Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Овоч цибулю: посадка і догляд у відкритому грунті, фото, вирощування з насіння

  1. Посадка і догляд за цибулею (коротко)
  2. Овоч цибулю - опис
  3. Посадка цибулі у відкритий грунт
  4. Грунт для лука
  5. Після чого можна садити цибулю
  6. Як садити цибулю у відкритий грунт
  7. Посадка цибулі під зиму
  8. Догляд за цибулею
  9. полив лука
  10. підживлення цибулі
  11. Обробка лука
  12. Шкідники і хвороби цибулі
  13. Прибирання і зберігання цибулі
  14. Види і сорти цибулі
  15. Зелена цибуля
  16. Лук-шалот
  17. Шніт-цибуля
  18. запашний цибулю
  19. багатоярусній цибуля
  20. Лук-батун
  21. старіючий цибулю
  22. Лук-слизун

Рослина лук (лат Рослина лук (лат. Allium) - рід багаторічних і дворічних трав'янистих рослин, що відноситься до підродини Цибулеві сімейства Амарилісові і нараховує близько 400 видів, що виростають в природі Північної півкулі в степах, лісах і на луках. В Ірані, Китаї і Середземномор'ї цибулю був відомий ще 4000 років тому, в Росію ж він прийшов з берегів Дунаю на початку XII століття. All в перекладі з кельтської означає «пекучий» - мабуть, тому Карл Лінней і назвав цибулю allium. А може бути, латинська назва походить від слова halare, що означає «пахнути».

В культурі вирощують різні види цибулі, але частіше за все Allium cepa, або цибуля ріпчаста, і його численні сорти, а також цибулю-шалот, цибуля-батун, цибуля дудчатий, цибуля-порей та інші. Цікавий овоч цибуля і як декоративна рослина: ландшафтні дизайнери використовують для оформлення клумб такі види цибулі, як схилений, афлатунскій, голландський, велетенський, каратавскій, круглоголовий, Шуберта, Христофа і інші.

Посадка і догляд за цибулею (коротко)

  • Посадка: посів насіння у відкритий грунт - в першій декаді травня, посадка в грунт севка - навесні, в ті ж терміни, що і посів насіння, посадка в грунт овсюжкі - під зиму (з 5 по 20 жовтня).
  • Цвітіння: появи квіткової стрілки допускають тільки, якщо потрібні насіння.
  • Освітлення: яскраве сонячне світло.
  • Грунт: суха, багата органікою, з водневим показником pH 6,5-8,0. Кислі грунти під цибулю известкуют.
  • Полив: в середньому один раз в тиждень при витраті на кожен м² 5-10 л води.
  • Підживлення: при підготовці ділянки вносять органіку, перед посівом або посадкою - повне мінеральне добриво. Надалі підгодовують, тільки якщо повільно наростають листя. Допускається 2-3 підгодівлі органічним добривом. Остання - коли цибулини досягнуть розміру волоського горіха.
  • Розмноження: насінням, севком (дрібні цибулинки) і овсюжкой (дрібний севок).
  • Шкідники: цибульні молі, мухи і скритнохоботнік, паросткові мухи, капустянки, совки (городні, капустяні і озимі), тютюнові трипси.
  • Хвороби: біла і сіра гнилі, жовтяниця, пероноспороз, фузаріоз, головня, іржа, трахеомікоз, шейковая гниль цибулі, вірусна мозаїка.

Детально про вирощування цибулі читайте нижче

Овоч цибулю - опис

У рослин роду велика куляста сплюснута цибулина, покрита фіолетовими, білими або червоними оболонками. Листя прикореневі, ремневідниє або лінійні, дудчасті, стебло роздутий, товстий, до 1 м у висоту. Квітки непоказні, дрібні, розташовані на довгих квітконіжках і зібрані в зонтикоподібних суцвіття, що досягають у деяких видів 40 см в діаметрі і одягнені в чохол, який зберігається до початку розкриття квіток. Зав'язь одногнездная або трехгнездная. Насіння круглі або незграбні.

Плодоносить цибулю в серпні або вересні. У городній культурі найчастіше вирощують цибулю ріпчасту. Про те, як садити цибулю, як поливати цибулю, ніж удобрювати цибулю, коли викопувати цибулю, як зберігати цибулю і які сорти цибулі для відкритого грунту віддати перевагу, ми розповімо вам в цій статті.

Посадка цибулі у відкритий грунт

Коли садити цибулю в грунт

Лук садять навесні, в першій декаді травня, в добре прогріту землю: якщо температура грунту буде менше 12 ºC, цибуля починає стрелковаться. Принцип вирощування цибулі у відкритому грунті такий: в перший рік ви сієте навесні насіння, і до осені у вас виростають маленькі цибулинки, звані севок, а посадивши на наступний рік навесні севок, ви до осені отримаєте вже повноцінні цибулини. Але справа в тому, що зберегти севок до весни важко, оскільки для цього потрібен особливий температурний і вологісний режим, тому севок сіють в грунт на рік дозрівання під зиму.

Грунт для лука

Лук - рослина світлолюбна, і віддає перевагу відкритим, сухим і сонячним ділянкам, багаті органікою, з водневим показником в межах рН 6,4-7,9. Якщо у вас на городі кислий грунт, під цибулю її доведеться вапнувати. Місце готують заздалегідь: восени грунт для лука перекопують на глибину 15-20 см з торфонавозниекомпости або з перепрілим гноєм (свіжий гній цибулі шкідливий, оскільки провокує зростання зелені, через що цибулини не визрівають).

У кислий грунт додають доломітове борошно або деревну золу, або мелена крейда, або вапняк. Навесні, перед посівом, вам залишиться тільки внести в грунт на кожен м² по 60 г суперфосфату, 10 г сечовини і по 20 г хлористого калію і закласти добрива в грунт граблями.

Після чого можна садити цибулю

Кращі попередники для цибулі - картопля , капуста , Боби, горох , сидерати і томати , А ось після таких культур, як часник , морква , огірок і власне цибулю, сіяти цибулю на ділянці можна лише через три роки, а ще краще через п'ять років.

Як садити цибулю у відкритий грунт

Цибулю-ріпку можна вирощувати трьома способами:

  • в дворічній культурі, попередньо вирощуючи севок;
  • в однорічній культурі з насіння;
  • в однорічній культурі з попередніми вирощуванням розсади.

Розглянемо всі три способи.

Вирощування цибулі з насіння за один сезон можливо тільки в районах з довгим влітку, і культивують таким способом солодкі і напівсолодкі сорти цибулі. Передпосівна підготовка насіння передбачає стратифікацію або закладку у вологу марлю на добу для набухання. Потім насіння цибулі висівають в заправлену мінеральними добривами і пролиту розчином мідного купоросу з розрахунку 1 столова ложка на 10 л води грунт на глибину близько 1,5 см за схемою 13х1,5 см, рясно поливають ділянку водою через розсікач і накривають посів плівкою. Як тільки з'являться сходи, плівку прибирають, сходи проріджують, залишаючи між сіянцями відстань 2-3 см, після чого ділянку мульчують перегноєм. Наступне проріджування проводять тижні через три, і в підсумку відстань між сіянцями повинне стати 6-8 см.

Розсадним способом вирощуються напівгострі і солодкі сорти цибулі. Підготовлені (стратифіковані або набряклі) насіння сіють в ящики за 50-60 днів до висадки розсади у відкритий грунт дуже густо на глибину 1 см, залишаючи відстань між рядами близько 4-5 см. Розсада цибулі невибаглива, але перед пересадкою сіянців у відкритий грунт листя і коріння краще на третину скоротити.

Якщо ви живете в кліматі з недовгим і нежарким влітку, вам навряд чи вдасться за один сезон виростити з насіння повноцінну цибулину-ріпку, тому доведеться вирощувати цибулю в дворічній культурі: в перший рік виростити з насіння севок, а в другій - з севка луковіцу- ріпку. Таким способом найкраще культивувати гострі сорти цибулі. Принцип посіву насіння на севок той же, що і для вирощування ріпки. Наступної весни на початку травня севок висаджують на глибину 4-5 см в грунт з проміжком 8-10 см і з дистанцією між рядами 30 см, підготувавши ділянку так, як це вже було описано. Але попередньо переберіть, Вирівняйте і добре прогрійте на сонечку посадковий матеріал протягом тижня, інакше він почне стрелковаться, а безпосередньо перед посадкою потримайте севок 10 хвилин в розчині чайної ложки мідного купоросу в 10 літрах води.

До речі, якщо ви збираєтеся ласувати молодим зеленою цибулькою, посадка цибулі в грунт проводиться гущі - через 5-7 см, а потім будете проривати ряди, поки між рослинами не залишиться дистанція 8-10 см.

Посадка цибулі під зиму

В одній з наших статей ми вже писали про те, як садити цибулю восени . Під зиму найкраще сіяти дрібний севок - овсюжку, оскільки він не утворює стрілок. Якщо ви хочете їсти з городу навесні зелена цибуля якомога раніше, то посадіть для цього під зиму трохи крупного севка.

Взагалі ж посадка озимої цибулі має масу переваг:

  • по-перше, не потрібно зберігати севок до весни, оскільки він, як правило, швидко висихає, якщо не створити йому особливих умов;
  • по-друге, коли з'являється луковая муха, яка пошкоджує весняні посадки, підзимові цибулі, вже досить зміцнілому, вона не страшна;
  • по-третє, у вас буде ранній урожай - вже в липні;
  • по-четверте, на звільненому від цибулі ділянці ще можна встигнути щось виростити.

Під зиму сіють зазвичай холодостійкі сорти - Арзамаський, Даниловський, Стригуновский, Штутгартен. Що до вибору ділянки, то вимоги до нього такі ж, як і при весняному посіві, крім однієї деталі: саджайте цибулю там, де раніше всього сходить сніг і не застоюється вода. Посадка цибулі восени проводиться з 5 по 20 жовтня, під самі заморозки, але ще в теплу землю.

Перед посадкою посівний матеріал перебирають, калібрують, прогрівають і садять в борозенки глибиною 5 см на відстані 6-7 см між цибулинами. Між рядами зберігають інтервал 15 см. Після перших заморозків - але не раніше, інакше цибуля може випріти - ділянку накривають ялиновим гіллям або соломою, які прибирають навесні, коли починає танути сніг.

Догляд за цибулею

Як виростити цибулю

Вирощування цибулі у відкритому грунті передбачає своєчасний регулярний полив, після якого в обов'язковому порядку необхідно рихлити ґрунт і видаляти з ділянки бур'ян, щоб вона не задушила молоді сходи рослини. Крім того, цибуля потребує підгодівлі, а у випадках зараження хворобами або шкідниками знадобиться його обробка фунгіцидами або інсектицидами.

полив лука

Простіше було б сказати, що цибуля потрібно поливати раз на тиждень, витрачаючи на 1 м² від 5 до 10 л, але одне літо не схоже на інше: в один рік може стояти суша, і поливати цибулю доведеться мало не щодня, в інший рік дощ може лити через день, і цибуля почне гнити від перезволоження. Тому просто спостерігайте за тим, щоб цибуля не пересихав і не страждав від надлишку води: при нестачі вологи пір'я стають сизувато-білими, а при надлишку зелень набуває блідого відтінку. У липні поливи скорочують, оскільки настає період дозрівання цибулин, якщо тільки літо не надто посушливе.

підживлення цибулі

Як ми вже писали, восени, при підготовці ділянки, в грунт вносять органічні добрива, а навесні, перед посадкою, комплекс з мінеральної підгодівлі. Згодом, якщо листя наростає повільно, проводять добриво лука розчином органіки (стакан пташиного посліду або сечовини, або коров'яку на 10 л води) з розрахунку 3 літри на 1 м². Через два тижні підгодівлю можна повторити, а коли цибулини досягнуть розмірів волоського горіха , Проводять третє підживлення по тій же рецептурі.

Обробка лука

Дуже часто новачки запитують, чим обробити цибулю, щоб захистити його від хвороб. У садівничої практиці нормою є профілактична обробка листя цибулі від грибкових захворювань при досягненні його пір'я 15 см висоти розчином мідного купоросу - чайної ложки препарату на 10 л води. Для того, щоб рідина занадто швидко не стікала з листя, можна додати в розчин столову ложку тертого господарського мила.

Шкідники і хвороби цибулі

Для організації правильного догляду важливо знати, чим хворіє цибулю і які комахи можуть завдати йому шкоди. З хвороб для лука небезпечними є шейковая, сіра і біла гнилі, а також жовтяниця, фузаріоз, несправжня борошниста роса (пероноспороз), головня, іржа, мозаїка і трахеомікоз.

Біла гниль розвивається на кислих грунтах, тому намагайтеся кислий грунт на ділянці вапнувати. Крім того, розвитку хвороби сприяє надлишок азоту в грунті. Хворі екземпляри необхідно з грядки видаляти, а перед закладкою цибулин на зберігання, їх в цілях профілактики опудривают крейдою.

Сіру гниль викликає грибок, а сприяє поширенню хвороби сира і дощова погода. Хворі цибулини потрібно видаляти, а в якості профілактики хороші результати дає неухильне дотримання агротехнічних умов і весняна обробка цибулі розчином мідного купоросу.

Жовтяниця лука - вірусне захворювання, яке деформує квітки і утворює на листках хлоротичні плями. Вилікувати вірусну хворобу неможливо, тому необхідно негайно видаляти з ділянки не тільки екземпляри з її симптомами, а й містити грядки з цибулею і міжряддя в чистоті, видаляючи бур'ян, як тільки вона з'являється. Ну і, звичайно, дотримуватися сівозміни.

Несправжня борошниста роса (пероноспороз) проявляється на листках і стеблах світлими плямами довгастої форми з сірим нальотом, які поступово чорніють. Цибулини, уражені пероноспорозом, при зберіганні починають рано проростати, хворі рослини не утворюють насіння. Щоб знищити збудників пероноспорозу, зібрані цибулини перед закладкою на зберігання прогрівають протягом 10 годин при температурі 40 ºC. Щоб уникнути захворювання стежте за тим, щоб посадки цибулі не були надто загущеними.

Фузаріоз проявляється пожовтінням кінчиків пір'я, оскільки в області донця цибулини розвивається гниль і відмирання тканин. Це грибкове захворювання, яке особливо активно проявляється в спекотні сезони. Причиною фузаріозу може бути ураження рослини лушпиння мухою. Як превентивний захід використовують прогрівання посівного матеріалу перед посадкою.

Симптоми головешки виглядають, як опуклі напівпрозорі темно-сірі смуги, на яких з часом тріскаються тканини, випускаючи назовні спори грибка, кінчики листя сохнуть. Щоб захистити від хвороби цибулини, що укладаються на зберігання, потрібно прогрівати їх перед закладкою при температурі 45 ºC протягом 18 годин. В якості профілактики своєчасно видаляйте бур'яни і не сійте різні сорти цибулі на одній ділянці.

Іржа проявляється буро-червоними здуттями на листках цибулі з містяться в них спорами грибка. В якості профілактичного заходу можна використовувати прогрівання зібраних цибулин при температурі 40 ºC протягом 10 годин перед закладкою на зберігання. Слідкуйте за густотою грядок і своєчасно видаляйте з них екземпляри з симптомами хвороби.

Трахеомікоз є наслідком фузаріозу: гниль починається з нижніх тканин цибулини, поступово піднімаючись вище і поширюючись на всю цибулину, викликаючи відмирання коренів і пожовтіння пір'я цибулі. Видаляйте рослини з симптомами трахеомікоз, дотримуйтесь правил агротехніки і сівозміни.

Шейковая гниль цибулі проявляється сірим щільним нальотом цвілі на зовнішніх чешуях, з часом перетворюється на чорні плями. Недуга проявляється після збирання цибулин, а наступні симптоми виникають місяці через два. Особливо схильні до зараження пізні сорти. Розвивається захворювання при вирощуванні цибулі в несприятливих умовах, тому головним правилом повинно стати дотримання агротехнічних умов, а також прогрівання севка перед посадкою і зібраних цибулин перед закладкою на зберігання при температурі 45 ºC.

Мозаїка перетворює листя цибулі в плоскі, гофровані клапті з жовтими смугами, суцвіття цибулі дрібнішають, насіння стає менше, рослина відстає у рості. Це вірусне захворювання, і боротися з ним можна тільки профілактично.

Всі грибкові захворювання легко лікуються фунгіцидами, але перед тим, як обробити цибулю, подумайте про те, що цибулин властиво накопичувати не тільки поживні речовини, але і отрути, тому ми не рекомендуємо вам використовувати в боротьбі з хворобами хімічні препарати.

З комах-шкідників небезпечніша за все для рослини цибульні скритнохоботнік, моль і муха, Паросткова муха, капустянка, капустяна, городня і озима совки і тютюновий трипс .

  • Проти гусениць совок ефективна обробка рослин однопроцентним розчином бітоксибациллін або піввідсоткового розчином Гомеліна.
  • Проти тютюнових трипсів допомагає обробка актеллика або карбофосом (0,15%).
  • Скритнохоботнік знищують системними інсектицидами.
  • Личинки росткової мухи гинуть при глибокій осінній перекопуванні ділянки.
  • Цибулева муха боїться запаху моркви - чергуйте ряди цибулі з рядами моркви, і цибулевий муха облетить вашу ділянку стороною.
  • У боротьбі з лушпиння міллю необхідно протягом сезону своєчасно видаляти з ділянки бур'яни, а в кінці сезону - все рослинні залишки, дотримуватися правил агротехніки і сівозміни.
  • Капустянку звичайну приманюють пастками: викопують в декількох місцях ділянки ями полметровую глибини, укладають в них кінський гній і накривають щитами з дощок. Коли капустянки заберуться в них погрітися, їх знищують.

Прибирання і зберігання цибулі

Збір урожаю цибулі починають в суху погоду, коли перестають утворюватися нові листя, пір'я полегают, а цибулини придбають форму і характерну для сорту забарвлення і обсяг. Зазвичай це буває з середини серпня до першої декади вересня. Намагайтеся не пропустити час збору, тому що цибуля може відновити зростання і стане непридатним для зберігання. Цибулини викопують, складають на грядці для просушування, потім очищають їх від підсохлої на повітрі землі.

Перед закладанням лука на зберігання його просушують на сонці або в добре провітрюваному сухому приміщенні. Досвідчені городники сушать цибулю в духовці: спочатку при температурі 25-35 ºC, потім близько 10 години при температурі 42-45 ºС. Після цього цибулини оглядають і обмацують, виявляючи ознаки гниття і хвороб. Не годяться для зберігання зіпсовані або залишилися без лушпиння цибулини. Після просушування у цибулин обрізають ножицями листя, залишаючи шийку довжиною 4-6 см.

Найкраще залішаті на зберігання звичайний жовтий цибулю: у него щільна оболонка, ВІН не так прімхлівій, як інші. Лук, який із севка, зберігається краще, ніж той, що з насіння, як і гіркі сорти, які лежать довше, ніж солодкі і напівсолодкі, які більше схильні до захворювань через занадто тонкої лушпиння.

Найбільше для зберігання цибулі підходить сухий льох з температурою близько 0 ºC або трохи вище, однак поряд не повинні зберігатися картопля, буряк, морква та інші овочі, що вимагають високої вологості повітря. Складають цибулини в ящики, мішки з тканини, сітки, кошики або безрозмірні панчохи - до цибулин повинен бути доступ сухого повітря, тому, щоб уникнути появи гнилі, не потрібно складати цибулю в ємності товстим шаром. Що зберігається в сухому погребі чи підвалі цибулю час від часу перебирають, виявляючи підгнилі або пророслі цибулини. З метою збільшення терміну зберігання коріння цибулин припікають. Можна зберігати цибулю в квартирі при температурі 18-20 ºC подалі від гарячих радіаторів, зробивши їх нього коси, але тоді не потрібно обрізати перед зберіганням сухе листя цибулі.

Види і сорти цибулі

цибуля ріпчаста

Найпоширеніший вид цибулі - ріпчаста. Його історія налічує більше 6 000 років - він згадується ще в староєгипетських папірусах. Це багаторічна рослина висотою до 1 метра з шаровидно-плескатої м'ясистої цибулиною діаметром до 15 см з зовнішніми лусками жовтого, білого або фіолетового кольору, трубчастими сизувато-зеленим листям, зеленувато-білими квітками на довгих квітконіжках, зібраними в густе кулясте зонтикоподібне суцвіття. Стрілка у ріпчастої цибулі порожниста, роздута, висотою до півтора метрів, плоди кулясті.

Сорти ріпчастої цибулі за смаковими якостями діляться на:

  • гострі і гіркі, що містять від 9 до 12% цукру;
  • напівсолодкі сорти з вмістом цукру 8-9%;
  • солодкі сорти, в яких цукру від 4 до 8%.

Солодкі сорти, як це не дивно, містять менше цукру, ніж гіркі, але і ефірних масел в них менше, тому вони здаються солодший гірких. Гіркі, напівгіркого і гострі сорти використовують для приготування перших і других страв, а з солодких сортів готують салати та десерти.

Пропонуємо вам знайомство з кращими сортами цибулі:

  • Аліса Крейг - прекрасно зберігаються смачні цибулини для будь-яких страв з білими верхніми лусками:
  • Фен Глоуб - великі цибулини м'якого смаку з жовтуватими лусками, які підходять для будь-яких страв і довгого зберігання;
  • Стурон - середнього розміру соковиті цибулини з жовтими лусками, призначені для гарячих страв і тривалого зберігання;
  • Штуттгартер - солодкі, великі яскраво-жовті цибулини тривалого зберігання, що використовуються для приготування перших і других страв;
  • Лонг Ред Флоренс - червоні, солодкі на смак і м'які цибулини, схожі на цибулю-шалот. Використовуються для приготування соусів і в свіжому вигляді. На жаль, зберігається цей лук погано;
  • Ред Барон - великі червоні, гострі на смак цибулини, придатні для тривалого зберігання.

З салатних сортів цибулі найбільш відомі червоні луки Фуріо і Редмейт; Гардсмен з довгими білими стеблами; високоврожайний сорт для теплиць Уайт Лисбон, і багаторічний, схожий на цибулю-батун, сильно розгалужених сорт Принц Уельський, листя якого можна використовувати як шніт-цибуля.

Зелена цибуля

Або перловий цибулю з Середземномор'я, відомий ще з часів стародавніх держав - Греції, Риму та Єгипту. Це дворічна рослина з ланцетоподібними, покритими восковим нальотом листям, які складаються по серединній жилці - вони схожі на часникові, але набагато більше за розміром. Лук-порей надзвичайно вимогливий до відходу і вологості грунту.

Лук-шалот

Вирощується в Середній Азії і на Близькому Сході, він відрізняється скоростиглістю, забарвлення цибулин цього виду така ж, як і у цибулі ріпчастої - жовта, біла і фіолетова. Крім того, цибулю-шалот відрізняється багатогніздна і високою лежкістю. Французькі кухарі цінують цибулю-шалот за те, що його цибульний смак не та сильно виражений, і він прекрасно підходить для приготування вишуканих соусів. Кращі сорти:

  • Пікассо - сорт з м'якоттю рожевого кольору, що володіє прекрасним смаком;
  • Йеллоу Мун - ранній сорт шалот, що володіє стійкістю до стрілкування і прекрасно зберігається;
  • Голден Гурме - відмінно зберігається сорт прекрасного смаку з великими цибулинами.

Шніт-цибуля

Або цибулю-різанець, цибуля-скорода - вирощується на території всієї Європи: поки він молодий, його використовують в свіжому вигляді для салатів, а з зрілих стебел готують начинку для пирогів. Листя шніт-цибулі пряні, схожі на пір'я цибулі-батун, але менше за розміром. Шніт-цибуля морозостійкий і стійкий до хвороб і шкідників.

запашний цибулю

Вирощують в Китаї для приготування страв азіатської кухні, особливо для тих, які поєднуються з соєвим і рибним соусом. У нього плоскі листя з гострим часниковим ароматом. Зацвітає цей вид на другий мул третій рік красивими медоносними суцвіттями розміром 5-7 см з приємним ароматом, через якого вид і отримав свою назву.

багатоярусній цибуля

Теж росте в Китаї і використовується для приготування гарнірів, салатів і приправ. Смачні мариновані цибулинки цього виду, що вживаються з жирними сортами м'яса. Багатоярусний цибуля вважається видом, найбільш інших багатим вітамінами і фітонцидами.

Лук-батун

Існує в трьох іпостасях - китайської, японської та корейської. Він використовується в стравах азіатської кухні, які готують на сковороді-вок, в салатах з морепродуктами або рибою, в маринадах. Корейську та японську батун володіють більш ніжним смаком.

старіючий цибулю

Зростає в природі в Південно-Східній Азії і є інгредієнтом корейської національної кухні, а в свіжому вигляді використовується для супів, салатів і кімчхи.

Лук-слизун

Або пониклий цибулю - багаторічна рослина, поширена в Сибіру і європейської частини Росії. Назву свою він отримав за тягучий сік, схожий на слиз. Цей вид морозостійкий, стійкий до захворювань, має високі смакові якості. Листя лінійні, плоскі, соковиті, смак у них слабоострий. Цибулин цей вид не утворює. Вживають цибулю-слизун як дієтичний продукт свіжим і консервованим.

Крім описаних в статті видів відомі також цибуля Регеля, Суворова, стебловий, гігантський або велетенський, блакитний, ведмежий, косою, афлатунскій, Христофа або Зірка Персії, схилений або дикий, жовтий, каратавскій, круглоголовий або Барабанні палички, Маклеан, Моля або золотий, сицилійський або Медовий часник і інші.

После цієї статті зазвічай читають

Додати коментар

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама