Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

ЛАМПИ для вирощування і освітлення рослин: ОГЛЯД!

  1. Лампи для освітлення і вирощування рослин: види
  2. лампи розжарювання
  3. Люмінесцентні лампи t8 для рослин
  4. Газорозрядні лампи (ртутні (ДРЛ), натрієві (ДнаТ) і металогалоїдні)
  5. Світлодіодні лампи (LED)
  6. Колірна температура ламп
  7. Яка потрібна потужність лампи для вирощування і освітлення рослин?
  8. Яку вибрати лампу для рослин і квітів?
  9. Яку краще купити лампу для рослин? підсумки
  10. Корисні поради по штучному освітленню рослин

Представляємо лампи для освітлення і вирощування рослин: LED фітолампи, Osram fluora, люмінесцентна, розжарювання і газорозрядні. Розповімо яка лампа краще підходить для вирощування, освітлення і зростання рослин і квітів.

Лампи для освітлення і вирощування рослин: види

Зміст статті:

Кожен досвідчений квітникар усвідомлює важливість висвітлення і роль лампи для кімнатних рослин і квітів, особливо восени, взимку і навесні.

Саме в ці часи року багато рослин потребують додаткової підсвічуванню або навіть постійному штучному освітленні за допомогою спеціальних фітоламп.

У зв'язку з цим виникає питання: «Яку краще використовувати лампу для освітлення і вирощування рослин і квітів?».

Для додаткового освітлення кімнатних рослин можна використовувати різні типи ламп: розжарювання, люмінесцентні, газорозрядні і світлодіодні.

Кожен з типів ламп має свої переваги і відрізняється по ефективності використання.

лампи розжарювання

Стандартна лампа розжарювання відрізняється низькою ефективністю і має масу недоліків (мала інтенсивність світла і термін служби, нагрів, спектр світла сприяє тільки вертикального росту рослини (багато червоного і дуже мало синього кольору), велике споживання енергії).

Їх можна використовувати тільки при великій кількості світла взимку в південних широтах (довжина світлового дня 10-12 годин) в оранжереях і зимових садах як вечірньої підсвічування.

Лампи розжарювання добре підходять для короткостебельних з довгими листям рослинами або длінностебельних ліан.

Лампи розжарювання для рослин мають спеціальну поверхню, що відбиває і дають спектр світла з піком в синьому і червоному діапазонах.

  • В основному лампи розжарювання застосовують як додаткове джерело світла з червоними променями разом з лампами холодного (4000 або 6400К) світіння.

Люмінесцентні лампи t8 для рослин

Спектр лампи близький до денного освітлення (6500К - денне світло), економне споживання електроенергії.

Більшість кімнатних рослин добре ростуть і багато цвітуть (сенполія, бальзамін). Це базовий варіант для штучного освітлення кімнатних рослин і розсади.

Є спеціальні фітолампи для кімнатних рослин, наприклад: osram fluora.

Випромінюється світло фітоламп проходить в червоному і синьому спектрі (ми бачимо рожево-фіолетовий колір), який активізує фотохімічні процеси і покращує ріст і розвиток рослин.

ЛЮМІНЕСЦЕНТНІ ЛАМПИ OSRAM FLUORA ДЛЯ РОСЛИН

Для тих, у кого багато молодих рослин або з великою потребою в світлі, то краще купити спеціальні фітолампи по типу osram fluora для рослин.

Люмінесцентні лампи osram fluora для рослин стоять в 10-12 разів дорожче звичайних люмінесцентних, але мають кращу спектром серед всіх видів ламп.

Баланс синього і червоного кольору з піками цих двох кольорів наближений до ідеального співвідношенню. Їх також можна комбінувати зі стандартною лампою 765 або 840, 865.

  • OSRAM L 18 W / 77 FLUORA - 18 Ватт (60 см), або OSRAM L 36 W / 77 FLUORA - те ж саме, 36 Ватт (120 см) Т8 тип.

.

.

Газорозрядні лампи (ртутні (ДРЛ), натрієві (ДнаТ) і металогалоїдні)

Вони поділяються на ртутні (ДРЛ), натрієві (ДнаТ) і металогалоїдні.

1. ртутні лампи

У даній групі вони менш ефективні і корисні.

2. натрієві лампи

Даний тип ламп має ряд переваг. Натрієві лампи високого тиску відрізняються дуже високою ефективністю, потужністю світлового потоку і великим ресурсом (12-20 тисяч годин).

Їх найчастіше використовують при висвітленні великої площі: теплиці, оранжереї, зимові сади. У житлових приміщеннях їх використовувати не рекомендують через дуже високою світловіддачі. Можна спробувати на глухий лоджії або балконі.

Спектр лампи містить багато корисних променів, її корисно застосовувати для коренеутворення і цвітіння рослин.

  • Для максимальної ефективності їх потрібно поєднувати з ртутними або металлогалоідний лампами.

Натрієва лампа потужністю 250 Вт в спеціальному світильнику забезпечує освітленість на рівні 15 тис. Люкс на майданчику в 1 кв.м.

3. металлогалоідний ЛАМПИ

Даний тип ламп на думку фахівців, є найдосконалішим для штучного освітлення рослин.

Металогалоїдні лампи мають високу потужність, великим ресурсом і оптимальним спектром світіння, а й досить високою ціною.

Зараз випускають лампи з керамічним пальником (Philips (CDM), OSRAM (HCI)) з високим коефіцієнтом передачі кольору (CRI = 80-95). Вітчизняні аналоги можна зустріти серії ДРИ.

Світлодіодні лампи (LED)

Передова технологія LED має низку переваг. Світлодіодні лампочки мають величезний термін служби і мінімальне енергоспоживання.

Щоб рослина отримувала червоні і сині промені потрібно, щоб в світильнику були одночасно світлодіоди цих двох кольорів в пропорції 8: 1 або 8: 2.

РЕКОМЕНДУЄМО ПОДИВИТИСЯ: СВІТОДІОДНА фітолампи ДЛЯ РОСЛИН - ВІДГУКИ І РЕЗУЛЬТАТИ ДОСЛІДЖЕНЬ!

.

.

.

Колірна температура ламп

Колірна температура вимірюється в Кельвіна (К).

2700К - «теплий» світло / Warm light - випромінювання переважає в червоній частині спектра, світло лампи розжарювання. Інші типи ламп дають світіння наближений до світла лампи розжарювання. Даний тип світіння використовується для цвітіння.

4100К - «нейтральний білий» світло / Cool light - випромінювання по всьому спектру, з переважанням в зеленій частині.

6400К - «денний або холодний білий» світло / Day light - випромінювання переважає в синій частині спектра, що підходить для вегетативного росту.

8000-25000K - ультрафіолет / Black light - ультрафіолетове випромінювання.

.

.

.

Яка потрібна потужність лампи для вирощування і освітлення рослин?

На вибір потужності лампи впливають: висота світильника над рослиною, наявність відбивача і група, до якої належить рослина (яскраве світло, помірний або слабкий (півтінь)).

УНІВЕРСАЛЬНА ФОРМУЛА

На 1 м2 вирощуваних рослин середньої групи освітленості потрібно 400 Вт потужності лампи розжарювання або 5500 люменів.

Тобто на полицю довжиною 1 метр і шириною 0,5 метра з рослинами знадобиться 2750 люменів.

Висота 30 см зменшує світловий потік від лампи мінімум на 30% і вийде, що потрібно три люмінесцентних лампи Т8 по 36 Вт. Якщо у світильника немає відбивача, то світловий потік зменшується ще на 30% і потрібна ще одна лампа 36 Вт.

  • Для тіньовитривалих рослин світла потрібно менше на 30-40%, а для світлолюбних (яскраве світло) більше на 30-40%, відповідно і світловий потік від лампочок.
  • З досвіду квітникарів цілком достатньо: тропічні рослини, цитрусові, монстери, філодендрон - 1 люмінесцентна лампа Т8 18 Вт (60 см) з відбивачем, підвішена над квіткою на відстані 25 см.
  • Для пальм заввишки 150-200 см - 2 люмінесцентні лампи Т8 36 Вт (120 см) з відбивачем над рослиною на відстані 40 см і 30 см між собою.

Яку вибрати лампу для рослин і квітів?

Для освітлення кімнатних рослин в домашніх умовах найкраще застосовувати люмінесцентні лампи з температурою свічення 6400-6500К і індексом передачі кольору мінімум 75 т.е 765 маркування на лампі, але краще 865.

Залежно від кількості квітів вибирайте тип лампи Т8 з потужністю 18Вт (60см довжина) або 36Вт (120см довжина) - це найпопулярніші варіанти, які легко знайти і вони недорого коштують, як і світильники для них.

  • Головне підбирайте лампу для підсвічування рослин з більш високим індексом передачі кольору: на прикладі ламп osram або Philips: чи не 765, а 865 або серія Lumilux. Перша цифра позначає індекс передачі кольору: 7 - 70-75 або 8 - 80-82.

А наступні дві цифри колірну температуру в кельвінах: 40 - 4000К - білий нейтральний світло, 65 - 6500К - блакитний (білий холодний денний).

ПРИКЛАД: OSRAM L 36 W / 765 Daylight - 36 Ватт (120 см) Т8 - оптимальне поєднання ціни та якості.

ВАЖЛИВО! Чим ближче кінець служби лампи, тим у неї нижче стає світловий потік. В кінці терміну служби він становить не більше 54% від початкового.

При роботі по 12 годин щодня лампа буде працювати не більше 28-ми місяців. На практиці часто немає сенсу використовувати лампу більше 12 місяців (5000 годин).

  • На додаток використовуйте лампу розжарювання, щоб крім синього кольору рослина отримувала і хвилі червоного кольору. Головний принцип: на 100 Вт світла від люмінесцентної лампи 30 Вт лампи розжарювання.

На лампу 18 Вт 765 (близько 80 Вт) - 25 Вт лампа розжарювання, на лампу 36 Вт (160 Вт) - 40 Вт лампа розжарювання. Так можна отримати кращий баланс червоного і синього кольорів.

  • АЛЬТЕРНАТИВА: світлодіодні лампи. Для тих, хто може вже зараз собі дозволити витратити більше грошей на штучне освітлення кімнатних рослин.
    Витрачена сума зараз легко окупиться в майбутньому за рахунок великого ресурсу і малого споживання LED ламп.

Яку краще купити лампу для рослин? підсумки

КОРОТКИЙ ПІДСУМОК: вибір лампи для рослин і квітів, звичайно багато в чому залежить від суми, яку ми готові витратити і наших цілей.

Для підсвічування рослин на балконі в квартирі і для постійного штучного освітлення квітів або розсади в теплиці оптимальними будуть різні види ламп.

Редакція журналу «Свято квітів» для середньостатистичного квітникаря рекомендує наступне:

  1. Бюджетний варіант - OSRAM L 36 W / 765 Daylight - 36 Ватт (120 см) люмінесцентна лампа Т8 + 40 Вт лампа розжарювання.
  2. Середній варіант - люмінесцентна лампа для рослин OSRAM L 18 W / 77 FLUORA - 18 Ватт (60 см), або OSRAM L 36 W / 77 FLUORA - те ж саме, 36 Ватт (120 см) Т8 тип.
  3. Оптимальний варіант - світлодіодна фітолампи для рослин LED Grow Light від надійного виробника.

.

.

Приклад лампи Osram fluora

.

Корисні поради по штучному освітленню рослин

  • Жовті промені гальмують зростання стебел, тому пік у жовтій частині спектра підходить для акваріумних і стеблових рослин (драцени, фікуси, деякі пальми).
  • Світлолюбні кімнатні рослини, наприклад кактуси, оптимально підсвічувати в поєднанням світла від «теплих», «денних» і фітоламп.
  • Червоний (рожево-фіолетовий) колір фітоламп стомлює сітківку ока, тому їх включають вночі або коли в приміщенні немає людей.

ДОПОВНЕННЯ ДО СТАТТІ:

1. ОСВІТЛЕННЯ ДЛЯ КІМНАТНИХ РОСЛИН, ЩО ПОТРІБНО ЗНАТИ?

2. ЯК ПРАВИЛЬНО висвітлювати РОСЛИНИ ТА КВІТИ?

3. ЯК ЗБІЛЬШИТИ КІЛЬКІСТЬ СВІТЛА БЕЗ ЛАМПИ І з лампами? ЯК ЗРОБИТИ КРАЩИЙ відбивачів світла?

Сподіваємося, що тепер ви знаєте яку краще лампу для рослин використовувати саме у вашій ситуації.

Після прочитання всіх матеріалів у вас точно вийде максимально якісно і ефективно висвітлювати і вирощувати гарні і здорові рослини!

Бажаємо, щоб у будинку квіти і рослини Вас радували при будь-якому світлі і в будь-який час року!

Яку вибрати лампу для рослин і квітів?
Яку краще купити лампу для рослин?
У зв'язку з цим виникає питання: «Яку краще використовувати лампу для освітлення і вирощування рослин і квітів?
Яка потрібна потужність лампи для вирощування і освітлення рослин?
Яку вибрати лампу для рослин і квітів?
Яку краще купити лампу для рослин?
ЯК ЗРОБИТИ КРАЩИЙ відбивачів світла?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама