Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розсада перцю: коли садити і як вирощувати розсаду солодкого (болгарського) перцю в домашніх умовах

  1. Грамотний вибір і підготовка насіння ↑
  2. Підготовка землі для посадки перців на розсаду ↑
  3. Посів насіння перцю за всіма правилами ↑
  4. Вірусні захворювання та їх попередження ↑
  5. Як попередити бактеріальні захворювання ↑
  6. Боротьба з грибковими захворюваннями ↑
  7. Небезпечні для молодого перцю шкідники ↑
  8. Відхилення в розвитку розсади ↑

Плоди солодкого (болгарського) перцю мають заслужену популярність завдяки приємному смаку і апетитного аромату, широкому застосуванню в кулінарії і користь для організму. Теплолюбний овоч успішно вирощується розсадним способом, так як його насіння довго прокльовується і не швидко розвиваються. Можна придбати вже готову розсаду перцю або отримати її самостійно в домашніх умовах. Щоб результат не розчарував, слід ознайомитися з основними правилами, нюансами, можливими ризиками посадки насіння і догляду за паростками.

Велику роль в успішному вирощуванні грає якісний і грамотно підготовлений насіннєвий матеріал. Не останнє місце для майбутнього розвитку вибагливого до зовнішніх умов перцю займає і ретельне приготування відповідного грунту.

Не останнє місце для майбутнього розвитку вибагливого до зовнішніх умов перцю займає і ретельне приготування відповідного грунту

молоді саджанці

Грамотний вибір і підготовка насіння ↑

Важливо вибрати найбільш пристосовані до місцевого клімату при відкритому вирощуванні хворобостійкі сорти або найкраще розвиваються в закритих приміщеннях. Насіння зберігає задовільну схожість до 4-х років, при цьому найбільш дружно сходять торішні. Вони повинні бути жовтуватого кольору і приблизно одного розміру для конкретного сорту.

Підготовка насіння перцю перед посадкою на розсаду включає:

  • візуальну сортування (видалення дрібних, пошкоджених, порожніх примірників);
  • відбір найбільш повновагих, використовуючи розчин солі (2 ст. ложки) в літрі води (спливли викидають);
  • знезараження протягом 20-ти хвилин в однопроцентному теплому розчині марганцю в профілактичних цілях з подальшим промиванням чистою водою;
  • операцію по прискоренню розвитку насіння перцю, для чого застосовують спеціальні стимулятори росту (в розчині витримують близько доби по інструкції).

Пророслі насіння, готові до посадки

Так як перець довго і туго сходить, існує хороший спосіб, що полегшує отримання розсади. Насіння перцю, перед тим як сіяти, замочують у теплій воді на пару годин і поміщають в контейнер під вологу тканину. Щоб швидше проростити насіння, потрібна температура близько + 25 ° С.

Підготовка землі для посадки перців на розсаду ↑

Перець - культура досить примхлива, існують особливі вимоги до грунту, яка повинна бути:

  • краще з нейтральною кислотністю, зайве її значення згубно;
  • з великою кількістю поживних речовин, а також багатою калієм, азотом і фосфором, необхідними мікроелементами - кальцієм, залізом, цинком;
  • неважка, супіщаних, добре пропускає повітря і вологу;
  • найкращі попередники - бобові або капуста, тільки не пасльонові.

Грунт під розсаду перців можна купити або приготувати з таких складових:

  • дернової грунт і перегній (по одній частині), торф (3 частини);
  • 2 частини дернової грунту і 4 торфу з одного піску;
  • по 2 частини торфу і перегною і тирсу 1 частина;
  • перегній з гною з грунтом (2 на 1 частина).

У приготовлену землю додають такі речовини в таких обсягах (з розрахунку на відро почвосмеси):

  • зола деревна - півсклянки,
  • селітра аміачна і калію монофосфат - столова ложка.

Підготовка ґрунту для посадки

Оптимальний обсяг землі для розсади - 0,8-1 літр для одного перцю.

В даний час створені спеціальні безземельні субстрати - подушки з торфу, таблетки з кокосової стружки, що допомагають успішно розвиватися розсаді.

Посів насіння перцю за всіма правилами ↑

Підготовчі роботи завершують до того часу, коли вже потрібно садити насіння перцю на розсаду. Це залежить від специфічних особливостей сорту, кліматичних умов, можливостей забезпечення температурного режиму тепличного споруди. Беручи до уваги, що розсада розвивається близько двох місяців і висаджувати її слід в прогріту землю, культуру сіють в період з січня по березень.

Часто конкретні дні, щоб сіяти перець на розсаду, визначають згідно з місячним календарем. З давніх-давен помічали, що рослини розвиваються краще, коли посадку виконувати на зростаючу місяць.

Залежно від фаз нічного світила, що впливає на геомагнітне поле землі і рух водних мас, і складається місячно-посівної календар на рік. Городнику залишається тільки вибрати походящей для нього і сприятливе для перцю число місяця.

Для посадки перцю на розсаду використовують різні ємності: горщики, касети, контейнери, таблетки з торфу. Для їх розміщення потрібно вибрати тепле місце без протягів, добре освітлене. Температура повітря повинна досягати позначки 18-20 ° С.

Грунт насипають шаром товщиною близько 10 см. Підготовлені насіння садять на глибину 1-2 см у вологий теплий грунтосуміш з кроком 2-3 см (при вирощуванні без пересадки - по 2-3 шт. В ємність), злегка утрамбовують і накривають плівкою або склом (парниковий ефект прискорює процес). Періодично сіянці провітрюють.

Періодично сіянці провітрюють

перші паростки

Вирощування розсади перцю в домашніх умовах часто без виконують без пікіровки, яку молоді рослини переносять досить погано, тому що пошкоджуються їх дуже ніжні корінці. Однак деякі фахівці рекомендують проводити таку операцію з метою загартування і зміцнення сіянців.

Догляд включає виконання наступних операцій:

  • поливати через два дні після посадки, починаючи з обережного кроплення грунту, який не повинен бути перезволожений. Потім полив розсади виконувати кожні 5 днів, використовуючи для перцю відстояну воду кімнатної температури;
  • акуратно рихлити верхній шар землі, щоб не утворилася кірка (давати можливість корінцях «дихати»);
  • забезпечити оптимальне освітлення (на добу не менше 12 годин), а при нестачі сонячних променів використовувати досвечивание розсади перцю;
  • підтримувати температуру спочатку в районі + 25 ° С, а після появи масових сходів - на рівні + 15 ° С протягом тижня (запобігає їх зайве витягування), потім знову збільшити до + 25 ° С вдень і + 20 ° С вночі;
  • після розвитку двох справжніх листочків щодекадно підгодовувати спеціальними комплексними водорозчинними добривами або самостійно готувати суміш з суперфосфату (4 частини), монофосфата калію (2 частини), селітри аміачної та кальцієвої (1 частина);
  • щоб зміцнити розсаду перців, слід під корінь кожного паростка вносити розчин гуманата натрію (1%).

Розсада в пакетах

Пікіровку можна виробляти у сіянців приблизно місячного віку, що мають два нових листочка, при цьому слід прищипувати на третину головний корінь і садити в підготовлений грунт. Зручно використовувати для розміщення міцні поліетиленові пакети, наприклад, обрізані на третину з-під молока.

Розмір лунки повинен дозволяти корінцях розміщуватися вільно, а сім'ядольні листочки - перебувати на рівні землі. Грунт обминути навколо стебел і злегка зволожити. Наступний полив - через 3 дні, а через 7 днів внести мінеральні добрива, розчинені у воді.

Практично повсюдно зустрічаються хвороби розсади перцю, збудниками яких виступають гриби, віруси, бактерії і шкідники. Найбільш економічно вигідним і універсальним варіантом захистити урожай від інфекційних хвороб є вирощування толерантних стійких сортів і гібридів. Хоча порушення технології вирощування також може привести до відхилень у розвитку.

здорові екземпляри

Вірусні захворювання та їх попередження ↑

Боротьба з вирозов (вірусними захворюваннями) носить в основному профілактичний характер - слід використовувати здорові перевірені насіння і чисту грунт. Проявом вирозов є такі симптоми:

  • При ураженні вірусом мозаїки - мозаїчність і зморшкуватість листя, некроз тканин уздовж головних жилок листа, місцевий хлороз, поступово поширюється на всю поверхню листя.
  • При вірусі бронзовості або плямистого в'янення - поява бронзового або темно-фіолетового відтінку у молодого листя, коричневих некротичних плям кільцеподібної і зигзагоподібної форми. Верхівка розсади часто відмирає.
  • При вірусі кучерявості листя - зміна форми і забарвлення листя, загальна карликовість і відставання в рості.

Поразка вірусом тютюнової мозаїки

Інактивувати віруси можна прогріванням насіння при температурі 70 ° С протягом 3 днів або обробкою 2% розчином натрій гідроксиду, 10% розчином натрій фосфату, 4,2% розчином кальцій гіпохлориту на 15 хвилин або 10% розчином тринатрий фосфату на 30 хв. Хворі рослини необхідно знищувати.

Як попередити бактеріальні захворювання ↑

Заходи захисту від бактеріозів (бактеріальних захворювань) зводяться до підтримки належних санітарних умов. Розсада схильна до зараження чорної бактеріальної плямистості і м'якою бактеріальної гниллю. Симптом чорної плямистості - поява на сім'ядолях, листах, черешках, стеблах перцю невеликих рідких точкових плям, які купують пізніше чорний колір.

Позбутися збудників інфекції можна:

  • біологічними засобами - замочування насіння в 0,2% робочому розчині Фітолавіна (витрата 10 мл / кг насіння) на 2 години і в подальшому обробка розсади 0,2% суспензією, починаючи з фази 1-3 справжніх листків;
  • хімічними засобами - протруювання насіння 0,05% розчином перманганату калію протягом 10 хвилин.

Листя, уражені чорної бактеріальної плямистості

Боротьба з грибковими захворюваннями ↑

Найчисленніша - група грибкових захворювань. Причини їх розвитку: непомірне використання верхнього поливу, погана проветриваемость приміщень з розсадою, незадовільна очистка та підготовка грунту. Найбільш небезпечні серед них:

  • Випрівання сіянців - в сприяють умовах може викликати повну загибель саджанців. Сходи перестають рости через гнилі коренів або кореневої шийки.
  • Фузаріозне і вертіциллезному в'янення - одні з найнебезпечніших захворювань, викликають масову загибель сіянців. Спочатку в'януть нижнє листя, потім всихання переходить на стебло і далі. Хворі ділянки темніють, набуваючи вигляду вм'ятин.
  • Фітофтороз - викликає потемніння тканини кореневої шийки, біля основи стебла утворюється перетяжка і сходи полягають. Уражені тканини покриваються білим нальотом.

Млявість - прояв фітофторозу

Для запобігання грибкових захворювань слід брати насіння, отримані від здорових екземплярів, протравливать їх фунгіцидами з групи бензімідазолу або Тірам. Для обробки насіння перцю перед посадкою ефективні медьсодержащие препарати, такі як Дітан і його аналоги.

Небезпечні для молодого перцю шкідники ↑

Перець схильний практично тим же шкідників, що і томати. Багато шкідливих комахи не тільки гублять рослини, а й переносять небезпечні інфекційні захворювання. Тому важлива своєчасна боротьба, що попереджає неконтрольоване поширення непроханих гостей. Для розсади солодкого перцю небезпеку становлять:

  • Попелиця (оранжерейна, баштанна, крушінніковая) заселяє всі органи рослини, пошкоджені листя згортаються. Природним ворогом є сонечко. Для боротьби використовують обприскування відварами деревію і полину (1 кг трави на 10 л води) або інсектицидами, такими як Актара, Актеллік і Конфідор та інші.
  • Белокрилка теплична може спричинити засихання проростків. Вона харчується соком рослин і виділяє на поверхню листя солодкувату рідина, яка заселяється небезпечними сажистий грибками. Для боротьби з нею використовують 10% розчин настоянки часнику, для чого 150-200 г подрібнених зубчиків заливають 1 літром води настоюють протягом 5 днів.

Крихітні білокрилки зі своїми солодкуватими виділеннями

Відхилення в розвитку розсади ↑

Порушення агротехнічних вимог веде до багатьох неприємних явищ:

  • якщо в процесі вирощування розсада перців витягнулася, рослинам швидше за все не вистачає світла, в домашніх умови слід досвечивать її штучно;
  • якщо на листках з'явилося безліч роздулися горбків - бородавчаста, варто знизити обсяги поливу;
  • якщо спостерігається низька швидкість росту і виключена можливість зараження інфекційними хворобами, імовірний недолік тепла.

Переросла витягується розсада не забезпечить задовільний урожай. Тому слід максимально точно розрахувати терміни висадки насіння, щоб не перетримати її. Є кілька варіантів, що робити, якщо розсада перців все-таки переросла:

  • Пересадити рослини, уклавши довге стебло спіраллю для утворення нових корінців і укорочення втечі.
  • Розділити стебло на кілька частин. Частина з коренем пересадити, а решту проростити в банку з водою і потім також використовувати для посадки.
  • Підрізати стебло біля основи, залишивши 1-2 справжніх листків. Рослина пустить нові стебла, що навіть може посприяти підвищенню врожайності.

Висадка на грядку

Розсада перцю розвивається і росте близько 2-2,5 місяців, після чого визначають її готовність до висадки, яку виконують в квітні-травні, коли встановиться стабільно тепла погода без різких коливань температурних значень. Хороші сіянці характеризуються міцними стеблами близько 20 см у висоту, сформованими зеленими листочками не менш 8-ми штук, в пазухах яких вже є зав'язі, а також сильним розгалуженим коренем.

Перед тим як пересадити розсаду перцю, за два тижні бажано загартувати її, поміщаючи в більш прохолодну середу (+ 15-18 ° С). Можна виносити рослини на балкон або вулицю, поступово збільшуючи час перебування в умовах зовнішньої температури.

Грунт на ділянці потрібно попередньо підготувати, знезаразити, добре зволожити і трохи утрамбовувати посту. Грядки спорудити шириною 1 м через 0,5 м одна від одної, ямки глибиною близько 10 см робити з кроком 0,2-0,4 м відповідно сортовим ознаками (висоті і розгалуженості куща).

Щоб посадки успішно прижилися і добре росли, важливо не пошкодити тендітні коріння. Молоді рослини акуратно помістити разом з грудкою землі по кореневу шийку в лунки, засипати грунтом і трохи обмять його навколо стеблинки.

Відео: Способи посіву перцю на розсаду

Вирощування розсади вибагливого перцю в домашніх умовах дозволяє забезпечити городника якісним матеріалом для посадки. Головне в цій справі - врахувати агротехнічні особливості розведення культури і рекомендації фахівців, докласти певних зусиль. Нагорода не забариться прийти у вигляді врожаю бажаних солодких плодів.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама