Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Огірки взимку в теплиці, в підвалі, квартирі: посадка і вирощування

  1. Чи можна отримувати врожай огірків рік безперервно
  2. Скільки плодоносять овочі взимку
  3. як запилюються
  4. Способи посадки і вирощування огірків взимку
  5. В опалюваних теплицях
  6. Вибір місця для теплиці
  7. опалення теплиці
  8. підведення води
  9. Технологія зимового вирощування
  10. Відео: секрети зимового вирощування овочів в теплиці
  11. Як вирощувати в умовах квартири
  12. Відео: рекомендації по вирощуванню огірків в квартирі
  13. Відео: висадка розсади огірків і догляд за нею

Всі прекрасно розуміють, наскільки необхідні свіжі овочі і фрукти нашому організму цілий рік. Але як зберегти вирощений влітку урожай хрустких огірочків чи Краснощок помідор до зими? Навряд чи це можна реалізувати навіть за найсприятливіших умов зберігання. Тому все більший інтерес викликає вирощування овочів в закритих приміщеннях: теплицях, гаражах, підвалах і навіть в квартирах. Спробуємо розібратися, як в зимовий час правильно вирощувати огірки і доглядати за ними.

Чи можна отримувати врожай огірків рік безперервно

При сучасному розвитку агротехніки важко кого-небудь здивувати свіжими овочами та фруктами, що продаються в будь-який час року в магазинах.

При сучасному розвитку агротехніки важко кого-небудь здивувати свіжими овочами та фруктами, що продаються в будь-який час року в магазинах

Достатком овочевої продукції сьогодні нікого не здивуєш

Але одна справа - купити овочі в магазині, а інше - виростити самому з мінімальною кількістю шкідливої ​​хімії. Так приємно подати до столу свіжозірвані огірочок, усвідомлюючи, що це результат вашого копіткої праці.

Скільки плодоносять овочі взимку

Багато любителів вирощування огірків в зимовий період бажають отримувати гідний урожай, здатний задовольнити не тільки особисті потреби, а й принести хоча б невеликий прибуток. Природно, їх цікавить питання, чи довго плодоносять, вирощені в теплиці або на балконі рослини, і яка їхня врожайність.

Слід зазначити, що тривалість плодоношення не залежить від часу посадки. При правильній організації процесу і якісному догляді зовнішнє середовище не робить ніякого впливу на формування і зростання рослин, а, отже, і тривалість плодоношення. Приблизно через місяць після пересадки розсади кущ починає плодоносити. Чи не пізніше ніж через 3 місяці кущ необхідно оновити.

Обсяг врожаю прямо залежить від правильного формування огіркового куща. Особливо чутливі до цього огірки, вирощувані в квартирах. При відповідному догляді можна зняти 10-12 огірочків з однієї рослини.

При відповідному догляді можна зняти 10-12 огірочків з однієї рослини

Правильна форма огірка свідчить про повноцінне догляді

У теплицях, безсумнівно, врожайність перевищує цю цифру. У приміщеннях, що обігріваються з одного квадратного метра збирають від 15 до 20 кг огірків. Є дані, що деякі городники знімають до 60 кг з такої ж площі. Але навряд чи ця цифра є середньостатистичною.

як запилюються

Мабуть, навесні або влітку, коли з усіх боків чується дзижчання бджіл та інших комах, ніхто не замислювався, як відбувається запилення рослин.

Мабуть, навесні або влітку, коли з усіх боків чується дзижчання бджіл та інших комах, ніхто не замислювався, як відбувається запилення рослин

У природних умовах огірки запилюють бджоли

А яким же чином пилок потрапляє з квітки на квітку взимку? Адже ні в теплицях, ні в квартирах немає комах і вітру, що переносять пилок.

Як правило, в теплицях використовуються партенокарпические сорти, які не потребують запилення. При вирощуванні огірків у домашніх умовах можна скористатися аналогічними сортами. Але якщо рослина потребує примусового запиленні, то слід провести його вручну. Для цього визначте візуально чоловічі і жіночі квітки: чоловічі - з тичинками, жіночі - з товкачем. Зірвіть чоловіча квітка і, обірвавши пелюстки, дотичний його з жіночими.

Зірвіть чоловіча квітка і, обірвавши пелюстки, дотичний його з жіночими

При необхідності запилення виробляється вручну

Якщо процес пройшов вдало, то зав'язь через деякий час почне збільшуватися в розмірах. Є ще один спосіб примусового запилення. Візьміть м'яку пензлик і, зібравши на ворсинки пилок з чоловічого квітки, перенесіть її на жіночі особини.

Можна зробити запилення пензликом

Штучне запилення краще проводити в першій половині дня, не порушуючи біологічного ритму рослин.

При проведенні запилення намагайтеся витримати вологість повітря - 70%. Якщо повітря буде сухим, пилок засохне.

Способи посадки і вирощування огірків взимку

Якщо після тривалих роздумів про плюси і мінуси зимового вирощування огірків прийнято остаточне рішення - вирощувати, то слід ще трохи подумати, як і де це все організувати. Для людей, що живуть в приватних будинках, відмінним рішенням стане облаштувати стаціонарну теплиці або вирощування огірків на гідропоніці в підвалі. А що ж робити міським жителям, у яких є тільки невеликий балкон і парочка вільних підвіконь? Відповідь напрошується сам собою. Потрібно використовувати хоча б це вільний простір. Розглянемо докладніше ці способи вирощування огірків.

В опалюваних теплицях

Найбільш поширений спосіб побалувати себе свіжим огірочком взимку - виростити цю теплолюбних культур в опалювальній теплиці. Щоб отримати хороший врожай, необхідно ретельно підійти до вибору сорту огірків, формуванню рослини в процесі росту і підбору добрив. Але всі ці питання виявляться неактуальними, якщо не організувати правильно саму теплицю: вибрати відповідне місце, здійснити підведення води, продумати систему опалення.

Вибір місця для теплиці

Визначившись з розмірами і типом споруди, приступаємо до вибору місця для установки теплиці. Це є першочерговим завданням. При цьому враховуємо такі фактори:

  • достатню освітленість. Уникайте затінених деревами ділянок;
  • захищеність від панівних вітрів. На продувається місцевості складно підтримувати в теплиці необхідну температуру. Бажано створити захисну смугу з чагарників з північного боку;
  • рельєф поверхні ділянки. Вибирайте рівний, добре прогрівається ділянку. Уникайте низин, в яких переважає вологий і холодний повітря;
  • орієнтацію по сторонах світу. Теплиця повинна отримувати максимально можливу кількість сонячного світла;

    Важливо забезпечити максимальну освітленість

  • віддаленість від найближчих точок подачі води і електроенергії.

Пам'ятайте, що неправильне розташування теплиці призведе до затримки розвитку рослин.

Пам'ятайте, що неправильне розташування теплиці призведе до затримки розвитку рослин

Неприпустимо розташування теплиці в затіненому місці і на косогорі

Визначившись з місцем, приступайте до будівництва або установці готового споруди. Не забудьте спланувати досить широку доріжку. За нею доведеться підвозити до теплиці різний садовий інвентар і добрива. При установці теплиці закладіть необхідні для подачі тепла і води комунікації.

опалення теплиці

Для забезпечення оптимальної для вирощування огірків температури, тепличні приміщення повинні бути оснащені ефективною системою теплопостачання. Найбільш поширеними варіантами є:

  • сонячний обігрів. Це самий невитратний вид, що не вимагає спеціального обладнання. Але сонце в зимовий період не може підтримувати достатню температуру в приміщенні;
  • біологічний обігрів. Набув широкого поширення серед ентузіастів, які пропагують дбайливе ставлення до природних ресурсів. Заснований на виділенні тепла в результаті розкладання органічних речовин. При зимовому використанні теплиці вимагає додаткового обігріву приміщення;
  • обігрів електроприладами. Для цих цілей використовуються калорифери, інфрачервоні обігрівачі, теплові насоси, кабелю певної потужності (закладаються в стіни теплиць і по контуру грядок);
  • обігрів теплим повітрям. Підходить для професійних теплиць, оскільки вимагає кваліфікованої установки складного обладнання;

    Така система обігріву застосовується в промислових теплицях

  • газовий обігрів. Досить вигідний варіант. Для опалювання маленьких теплиць можна використовувати звичайні газові балони;
  • пічної обігрів. Ідеальний варіант для невеликих теплиць. Можливість використання дров, вугілля та інших видів палива істотно знижує витрати на вирощування огірків.

підведення води

Огірки дуже люблять не тільки тепло, а й воду. Для того щоб виростити гідний урожай, необхідно забезпечити теплицю безперебійним водопостачанням. Неважливо, як це можна здійснити. Головне, вчасно доставити до улюбленого огірочки живлющу вологу. Рішень може бути кілька. При можливості підключення до централізованої подачі води, досить прокласти додаткові комунікації до теплиці.

При можливості підключення до централізованої подачі води, досить прокласти додаткові комунікації до теплиці

Автоматизація водопостачання значно підвищує врожайність

Якщо такої можливості немає, можна облаштувати поруч з теплицею водний резервуар.

Технологія зимового вирощування

На перший погляд може здатися, що різниці в вирощуванні огірків в різні пори року не існує. Але це не так. Відмінності полягають не тільки у виборі сортів, придатних для зимового вирощування, а й в способах підготовки грунту, а також методах обробки і догляду за рослинами.

Для зимової посадки купуються самозапильних або партенокарпические сорти. Можна придбати і бджолозапильний, але тоді виникне додаткова робота - щодня запилювати рослини вручну. Найбільшою популярністю серед городників користуються високоврожайні гібриди: Динаміт F1, Анюта F1, Геркулес F1, Колібрі F1 і ін.

Купувати насіння бажано в спеціалізованих магазинах

Оскільки взимку світловий день досить короткий, то можна звернути увагу на тіньовитривалі сорти огірків: Естафета, Регата, Марфинский, Домашній.

Тіньовитривала Естафета дає відмінний урожай

Для бажаючих мінімізувати зусилля по догляду, можна запропонувати невибагливі, але досить врожайні сорти: Сюрприз 66, Зоря, Московський тепличний, Граната.

Незалежно від сорту обраних насіння, вирощувати огірки бажано розсадним способом. Перш ніж помістити насіння в грунт, потрібно провести їх калібрування і знезараження:

  1. Відкалібруйте насіння. Видаліть порожні і зіпсовані.

    Порожні насіння спливають на поверхню

  2. Проведіть знезараження. Для цього помістіть насіння в дезінфікуючий розчин. Витримайте протягом 12-18 годин.
  3. Ретельно промийте у воді кімнатної температури.
  4. Перенесіть насіння на вологу ганчірку і покладіть в холод. Температурний режим витримується в межах 0 ° C.
  5. Проводьте загартовування протягом тижня, регулярно зволожуючи ганчірочку.

    Перевірка стану насіння

Після процедури загартовування приступаємо до вирощування розсади:

  1. Розміщуємо по одній насінні в підготовлені ємності.
  2. Засипаємо шаром грунту товщиною 2 см.
  3. Прикриваємо ємності вологим матеріалом для запобігання висихання верхнього шару.
  4. До появи сходів підтримуємо температуру в теплиці в межах 20-25 ° C.
  5. Регулярно, раз в два дні, поливаємо розсаду і підгодовуємо органічним добривом.

Через місяць після появи сходів, висаджуємо розсаду на постійне місце, витримуючи відстані 20х90 см між рослинами.

Через місяць після появи сходів, висаджуємо розсаду на постійне місце, витримуючи відстані 20х90 см між рослинами

Розсада поміщається в попередньо підготовлений грунт

Проводимо планові підгодівлі добривами: при появі третього справжнього листка, на початку цвітіння і 4-5 раз під час плодоношення.

Уважно стежте за вологістю повітря в приміщенні. У зимових теплицях, в зв'язку з опаленням, цей показник може сильно коливатися. Огірки дуже чутливі до нестачі вологи.

У найкоротші світлові дні забезпечте свої рослини додатковим освітленням. Чим більше світла отримують огірки, тим краще їх смак. При необхідності проводите підв'язку рослин.

Важливо вчасно провести підв'язку

Відео: секрети зимового вирощування овочів в теплиці

Як виростити огірки в підвалі

Перша думка, яка приходить в голову при фразі «вирощування огірків в підвалі», що це обман і обдурювання. Адже всім відомо, що рослинам для розвитку обов'язково потрібне сонячне світло. Але не поспішайте робити висновки. Адже при сучасному рівні технічного розвитку сонце легко замінити простий лампою розжарювання. Існують і більш економічні варіанти - натрієві, ртутні або енергозберігаючі лампи.

Що стосується грунту для вирощування, то і це питання вирішується досить просто. Будь-яка розсудлива людина розуміє, що не можна назвати хорошою ідею про засипці частини підвалу землею. Як же вирішити це питання інакше? Що придумати? Виявляється, нічого придумувати не треба. Вже давно люди користуються гідропонним методом, який чудово підходить для вирощування огірків в умовах підвалу. Як грунту використовується кварцовий або гранітний гравій середнього дроблення (розмір часток коливається в межах 5-20 мм).

Для забезпечення зростання і якісного розвитку огірків на гідропоніці знадобиться живильний розчин, що включає кальцій, магній, калій, азот і фосфор.

Підживлення проводиться з інтервалом раз на чотири дні. Процентне співвідношення елементів, що входять в розчин, змінюється в залежності від фаз розвитку (висадка розсади, цвітіння, період плодоношення).

Методи вирощування та догляду за розсадою практично не відрізняються від тепличного варіанту. Насіння проходять обробку, висаджуються в окремі стаканчики і опускаються в підвал.

Насіння проходять обробку, висаджуються в окремі стаканчики і опускаються в підвал

Розсада готова до висадки на постійне місце

Можна дочекатися сходів на підвіконні, а потім опустити огіркову розсаду вниз. Але з огляду на те, що в підвалі розсада з'являється набагато швидше, краще відразу доставити рослини на постійне місце. Буде потрібно тільки уважно спостерігати за процесом зростання і своєчасно переміщати лампи вище. Через 3-3,5 тижні переносимо розсаду на гідропоніки і доглядаємо за нею в звичайному режимі.

Люди, що займаються вирощуванням огірків на гідропоніці, стверджують, що корисних речовин в такому огірку набагато більше, ніж в вирощеному звичайним способом.

Бажаючі можуть спробувати освоїти цей нескладний процес і переконатися в достовірності твердження.

Як вирощувати в умовах квартири

Часом, в зимовий час, хочеться з'їсти чогось свіженького, пахне сонцем і влітку. Соковитий і хрусткий огірочок іноді стає межею мрій. Якщо, проживаючи в приватному будинку, можна зважитися і встановити на ділянці теплицю для вирощування врожаю круглий рік, то що ж робити жителям багатоповерхівок. Виявляється, наполегливі і наполегливі городники вже давно розробили технологію вирощування огірків в квартирі: на балконі або підвіконні.

Виявляється, наполегливі і наполегливі городники вже давно розробили технологію вирощування огірків в квартирі: на балконі або підвіконні

Навіть взимку можна виростити в квартирі свіжий огірочок

Якщо балкон або лоджія квартири обладнані опаленням, то можна влаштувати на них зимовий міні-город. Якщо ж, з якихось причин це зробити не вдається, то обійдемося підвіконням. Агротехніка вирощування однакова, відмінність тільки в займаній площі.

Початківцям городникам слід звернути увагу на вибір насіння. Справа в тому, що в продажу є спеціальні сорти для вирощування в домашніх умовах. Вони не вимагають запилення бджолами і менш вибагливі у догляді. Досить хороші відгуки отримали наступні сорти:

  • Міський огірочок F1;
  • Щедрик F1;
  • Балконний F1;
  • Хуторок F1;
  • Хрустик F1.

Купуючи насіння, візьміть різні сорти. Експериментуючи, можна вибрати найбільш підходящий саме для ваших умов сорт.

Насіння куплені - приступаємо до посадки. Спочатку проводимо знезараження і відбір насіння. Скористаємося перевіреними рецептами. Для відбору насіння опустимо їх у розчин солі (1 чайна ложка на склянку води) і приберемо все, що спливли на поверхню. Потім підготуємо розчин марганцівки і опустимо на кілька хвилин залишилися насіння для дезінфекції. Висаджуємо в ємності з підготовленою грунтом. Обов'язково проведіть знезараження грунту. Найзручніший спосіб - прожарювання в духовці.

Висівати насіння можна в стаканчики для розсади, а можна відразу посадити в підготовлені ємності. В такому випадку виключається пошкодження ніжних корінців при перевалці. Вкриваємо наш міні-город плівкою, притіняють і чекаємо сходів. При появі паростків прибираємо плівку, виставляємо розсаду ближче до світла і формуємо рослина в процесі росту.

Під час цвітіння струшуйте рослина - це прискорить запилення.

Оскільки обсяг грунту обмежений, стежте за своєчасним прищипуванням. Не давайте розростатися зайвим різок. Рослині, вирощеному на підвіконні, важко підтримувати в хорошому стані велику кількість непотрібних відростків.

Слідкуйте за висвітленням. Якщо хочете виростити гідний урожай, пам'ятайте - огірок потребує десятигодинному світловому дні. У похмурі дні обов'язково скористайтеся штучним освітленням.

Для підгодівлі застосовуємо настій деревної золи: на 10 літрів води додаємо 1 склянку золи, розмішуємо, наполягаємо, проціджуємо. Добриво готове до вживання. Можна придбати в магазині добриво для поліпшення освіти зав'язей. Вносити його слід не частіше, ніж раз на два тижні. Збирайте плоди щодня - це підвищить врожайність, і збільшить термін життя огіркового куща.

Не бійтеся труднощів. Експериментуйте! І, можливо, вже цієї зими зможете порадувати своїх близьких зеленим хрустким огірочком з власного балкона.

Відео: рекомендації по вирощуванню огірків в квартирі

Нюанси різних регіонів

Неможливо уявити святковий стіл російської людини без численних страв на основі огірка. У справу йдуть свіжі, квашені, мариновані овочі. Тому не дивно, що огірок є однією з найбільш вирощуваних культур на всій території Росії, в тому числі і в Краснодарському краї. Але більша частина регіонів Росії не відрізняється високою врожайністю цієї культури, особливо при вирощуванні у відкритому грунті. Тільки Краснодарський край, завдяки кліматичним умовам, є основним виробником цієї культури.

Оскільки Краснодар є південним районом Росії, то сонячного світла там вистачає на весь цикл визрівання огірків. Єдина проблема - нестача води, без якої огірку обійтися неможливо. Але проблема вирішувана. Найпростішим способом вважається мульчування грунту, що дозволяє зберігати дорогоцінну вологу.

Якщо говорити про вирощування огірків в теплицях, то повноцінне забезпечення рослин світлом і теплом зрівнює всі російські регіони. Можна отримувати хороші врожаї як в Краснодарському краї, так і в Сибіру.

Відео: висадка розсади огірків і догляд за нею

Вирощування огірків взимку, особливо в домашніх умовах, справа нескладна і захоплююче. Варто один раз спробувати, отримати позитивний результат, подати до зимового столу свіженький, власноруч вирощений огірочок, і ви назавжди станете прихильником цієї справи. Приємно усвідомлювати, що природу можна перемогти, доклавши трохи старання і працьовитості.

Але як зберегти вирощений влітку урожай хрустких огірочків чи Краснощок помідор до зими?
А що ж робити міським жителям, у яких є тільки невеликий балкон і парочка вільних підвіконь?
Як же вирішити це питання інакше?
Що придумати?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама