Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Розведення коропів в домашніх умовах як бізнес

  1. Влаштовуємо водойму для риби
  2. Складаємо бізнес-план по вирощуванню коропа
  3. Скільки можна заробити на розведенні сазана
  4. Технологія вирощування коропа
  5. Чи потрібна взагалі підгодівля для коропа?
  6. На чому ще можна заробити?

Одним з найцікавіших занять може стати вирощування коропа Одним з найцікавіших занять може стати вирощування коропа. Це досить перспективний вибір для початківця бізнесмена, оскільки розводити цей вид риби можна буквально в будь-якій водоймі, адже кожна водне середовище містить все найпотрібніше для коропів. Найважче, що вам потрібно буде робити, - це правильно годувати і відловлювати і підтримувати водойму в хорошому стані. У цій статті розглядається докладно діяльність з розведення риб сімейства коропових, всі плюси і мінуси бізнесу .

Влаштовуємо водойму для риби

Потрібно з особливою ретельністю підготувати місце, найкраще, що ви можете зробити, - створити басейн або скористатися маленьким ставком. Найголовніше, щоб водойма відрізнявся хорошою герметичністю, дуже важливо не допустити ситуації, коли вода просто буде йти в землю. Тут, використовуючи поліетиленовий матеріал, можна впоратися з проблемою.

До того ж необхідно задуматися про створення озера хороших обсягів. Зазвичай підприємства такого типу швидко розвиваються, тому можливості розширення краще продумати заздалегідь.

Зазвичай підприємства такого типу швидко розвиваються, тому можливості розширення краще продумати заздалегідь

Але цим підготовка не обмежується, водойма потрібно зарибнити по всій формі. так вийде офіційний бізнес , Здатний приносити хороший прибуток . Як показує практика, все окупиться вже в початковий рік діяльності. Потрібно домогтися отримання необхідних біологічних обгрунтувань водойми, але це ми розглянемо нижче.

Рекомендуємо також переглянути розділ: Ідеї для бізнесу з мінімальними вкладеннями

Складаємо бізнес-план по вирощуванню коропа

Незважаючи на те, що діяльність це досить нескладна, грамотний бізнес-план все одно потрібен. Він повинен розраховуватися виходячи з усіх ринкових характеристик. Потрібно прорахувати, який буде попит на цей вид риби, як йдуть справи у конкурентів. У складанні плану вам допоможуть професіонали, але можна обійтися і без них. В останньому випадку можливі помилки, але ж вони теж вчать.

Тепер давайте складемо приблизний варіант вашого бізнес-плану:

  • оформлення всієї необхідної документації;
  • аналіз ринкової ситуації;
  • створення свого водойми або оренда;
  • заготівля корму;
  • приблизний підрахунок доходів і витрат.

Треба сказати, що ця діяльність майже не змусить вас витрачатися. На першій стадії ви в стані справлятися без сторонньої допомоги. А потім вже обзаведетеся спеціальним обладнанням , Призначеним для Садковий вирощування. Пройдемося тепер по бізнес-плану Детальніше.

Які документи необхідно оформити

Як уже згадувалося, документів, які дозволяють розведення риби в певному водоймі, потрібно оформляти багато. Спочатку наукові експерти зроблять біологічне обґрунтування, в результаті чого вам визначать умови, при виконанні яких ваша діяльність по вирощуванню коропа буде можлива.

Зрозуміло, що в переважній більшості випадків буде відбуватися продаж. Тому вам неодмінно потрібна реєстрація, щоб все відповідало закону. Разом з обов'язковим придбанням ліцензії реєстрація обійдеться вам приблизно в 10 тисяч. Необхідний також документ від санітарних служб, що підтверджує гарний стан характеристик водойми.

Потрібно знати, що під час продажу ваша продукція пройде контроль на якість. І було б непогано, щоб у цьому документі значилося, що ваша риба - найкраща в вашому краю.

Скільки можна заробити на розведенні сазана

Не зайвим буде нагадати, що розводити коропів - діяльність досить прибуткова і не особливо для вас витратна Не зайвим буде нагадати, що розводити коропів - діяльність досить прибуткова і не особливо для вас витратна. Поговоримо про цифри докладніше. Один гектар басейну ви зарибнив приблизно 250 кг риби. Це число за трирічний період примножиться і дорівнюватиме приблизно двом з половиною тоннам. Одна риба здатна «видавати» до трьохсот тисяч ікринок. Однак треба врахувати, що багато хто з них не виживуть, і все одно кінцевий результат буде хорошим.

Усереднена цифра ваших вкладень на пристрій басейну площею в гектар не повинна перевищити 70 000 рублей, це з урахуванням закупівлі мальків. Якщо ж говорити про рентабельність, то все буде залежати від вас, але приблизно це складе 20%, а це хороший показник.

В межах 70 000 рублей коштує тонна малька, але вам потрібно лише чверть тонни, відповідно і ціна складе близько сімнадцяти тисяч. Потрібно знати, що ця риба досить невибаглива до їжі, але якщо знижується температура води, короп майже перестає рости. І збільшення у вазі починається не відразу - через пару років після того як ви зарибнив водойму.

Таким чином, можна підсумувати сказане. Вам треба приготувати

  • 10 тисяч на документацію;
  • 17 тисяч на придбання малька;
  • 20 тисяч на пристрій басейну (комплект обладнання та додаткові роботи);
  • 10 тисяч на закупівлю відразу тонни корму (один місяць);
  • Тисяч 5 на супутні витрати.

Тобто не менше 62 тисяч у вас має бути під рукою, коли ви починаєте цей бізнес.

Відео на тему: розведення коропа в ставку на дачі

Технологія вирощування коропа

Коли повністю зрозуміла технологія розведення коропа, діяльність піде легше і швидше. Власне, цей пункт бажано врахувати в вашому бізнес-плані. Розводять коропа зараз декількома способами:

  • Екстенсивний спосіб, що передбачає розведення коропа в ставках.
  • Напівінтенсивний спосіб, коли робота здійснюється за допомогою кошів.
  • Інтенсивний спосіб, використовують який в закритих комплексах.

Треба згадати, що зазвичай вибирають другий спосіб розведення, тому що саме такий варіант діяльності дає найкращий результат. Звичайно, Садковий розведення можна здійснювати лише в теплу пору, але рівень рентабельності саме цієї діяльності перевищує рівень першого способу на 10%. Про закритих ємностях можна сказати багато хорошого, це найприбутковіший спосіб, але і вкладень вимагає істотних. Ми ще не говорили про те, як коропа потрібно підгодовувати, розглянемо і цей момент.

Чи потрібна взагалі підгодівля для коропа?

Тут однозначної відповіді немає. Одні підприємці схиляються до позитивної відповіді на це питання, інші їм заперечують, вважаючи це непотрібним справою, адже риба все одно зростає через те, що у водоймі і так багато корму для коропа.

І все ж досвід підказує, що комбікорм краще використовувати. Нескладно порівняти: звичайний сазан, що харчується тільки озерної їжею, досягає у вазі протягом року десь 4-х кілограмів, а сазани, що вживають ще й комбікорм, можуть набрати кілограмів 15. Так що вже краще витратити гроші на додаткову підгодівлю (8- 10 тисяч за тонну).

Також обов'язково стежити за станом погоди. При сильній спеці вода потихеньку стане йти, тому потрібно додавати її у водойму. І посуха стає причиною подорожчання зерна (до 15%), що для підприємця важливо, оскільки витрати на закупівлю комбікорми збільшуються. Якщо у вас водоймище невеликий, підгодовувати коропів можна потроху.

додаткові відомості

Треба сказати, що подібний бізнес піде успішно, якщо ви добре вивчіть всі, що належить робити, і хочете отримати тільки позитивний результат. До того ж, як згадувалося, серйозних вкладень проводити не потрібно. Спочатку підбираємо водойму, орендуємо його (ціна пов'язана з розміром), купуємо мальків і займаємося збором необхідної документації, здійснюємо необхідні покупки (садки та ін.). Далі все залежить від ваших прагнень.

Хотілося б застерегти від безоглядної діяльності. Хоч особливих труднощів в цій справі немає, все ж про правила і уважності забувати не варто. Потрібно бути готовим до багатьох обставин. Ціна корми, наприклад, весь час змінюється, але не варто на місці і вартість риби, яку ви вирощуєте і продаєте. І якщо по осені вона може розходитися рублів по 70 за кілограм, то влітку вже може досягти і сотні. Зрозуміло, що ваш найсерйозніший заробіток припаде на весну-літо і початкову стадію осені.

На чому ще можна заробити?

Треба сказати, що на сьогоднішній день в зазначеній сфері діяльності конкуренція зовсім невисока, а попит на рибу хорошої якості, як завжди, великий. Можна легко зрозуміти зі сказаного, що, вклавши достатньо сил в бізнес, вийдуть хороші результати. Але потрібно завжди бути напоготові і стежити за ринковою ситуацією, щоб не упустити свою вигоду. Крім того, пам'ятайте, що рибі потрібен час для набору ваги, зазвичай це два роки після зариблення.

Якщо ви маєте в своєму розпорядженні великим ставком, можете зробити там платну рибалку. Однак треба подумати і про ліміт на вилов риби та інших умовності. Коли справа набере хід, можете поставити ларьок, де будуть продаватися рибальські снасті, побудувати кілька будиночків, щоб там можна було відпочити.

Схожі види заробітку:

На чому ще можна заробити?
Чи потрібна взагалі підгодівля для коропа?
На чому ще можна заробити?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама