Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полуниця в теплиці круглий рік як бізнес

  1. Полуничний бізнес: особливості
  2. Відео - Єдиний сільськогосподарський податок
  3. Рентабельність і збут
  4. Теплиця для полуниці
  5. сорти
  6. вирощування полуниці
  7. Відео - Вирощування полуниці цілий рік

Серед різних бізнес-ідей далеко не останнє місце займають ті, що пов'язані з вирощуванням різних овочевих, ягідних культур. Наприклад, хтось обробляє квіти , А хтось - полуницю, томати, огірки. Дивлячись на людей, які заробляють великі гроші в сфері садівництва, мимоволі починаєш замислюватися про створення власного бізнесу. Полуниця в теплиці круглий рік як бізнес - одна з найбільш прибуткових ідей в сфері підприємництва, пов'язаного з садівництвом. Серед різних бізнес-ідей далеко не останнє місце займають ті, що пов'язані з вирощуванням різних овочевих, ягідних культур

Полуниця в теплиці круглий рік як бізнес

Зміст статті

Полуничний бізнес: особливості

Полуницю люблять всі, особливо діти. При цьому повагою і любов'ю користуються не тільки соковиті і свіжі ягоди, а й заготовки з плодів цієї культури - варення, джеми можуть стати прекрасним кулінарним інгредієнтом або справжньою окрасою столу взимку. А «своя» свіжа ягода в холодні місяці для багатьох недосяжною зовсім - хіба що заморожену розморозити, але це - зовсім інша історія. Саме тому свіжа і ароматна полуниця завжди користувалася і буде користуватися великим попитом на ринку, особливо в зимовий період.

Саме тому свіжа і ароматна полуниця завжди користувалася і буде користуватися великим попитом на ринку, особливо в зимовий період

Полуниця у власному соку - смачні ласощі на продаж

На звичайному дачній ділянці полуничний сезон починається, як правило, на початку або в середині літа. Якщо посадити кущі в теплицю, то можна до холодів встигнути отримати ще один урожай ягоди. А ось коли теплі дні закінчаться, полуницю можна знайти хіба що на прилавках магазинів. І, варто відзначити, часом за вельми сміливу ціну. Саме тому полуничний бізнес по праву може вважатися відмінним способом заробити.

На замітку! Прибуток від полуниці можна отримувати круглий рік. Влітку це продаж ягоди для приготування заготовок, взимку ж вона, найімовірніше, вона потрапить на стіл в свіжому вигляді.

Якщо вірити статистичним даним, то з кожним роком в Росії любителів полуниці з'являється все більше. Показник споживання цієї ягоди збільшується постійно приблизно на 30%. Саме тому ідея вкласти капітал в вирощування полуниці досить непогана. Притому, що організувати такий бізнес не так вже й дорого навіть для початківця бізнесмена, особливо якщо це - завзятий садівник, добре знайомий з вирощуванням полуниці. Тим більше що капітально вкластися часом потрібно всього лише раз.

Полуниця

На замітку! Не чекайте прибуток від вирощування полуниці моментально. Спочатку потрібно добре попрацювати, щоб потім їсти плоди своєї праці.

Однак важливо пам'ятати, що полуниця - рослина примхлива, їй важливо забезпечувати постійну увагу і правильний догляд. В іншому випадку є ризик втратити все. Але зате плантація, за якої дбайливо доглядають, відплатить сторицею, обдарувавши вас великим урожаєм.

Найкращим способом вирощування полуниці з метою отримання прибутку є культивування її в теплиці.

Переваги полуничного бізнесу в теплиці:

  • можливість отримати великий урожай на скромних площах - з 1 гектара грунту можна зібрати близько 50 тонн ягід;
  • хороший попит на продукцію;
  • незалежність від погодних умов і кліматичних поясів - урожай можна збирати протягом усього року;
  • мінімальні капіталовкладення в уже побудований бізнес;
  • досить швидка окупність;
  • можливість знайти постійного споживача і налагодити регулярний збут товару.

Полуниця завжди користується попитом

Недоліки вирощування полуниці як бізнесу:

  • великі капіталовкладення на початковому етапі;
  • необхідний уважний і дбайливий догляд за рослинами, особливо важливі правильний процес запилення і тривалий світловий день (або організація додаткового освітлення).

Для того щоб організувати бізнес по вирощуванню полуниці, вам доведеться потурбуватися підготовкою дозвільних документів. Звичайно, можна і нелегально займатися культивуванням цієї ягоди, але тоді у вас навряд чи будуть постійні покупці, так і розширити бізнес буде складно, адже ви не зможете на законних підставах відкрити торгові точки. Найпростіше на перших порах оформити індивідуальне підприємництво. При цьому, так як ви будете займатися сільськогосподарською діяльністю, оподаткування у вас буде більш щадним.

При цьому, так як ви будете займатися сільськогосподарською діяльністю, оподаткування у вас буде більш щадним

форми агробізнесу

форми агробізнесу

Схема державного субсидування сільськогосподарських проектів

Відео - Єдиний сільськогосподарський податок

На замітку! Офіційна реєстрація підприємства знадобиться вам і для взяття позик в банку або отримання різних субсидій і дотацій для малого бізнесу - зараз подібні програми діють практично по всій Росії.

Офіційна реєстрація підприємства знадобиться вам і для взяття позик в банку або отримання різних субсидій і дотацій для малого бізнесу - зараз подібні програми діють практично по всій Росії

Кредитування фізичних осіб, які ведуть ЛПГ

Кредитування фізичних осіб, які ведуть ЛПГ

Як заробити на полуниці

Щоб вирощувати полуницю, вам знадобиться і земельну ділянку не менше 120 м2, на якому ви встановите промислові теплиці , Які повинні бути обладнані стелажами для вирощування ягоди, освітлювальними приладами, системою крапельного поливу (Щоб хоч трохи спростити процес догляду за плантацією). Також вам може знадобитися різний садовий інвентар і робоча сила - все це важливо врахувати при формуванні бізнес-плану і розрахунках термінів рентабельності.

Бізнес на полуниці в теплиці

Земельну ділянку можна орендувати або займатися вирощуванням ягоди на власному (для початку - в невеликих обсягах). Але краще відразу налаштовуватися на капітальне виробництво, так як «все, що робиться на час, залишається назавжди». Такий вже у нас менталітет.

Важливо також подумати і про те, як забезпечити постійне водопостачання плантації. Немає сенсу облаштовувати її далеко від трубопроводів або свердловин, так як ви будете витрачати багато грошей на підвезення цілющої вологи.

Немає сенсу облаштовувати її далеко від трубопроводів або свердловин, так як ви будете витрачати багато грошей на підвезення цілющої вологи

Складання плану системи водопостачання дозволить вам наочно уявити розташування всіх необхідних елементів

Вам знадобиться і обладнання для зберігання зібраної ягоди до моменту її реалізації. Розкуповувати її при налагодженій системі збуту будуть швидко, але до того моменту, як вона буде передана в магазин або ресторан, їй потрібно десь зберігатися.

зберігання полуниці

Також вам можуть знадобитися, крім усього іншого, різні добрива і добавки для рослин, ну і, звичайно, ви повинні купити самі рослини. Полуницю можна вирощувати з насіння самостійно або придбати вже підросли розсаду і просто висадити на ділянці. У другому випадку плодоношення почнеться раніше, але і витрати на придбання посадкового матеріалу будуть вище.

Збір полуниці в теплиці

Рентабельність і збут

Як кажуть експерти, вирощування полуниці окупається швидко. Як правило, часу, щоб рентабельність склала 100%, необхідно всього не більше одного сезону. Вся справа в тому, що попит на полуницю буде завжди. Влітку він, звичайно, дещо падає, але зате взимку вам вдасться легко продати всю вирощену продукцію. А витрати на організацію бізнесу, як ми вже говорили, великі тільки на перших порах - це придбання теплиці та інвентарю, рассадного матеріалу, оренда ділянки та інше.

А витрати на організацію бізнесу, як ми вже говорили, великі тільки на перших порах - це придбання теплиці та інвентарю, рассадного матеріалу, оренда ділянки та інше

Бізнес по вирощуванню полуниці: структура витрат

Для того щоб бізнес по вирощуванню полуниці був успішним, важливо налагодити і зв'язку, завдяки яким буде відбуватися реалізація продукції. Збут можна налагодити трьома шляхами.

  1. Продаж магазинах, супермаркетах, ресторанах. З цими установами важливо укласти контракти на постійні поставки. Однак слід пам'ятати, що і ресторани, і магазини будуть виставляти високі вимоги до якості ягоди - вона повинна бути не тільки смачною, а й привабливою.
  2. Реалізація через власні торгові точки. Не завжди вдалий і вигідний варіант, часто залишається не проданий товар. Але зате можна продавати ягоду за вищою ціною, ніж в першому випадку. Також доведеться витратитися на торгове обладнання, плату оренди і зарплату продавцю.
  3. Доставка ягоди додому. Варіант, який можна організувати у великому населеному пункті. Продавати ягоду можна через сайти або соціальні мережі. Однак дуже важлива хороша, вибухова рекламна кампанія.

Існує кілька способів збуту полуниці

На замітку! Взимку заробити на полуниці можна набагато швидше, ніж влітку, так як саме в холодний період року попит на неї зростає.

Також, коли у вас з'явиться ягода, вам доведеться отримати ще серію документів, щоб мати можливість реалізовувати товар. Це декларація відповідності ГОСТу і фітосанітарний сертифікат. Як їх отримати, можуть розповісти фахівці Россільгоспнагляду - там дуже багато нюансів, які зможуть пояснити тільки вони.

Як їх отримати, можуть розповісти фахівці Россільгоспнагляду - там дуже багато нюансів, які зможуть пояснити тільки вони

Фітосанітарний сертифікат

Теплиця для полуниці

Якою ж має бути теплиця для вирощування полуниці цілий рік? Для початку - капітально побудованої, що має фундамент , Утепленій.

Найкраще будувати для полуниці теплицю з полікарбонату - цей матеріал набагато краще утримує тепло, ніж скло, а ось плівка і зовсім не годиться в якості укривного матеріалу в зимовий період. Найпростіше придбати готову теплицю, встановити її на фундамент і обов'язково продумати в ній систему обігріву. Добре, якщо у конструкції буде також і спеціальний тамбур на зимовий період, щоб не випускати тепле повітря з приміщення.

Тамбур до теплиці

Також в теплиці повинна бути продумана і система провітрювання - рослинам потрібне свіже повітря, до того ж в літній період полуниці буде жарко.

Вирощування полуниці в теплиці

Ще один важливий аспект - це освітлення. У літній період рослинам достатньо й того світла, що буде проникати через полікарбонат, а ось в зимовий вам доведеться додатково підсвічувати ягоду.

Види посадки полуниці

На замітку! Полуниця може вирощуватися на грядках, а може культивуватися і по так званої голландської технології - в мішках. У другому випадку вам знадобиться облаштування спеціальних стелажів. До речі, вони прекрасно допоможуть більш раціонально використовувати місце в теплиці.

Голландський спосіб розведення полуниці дозволяє значно знизити витрати на обладнання теплиці

Голландський спосіб розведення полуниці дозволяє значно знизити витрати на обладнання теплиці

Схема вирощування полуниці цілий рік в мішках

В обов'язковому порядку теплиця повинна бути обладнана системою крапельного поливу. Справа в тому, що полуниця не любить хаотичного зволоження, їй подобається саме повільний і ніжний полив, який не дозволить воді потрапити на ніжні листочки рослини і самі ягоди. А це як раз крапельний.

Крапельний полив своїми руками

сорти

Важливим аспектом в організації полуничного бізнесу є вибір сорту. Це теж не така вже й проста справа.

Для початку варто повідомити, що полуницю для вирощування в теплиці зазвичай вибирають:

  • самозапилюватися, яка не потребує наявності комах-запилювачів;
  • ремонтантну, яка здатна цвісти кілька разів за сезон і плодоносить постійно.

ремонтантна полуниця

На замітку! Багато садівники вважають ремонтантну полуницю гірше за смаковими якостями, однак насправді це не так. Ці сорти також дають смачний урожай.

Таблиця. Сорти полуниці для вирощування в теплиці.

Найменування, фото Опис Найменування, фото Опис

Королева Єлизавета 2

Плодоносить дуже великими і красивими, досить щільними і соковитими ягодами, які можуть мати масу по 50 г, а іноді - і все 125 г. Сорт має високу врожайністю - з одного кущика можна за сезон зібрати до 5 кг солодкої ягоди. Недолік - потреба в щорічному оновленні кущів щоб уникнути подрібнення врожаю.
Плодоносить дуже великими і красивими, досить щільними і соковитими ягодами, які можуть мати масу по 50 г, а іноді - і все 125 г

спокуса F1

Дає більш дрібні (до 40 г) ягоди, що володіють неповторним смаком. Досить щільні і соковиті плоди з'являються дуже швидко - всього через 1,5 місяці після висадки розсади в грунт можна збирати перший урожай. З одного куща можна зібрати до 1,5 кг ягоди.
Дає більш дрібні (до 40 г) ягоди, що володіють неповторним смаком

Альбіон

Дає невеликі, але дуже смачні і ароматні ягоди. Високоврожайний сорт (2 кг з куща). Починає цвісти відразу після вкорінення і тому рано плодоносить. Утворює мало вусів.
Дає невеликі, але дуже смачні і ароматні ягоди

Любава

Дає невеликі, але дуже смачні і ароматні ягоди. Високоврожайний сорт (2 кг з куща). Починає цвісти відразу після вкорінення і тому рано плодоносить. Утворює мало вусів.
Дає невеликі, але дуже смачні і ароматні ягоди

Руяна

Сорт, який не утворює вусів і активно плодоносить. Дає ароматні і солодкі ягоди масою близько 40 г. До речі, це навіть не полуниця, а суниця.

При виборі сорту обов'язково задумайтеся про те, які умови для нормального розвитку і зростання, а також плодоношення потрібні тому чи іншому виду. Для полуничного бізнесу найкраще підійдуть ті, які не сильно реагують на зміни світлового дня, постійно цвітуть і рясно плодоносять, а ягоди дають дуже смачні і ароматні.

Для полуничного бізнесу найкраще підійдуть ті, які не сильно реагують на зміни світлового дня, постійно цвітуть і рясно плодоносять, а ягоди дають дуже смачні і ароматні

Вирощувати на продаж рекомендується полуницю з високим плодоносінням і постійним цвітінням

вирощування полуниці

Виростити полуницю можна насіннєвим способом або розсадним. Другий - простіше і надійніше, та й урожай ви отримаєте швидше. Розсаду можна придбати в спеціалізованому розсаднику. Купуйте ту, що виросла з вусів першого або другого порядку. Придбавши розсаду, вам необхідно її висадити в теплицю. Вирощуватися ягода може за допомогою різних технологій - за традицією на грядках і голландським способом. Розглянемо докладніше спосіб традиційний.

Розглянемо докладніше спосіб традиційний

розсада полуниці

Крок 1. У теплиці обов'язково правильно сформуйте грядки. Вони зазвичай мають ширину 1 м, а між ними залишаються невеликі проходи. Кращий грунт для полуниці - це висипані шарами щебінка, пісок і чорнозем (товщина шару 6, 10 і 8 см відповідно).

Формування грядок в теплиці

Крок 2. удобрити грунт, внісши в неї трохи мінеральних добрив (наприклад, «Сульфоамофос») - приблизно 10 г на м2.

У грунт потрібно внести мінеральні добрива

Крок 3. Зробіть лунки для саджанців полуниці в шаховому порядку на відстані приблизно 30 см один від одного і глибиною 10 см.

Схема висадки саджанців полуниці

Схема висадки саджанців полуниці

Однорядкова схема посадки полуниці

На замітку! Перед висадкою витримаєте розсаду полуниці в нежаркому місці 2-3 діб.

Крок 4. Пролийте злегка кожну лунку і помістіть в них по кущику полуниці. Прикопайте їх.

Прикопайте їх

Висадка саджанця полуниці

Висадка саджанця полуниці

Схема правильної посадки полуниці

Посадка завершена. Тепер залишається правильно доглядати за ягодою. Поливати рослини в перші 30 діб краще щодня, але потроху, а потім перейти на разовий полив в 5-8 днів. Температура повітря в теплиці повинна бути не менше +20 градусів, а краще - все +25. Показники вологості повинні бути наступні: на перших порах вирощування - близько 85%, у міру зростання кущів - 75, а в період цвітіння - 70%. Світловий день для полуниці повинен бути не менше 14 годин.

Полуниця в теплиці Полуниця в теплиці

Полуниця - невибаглива рослина, але все ж вимагає належної турботи. Цю ягоду можна вирощувати в будь-якому приміщенні, в якому можна створити необхідні умови - підтримувати температуру повітря від + 10 ° С до + 25 ° С. Більш детально - у цієї статті .

Вирощувати полуницю можна і за голландською технологією, тобто у великих мішках з поліетилену. Їх заповнюють сумішшю торфу та перліту. У плівці роблять отвори в шаховому порядку і висаджують розсаду. Мішки можуть бути покладені на полицях, на землі. До речі, таким способом вирощують полуницю в гаражах, на балконах, лоджіях. Головна перевага цієї технології - відсутність контакту плода з грунтом, а також економія вільного простору.

Головна перевага цієї технології - відсутність контакту плода з грунтом, а також економія вільного простору

Полуниця в підвішених мішках

Відео - Вирощування полуниці цілий рік

Як бачимо, створити полуничний бізнес не так вже й складно - досить мати утеплену теплицю і трохи досвіду в сфері садівництва. Якщо у вас вже є така конструкція, то ласкаво просимо до лав бізнесменів-клубніководов! Найголовніше - трохи сміливості і наполегливості, а також бажання займатися вирощуванням саме полуниці, і у вас все вийде.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама