Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Кукурудза: вирощування з насіння, фото, посадка і догляд у відкритому грунті, види і сорти

  1. Посадка і догляд за кукурудзою (коротко)
  2. Рослина кукурудза - опис
  3. Вирощування кукурудзи з насіння
  4. Вирощування розсади кукурудзи
  5. пікіровка кукурудзи
  6. Посадка кукурудзи у відкритий грунт
  7. Грунт для кукурудзи
  8. Як садити кукурудзу у відкритий грунт
  9. Що садити після кукурудзи
  10. Догляд за кукурудзою
  11. полив кукурудзи
  12. підживлення кукурудзи
  13. Шкідники і хвороби кукурудзи
  14. шкідники кукурудзи
  15. Прибирання і зберігання кукурудзи
  16. Види і сорти кукурудзи
  17. Зубовидної кукурудзи (Zea mays indentata)
  18. Кукурудза крохмалиста (Zea mays amylacea)
  19. Кукурудза кремниста (Zea mays indurata)
  20. Кукурудза лопаються (Zea mays everta)
  21. Кукурудза восковидная (Zea mays ceratina)
  22. Кукурудза цукрова (Zea mays saccharata)
  23. Властивості кукурудзи - користь і шкода
  24. Кукурудза - протипоказання

Кукурудза (лат Кукурудза (лат. Zea) - рід злакових рослин, в який входить шість видів, але в культуру введений тільки один з них - однорічна кукурудза цукрова (лат. Zea mays), найдавніший з вирощуваних людиною злак. Обробіток кукурудзи почалося на території сучасної Мексики від 7 до 12 тисяч років тому. У XV столітті до нашої ери кукурудза стала поширюватися по Мезоамериці, і з'явилася потреба в нових її різновидах, що послужило стимулом для селекційних експериментів, які увінчалися в XII-XI століттях до нашої ери появою безлічі сортів рослини. Сьогодні без перебільшення можна сказати, що всі давні цивілізації, які жили на території Америки (ольмеки, майя та ацтеки), зобов'язані своєю появою саме кукурудзі, оскільки з обробітку цієї культури почалося високопродуктивне землеробство, без якого поява розвиненого суспільства було б неможливо. До завоювання Америки європейцями рослина кукурудза вже поширилося в Південну і Північну Америку, де з X по XVI століття нашої ери його обробляли ірокези.

В Європі кукурудза з'явилася в XV столітті, а в даний час її вирощують по всьому світу.

Посадка і догляд за кукурудзою (коротко)

  • Посадка: посів на розсаду - на початку травня, висадка сіянців в грунт - в середині червня. Посів насіння в грунт здійснюють, коли грунт прогріється до 10-12 ˚C.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: супіщаних, суглинних, торф'яна, нейтральною або слабокислою реакції.
  • Полив: вологість грунту на ділянці підтримують на рівні 70-80%, витрачаючи на крапельний полив кожної рослини по 1-2 л води. Після посадки полив повинен бути помірний, але на стадії розвитку 7 листя і витрата води, і частоту поливів збільшують, а коли нитки на початках почнуть темніти, полив поступово скорочують до помірного.
  • Підживлення: рослина потребує азоті протягом всієї вегетації, аж до дозрівання насіння, але більшу його частину потрібно внести в період утворення суцвіть. Калійні добрива потрібні кукурудзі в першій половині вегетації, а в другій їх кількість при підгодівлі поступово зменшують. Фосфор потрібен весь час, але в незначних кількостях. Потребує рослина також в Марганці, цинку, бору та міді, розчинами яких обробляють кукурудзу по листю.
  • Розмноження: насінне.
  • Шкідники: дротяники, лжепроволочнікі, совки, лугові і кукурудзяні метелики і вівсяні шведські мухи.
  • Хвороби: уражається фузаріозом качанів і сходів, гельмінтоспоріозом, стебловий і пітіозной кореневою гниллю, червоною гниллю качанів, іржею, курній і пухирчастої сажкою.

Детально про вирощування кукурудзи читайте нижче

Рослина кукурудза - опис

Солодка кукурудза - високоросла трав'яниста рослина, що досягає у висоту 3 і більше метрів. У кукурудзи добре розвинена мичкувата коренева система, що йде вглиб на 1-1,5 м. На нижніх вузлах стебла можуть утворюватися опорні повітряні коріння, що не дозволяють стеблу впасти і постачають рослина харчуванням і водою. Стебло у кукурудзи прямостоячий, що не порожній, діаметром до 7 см. Великі лінійно-ланцетні листя можуть досягати в ширину 10 см, а в довжину 1 м. На одній рослині їх може бути від 8 до 42. Квітки у кукурудзи одностатеві: чоловічі зібрані на верхівках пагонів у волоті, а жіночі - в щільно оточені листоподібними обгортками качани, що ховаються в пазухах листків і досягають в масі від 30 до 500 г, в довжину від 4 до 50 см, а в діаметрі від 2 до 10 см. Одна рослина рідко формує більше двох качанів, на верхівках яких з обгорток виходить пучок маточкових стовпчик ів, схожий на жмут волосся. Вітер переносить пилок з чоловічих квіток на ці стовпчики, і відбувається запліднення, в результаті якого утворюються великі зернівки - плоди кукурудзи. Розташовані на стрижні качана вертикальними рядами і тісно притиснуті один до одного зернівки мають округлу або кубічну форму. Один качан кукурудзи може вміщати до тисячі зернин, їх забарвлення може бути жовтою, червоною, синьою, фіолетовою і майже чорної.

Вирощування кукурудзи з насіння

Посів насіння кукурудзи

Кукурудзу вирощують насіннєвим способом - розсадним і безрассадним. Посів кукурудзи на розсаду здійснюють в касети з осередками об'ємом 45 см² або в торфоперегнійні горщики діаметром 12 см. Наповнюють касети і горщики сумішшю добре структурованої дернової землі, змішаної в рівних пропорціях з перепрілим перегноєм. Для збільшення вологоємності субстрату в нього можна додати гідрогель, але при наповненні почвосмесью осередків і горщиків майте на увазі, що гель здатний увібрати до 500 об'ємів води. Гідрогель дозволить вам скоротити кількість поливів в 3-5 разів, оскільки ввібрали воду кристали будуть поступово вивільняти вологу і віддавати її в грунт.

Насіння кукурудзи сіють на початку травня, попередньо прорости їх протягом 5-7 днів у вологому тканини або фільтрувального паперу при кімнатній температурі. У горщики кладуть по 3-4 зерна кукурудзи, в осередку по два. Заглиблюють насіння на 3-4 см, після чого грунт зволожують теплим розчином 4 г фундазолом в 10 л води і переносять посіви на сонячне підвіконня східній або південно-східної експозиції.

Вирощування розсади кукурудзи

Розвивається розсада кукурудзи дуже повільно, і бажано з моменту появи сходів організувати для них додаткове освітлення фітолампи або люмінесцентним світильником. У період зростання розсаду один або два рази підгодовують Поліфідом, Террафлекс, Майстром або Кеміра-гідро. При появі 3-4 листків залиште в осередку один міцний сіянець, а в горщиках по два, а слабші рослини зріжте ножицями над поверхнею грунту. Прискорюється ріст і розвиток сіянців з моменту розвитку на них 4-5 листків.

За тиждень до висадки розсади в грунт її починають загартовувати щоденними сеансами перебування в тіні на відкритому повітрі, поступово збільшуючи тривалість процедури до тих пір, поки розсада не звикне до нових умов розвитку.

пікіровка кукурудзи

Кукурудза не пікірують, оскільки вона дуже погано переносить пересадку.

Посадка кукурудзи у відкритий грунт

Коли садити кукурудзу в грунт

У відкритий грунт кукурудзу висаджують, коли їй вже не зможуть зашкодити заморозки - на початку або в середині червня. Врахуйте, що зниження температури повітря до 3 ºC може уповільнити зростання сіянців аж до повної зупинки. Якщо температура опуститься ще нижче, розсада загине. Кукурудза - рослина теплолюбна, тому ділянку для неї повинен бути сонячним і захищеним від вітру.

Грунт для кукурудзи

Кращою грунтом для кукурудзи вважається добре дренується родючий і повітропроникний чорнозем, в якому до кукурудзи росли капуста , картопля , буряк , кабачки , помідори , огірки і патисони . Готувати ділянку під кукурудзу потрібно з осені: необхідно прибрати бур'яни і внести під глибоку перекопування перепрілий гній. Навесні, якщо грунт на ділянці важка, її розпушують, додаючи різану солому або тирсу, після чого поверхню вирівнюють.

Як садити кукурудзу у відкритий грунт

На підготовленій ділянці роблять лунки на відстані 50 см один від одного і висаджують в них способом перевалки рясно политі сіянці. Постарайтеся не зруйнувати земляний кому, оскільки через це саджанець може погано приживатися. Схема посадки кукурудзи повинна передбачати особливості її розвитку. Висаджувати сіянці бажано не в один ряд, а як мінімум в п'ять, оскільки інакше можуть виникнути проблеми з запиленням кукурудзи. Відстань між рядами краще залишати півтора метра - пізніше ви зможете висадити в них баштанні культури. Рослини в сусідніх рядах для поліпшення фотосинтезу кукурудзи розташовують в шаховому порядку. Крім того, при такій схемі посадки зручно використовувати систему крапельного зрошення.

Що садити після кукурудзи

Якщо ви правильно підгодовували кукурудзу протягом вегетації, після неї на цій ділянці можна вирощувати такі культури, як базилік , кріп і шавлія , а також кабачки і буряк .

Догляд за кукурудзою

Як виростити кукурудзу

Початківці садівники вважають кукурудзу невибагливої ​​культурою і обмежуються її прополкою і нечастими поливами, проте недостатній догляд може призвести до поганого врожаю і виснаження ґрунту на ділянці. Вирощування кукурудзи вимагає регулярного догляду за саджанцями, поки вони ще не зміцніли - їх поливають, прополюють і обов'язково підгортають, щоб рослини змогли обзавестися міцними додатковим корінням в нижній частині стебла, які додадуть їм стійкості і допоможуть правильно рости і розвиватися. Крім того, необхідно кілька разів рихлити ґрунт між рослинами, вносити підживлення і захищати кукурудзу від шкідників і хвороб, яких у неї чимало.

полив кукурудзи

Кукурудза вологолюбна: за добу вона може поглинути 2-4 літри води, однак перезволоження їй дається важко - в залитій водою грунті через нестачу повітря її коріння відмирають, вона перестає рости, листя набувають фіолетового відтінку, і урожай кукурудзи виявляється під загрозою. Тому вологість грунту на ділянці підтримують на рівні 70-80%, тобто на кожну рослину витрачають по 1-2 л води. Якщо умов для регулярного поливу немає, вам доведеться часто рихлити ґрунт навколо рослин, щоб якомога довше зберегти в ньому вологу - не дарма розпушування називають сухим поливом.

Після посадки сіянців полив повинен бути помірним, але з моменту появи на рослинах 7 листя витрата води і частоту поливів поступово збільшують аж до стадії масового появи волоті. Коли ж нитки на початках почнуть темніти, полив поступово скорочують до помірного.

Кращим способом підтримувати вологість грунту на кукурудзяному ділянці є використання системи крапельного поливу, оскільки вода і розчинені в ній поживні речовини потрапляють прямо до коріння рослин, що дозволяє економити і воду, і добрива.

підживлення кукурудзи

Хороший господар обов'язково заправляє грунт перед посадкою кукурудзи органічними і мінеральними добривами. Однак це не означає, що протягом вегетаційного періоду не потрібно вносити в грунт підгодівлі. Справа в тому, що на відміну від інших культур кукурудза нарощує зелену масу протягом усієї вегетації, тому підживлення їй знадобляться з весни по осінь. Крім того, в кожен період розвитку рослин потрібні певні живильні елементи, а якщо заправити грунт усією кількістю необхідних на сезон добрив перед посадкою, то занадто висока їх концентрація може виявитися більшою проблемою, ніж недолік добрив.

Азот необхідно вносити в грунт до дозрівання насіння. Але основна кількість елемента рослина має отримати в період перед освітою суцвіть. Найбільш інтенсивне поглинання калійних добрив відбувається в першій половині сезону, в другій половині йде зворотний відтік елемента з рослини в грунт. Фосфор потрібен кукурудзі в значно менших кількостях, але протягом усього сезону. Починають фосфатні підгодівлі ще при підготовці ділянки, а припиняють вносити фосфор після дозрівання зерен.

Крім трьох основних елементів, кукурудзі потрібні мікроелементи - в першу чергу марганець і цинк, в меншій мірі бор і мідь. Майте на увазі, що в лужних грунтах бракує марганцю і бору, а в кислотних, як правило, кальцію. Брак мікроелементів заповнюють позакореневими обробками кукурудзи.

Першу підгодівлю вносять зазвичай в період появи третього і четвертого листа, і складається вона з гною або розчину пташиного посліду. Друга підгодівля повинна складатися з аміачної селітри (15-20 г на м²), калійної солі (15-20 г на м?) І суперфосфату (30-50 г на м²). Якщо виявиться недолік конкретних елементів, обробляйте кукурудзу їх розчинами по листю. Наприклад, якщо на листках з'являються білі смуги, потрібно обприскати кукурудзу розчином цинку, а при затримці запліднення для обробки рослин потрібно розчин бору.

Шкідники і хвороби кукурудзи

хвороби кукурудзи

На жаль, і шкідників, і хвороб, що вражають кукурудзу, досить багато. Найчастіше кукурудза хворіє фузаріозом качанів і сходів, гельмінтоспоріозом, стебловий і пітіозной кореневою гниллю, червоною гниллю качанів, іржею, курній і пухирчастої сажкою.

Фузаріоз качанів широко поширений в сільському господарстві, а в період підвищеної вологості і затяжних дощів трапляються епідемії захворювання. З'являються ознаки фузаріозу в стадії молочної стиглості качанів - на них утворюється рожевий наліт, сильно уражені зерна темніють, втрачають блиск, рихлеют і руйнуються, а ті, що залишаються недоторканими, не можна використовувати в якості посівного матеріалу, оскільки вони можуть бути інфікованими. Для того щоб уникнути захворювання, необхідно протравливать насіння перед посівом.

Фузаріоз сходів теж досить поширена хвороба, при якій уражені насіння покриваються нальотом білого або рожевого кольору, а що з'явився з зерна паросток буріє і відмирає. Але навіть якщо він і продовжує розвиток, то відстає від інших рослин, у нього ослаблені коріння, крихкий стебло, що сохнуть листя. У кращому випадку така рослина просто не дасть врожаю. Вилікувати захворювання не можна, але попередити ураження хворобою можна: зернівки перед посівом слід обробляти фунгіцидними препаратами, посів насіння потрібно проводити вчасно і на добре прогрітий сонцем ділянку.

Гельмінтоспоріоз вражає листові пластини і качани кукурудзи, утворюючи на них коричневі і сірі плями веретеновидной форми, обведені темною облямівкою. У центрі плям можна іноді побачити сажистий наліт. Плями розростаються, зливаються в безформний вогнище, чому листя гинуть, на уражених качанах утворюється сірий наліт, насіння кривляться, покриваються темним міцелієм і через час загнивають. Збудники хвороби можуть зберігатися на насінні та рослинних рештках кукурудзи. Щоб уберегти врожай від захворювання, потрібно дотримуватися сівозміни, вирощувати стійкі до інфекції гібриди, обробляти насіння перед посівом і грунт на ділянці фунгіцидами, а після збору врожаю необхідно видаляти з ділянки бур'яни і рослинні залишки кукурудзи.

Стеблевая гниль здатна дуже швидко поширитися під час тривалих опадів, але в регіонах з сухим кліматом вона майже не зустрічається. Початок захворювання характеризується виникненням темних плям на нижній частині стебла або на междоузлиях, а з розвитком хвороби відбувається розм'якшення, загнивання і загибель стебла, при цьому його серцевина набуває рожеве забарвлення, а уражені тканини покриваються безліччю дрібних Перітеціі діаметром не більше одного міліметра. Не допустити появи стеблової гнилі можна все тими ж профілактичними заходами, які вже були описані.

Іржа кукурудзи викликається збудником, який особливо активний у другій половині літа і продовжує свою руйнівну діяльність аж до кінця вегетації: на нижньому боці листків з'являються світло-жовті плями, які поступово темніють, потім на них утворюються пустули з дозрівають спорами розміром не більше міліметра. Тканина листя під пустулами всихає, рветься, а суперечки розлітаються і інфікують здорові тканини і рослини. Боротися з іржею потрібно превентивними заходами і обробкою посівів розчинами фунгіцидів.

Пилова головешка - інфекційне захворювання всіх зернових культур, найчастіше вражає кукурудзу в південних районах. Поразка охоплює суцвіття і початки рослини, причому збудник хвороби може роками накопичуватися в грунті, що не проявляючись, але як тільки виникнуть сприятливі умови, він може викликати широку епідемію, здатну погубити до 40% урожаю. Хворі суцвіття стають пухкої масою, качани перетворюються в чорний ком. Якщо рослина було уражено на ранній стадії розвитку, воно відстає в зростанні, стає занадто кущистим і потворним в порівнянні зі здоровими екземплярами. Іноді хвороба протікає не так явно, але негативно впливає на терміни вегетації. Щоб не відбувалося зараження, вирощуйте стійкі до сажки гібриди та виконуйте сівозміну - дотримання цих профілактичних заходів дозволяє не накопичувати в грунті хвороботворні мікроорганізми.

Пузірчаста головешка віклікається базідальнім грибом и проявляється чисельність пузірчастімі утвореннями на початках и листках кукурудзи. При ураженні мітелок на квітках вінікають шорсткі здуття в форме мішечків, но найбільші Галлі утворюються на стеблах и хитання. Во время збору врожаю Великі Галлі відвалюються и зберігаються в грунті, а на Наступний рік знову вражаються рослини. Прогресує хвороба во время посушлівої постривай и при Занадто густій ​​посадці. Во время масової епідемії захворювання здатно зніщіті до 50% врожаю. Чи не допустіті цього можна, вірощуючі стійкі до хвороби гібриди и вісаджуючі кукурудзу за розроблення фахівцямі схемою. Не забувайте протравливать насіння перед посівом розчином фунгіциду і прибирати після закінчення сезону з ділянки бур'яни і рослинні залишки кукурудзи.

Пітіозная коренева гниль кукурудзи найчастіше проявляється в місцях з важкими грунтами і підвищеною вологістю. Активізується збудник захворювання під час проростання сходів, вражаючи їх кореневу систему - на коренях з'являються перетяжки, не утворюються кореневі волоски, в результаті чого коріння гниють і всихають, починаючи з кінчиків, а потім гине і вся рослина. Якщо хвороба протікає в легкій формі, то можна спостерігати зміну кольору листя і відставання рослин у рості. Для інтенсивного лікування і профілактики захворювання застосовують обробки кукурудзи фунгіцидними препаратами або фосфонатами.

Червона гниль качанів небезпечна тим, що вона не тільки знижує врожайність кукурудзи, а й інфікує людей і тварин, викликаючи у них ураження нервових клітин. Виявляється захворювання в період молочно-воскової зрілості: на верхніх качанах виникає біло-червоний наліт, швидко поширюється і вражає і стрижень, і зерна. В результаті поразки зернівки руйнуються, а обгортка набуває коричневого кольору, висихає і щільно охоплює хворий початок. Сприяють поширенню захворювання затяжні дощі і низька температура в період дозрівання зерен. Запобігти ураженню можна дотриманням сівозміни, вирощуванням стійких до хвороби гібридів, протравленням насіння перед посівом, контролем за кількістю внесених азотних добрив, глибокої перекопкой і очищенням ділянки після збору врожаю від рослинних залишків і бур'янів. Боротися із захворюванням слід фунгіцидними препаратами.

шкідники кукурудзи

З шкідників небезпечніша за все для кукурудзи дротяники , Лжепроволочнікі, совки, лучний і кукурудзяний метелики і вівсяна шведська муха.

Для дротяників (личинок жука-Щелкунов) і лжепроволочніков (личинок чернотелок) кукурудза є головною жертвою, хоча вони з задоволенням пожирають також картопля, соняшник, буряки та інші овочеві культури, прогризаючи в їх підземних органах діри. Якщо щільність комах на м² городу складає 90 і більше штук, посів в кращому випадку рідшає на чверть, але бували випадки і повного знищення посівів. Найбільш активні шкідники при низькій температурі повітря в період дощів або на поливних полях. Для запобігання розмноження і розвитку дротяників необхідно щоосені проводити оранку поля, дотримуватися сівозміни, протравливать зернівки перед посівом інсектицидами, а протягом вегетації використовувати проти шкідників феромонні пастки.

Листогризучі совки також здатні завдати серйозної шкоди кукурудзі. Вони поширені повсюдно і вражають всі наземні органи рослини. Головну небезпеку становлять озимі, лугові і бавовняні совки, які відтворюють за сезон від двох до чотирьох поколінь шкідників. Перше і друге покоління знищує в основному листя кукурудзи, а третє і четверте гризе качани, серйозно вражаючи генеративні органи, що призводить до зниження врожаю і якості зернівок. Боротися з совками і їх личинками потрібно в першу чергу агротехнічними методами - дотриманням сівозміни, оранкою грунту після збору врожаю, своєчасним знищенням бур'янів. Для боротьби з личинками можна використовувати феромонні пастки.

Шведська вівсяна муха живе в помірно вологому кліматі - ближче до лісостеповій зоні і в районі поливних полів. За сезон вона відтворює 2-3 покоління, які однаково небезпечні для кукурудзи. Захистити рослину від мухи можна профілактичними заходами: глибокою оранкою або перекопування ділянки восени з подальшим ущільненням ґрунту, своєчасним посівом насіння і посадкою розсади, а також регулярної боротьбою з бур'янами. Якщо ж муха все-таки з'явилася на вашій кукурудзі, доведеться вдатися до обробки рослин інсектицидами.

Лучний метелик частіше зустрічається в степовій, лісостеповій і тайговій зоні. З чотирьох поколінь метелика найбільшу небезпеку представляє перший - швидко розмножуються гусениці. Цікаво, що чисельність метеликів проявляється циклами - один раз в 10-12 років трапляється навала шкідників в такій кількості, яка здатна знищити до 60%, а іноді і весь урожай. Пошкоджують гусениці листя і стебла кукурудзи, соняшнику, бобових і деяких зернових культур, картоплі, буряка і конопель. Запобігти появі шкідників можна вже описаними агротехнічними прийомами, а знищують гусениць і метеликів біопрепаратами.

Стебловий метелик. Головною жертвою стеблового метелика є кукурудза, хоча вражає він також хміль, сою, перець , Сорго і просо. Розвивається цей шкідник в трьох поколіннях, відкладаючи на листках і стеблах яйця, які не гинуть навіть при сильних морозах. Симптомами присутності метелика є пожовтіння листя і їх центральних жилок. Жилки ламаються, лист перегинається і гине. Поріг шкодочинності цієї комахи 6 штук на м² посадок. При неухильному дотриманні агротехніки кукурудза більш-менш захищена від стеблового метелика, але якщо він все-таки з'явиться, необхідно обробити рослини інсектицидами.

Прибирання і зберігання кукурудзи

Починають збирання цукрового кукурудзи вибірково після досягнення качанів молочної стиглості. Як дізнатися, що початок пора знімати? Орієнтуйтеся на такі ознаки:

  • зовнішній шар обгортки усох, а її колір став світло-зеленим;
  • нитки, що звисають з качана, побурели і підсохли;
  • при натисканні з зерен виділяється сік білого кольору;
  • зерна на качані гладкі, жовті, зімкнуті в щільні ряди, без зморшок і вм'ятин.

Якщо ви встигнете зі збором кукурудзи, вона перезреет і втратить смакові і харчові якості, зерна зморщаться і будуть погано розварюються.

Підготовка кукурудзи до закладки на тривале зберігання включає первинну очистку качанів, потім сушку і очищення від зернових і бур'янистих домішок. На сушку відправляють неушкоджені качани. Їх звільняють від листя, але обгортку не обрізають, кукурудзяні рильця (тонкі нитки, що огортає качан) прибирають, качани сплітають листям в косичку і підвішують до стелі до повного висихання в добре провітрюваному сухому приміщенні. Сушка кукурудзи вважається завершеною, якщо з качана зерна висипаються при легкому потряхіваніі.

Якщо ви збираєтеся зберігати кукурудзу довго, зерна потрібно вилущити, зсипати в пластикові або скляні банки, картонні коробки або тканинні мішечки. Кукурудзу для попкорну зберігають в поліетиленових мішках в морозильній камері, а при необхідності кладуть прямо в мерзлому вигляді на сковороду.

Молочну кукурудзу, призначену для варіння, тримають в холодильнику при 0 ºC не більше трьох тижнів. При зберіганні в більш високій температурі кукурудза втрачає півтора і більше відсотків цукру в добу - чим вище температура, тим більше втрати. Найкраще тримати молочну кукурудзу замороженої або консервованої, оскільки при такому зберіганні зберігається харчова цінність продукту. Причому, якщо дозволяє морозильна камера, закладати в неї кукурудзу потрібно прямо в качанах. Для підготовки кукурудзи на закладку готують дві великі ємності - одну з крутим окропом, а іншу з холодною водою і шматками льоду. Спочатку очищений від обгортки і рилець початок опускають на пару хвилин в окріп, а потім на такий же час в холодну воду, після чого кукурудзу просушують на тканини, загортають кожен качан в харчову плівку і поміщають в морозилку, де зберігають до 1,5 років без втрати якості.

Види і сорти кукурудзи

Сорти культурної кукурудзи діляться на шість груп: зубовидна, восковидная, кремниста, цукрова, лопаються і крохмалиста.

Зубовидної кукурудзи (Zea mays indentata)

У зубовидной кукурудзи зерна великі, подовжені, а при дозріванні на їх верхній площині утворюється заглиблення, яке робить їх схожими на зуби. Ці рослини не кущаться, у них потужні стебла, більша частина сортів хоч і урожайна, але пізньостигла. Вирощується ця кормова кукурудза в основному в США і використовується для вирощування худоби та для переробки на борошно, спирт і крупу.

Кукурудза крохмалиста (Zea mays amylacea)

- одна з найдавніших різновидів культури, широко поширена в країнах Америки. Вона також представлена ​​переважно пізніми сортами среднерослих, середньо- і сильно рунистих рослин. У зерен опукла вершина, матова гладка поверхня, пухка борошниста внутрішність. Проводять з цих сортів в основному спирт і крохмаль.

Кукурудза кремниста (Zea mays indurata)

має найширший ареал поширення. Зерно у неї гладке, блискуче, з опуклою вершиною, білого або жовтого кольору. Використовують його для виробництва кукурудзяних пластівців, паличок і крупи. Але найбільшим попитом користуються скоростиглі високоврожайні сорти, отримані при схрещуванні кукурудзи кременистої з кукурудзою зубовидной.

Кукурудза лопаються (Zea mays everta)

- теж найдавніша з різновидів. Характерною особливістю зерен цієї групи сортів є здатність лопатися при нагріванні. Саме з кукурудзи лопаються і роблять попкорн. Поверхня зерен у сортів цієї групи блискуча і гладка. Сорти діляться на дві підгрупи - рисову і перлову, які відрізняються формою і смаком зерен. Кущі лопаються кукурудзи добре облистяні і формують багато невеликих, щільно наповнених зерновками качанів. Вирощують лопаються кукурудзу по всьому світу.

Кукурудза восковидная (Zea mays ceratina)

представляє групу видозмінених американських сортів, що відрізняються гладкістю і матовістю зерен, непрозорий зовнішній шар яких нагадує віск жорсткої структури. Середина зерен клейка і борошниста. Найбільшу популярність ця не надто поширений різновид з обмеженою кількістю сортів отримала в Китаї.

Кукурудза цукрова (Zea mays saccharata)

є найбільш оброблюваної в аматорському овочівництві культурою, яка широко вирощується і в сільському господарстві. Характерна особливість сортів цього різновиду - накопичення в дозрівають зернах великої кількості водорозчинних цукрів при невисокому вмісті крохмалю. Саме сорти кукурудзи цукрової використовують для консервування. Представлена ​​різновид невисокими, кущистими рослинами, що формують по кілька качанів з зернами різного забарвлення залежно від сорту. Серед сортів цього різновиду є кукурудза золота, кукурудза червона і навіть чорна.

Існує також малопоширений і не особливо цінний гібрид - острозерная, або носата кукурудза і різновид Карагуа - кукурудза на силос, яку вирощують в Північній Америці.

Пропонуємо вам сорти та гібриди кукурудзи, що володіють найвищими якостями:

  • Лакомка 121 - високоврожайний і стійкий до хвороб сорт з терміном вегетації 70-75 днів. Рослина являє собою кущ висотою до півтора метрів, на якому формуються початки циліндричної форми довжиною до 20 см з широкими подовженими соковитими зернами солодкого смаку. Сорт підходить для заморожування і для їжі в відвареному вигляді;
  • Добриня - ранній гібрид висотою до 170 см з великими качанами, наповненими зернами солодкого смаку. Сорт стійкий до іржі, мозаїці і прекрасно росте на будь-яких грунтах;
  • Піонер - один з кращих гібридів кременистої кукурудзи, перевагами якого є морозостійкість і найвища врожайність кукурудзи за будь-яких погодних умовах. Однак для дачного вирощування цей сорт не підходить, оскільки зерна у нього не дуже солодкі і не кращих смакових якостей. Використовують їх для переробки та на корм худобі;
  • Спіріт - урожайний і стійкий до захворювань і шкідників гібрид, добре витримує обробку отрутохімікатами. Зерна Спірита мають солодкий смак, ніж вигідно відрізняються від зерен інших сортів;
  • Сингента - урожайний гібрид австрійської селекції, адаптований до умов середньої смуги. Зубовидний зерна кукурудзи цього сорту містять безліч поживних речовин і є сировиною для виготовлення крупи і кормом для тварин;
  • Рання золота 401 - низькорослий сорт середньостиглої кукурудзи з качанами довжиною до 19 см і зернами приємного смаку. Сорт підходить для консервування;
  • Ерлікон - сорт лопаються кукурудзи, у якого зерна сильно збільшуються після термічної обробки - попкорн виходить пружний, великий і дуже смачний. У зернах цього сорту підвищений вміст цукру, що нехарактерно для лопаються сортів.

Властивості кукурудзи - користь і шкода

Корисні властивості кукурудзи

Кукурудза має лікувальні властивості, які людство використовує з давніх часів. Крім крохмалю, в ній міститься фосфор, нікель, калій, мідь і магній, вітаміни D, C, K, PP і групи B. У кукурудзяних рильцях виявлено жирну олію, ефірну олію, сапоніни, камедеподобние і гіркі глікозідоподобние речовини, стероїди стигмастерол і сітостерол . У листі кукурудзи містяться складні ефіри фенолкарбонових кислот (наприклад, кавової і феруловой), кверцитин, флавоноїди, рутин і деякі глікозиди.

Лікарі вважають, що регулярне вживання в їжу зерен кукурудзи за рахунок поліпшення метаболічних процесів в організмі знижує ймовірність розвитку інсульту, серцево-судинних захворювань і діабету. А дієтологи стверджують, що кукурудза, що входить в раціон людей похилого віку, сприяє збереженню та навіть поліпшенню зору, оскільки жовті зерна містять каротиноїди. Потрібно тільки вибирати качани з ніжними молочними зернами, тому що перезріла кукурудза погано засвоюється організмом.

Вживання за сніданком і вечерею столової ложки кукурудзяної олії охоронить вас від захворювань шкіри, астми і мігрені, підвищить тонус жовчного міхура і посилить скорочення його стінок. Цінність кукурудзяної олії також в тому, що воно містить ненасичені жирні кислоти - линоленовую, лінолеву, арахідонову, які беруть участь в метаболічних процесах і регулюють обмін холестерину. Вживанням в їжу кукурудзяної олії можна зменшити у хворих коронарним склерозом схильність до тромбоутворення. Багато масло кукурудзи біологічно активними фосфатидами, позитивно впливають на функції тканин мозку, що регулюють вміст в організмі холестерину і сприяють накопиченню в ньому білків - при нестачі фосфатидів в організмі посилено накопичуються жири, а в тканинах відкладається холестерин. Вживати кукурудзяна олія рекомендують також для лікування та профілактики атеросклерозу.

Кукурудза - протипоказання

Пилок стійкої до шкідників генно-модифікованої кукурудзи містить небезпечну отруту, що вбиває будь-яких комах, тому від вживання в їжу зерен цих сортів слід утриматися до тих пір, поки вчені остаточно не з'ясують, чи небезпечний цей отрута для людини. Сьогодні не є секретом той факт, що вживання харчових мутантів підвищує ризик виникнення алергічних реакцій, розвитку ожиріння та інших наслідків порушення обміну речовин.

Будь-яка кукурудза протипоказана при загостренні виразкової хвороби шлунка та дванадцятипалої кишки, оскільки вона викликає здуття кишечника. Небажано їсти кукурудзу при тромбофлебіті і підвищеному згортанні крові, а також людям з низькою масою тіла, оскільки вона сприяє зниженню апетиту. А ось кукурудзяна олія, навпаки, протипоказано людям, що страждають ожирінням, а також тим, у кого спостерігається індивідуальна непереносимість продукту.

После цієї статті зазвічай читають

Додати коментар

Г на м?
Як дізнатися, що початок пора знімати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама