Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Перець гострий: вирощування і догляд

З овременного гібриди та сорти гострого перцю вирощують не тільки для отримання врожаю плодів, а й в якості декоративних рослин З овременного гібриди та сорти гострого перцю вирощують не тільки для отримання врожаю плодів, а й в якості декоративних рослин. Щільні і компактні кущики з рясною блискучим листям і яскравими плодами прикрасять будь-який присадибна ділянка, патіо, балкон і навіть кімнату. Для відкритого грунту більше підходять ранні низькорослі сорти. Середньорослі і середньостиглі вирощують в весняних теплицях і плівкових тунелях, великоплідні і високорослі - в обігріваються теплицях і оранжереях.

Гострий ПЕРЕЦ: ВИРОЩУВАННЯ РОЗСАДИ

Перець можна розмножити живцями, але набагато легше виростити його з насіння, схожість яких зберігається 3-4 роки.
Посів проводять в різний час, в залежності від строків висаджування перцю. Найкраще приживається розсада у віці 55-75 днів. Раннім сортам потрібно менше часу для розвитку, пізньостиглі - більше. Розсаду для обігріваються теплиць вирощують, починаючи з середини лютого (за умови додаткового підсвічування). Пізніше висівають насіння перців, призначених для весняних теплиць і тимчасових плівкових укриттів. Для відкритого грунту посів проводять в березні.
Насіння замочують в живильному розчині. Для цього їх загортають в бавовняну тканину, укладають в блюдце і добре змочують розчином стимулятора росту. Поміщають в поліетиленовий пакет і залишають в теплі на 1-2 дня. Які пройшли таку обробку насіння дають сходи на 7-10 день раніше. Можна сіяти і без замочування, тоді перші сіянці з'являються через 2-2,5 тижні. Вирощування гострого перцю з насіння в кольоровий оболонці починають без попередньої підготовки їх до посіву. Таке насіння вже оброблені і підготовлені до початку вегетації семеноводческими господарствами і чекають її старту, тобто вологого субстрату, комфортної температури і освітленості.

ГРУНТ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОСТРОГО перцю
Грунт для посіву насіння можна приготувати з перегнійної і листової землі. Сюди ж додають пісок, торф або кокосовий субстрат. Таку грунтову суміш знезаражують різними способами: пропарюють, проливають гарячим розчином марганцівки, обробляють Фітоспорін. Можна використовувати готовий грунт для розсади, який зарекомендував себе хорошими показниками і відгуками.
ГРУНТ ДЛЯ ВИРОЩУВАННЯ ГОСТРОГО перцю   Грунт для посіву насіння можна приготувати з перегнійної і листової землі Насіння розміщують на глибині не більше 1 см на відстані не менше сантиметра один від друг. Посіви накривають і залишають при 25-28 ° C до появи сходів. Після того, як на поверхні з'являться перші петельки, температуру знижують до 18 ° C. Освітленість збільшують. Температура землі повинна бути такою ж, як і температура повітря, тому ємності з розсадою можна тримати на холодному підвіконні. Вирощування перцю на холодному підвіконні можливо, якщо його застелити підкладкою для ламінату або іншим подібним утеплювачем, або підкласти під розсадні ємності пінопласт, за умови, що з самого вікна не задуває холодне повітря.

пікіровки
Гострий перець довго відновлюється після пересадки, тому найкраще вирощувати його без пікіровки. В касети або невеликі стаканчики кладуть по 2-3 насінини. Пізніше залишають один сильний сіянець, слабші акуратно вищипують.
Дорогі насіння гіркого перцю можна сіяти по одному насіння в стаканчик. Як правило, серед їх сходів вибраковувати нічого не доводиться, а не зійшли насіння просто не буває.
Якщо без пікіровки не обійтися, її проводять вкрай обережно. Розсаду виймають тільки з вологого субстрату, щоб якомога краще зберегти ком. Висаджують в окремі стаканчики на ту ж глибину. Перші день-два притеняют. Найкращий ефект дає пікіровка в фазі сім'ядольних листків або 2-3 справжніх листочків. Пізніше розсаджувати небажано.
Для кращого результату посів в шухлядки або контейнери проводять по розцяцькованої схемою, залишаючи достатню відстань між насінням, щоб не пошкодити корінці при пересадці. Пересаджені рослини з порушеною кореневою системою відстають у рості на 10-15 днів - стільки часу їм потрібно, щоб відновити пошкоджені коріння. З урахуванням цього факту вирощування гострого перцю посівом в ящички починають раніше на той самий строк.

Догляд
Під час вирощування гострого перцю можна допускати повного висихання грунту, але і надмірно заливати її теж не можна. Вона повинна постійно залишатися помірно вологої. Поливати краще м'якою водою кімнатної температури. Чим більше світла отримає розсада, тим потужніше вона виросте, тим вище буде урожай. Коли рослини досягнуть у висоту 15-20 см, точку росту прищипують. Перці формують, залишаючи від 3 до 5 здорових пагонів. У міру зростання сіянці перевалюють в горщики більшого обсягу. Робити це потрібно відразу, як тільки перші корінці досягнуть стінок ємності. Саджати не заглиблюючись. Підгодовують рослинки рідким добривом для розсади 1-2 рази на місяць.
ВИРОЩУВАННЯ ГОСТРОГО перцю у відкритому грунті
Догляд   Під час вирощування гострого перцю можна допускати повного висихання грунту, але і надмірно заливати її теж не можна

Перець - культура вимоглива до тепла, світла і вологості. Великий урожай можна отримати в тепле і сухе літо при своєчасних поливах. Тому у відкритому грунті і без додаткового укриття його вирощують лише в південних регіонах. Деякі сорти гострого перцю придатні для вирощування у відкритому грунті середньої смуги Росії. Використовують і іншу схему. До настання теплої погоди гострий перець вирощують під тимчасовим укриттям, наприклад в тунелях, а після вирощування проводять без укриття.
Зростання перцю призупиняється при + 13 ° C. При температурі 0 - + 1 ° C рослини гинуть. У районах, де перепади денних і нічних температур становлять десятки градусів, часто можна спостерігати масове опадання бутонів і зав'язі. До такого ж результату приводить перегрів рослин. У таких зонах гострий перець вирощують під тимчасовим укриттям протягом усього літа. Покривний матеріал захищає рослини і від різких коливань температури, і від надмірної спеки. Ще краще перець відчуває себе в теплицях і оранжереях, з їх високою вологістю і постійною температурою.
Чагарниковий пекучий перець - дуже світлолюбна культура. При нестачі світла він слабшає і витягується, бічні пагони стають крихкими і часто ламаються. Гарного розвитку рослин можна досягти тільки на багатих, теплих і вологих ґрунтах. Найкраще підходять суглинні і супіщані грунти з нейтральною реакцією. При нестачі вологи плоди дрібнішають, частина з них деформується, стебла дерев'яніють.
Кущі солодкого і гострого перцю вирощують окремо. Щоб виключити перезапилення, в результаті якого солодкий перець стає гірким, між ними розміщують грядки з іншими рослинами. Крім цього бажано, щоб відстань між солодким і пекучим перцем було якомога більше. Ще краще висаджувати обидві культури по різні боки якоїсь споруди, наприклад, вдома.

► ЧИМ КОРИСНИЙ ЧЕРВОНИЙ ГОСТРИЙ ПЕРЕЦ
► ПЕРЕЦ СТРУЧКОВИЙ - ПЕРЦІ, ЯКІ МИ вирощувати

ПОСАДКА у відкритому грунті
Висаджують розсаду перцю тільки після того, як земля добре прогріється: в середній смузі під тимчасові укриття в середині травня, у відкритий грунт - на початку червня. Посадку краще проводити ввечері або в похмуру погоду в підготовлені і пролиті водою лунки. Залежно від сорту і умов дотримуються відстані від 30 до 60 см. Рослини не заглиблюють. Грунт навколо кущиків ущільнюють і мульчують. Перші 5-7 днів саджанці не поливають - такий прийом викликає формування сильної кореневої системи.

ВИБІР ДІЛЯНКИ
Ділянка, відведена під вирощування гострого перцю, повинен добре висвітлюватися протягом всього дня. З північного боку розміщують кулісні рослини - бамию, кукурудзу та ін. Добре себе почуває розсада, висаджена з південної сторони будівель.
Догляд
Високорослі сорти підв'язують до опор і формують:
• верхівку стебла прищипують на висоті 20-25 см;
• з з'явилися бічних пагонів вибирають 4-5 сильних, решта також прищипують;
• обривають перша квітка, інакше сили рослини будуть спрямовані на формування плоду, а не на зростання куща в цілому.
При температурі повітря вище 25 ° C у відкритому грунті рослини притіняють. Теплиці провітрюють, не допускаючи протягів. Зволожують повітря, поливаючи стежки. Для отримання хорошого врожаю і збереження декоративних якостей гіркий перець підгодовують комплексним розчинним добривом. Залежно від родючості грунту добрива вносять 1-2 рази на місяць. У горщиках перець підгодовують частіше або вносять в субстрат при посадці добрива уповільненої дії. Утворені нижче першої розвилки бічні пагони і листочки у овочевого перцю видаляють, формуючи штамб.

ЗБІР ВРОЖАЮ
Плоди дозрівають не одночасно, тому прибирання розтягується на кілька місяців і триває з липня по жовтень. Плоди зривають разом із плодоніжкою і зберігають при 18-20 ° C. В таких умовах вони дозрівають, їх смак значно поліпшується.

ВИРОЩУВАННЯ ГОСТРОГО перцю В КІМНАТНИХ УМОВАХ

Для вирощування в кімнаті підходять низькорослі сорти гострого перцю висотою до 30 см Для вирощування в кімнаті підходять низькорослі сорти гострого перцю висотою до 30 см. При достатній кількості світла і правильному догляді на кожному кущику утворюється кілька десятків яскравих плодів. В останні роки до традиційних червоним сортам гострого перцю додалися сорти з фіолетовими, жовтими або білими плодами.
Отриману з насіння розсаду висаджують у контейнери висотою 30-50 см. На дно ємності укладають гальку, керамзит або биті цеглу. На дренажний шар насипають пухкий і поживний субстрат. Якщо повітря в кімнаті сухий, горщики встановлюють в піддони з мокрим мохом, листя регулярно обприскують. Рослини формують, залишаючи два сильних стебла. Решта пагони обмежують в зростанні, прищипуючи над першим листом.
Перець - багаторічна рослина, тому вирощувати його можна кілька років поспіль. Влітку його виносять в сад, на балкон або лоджію, а взимку містять в прохолодному приміщенні. При сприятливих умовах в квартирі він плодоносить до грудня. Ви можете зберігати й гострий перець, вирощений у відкритому грунті. Для цього восени кращі кущики викопують, по можливості не руйнуючи земляний кому, і пересаджують в горщики. Зимують такі рослини в світлому приміщенні при температурі 14-16 ° C і помірних поливах. Якщо вологість повітря нижче 75%, листя регулярно обприскують м'якою водою. У лютому температуру підвищують до 20-22 ° C. Рослини підгодовують. Стебла вкорочують і формують нову крону з відростають бічних пагонів. при появі павутинного кліща перець обробляють настоєм часнику. У запущених випадках застосовують акарицидні препарати.

«Сайт про рослини» www.pro-rasteniya.ru ПОВЕРНУТИСЯ В РОЗДІЛ

Якщо вам сподобалася стаття, ви можете поділитися нею з друзями у соціальній мережі ▼

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама