Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Посадка полуниці в теплиці: схема вирощування, догляд, відео, на полицях, з полікарбонату

  1. Трішки історії Ароматна, соковита, смачна полуниця по праву носить титул королеви ягід. Полуниця...
  2. Вибір сортів і підготовка посадкового матеріалу
  3. Підготовка ґрунту і висадка розсади
  4. Догляд за висадженими рослинами

Трішки історії

Ароматна, соковита, смачна полуниця по праву носить титул королеви ягід. Полуниця - одна з найдивовижніших створінь природи, справжня комора корисних вітамінів. Вона здатна захистити організм від грипу, зміцнити імунну систему і позбавити від безсоння. Та ще до того ж здатна надати дуже сильну протизапальну дію.

Та ще до того ж здатна надати дуже сильну протизапальну дію

У плівковій неопалювальній теплиці полуниця може дати урожай в 1,5-2 рази швидше, ніж у відкритому грунті.

Згідно з легендою, одного разу французький мандрівник знайшов високо в чилійських Андах дивовижні червоні ягоди. Їх смак так йому сподобався, що на батьківщину серед інших цікавинок він привіз цілий капшук ароматних солодких ягід і кілька рослин. Так полуниця під ім'ям садової суниці потрапила на стіл французьких королів, які цінували її чи не нарівні з золотом. Згідно з іншою легендою, на початку XVІІІ століття кілька кущиків полуниці купив російський купець, заплативши за них скриню золота.

І хоча полуниця, як і належить королеві, досить вибаглива, проте кожен поважаючий себе дачник, не кажучи вже про сільських жителів, вважає своїм обов'язком посадити на своїй ділянці хоча б маленьку її грядку. Але, мріючи про гарний урожай, рідко його отримує: то весняні заморозки колір зашкодять, то посушливий травень не дасть вирости ягодам великими і соковитими, то під час дозрівання заливні дощі призводять до того, що більшість врожаю пропаде.

Звичайно, під час «полуничного» сезону не проблема купити полуницю в магазині або на базарі. Ось тільки чи можна при цьому бути впевненим, що цілющі властивості купленої ягоди відповідають її товарному зовнішнім виглядом? Грубе порушення агротехніки вирощування, використання хімічних добрив та стимуляторів росту, а якщо говорити про продукцію тепличних комбінатів, то і повна заміна сонячного світла штучним роблять свою чорну справу, перетворюючи цілющу ягоду в отруйну.

Переваги вирощування полуниці в теплиці

Схема пристрою опалювальної теплиці для полуниці.

Так де ж вихід? Відповідь очевидна: потрібно вирощувати полуницю самому, але при цьому мати не тільки бажання вирощувати, а й необхідні знання її агротехніки.

Щоб уникнути негативного впливу природного фактора, сьогодні все більшу кількість бажаючих виростити хороший урожай ягід полуниці віддає перевагу її вирощування в теплиці. Це тим більш вигідно, що вирощування полуниці у відкритому грунті дозволить вживати свіжі ягоди один, від сили два місяці, якщо правильно підібрані сорти. А ось при вирощуванні в теплиці, навіть не опалювальної, це задоволення можна розтягнути на 4-5 місяців.

Адже і в простих плівкових неопалюваних теплицях полуниця ранніх сортів може дати урожай на 1,5-2 місяці раніше, ніж у відкритому грунті. А все тому, що теплиця захищає рослини полуниці від небезпечно низьких температур, а також дозволяє створити оптимальний для росту і плодоношення повітряно-водний режим і інтенсивність освітлення. А це головні фактори високого врожаю полуниці.

Вибір сортів і підготовка посадкового матеріалу

Таблиця сортів полуниці.

Майже всі початківці садівники-любителі роблять одну фатальну помилку. Вирішивши обзавестися розсадою полуниці, вони набувають її за принципом «сусіди дали-продали». Як наслідок - маленький урожай і переконання, що вирощування полуниці - це дуже клопітно і неймовірно складно, а в результаті все одно доводиться користуватися покупної ягодою.

А все тому, що врожайність полуниці, особливо при вирощуванні її в теплиці, багато в чому залежить від якості посадкового матеріалу. Адже в теплиці вона вирощується як однорічна рослина. Тому для посадки маточних кущів найкраще використовувати розсаду полуниці районованих у вашій місцевості сортів, куплену в найближчому від вашої грядки розпліднику.

При виборі не варто обмежуватися 1-2 сортами полуниці, а краще придбати 4-5, причому різного терміну дозрівання: від ранньої до пізньої. По-перше, це дозволить вам розтягнути задоволення збирати полуницю 1,5-2 місяці замість одного, а якщо висадіть ще й сорт ремонтантної полуниці, то додатково будете знімати з неї другий урожай тиждень-другий у вересні. А по-друге, так ви можете бути повністю впевненими, що отримаєте хороший урожай полуниці, висадженої в теплиці.

Але оскільки це задоволення не з дешевих, то доводиться використовувати ту ягоду, яка вже росте на вашій ділянці. Якщо за нею правильно доглядати, то вона теж віддячить вам гарним урожаєм.

Щоб отримати навесні хороший урожай полуниці, потрібно починати готувати посадковий матеріал з літа. Вибирати матковий матеріал на посадку потрібно починати ще тоді, коли починає дозрівати перша полуниця. У більшості регіонів це кінець травня - початок червня.

Схема видів ємностей для вертикального вирощування полуниці.

Рослини, на яких першими дозріли ягоди, помічаємо кілочками-мітками. Коли полуниця отплодоносивших, вона вирощує так звані вуса, з розетками нових рослин на кінці. На зазначених мітками кущах залишаємо найсильніші розетки, на одному кущі не більше 5, всі зайві вуса з розетками видаляємо без жалю. З цього моменту і до середини серпня догляд за кущами суниць складається в постійному поливі і підтримці грунту в розпушеному стані. В результаті з кожного міченого куща до початку вересня отримуємо по 5 молодих добре розвинених кущів полуниці. Ось таким нехитрим, хоча і досить трудомістким способом готують посадковий матеріал для висадки восени в теплицю.

Підготовка ґрунту і висадка розсади

Грунт для висадки розсади потрібно приготувати заздалегідь, з весни. Зазвичай для вирощування полуниці робляться високі грядки. Найпростіший варіант - збитий зі звичайних дощок, можна навіть необрізаних, короб. На дно такого короба можна покласти залишилися після весняної обрізки плодових дерев і кущів подрібнені гілки. Потім в короб засипається шар перегною, залишаючи до верху короба 18-20 см для шару родючого грунту. Можна для збагачення грунту мікроелементами навесні посіяти в короб горохово-вівсяну, сочевичну-вівсяну або вікі-вівсяну суміш.

Саджанці полуниці висаджують в теплицю в залежності від кліматичних умов регіону. Більшість фахівців-городників вважають оптимальними строками висаджування час з середини вересня до середини жовтня. До цього моменту потрібно зрізати і закопати в грунт виросла бобово-злакову суміш.

На посадку годяться тільки ті саджанці полуниці, у яких добре розвинена коренева система.

Саджанці з ослабленою системою краще вибракувати, щоб не витратити даремно час і дорогоцінний тепличне простір.

Схема правильної посадки полуниці.

Розпушений після прікапиванія органічних залишків землю краще прикрити спанбондом (чорним агроволокном). Це не обов'язкова умова, але при вирощуванні суниці спанбонд виконує ряд важливих функцій. І якщо його не використовувати, то для їх виконання доведеться шукати альтернативу.

По-перше, він робить мульчування грунту, захищаючи її таким чином від появи бур'янів. По-друге, він сприяє підтримці комфортної температури грунту для рослин полуниці, захищаючи їх від вимерзання взимку і ранньою весною. По-третє, при використанні спанбонду ягоди полуниці будуть захищені від сірої гнилі та хвороб, оскільки при такому способі вирощування ягоди полуниці не будуть стикатися з грунтом.

Посадка полуниці в теплиці зазвичай робиться більш щільною, ніж у відкритому грунті. Схема посадки, на думку вчених-агрономів, повинна бути 25х30 см, але на практиці часто використовують ще більш щільну посадку полуниці - 20-25 см. Така схема дозволяє розмістити максимальну кількість саджанців, а це гарантує хороший урожай.

Технологія висадки полуниці в теплиці при використанні чорного агроволокна не представляє особливих складнощів, хоча і дещо відрізняється від звичайної. У агроволокно за допомогою гострих ножиць робиться хрестоподібний надріз, так, щоб в нього можна було просунути 2-3 пальця. Пальцями робиться лунка необхідної глибини, в надріз просовувати коріння саджанця полуниці, вставляються в лунку і присипаються землею.

Оскільки при такій технології посадки в лунку НЕ наливається вода, то після завершення посадки всієї грядки висаджену полуницю потрібно полити. Укладений спанбонд відмінно пропускає вологу, так що можна не турбуватися і поливати, як зазвичай. Поливати можна вручну, хоча якщо є можливість, то краще встановити систему крапельного поливу, що значно полегшить догляд за висадженої в теплиці полуницею. До того ж крапельний полив забезпечить рослинам максимум комфорту при плодоносінні і зборі врожаю.

Догляд за висадженими рослинами

До кінця осені особливого догляду за висадженими рослинами не знадобиться. Рослина в цей час вкорінюється, в ньому формуються плодові бруньки. Догляд в цей час зводиться до регулярного поливу, а якщо не використовується агроволокно, то до розпушування грунту і видалення бур'янів.

А ось з настанням перших заморозків роботи додасться, особливо в тому випадку, якщо теплиця не опалюється (а таких зараз переважна більшість). У цю пору на грядки потрібно встановити дуги і додатково захистити полуницю в теплиці, натягнувши на дуги щільний матеріал, а зверху на нього покласти шар соломи або сіна, причому цей шар повинен бути достатньо великим, щоб уберегти саджанці від вимерзання навіть у найлютіші морози.

Схема укладання труб опалення в теплиці.

Солому прибирають в залежності від кліматичних умов на початку, середині або наприкінці березня, коли проходить загроза сильних нічних заморозків. Захисний матеріал краще залишити ще на тиждень. І не забуваємо стежити за температурним режимом і вологістю ґрунту в теплиці.

Для підстраховки можна поставити в теплиці і електрообігрівач. По-перше, при прогрітому повітрі рослини раніше почнуть вегетацію, відповідно, раніше почнуть плодоносити. А по-друге, тоді вам не страшні будуть погодні сюрпризи у вигляді нічних заморозків, які частенько трапляються не тільки в квітні, але і в першій половині травня.

Для вирощуваної в тепличних умовах полуниці дуже важливими є тривалість світлового дня і інтенсивність світла. Вся справа в тому, що для закладання плодових бруньок їй потрібен короткий світловий день, через що і рекомендується висаджувати полуницю восени. А вже під час цвітіння тривалість дня повинна становити 15-18 годин.

Схема утеплення грядок в теплиці.

головний мінус вирощування полуниці в закритому ґрунті - то, що в маленьких присадибних теплицях можна забезпечити її природне запилення. А оскільки якщо квіти суниці не запиляться, то і ягід не буде, доводиться робити штучне запилення. Робиться це, коли полуниця зацвіте. Процес цей нескладний, але досить трудомісткий, що вимагає терпіння і уважності. Для запилення потрібно нахилити квітучі рослини один до одного і пару раз злегка струсити. Головне для хорошого врожаю - провести таким способом запилення всіх кольорів.

Втім, є ще один спосіб штучного запилення, менш витратний, хоча і менш надійний: за допомогою переносного вентилятора. Струмінь повітря, що йде від вентилятора, направляється на квітучі рослини і переносить таким чином палкий на сусідні квітки.

Дотримуючись цих нескладних правил, ви зможете порадувати своїх рідних і друзів смачною і ароматною ягодою вже в кінці квітня - початку травня. І пам'ятайте: якщо щось робиш, то може не вийде, якщо нічого не робиш, то точно не вийде.

Удачі вам! Солодких ягід до вашого столу!

Ось тільки чи можна при цьому бути впевненим, що цілющі властивості купленої ягоди відповідають її товарному зовнішнім виглядом?
Так де ж вихід?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама