Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Полуниця в теплиці круглий рік: відео-інструкція по монтажу своїми руками, особливості вирощування, ціна, фото

  1. Сорт - всьому голова
  2. Оптимальні умови для вирощування
  3. Грунт, температура і вологість
  4. послідовність робіт
  5. висадка розсади
  6. Догляд та збір врожаю
  7. висновок

Перспективність такого заняття як вирощування полуниці в теплицях цілий рік багатьма ставиться під сумнів. Насправді ж забезпечити себе свіжими ягодами протягом якщо не всього року, то, як мінімум, дев'яти-десяти місяців цілком можливо.

Головне, знати деякі нюанси і не лінуватися правильно доглядати за плантацією в закритому грунті.

Цілорічне вирощування суниці садової в закритому грунті складно, але можливо

Сорт - всьому голова

Як правило, основні труднощі при спробах цілорічного вирощування полуниці (вона ж - садова суниця) пов'язані з відносно коротким періодом плодоношення у більшості високопродуктивних сортів. І дійсно, більшість різновидів, популярних серед садівників-любителів, орієнтоване на досить короткий період активного вирощування - від двох до трьох місяців максимум.

Висаджуючи такий сорт, ми можемо отримати досить великий урожай, але ось підтримувати грядку в плодоносному стані у нас не вийде: надто велика залежність від часу висадки, довжини світлового дня, температурного режиму і т.д.

Ремонтантний сорт Альбіон

Вихід з такої ситуації є, і полягає він у використанні так званих ремонтантних сортів:

  • Ремонтантна (інакше її називають всесезонной) полуниця відрізняється розтягнутим у часі періодом плодоношення. При сприятливих умовах ягоди формуються практично постійно, а кущ розростається і згодом кілька збільшує свою продуктивність.
  • За кількістю ягід більшість ремонтантних сортів дещо поступаються сезонним, проте великий обсяг продукції компенсує цей недолік.

Серед таких різновидів фахівці виділяють кілька, відрізняються оптимальним поєднанням довжини періоду плодоношення, продуктивності, смакових якостей і стійкістю до хвороб і шкідників.

В першу чергу це:

  • Альбіон.
  • Русанівка.
  • Сельва.
  • Королева Єлизавета.
  • Еверест.
  • Джерело.

Крім них в посадках також можна застосовувати і інші сорти, оскільки селекційна робота ведеться постійно, і нові різновиди, що надходять на ринок, часто перевершують перевірені варіанти.

Фото ягоди сорту Королева Єлизавета

Порада!
Планування теплиці для вирощування полуниці цілий рік має передбачати грядки або стелажі для декількох сортів.
Це і різноманітність забезпечить, і від форс-мажорів убезпечить.
Ну, а якщо ви займаєтеся комерційним розведенням, то комбінування грядок є обов'язковим.

Оптимальні умови для вирощування

використовувані технології

На сьогоднішній день існує кілька методик, що дозволяють отримувати урожай полуниці протягом цілого року. Деякі з них можуть бути реалізовані виключно в промислових масштабах, в той час як інші під силу навіть садівник-любитель.

Серед найбільш продуктивних технологій відзначають:

  • Вирощування в грунті. Найпростіший і найпоширеніший метод. Головна особливість даної методики полягає в правильному виборі сорту і підтримці оптимальних умов в парнику.
    Для більш ефективного плодоношення потрібно періодична підгодівля плантації мінеральними і органічними добривами.
  • Вирощування в мішках. В принципі, дана технологія є різновидом першого способу. Але при цьому розсада висаджується нема на грядки або в ящики, а в подвершенние до стелі мішки.
    Подібне розміщення кущів полегшує збір врожаю і підвищує якість ягід, оскільки вони не контактують з грунтом.

Реалізація підвісний технології

  • Голландська технологія. Є однією з найбільш популярних: саме за цією схемою вирощують основну масу полуниці, яку ми бачимо взимку в супермаркетах. Кущі висаджуються в розкладені на стелажах поліетиленові мішки з невеликими прорізами.

Зверніть увагу!
За голландською технологією можна вирощувати практично будь-які сорти - головне, вчасно замінювати розсаду на отплодоносивших грядках.

Мішки на стелажах - головний елемент голландської методики

  • Гідропонних вирощування передбачає відсутність грунту. Кущі суниці розміщуються таким чином, щоб коренева система була занурена в ємність з циркулюючим живильним розчином.
    Така технологія є досить продуктивною, але реалізувати її своїми руками досить складно: система примусової циркуляції рідини обійдеться вам, що називається «в копієчку».

гідропонна установка

Як бачите, кожен може вибрати сподобався йому спосіб вирощування. Нижче ми наведемо кілька порад, які будуть дуже корисні при організації теплиці для суниці.

Грунт, температура і вологість

По відношенню до грунту більшість сортів полуниці щодо невибагливі.

Досить забезпечити грядку родючої почвосмесью з високим вмістом органічних і мінеральних добрив:

  • Оптимальним вибором буде грунт з поля, на якому вирощувалися злакові культури. Трохи гірше - грунту з-під овочів. Категорично неприйнятно використання для теплиці землі , На якій вирощували картоплю або капусту, оскільки ці рослини споживають ті ж мікроелементи, що і суниця.
  • Завезений в теплицю грунт обов'язково дезінфікуємо шляхом пропарювання, після чого додаємо в нього торф і компост. Також варто перед посадкою внести комплекс мінеральних добрив.

Грядки, готові до висадки

Порада!
Можна використовувати промислові грунтосуміші для полуниці, але їх висока ціна знижує ефективність вирощування.
Та й переваг у них перед якісними природними ґрунтами небагато.

Крім грунту в теплиці необхідно забезпечити ефективне освітлення, температурний і вологісний режим:

  • У весняно-літній період світла для вирощування врожаю цілком достатньо. А ось восени і взимку навіть прозора покрівля не забезпечить полуницю необхідним для фотосинтезу кількістю фотонів. Висновок простий - потрібна ефективна система підсвічування.
  • Оптимальна тривалість світлового дня при закладці грядок - 8-10 годин, при цвітінні і плодоносінні -12-14 годин.

Порада!
Якщо є можливість, то на етапі дозрівання ягід варто збільшити тривалість освітлення до 17 годин на добу.
На смакових якостях це позначиться дуже сильно!

  • Для збільшення числа плодових бруньок варто поступово підвищувати температуру в теплиці до 25-380С.
  • Вологість - один з найбільш критичних чинників. Оптимальними параметрами тут є: при вирощуванні рослин - до 85%, при підготовці до цвітіння - 75%, з початком цвітіння і плодоношення - 70%.

Для контролю вологості бажано встановити гигрометр

При належної акуратності стежити за цими параметрами зовсім не складно, зате їх контроль забезпечить відсутність проблем з гниттям, шкідниками і мікрофлорою.

послідовність робіт

Підготовка посадкового матеріалу

Вирощування полуниці в теплиці круглий рік має починатися заздалегідь - з підготовки матеріалу для посадки. Звичайно, найпростіше купити вже готову розсаду, але її висока вартість зупиняє багатьох садівників.

Втім, платити не обов'язково - можна підготувати кущі для теплиці самому:

  • На ділянці відзначаємо кущі з найбільш раннім цвітінням. Біля кожного куща ставимо мітку-кілочок.
  • При зборі врожаю контролюємо якість ягід, отбраковивая найдрібніші і несмачні.
  • Після зняття ягід видаляємо зайві вуса, залишаючи не більше п'яти розеток на матковий кущ.
  • Рясно поливаємо рослини до закінчення вегетаційного періоду, після чого молоді кущики видаляємо з грядок і висаджуємо в теплиці.

Насіннєвий метод отримання розсади

Ще одним способом отримання матеріалу для посадки є вирощування розсади з насіння:

  • Насіннєвий матеріал пророщуємо на вологій тканині в теплому місці.
  • Отримані паростки висаджуємо в розсадний ящик.
  • Розсада повинна знаходитися в теплому приміщенні - в будинку або в опалювальному парнику. Для підсвічування краще використовувати спеціальні розсадні лампи.

Як би там не було, до початку висадки у нас повинно бути достатньо молодих кущів вибраного сорту. Краще завжди мати невеликий запас на випадок, якщо якась рослина не приживеться.

висадка розсади

Далі інструкція по цілорічне вирощування передбачає висадку молодих рослин в теплицю.

текстура агроволокна

Висадка з відкритого грунту не вимагає особливих хитрощів, проте на сьогоднішній день більшість садівників поступово від неї відмовляється.

Альтернативою є посадка в мішки або під тепличну плівку :

  • Грядки потужністю в 20-30 см накриваємо агроволокном або щільною поліетиленовою плівкою.
  • У полотнищах проробляємо невеликі хрестоподібні надрізи.
  • Підчепивши ножем край надрізу, вставляємо в нього саджанець, після чого закріплюємо корінь в грунті.

Висадка під плівку

Порада!
Розширювати прорізи в плівці не потрібно, оскільки це негативно впливає на фізико-хімічні характеристики грунту.
Та й шкідники можуть проникнути.

  • За таким же принципом проводиться посадка розсади в підвішені і розкладені на стелажах мішки. Принцип тут один: з одного боку, захищаємо грунт від випаровування і охолодження, а з іншого - захищаємо ягоди від контакту з землею.

Якщо використовувалося агроволокно, то полив можна проводити як зазвичай. Для посадки по плівці варто облаштувати систему крапельного поливу, підвівши до кожного куща шланг з перфорацією.

Догляд та збір врожаю

Доглядати за цілорічної плантацією полуниці потрібно так само, як і за звичайною полуничною грядкою. Потрібен регулярний полив і періодична підгодівля.

А ось головний нюанс, який часто не беруть до уваги недосвідчені садівники - це запилення.

  • У великих тепличних комплексах проблема запилення в зимовий період вирішується просто: в теплому кутку встановлюється вулик з джмелями.
  • Для невеликої теплиці підійде варіант з ручним запиленням. При цьому ми як мінімум раз в день м'яким пензликом проводимо по всіх квіткам полуниці на грядках.
  • Ще один спосіб передбачає використання компактних вентиляторів. Розмістивши їх близько грядок, ми забезпечимо розліт пилку. Тим більше, що нам не потрібно, щоб вона летіла далеко!

Запилювати найзручніше м'якою кистю

Порада!
Чи не хочете мучитися з запиленням - вибирайте самозапильних сорти, серед яких останнім часом досить багато врожайних ремонтантних різновидів (Болеро, Єва-2 та ін.).

Коли ягоди зав'яжуться, вносимо корективи в температурний і вологісний режим. Також збільшуємо кількість світла, щоб суниця змогла синтезувати побільше цукрів.

Плівка оберігає ягоди від гниття і полегшує збір врожаю

У міру дозрівання знімаємо ягоди з кущів і укладаємо в ящики. Якщо планується продаж, то краще збирати врожай кілька недозрілих ягід, щоб уникнути пошкоджень при транспортуванні.

висновок

Теплиця для вирощування полуниці цілий рік підходить якнайкраще. Звичайно, складнощів в цьому процесі досить багато, і не факт, що з першої спроби ви отримаєте ідеальний результат - але дотримання агротехніки і ретельний догляд принесуть свої плоди. Так що свіжі ягоди до новорічного столу у вас обов'язково будуть! У представленому відео в цій статті ви знайдете додаткову інформацію з даної теми.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама