Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

«Морозостійкі ківі, які я вирощував у будинку, один з" доброзичливців "вирубав сокирою ...»

  1. 30-градусні морози пережили навіть самі тоненькі гілочки «субтропічного» рослини
  2. «Ківі у мене часто крадуть діти з сусідніх вулиць - це найкращий доказ, що вони смачні»

Кущ нового сорту субтропічного рослини, виведеного ужгородським біологом Генріхом Стратоном, дає близько 25 кілограмів плодів

Ентузіасту-біологу з Ужгорода Генріхові Стратону вдалося вивести сорт ківі, який здатен пережити найлютіші українські зими. В цьому році з кількох соток своєї ділянки він збирається отримати близько тонни волохатих ягід «вітамінної бомби».

30-градусні морози пережили навіть самі тоненькі гілочки «субтропічного» рослини

- Ідея вирощувати ківі на Закарпатті виникла у мене ще в студентські роки, на початку 90-х, - розповідає Генріх Стратон, який закінчив свого часу біологічний факультет Ужгородського держуніверситету. - Я добре знав історію цієї рослини, зокрема, що новозеландські селекціонери вивели його з актинідії - рослини родом з Далекого Сходу, де клімат аж ніяк не субтропічний. Значить, здатність переживати холоду закладена в ківі генетично. Потрібно було допомогти рослині «згадати» про це. Цим ми і зайнялися з батьком, який давно практикує вирощування овочів і фруктів в теплицях. Купували в магазинах імпортні ківі, вибирали насіння і стимулювали у них мутаційні процеси. Потім висували на ділянці сотні тисяч насінин і залишали їх без будь-якого утеплення на зиму. Першу зиму пережили всього кілька десятків сіянців, другу - ще менше. В результаті у нас залишилося одне-єдине рослина, яке на четвертий рік зацвіло і дало плоди. З нього ми і вивели холодостійкий сорт ківі (зараз він на стадії патентування). Всі рослини, які тут ростуть і плодоносять, - його генетичні копії.

* Генріх Стратон з виведеним їм сортом ківі

Перші кущі закарпатського ківі росли на невеликій ділянці прямо у п'ятиповерхівки, де живе біолог. Одного разу вночі один з «доброзичливців» вирубав всі рослини сокирою. На щастя, Генріху вдалося «виходити» і пересадити покручені саджанці на присадибну ділянку родичів. Там стійкі ківі і пережили сувору зиму 2005-2006 років, коли в Закарпатті лютували 30-градусні морози. У екзотичних рослин не постраждали навіть самі тоненькі гілочки! Селекціонер впевнений, що його сорту не страшні і більш сильні холоди. Підтвердження цьому сподівається отримати через рік-два, коли почнуть плодоносити саджанці, передані для вирощування в Росію.

- У квітні на ківі з'являються квітки бежевого кольору, - розповідає Генріх. - Бджоли збирають з них білу пилок, що нетипово для тутешніх місць. Мед виходить жовто-лимонного кольору з дуже насиченим смаком.

«Ківі у мене часто крадуть діти з сусідніх вулиць - це найкращий доказ, що вони смачні»

- Ківі вибагливий? Наскільки складно його вирощувати?

- Доглядати за ківі простіше, ніж за виноградом. По-перше, не потрібні ніякі отрутохімікати, адже у ківі тут немає ворогів-комах і хвороб, характерних для більш південних широт. Значить, плоди екологічно чисті. По-друге, не потрібні мінеральні добрива, рослина прекрасно відчуває себе в звичайному ужгородському грунті. Правда, ківі не любить важкий глинистий грунт, в неї доведеться додавати торф. Навесні кущі потрібно обрізати приблизно так, як і виноград. Крім того, оскільки ківі - кущ ліанного типу з поверхневою кореневою системою, під час посухи його слід поливати.

Врожайність ківі залежить від типу куща. Шпалерний кущ дає відносно небагато плодів, але їх легше збирати. Якщо ж рослина пустити на лугош (металевий каркас, на якому закарпатці вирощують виноград у приватних будинків. - Авт.), Плодів буде набагато більше. На моїй ділянці в дев'ять соток на Лугоши зростає близько сорока кущів. Щороку збираю 500-700 кілограмів плодів, але в цьому сезоні буде більше - приблизно тонна. Залежно від погоди плоди дозрівають в кінці вересня - середині жовтня. До речі, ківі у мене постійно крадуть діти з сусідніх вулиць - це найкращий доказ, що вони смачні, - сміється Генріх.

- А що ви робите з таким великим врожаєм?

- Раздаю друзям і знайомим. Дружина варить варення і джем, а я якось навіть наливку приготував: залив нарізані плоди спиртом, додав цукор - вийшов дуже цікавий «жіночий» напій. У минулому році частина врожаю продав. Люди, які купували мої плоди на ринку, навіть не підозрювали, що вони вирощені в Ужгороді. А частина ківі зберігав до весни в погребі.

Ужгородський селекціонер вирощує в контейнерах саджанці ківі, які можна висаджувати навіть взимку. Кущ росте дуже швидко - від двох до чотирьох метрів за сезон. Генріх вважає, що завдяки його сорту Україна цілком може забезпечити себе цим екзотичним фруктом. І не тільки себе. Простий приклад: кілька десятиліть тому виведені новозеландськими селекціонерами сорти ківі, які продали в інші країни, допомогли економіці цієї країни вибратися з глибокої економічної кризи. Щоб просунути свій сорт на сільськогосподарському ринку, Генріх Стратон розробив навіть схеми оптимальних плантацій ...

Читайте нас в Telegram-каналі , Facebook і Twitter

Наскільки складно його вирощувати?
А що ви робите з таким великим врожаєм?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама