Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Особливості вирощування грибів глив на пнях, посадка міцелію, користь і харчова цінність

  1. Загальні відомості
  2. посів міцелію
  3. Користь і харчова цінність глив
  4. Увага, супер налітав!

Гриб глива має високу поживну цінність. Хоч у гливи і не вишуканий смак, в ній знаходиться багато добре засвоюваного білка, незамінні амінокислоти і вітаміни. Про особливості вирощування глив на пнях розповість стаття.

Загальні відомості

Глива - гриб досить великий. Капелюшок її в діаметрі становить 3-15 см, висота ніжки - 1-4 см. колір капелюшка може бути сірий, коричневий, жовто-лимонний або рожевий.

колір капелюшка   може бути сірий, коричневий, жовто-лимонний або рожевий

Гливи - досить великі гриби (фото)

Виявляється, щоб назбирати глив, зовсім необов'язково йти в ліс. Можна посадити їх у себе на дачній ділянці. І в найближчому майбутньому стане досить просто вийти з кошиком у двір для того, щоб приготувати на вечерю суп або смажену картоплю з грибами.

Для того, щоб виростити гливи у себе на дачній ділянці, перше, що потрібно зробити, це:

  • знайти місце в тіні, де вони будуть рости;
  • приготувати пеньки або товсті поліна;
  • придбати міцелій гливи в магазині для садівників або виготовити його своїми руками.

Міцелій гливи - це грибниця. Ще так називають вегетативне тіло грибів, яке підсаджують в субстрат, де вона і росте. Міцелій зараз продається в магазинах різних сортів і кольорів. На смак забарвлення абсолютно не впливає.

При покупці міцелію дуже легко помилитися, не маючи досвіду. Якщо будуть пропонувати міцелій на брусочки, краще не купувати, тому що урожай може бути тільки через рік або два, або взагалі бути відсутнім.

Щоб отримати урожай швидко, потрібно купувати міцелій на пшениці або на вівсі. При покупці слід звернути увагу на те, щоб на міцелії не було цвілі сіро-зеленого кольору.

При покупці слід звернути увагу на те, щоб на міцелії не було цвілі сіро-зеленого кольору

На міцелії не повинно бути цвілі сіро-зеленого кольору

Багато садівники, не довіряючи магазинної грибниці, вирощують її самі. Її можна вирощувати на зерні або на пеньках.

Грибницю на зерні вирощують при нанесенні маткових культур на живильне середовище з злаків. Цей спосіб є найпоширенішим.

У другому випадку міцелій розташовують на дерев'яних паличках. Цей спосіб використовується в тих випадках, коли гливи вирощуються на пнях. Перед тим як почати вирощувати міцелій в домашніх умовах , Треба мати на увазі, що це процес дуже тривалий і трудомісткий, вимагає спеціальних знань, обладнання та матеріальних витрат. Не кожен на це зважиться.

посів міцелію

Перед тим як посіяти міцелій в домашніх умовах, потрібно вибрати відповідне поліно або пеньок. Пеньок для цих цілей підійде будь-яких порід, крім тополі, дуба або хвойних дерев.

Гливи, вирощені на тополю, можуть викликати алергію. Гливи, вирощені на дубі, будуть гірчити. На хвойної деревини вирощувати гриби не можна через те, що смоли пригнічують ріст міцелію і є для нього отрутою.

Для початку поліно потрібно замочити в холодній воді в бочці або тазу на дві доби. Потім в нижній половині пня висвердлюється отвір, в яке вкладають міцелій. Отвір затикають вологою тирсою або мохом.

Отвір затикають вологою тирсою або мохом

Яма для пенька повинна бути 15-20 см фото

Є і другий спосіб. На газетний лист в центрі вкладається міцелій, потім на це місце ставиться свіжозрізаний пеньок.

Краї газети, які залишилися на поверхні, піднімають, щоб грибниця не посипана і не потрапила бруд.

Копають ямку 15-20 см в глибину і ставлять туди пеньок так, щоб сторона з газетою виявився знизу. Ямку засипають землею. Частина пня знаходиться в землі, частина на поверхні. Землю навколо пенька слід добре полити.

У третьому випадку спочатку риють неглибоку канавку і розкладають по її дну варене зерно ячменю чи пшениці, зверху сіють міцелій, а потім вже на все ставляться пеньки. Зверху канавку присипають землею, щоб знизу пеньки були злегка припорошені.

Найкраще садити гливи восени, поливати треба менше, та й урожай з'явиться раніше, місяців через 10-12 після того, як посіяли міцелій.

Якщо ж садити навесні, то зазвичай доведеться чекати грибів від півтора до двох років, та ще й поливати треба буде частіше.

Якщо посадити гливи навесні, то краще не закопувати пеньки в землю, а покласти в льох або підвал і накрити мокрою мішковиною. Там вони поступово будуть обростати міцелієм. Восени пеньки дістануть з погреба і посадять на постійне місце. Врожаю грибів можна буде чекати вже навесні.

Добре, якщо навколо кожної колоди є простір 30 см. Земля навколо колоди повинна бути волога.

Якщо стоїть суха погода, доведеться поливати землю навколо пнів до трьох разів на тиждень. Простір рекомендується засадити зеленими насадженнями.

Урожай починають збирати, коли підігнуті вниз капелюшки грибів стали розправлятися. Їх акуратно зрізують або відламують. Діяти потрібно обережно, щоб не пошкодити сусідні молоді гриби. Як правило, гливу збирають сімейка.

Не треба чекати, поки глива досягне великих розмірів. Мало того, що гриб стає некрасивий, він ще й на смак буде жорсткий, як і його ніжка. Щоб ніжки не пускати в відходи, їх можна підсушити і змолоти в порошок, який вийде використовувати в бульйонах, соусах і для других страв.

Кращий час для росту грибів - це осінь фото

найкраще час для росту грибів - осінь, бо тоді прохолодні ночі і багато дощів. Це як раз найсприятливіша погода для глив, які вважаються грибом осіннім.

Якщо осінь тепла і довга, то можна збирати врожаї глив до самого листопада. На зиму пеньки слід гарненько укрити гілками, соломою або сухим листям.

Гриби дають урожай до тих пір, поки деревина на пнях зовсім не буде зруйноване. Зазвичай на це йде року 3 і років 5. Через цей час пеньки стають трухляві.

Користь і харчова цінність глив

Гливи - досить цінний харчовий продукт. Вони незамінні для людей із зайвою вагою, так як не тільки дуже поживні, а й низькокалорійні (близько 40 ккал).

Гливи містять багато корисних речовин:

  • легко засвоювані білки і незамінні амінокислоти;
  • жири, а особливо поліненасичені жирні кислоти;
  • вуглеводи;
  • клітковина;
  • селен, залізо, калій, мідь, цинк і т.д .;
  • вітаміни РР, С, E, D, вітаміни групи В.

Якщо регулярно вживати гливи в їжу, то можна знизити рівень поганого холестерину в крові, що перешкоджає розвитку атеросклерозу. Крім того, гливи надають протипухлинну і іммуномоделірующее дію на організм.

Якщо гриби молоді, вони мають ніжною і м'ясистої м'якоттю приємного запаху і смаку, яка з часом стає жорсткою і волокнистої.

Перед вживанням в їжу гливи підлягають обробці. Вони гарні в смаженому, вареному і тушкованому вигляді. Їх використовують для заготовок: маринування, засолювання і сушки.

думка експерта

Юлія Юріївна

Маю великий сад і город, кілька теплиць. Люблю сучасні методики культивування рослин і мульчування грунту, ділюся досвідом.

Задати питання

150 грам вёшенок містить близько 10% добової норми споживання заліза. Хочемо зазначити, що жінки з-за фізіологічних особливостей частіше страждають від нестачі цієї речовини. У тій же кількості близько 20% денної норми фосфору і стільки ж цинку, який дуже корисний для посилення імунітету. Калію в цих грибах навіть більше ніж у моркві або помідорі.

Що гойдається клітковини грибів, то вона відрізняється від цього ж речовини рослин. Все тому, що вона містить хітин, який споживається корисними бактеріями в шлунку.

Це дійсно корисний продукти для людей, що намагаються нормалізувати масу тіла. Причина в тому, що при низькій калорійності гливи здатні надовго забезпечити відчуття ситості. Вважається, що помірне, але регулярне споживання цих грибів допомагає очистити організм від токсинів.

Страви з цих грибів можна вживати навіть людям, що мають захворювання ендокринної системи. Це обумовлено відсутністю глюкози. Але, все ж краще спочатку проконсультуватися з ендокринологом.

Незважаючи на значну кількість корисних властивостей і вміст вітамінів, не рекомендуємо є занадто багато грибів зараз і необхідно обов'язково розбавляти їх іншими продуктами. Надмірне вживання призведе до захворювання шлунково-кишкового тракту, або як мінімум тяжкості в шлунку.

При перегляді відео ви дізнаєтеся про вирощування глив.

Якщо скористатися інформацією про вирощування глив на практиці, то це створить користь і масу задоволення для душі і для шлунка. А якщо не боятися, не лінуватися і піти ще далі, то і чималий прибуток.


Увага, супер налітав!

гриби

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама