Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка перцю на розсаду: підготовка насіння, вирощування і догляд

  1. Етапи вирощування розсади перцю
  2. Підготовка насіння перцю до посіву на розсаду
  3. Підготовка ґрунту для розсади перцю
  4. Посів насіння перцю, як правильно садити
  5. Пікіровка розсади перцю
  6. Підживлення і поливи саджанців перцю
  7. Шкідники перцю, як боротися
  8. Загартовування розсади перцю

Посадка перцю на розсаду - важливий етап вирощування цієї культури. Кому з садівників-городників не хотілося б його виростити? Щоб бути впевненим у врожаї, спочатку треба виростити розсаду. Городники XX століття вважали, що перець болгарський або гострий є культурою теплого клімату, що в північних умовах просто неможливо його виростити. А зараз рідкісний садову ділянку обходиться без солодкого або гострого перцю, в якому б регіоні він не знаходився. Гарному врожаю сприяє правильне вирощування розсади перцю, його посадка. Ця культура добре росте в Підмосков'ї, Нечорнозем'я, Сибіру і, звичайно, у нас на Кубані. Як садити перець на розсаду? Отже, початок всього - насіння.

Є солодкий і гострий перець, є низькорослі і високорослі сорти. Зараз стараннями вчених-селекціонерів виведені різноманітні сорти, гібриди, придатні для зимового вирощування, посадки в весняні плівкові теплиці або відкритий грунт.

Перець, на мій погляд, вирощувати нескладно. Він не схильний до таких складних захворювань, як, наприклад, фітофтороз, з яким важко боротися. Тому його можна вирощувати, як у відкритому грунті, так плівкових теплицях. Перці зазвичай вдаються в будь-який рік, який би він не був - жаркий, дощовий або холодний. Іноді краще, іноді гірше, але ніколи не буває, що врожаю зовсім немає.

↑ до змісту ↑

Етапи вирощування розсади перцю

  • підготовка насіння, грунту;
  • посадка;
  • догляд за сходами;
  • пікіровка;
  • підгодівлі;
  • поливи;
  • загартовування розсади перед висадкою.
↑ до змісту ↑

Підготовка насіння перцю до посіву на розсаду

З чого потрібно почати, щоб виростити хорошу розсаду? Починати потрібно з насіння.

Схожість насіння перцю зберігають лише 2-3 роки. Це досить важко проростає насіння. Наприклад, насіння томатів можна або пророщувати, чи ні - вони і так прекрасно сходять. А насіння перців бажано проростити, підготувати до посадки.

що потрібно для цього зробити? Можна використовувати невисокі ємності, наприклад, блюдечко. Покладіть на дно невеликий шар вати, або марлі, або фільтрувальний папір, або будь-яку тканину. Зверху розкладіть насіння.

Можна залити їх просто водою, а можна розчином деревної золи (1 столова ложка на 1 літр води). Звичайно, води знадобиться набагато менше, ніж літр - просто повинна бути добре змочена марля, вата, тканина або папір. Шар води повинен бути мінімальний. Насіння не повинні плавати.

Чому я згадую про золу. Зола - це калій. А цей елемент обов'язковий при вирощуванні, посадці перцю. При його нестачі зав'язі будуть обсипатися. Їх буде мало. А листя будуть блідими, тонкими. Коротше, харчування рослинам не вистачатиме.

Після замочування блюдечко треба поставити в тепле місце. Температура для пророщування насіння перцю повинна бути 25-30 ° С. Для забезпечення необхідного мікроклімату блюдечко можна покрити харчовою плівкою, залишивши при цьому достатню повітряний простір, щоб насіння було, чим дихати. Насіння проростає довго - зазвичай 10-14 днів. Але деякі насіння, мають непогану енергію схожості, можуть прорости через 5 днів. Тому запасіться терпінням.

Насіння будуть набухати кілька днів і скоро ви побачите, що деякі з них починають проростати. Можна починати посів перцю.

↑ до змісту ↑

Підготовка ґрунту для розсади перцю

Тепер поговоримо про те, який грунт повинен бути для вирощування розсади. Перець дуже любить органічні добрива. Тому готуючи грунт для нього, намагайтеся використовувати дуже хороший компост. Можна туди додати трохи перепрілого гною. З добрив грунт обов'язково повинен містити доломітове борошно (100-150 г на відро грунту), тому що перець абсолютно не переносить кислий грунт. Можна додати комплексне добриво, наприклад, Кеміра Універсал, можна нітроамофоску з розрахунку 50-70 г на відро грунту.

Не забудьте після всіх цих добавок ретельно все перемішати, старанно розтираючи все грудочки. У вас вийде, по суті, «жива земля», яка дасть силу вашим рослинам.

Я раджу вам посіяти спочатку насіння в маленькі ємності з наступною пікіровкою в горщики більшого розміру.

У перших ємностях глибина грунту повинна бути не менше 5-7 см. Грунт перед посадкою добре проливаємо гарячим розчином марганцівки інтенсивно рожевого кольору. Потім робимо борозенки глибиною 0,5 см з відстанню між ними 3-4 см. Після цього приступаємо до посадки. Насіння намагаємося розкладати рівномірно, наприклад, через 1 см. Якщо у вас дозволяють умови і ємність, їх можна розкласти рідше. Бажано в кожну ємність посіяти насіння одного сорту, написати назву, щоб потім не переплутати.

↑ до змісту ↑

Посів насіння перцю, як правильно садити

Після розкладання насіння, починаємо їх закладати. Можна цій же вологим ґрунтом, а можна частину заздалегідь підготовленого грунту змішати з піском (1: 1) і присипати насіння, щоб грунт був зверху легкої - їм ніщо не буде заважати проростати.

Ємність з посіяним насінням також ставимо в дуже тепле місце (25-28 ° С). Я зазвичай покриваю миску з висіяним насінням харчовою плівкою - створюю приємний для них мікроклімат. До появи сходів можна ємність поставити на батарею опалення. Тільки ставте нема на голу батарею, а на дощечку, щоб не було прямого контакту з гарячим металом.

Як тільки з'явилися перші сходи, нехай навіть ще не все, потрібно зняти плівку і поставити ємність в світле місце. У мене це зазвичай підвіконня. Адже перець - дуже світлолюбна рослина. Сіянці не так витягуються, як томати. Якщо у вас вікна південні, то можна їм навіть не давати додаткового освітлення. Але, якщо умови інші або ж погода стоїть похмура, додаткове освітлення обов'язково. Світло розсада повинна отримувати не менше 12 годин на день. Перець рослина короткого дня. Починати досветку слід вранці, наприклад, це буде 9 годин, а вимикати після 21.00, ввечері, але не пізніше. Комфортна температура для них 20-25 ° С вдень і 18-20 ° С - вночі.

Якщо ви посіяли насіння в добре підготовлений грунт, то перший час ніяких підгодівлі не потрібно. А якщо грунт покупної, ви не впевнені чи якісний він, то раджу при наявності 1-2 справжніх листочків зробити таку підгодівлю: 1) сечовина -1 г, суперфосфат подвійний - 4 г, сульфат калію -1 г на 1 літр води; або 2) Кристаллин (растворин) _ - 4 г теж на 1 літр води.

↑ до змісту ↑

Пікіровка розсади перцю

Як тільки у сіянців з'явився 3-4-й справжні листочки, можна приступати до пікіровки. Ємності для цього можуть бути самими різними: торфо-перегнійним горщики, великі пластикові стакани або спеціальні розсадні ємності. Найголовніше - обсяг їх має бути не менше 500 мл.

Наповнюємо ємності для пікіровки дуже вологим ґрунтом, але не до верху, а залишаємо приблизно 3-4 см вільними. Робимо по центру поглиблення, поміщаємо всередину саджанець. Акуратно розправляємо корінці, присипаємо грунтом приблизно до середини сім'ядольних коліна. Але якщо рослина все-таки витягнулося, то до сім'ядольних листочків.

Тепер встановлюємо горщики на вікно. У міру росту рослин слід розставляти горщики рідше, щоб вони не затінювали один одного. Запорукою того, що ваша розсада перцю здорова, добре себе почуває, є зовнішній вигляд: молоді листочки на верхівці завжди світліше старих, мають темно-зелений вигляд. Це говорить про те, що ваші рослини після посадки відчувають себе прекрасно.

Повітряний режим для саджанців дуже важливий. Перець дуже не любить ущільнення грунту, тому намагайтеся обов'язково верхній шар горщика періодично рихлити.

Розсада перцю дуже часто уражається такою хворобою, як «чорна ніжка». Тому намагайтеся, по-перше, садити її в теплу, а не холодну землю, поливати тільки теплою водою. А, по-друге, після пікіровки навколо стебла посипте прожарений пісок невеликим шаром, приблизно 0,5 см. Пісок добре пропускає крізь себе вологу, вона йде глибше до коріння, а пристовбурні кола залишається сухим. Ці заходи захистять ваші сіянці від «чорної ніжки».

↑ до змісту ↑

Підживлення і поливи саджанців перцю

Які особливості догляду за розсадою перцю? Вона дуже любить органічні добрива. Якщо у вас є така можливість, використовуйте її. Можна через кожні 10 днів підгодовувати саджанці комплексним добривом, наприклад, Кеміра Універсал.

Які ще підгодівлі можна робити? Розпікувати розсада дуже любить позакореневе підживлення. Як це краще зробити? Хорошим добривом для цього є Кемира Комбі. Це добриво має вигляд рожевого порошку, добре розчинної у воді. Беремо пластикову пляшку, наприклад, об'ємом 1 літр зі звичайним побутовим розпилювачем. На такий обсяг води досить порошку на кінчику чайної ложки (0,1-0,2 г). Це добриво містить 17 мікроелементів, а також фосфор і калій. Вода для обприскування повинна бути теплою - 20-25 ° С. Позакореневе підживлення найкраще робити рано вранці, поки сонячне світло не впав на саджанці. Намагайтеся при обприскуванні змочити листочки не тільки зверху, але і знизу.

Підживлення позакореневе необхідно чергувати з поливом поживними розчинами з калійної та кальцієвої селітрою - через кожні 10 днів (кальцієва селітра - 1 г, калійна селітра - 1 г на 1 літр води).

Якщо ви помітили, що листочки придбали злегка жовтуватий колір, то їм не вистачає азоту. Отже, при підгодівлі використовуйте сечовину (на 1 літр води 2-3 г).

Намагайтеся не допускати пересушування або перезволоження грунту. Поливати розсаду намагайтеся теплою, відстояною водою.

Нерівномірні, рідкісні поливи призводять до ослаблення саджанців, які від нестачі вологи починають скидати листя. Стовбур починає завчасно одревесневать, рослина формує тільки один ствол, виглядає пригніченим, цвітіння, утворення плодів затримується, врожайність падає.

Навпаки, перезволоження сприяє надмірному ущільненню грунту, коренева система розсади перцю перестає працювати, плекати рослина. Пам'ятайте, вище я говорила, що здорова рослина має темно-зелене листя на нижньому і середньому ярусах, а на верхівці - світло-зелені? А при перезволоженні листя всього рослини набувають темно-зелений колір. Це говорить про те, що рослині погано - щось не так ви зробили під час посадки чи догляду.

↑ до змісту ↑

Шкідники перцю, як боротися

Але основний неприємністю для тих, хто вирощує розсаду перцю, є шкідники. Найвідоміший з них - це тля. Якщо у вас вдома є інші кімнатні рослини, то виростити перець без попелиці практично не вдасться. Які існують способи боротьби з попелиць? Я не буду радити вам хімічні засоби боротьби, тому що це, як я вважаю, абсолютно неприйнятно в домашніх умовах.

Давайте розглянемо народні засоби боротьби.

Перший засіб: на 1 літр води взяти 25 г золи або таку ж кількість тютюнового пилу. Розчин настояти 3-4 дні. Процідити. Додати 3-4 г рідкого господарського мила. Окропити розсаду перцю за допомогою обприскувача.

Друге засіб допоможе боротьбі зі шкідниками не тільки вдома, але на садовій ділянці теж. Візьміть 250 г свіжої хвої. Подрібніть її. Настоюйте 1 літрі води тиждень, бажано в темряві. Потім візьміть 30-50 г настою, розведіть його одним літром води. Розчин для обробки ваших рослин від попелиці готовий.

Третій спосіб. Візьміть шкірку від одного апельсина, наполягаєте її в 1 літрі води в темному місці один тиждень. Процідіть, додайте 3-4 г рідкого господарського мила. Цей розчин теж непоганий для обробки розсади або рослин перцю від попелиці.

Але попереджаю, який спосіб ви б не вибрали, однієї обробки мало. Треба зробити 2-3 обробки.

Вік розсади перцю перед висадкою в теплицю або відкритий грунт - 60-70 днів. Її можна висаджувати навіть квітучу або з бутонами.

↑ до змісту ↑

А тепер поговоримо про формування солодкого перцю. Коли розсада досягне віку 75-80 днів від моменту сходів, можна приступати до формування кущів.

Дуже часто плоди перцю формуються неправильної, потворної форми. Це відбувається при підвищеній температурі повітря. Якщо перець росте в теплиці - частіше провітрюйте її. А якщо це відкритий грунт, то подивіться, можливо, кущі у вас занадто загущені, мають кілька порожніх пагонів, які заважають продування, провітрювання рослин.

До 10-го листочка перець росте в одне стебло. А далі стебло роздвоюється. Наступне колінце кожного з цих відгалужень теж утворює два стебла. Тобто, вище 11-12 листків з'являється 4 скелетні гілки. Якщо ви уважно подивитеся, ви побачите, що крім цих скелетних гілок є ще більш дрібні відгалуження, які можуть рости всередину рослини або назовні. Зазвичай це порожні відростки, на яких ніколи не утвориться плодів. Але вони будуть затінювати, загущать середину куща, а потім відбирати поживні речовини у плодів. Їх треба безжально видаляти. Навіть якщо на цих пагонах є бутони або квітки, але вони йдуть всередину рослини, обламують їх. Толку від них не буде.

↑ до змісту ↑

Загартовування розсади перцю

Перед посадкою, днів за 10-15 до цього, саджанці слід загартувати. Починати загартування потрібно з температури 14-15 ° С, поступово її знижувати, приблизно до 12 ° С - але не нижче.

Після посадки розсади перцю на постійне місце, коли вона приживеться, періодично оглядайте рослини, видаляйте самі нижнє листя - по два-три листочка через 2-3 дня.

Для того, щоб саджанці краще приживалися при пересадці, особливо, якщо це дорослі рослини з квітами і бутонами, краще зробити наступну кореневу підгодівлю. Через тиждень після висадки потрібно взяти 50-80 г азофоски на 10 л води + 2 ковпачка рідкого добрива Уніфлор-зростання, що містить 18 мікроелементів, дуже необхідних для росту рослин. Цим розчином полити перці під корінь. На 2-3 рослини - один літр розчину.

Треба сказати, що посадка перцю на розсаду, вирощування її - процес творчий. Займайтеся цим тільки тоді, коли вам хочеться і з хорошим настроєм. І у вас обов'язково буде хороший урожай.

Кому з садівників-городників не хотілося б його виростити?
Як садити перець на розсаду?
О потрібно для цього зробити?
Які ще підгодівлі можна робити?
Як це краще зробити?
Пам'ятайте, вище я говорила, що здорова рослина має темно-зелене листя на нижньому і середньому ярусах, а на верхівці - світло-зелені?
Які існують способи боротьби з попелиць?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама