку?
Ru/forum/otkrytyi-grunt/50871?
Ru/forum/otkrytyi-grunt/50871?
Php?
Php?
Php?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама