Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Селера - посадка, догляд і вирощування у відкритому грунті

  1. Види селери для посадки
  2. Як підготувати місце під посадку селери
  3. схема посадки
  4. Особливості вирощування селери
  5. Вирощування розсади селери
  6. Догляд за селерою
  7. підживлення
  8. Правила вирощування черешкового і листового селери
  9. Покрокове вирощування черешкові селери у відкритому грунті
  10. Коли прибирати стебловий селера
  11. Посадка і вирощування листового селери

Селера - пряноароматичних овочева рослина. Його листя і черешки вживають свіжими, коренеплоди - в свіжому і приготованому вигляді.

Всі частини селери можна використовувати як приправу при консервуванні овочів. За смаком і зовнішнім виглядом селера схожий на петрушку, але має гострий і виражений аромат.

Селера став культурним рослиною в далекій давнині. Він використовувався не тільки як їстівне, але і як лікувальна рослина. Народна медицина рекомендує приймати сік селери з цукром як ліки від кашлю.

Селерою рятуються від подагри, ревматизму та інших запалень м'язів і суглобів. Насичений пряними ефірними маслами овоч збільшує виділення нирками сечі, чистить кров, стимулює апетит, підсилює серцебиття і покращує обмін речовин.

Види селери для посадки

У культурі обробляють 3 види селери:

  • стебловий;
  • листової;
  • кореневої.

Найбільшого поширення на городах отримав кореневої селера. Так сталося через те, що коренеплоди рослини можна довго зберігати в погребі, адже виростити кореневої селера складніше, ніж стебловий і листової. У нього довгий вегетаційний період, тому на півдні країни кореневої селера вирощують розсадою.

У більшості областей районирован сорт кореневої селери Яблучний. Він скоростиглий, високоврожайний, з ніжною білою м'якоттю. Коренеплід округлої форми і невеликого розміру - з куряче яйце.

Коренеплід округлої форми і невеликого розміру - з куряче яйце

Селера входить в сімейство зонтичні. Найближчими родичами є петрушка і морква. Як і ці овочі, селера є дворічним рослиною. У перший рік з нього можна отримувати коренеплоди і зелень, у другій - насіння.

Як підготувати місце під посадку селери

Хороший кореневої селера виходить на високородючих і окультурених городніх грунтах при рясному поливі. Вегетаційний період коренеплідних селери становить до 190 днів, тому без вирощування розсади культуру отримати не вдасться. селера може переносити часткове затемнення, але в сильній тіні рослини пошкоджуються грибними захворюваннями.

Кращим попередником кореневого селери стануть овочі, під які вносили збільшені дози органіки, наприклад, капуста чи огірки. Навіть якщо в попередньому році на ділянку вносилося багато гною або перегною, при посадці селери можна внести трошки органіки, так як коли посадка кореневого селери на грядку буде закінчена, гній вносити не доведеться - він призведе до спалаху хвороб.

схема посадки

Посадка селери розсадою у відкритий грунт ведеться з початку травня, так як він може переносити недовгий зниження температури. Схема посадки селери у відкритий грунт - 15 см в ряду і 40 см між рядками. Висаджуючи розсаду, прослідкуйте, щоб центральна частина кущика не опинилася засипаній землею.

Інакше проходить посадка селери черешкові і листового. Вирощування черешкового і листового селери не викликає складнощів. Навіть початківець городник зможе виростити рослини так, щоб вони були насичені ароматом і мали відмінний смак.

Навіть початківець городник зможе виростити рослини так, щоб вони були насичені ароматом і мали відмінний смак

Сорти селери, у яких в їжу будуть вживатися листя і черешки, висаджують за схемою 20х30 см. Вносити компост, а тим більше гній навесні, перед висадкою розсади в город, не можна, так як це призведе до накопичення нітратів в зелені.

Якщо ви хочете самі виростити насіння кореневої селери для посіву, потрібно навесні посадити на грядку перезимували в погребі коренеплід. Від нього швидко відросте молоді листочки, а слідом за цим коренеплід викине вгору прямий високий стебло, на кінці якого розкриється суцвіття-зонтик. В середині липня селера зацвіте. Насіння дозріють на початку серпня, після рослина загине.

Особливості вирощування селери

При вирощуванні кореневого селери у відкритому грунті використовуйте агротехнічні прийоми:

  • культура обожнює воду, грунті не можна дозволяти пересихати - з посадки до збирання врожаю грядка повинна бути вологою;
  • в кінці липня коренеплоди підгодовують суперфосфатом, а через тиждень - борною кислотою;
  • при вирощуванні кореневого селери використовуйте прийом, зворотний підгортання - від коренеплоду кілька разів за сезон відсувайте грунт;
  • грунт тримайте в рихлому стані.
  • при відгортання ґрунту від коренів одночасно подрезайте горизонтальні корені, що відходять від головного - вони не потрібні і шкідливі, так як заважають збільшенню основного кореня, а значить зменшують розмір коренеплоду;
  • горизонтальний коріння подрезайте ножиком;
  • листя кореневого селери придатні в їжу, але в перебігу літа не зрізайте їх, щоб не перешкодити формуванню коренеплоду;
  • листя зрізайте на початку вересня, коли коренеплід інтенсивно зростає;
  • зрізайте лише крайні листя - молоді листочки на вертикальних черешках, що знаходиться в центрі розетки, залишайте.

Прибирання кореневої селери - одна із заключних операцій, які проводять на дачній ділянці. Овоч прибирають пізно, так як він витримує заморозки до -3оС.

Вирощування розсади селери

Кореневої селера отримують розсадним способом. Селера черешкова і селера листова можна висівати насінням у відкритий грунт, але при вирощуванні розсадою можна отримати ранню вітамінну зелень. Ще листової селеру можна вирощувати просто на підвіконні в квартирі.

З листових сортів для вирощування з насіння на підвіконні підійдуть Захар і Картулі. Кращими сортами черешкові селери у садівників вважаються Малахіт і Золотий.

Купуючи насіння будь-якої з різновидів селери, звертайте увагу на дату отримання насіння - вони, як і морква, швидко втрачають схожість. Висівають лише свіже насіння, зібрані в попередньому році. Дворічні насіння знижують схожість в рази.

Купуйте сорти різні за термінами дозрівання - це дозволить мати свіжу зелень весь теплий сезон. Перед посівом насіння замочіть на три доби, потім висівають в ящики або окремі стаканчики. Робіть це в березні, розраховуючи, щоб до моменту висадки розсади кореневого і черешкові селери в грунт їй було 60 днів. Ємності заповніть пухкої сумішшю, до складу якої входить листовий перегній, торф і пісок.

Щоб рівномірно внести в ящики маленькі насіння, змішайте їх з піском. Насіння закладайте на глибині 1 см і присипте шаром торфу. Селера дружно сходить при температурі 20 градусів.

Сходи з'являться не раніше, ніж через тиждень, так як в насінні міститься багато ефірів, які заважають проростати. Несвіжі насіння можуть сходити 2 тижні. Не допускайте, щоб грунт пересихала, інакше насіння не зійде.

Ємності поливають теплою водою, направляючи струмінь через невелике сито, щоб не розмити верхній шар почвогрунта. Після появи сходів температуру знижують до 15 градусів для запобігання розсади від витягування.

Подальший догляд полягатиме в підтримці землі в ящиках у вологому стані і вентилювання розсади для попередження появи чорної ніжки та інших захворювань. Коли з'являться перші листя, розсаду витягують з грунту і розсаджують по одній рослині в стаканчики, намагаючись не пошкодити центральну частину розетки, з якої в будуть з'являтися нові листя.

Пересаджені сіянці ставлять на світлий підвіконня, щоб на них швидше з'являлися новенькі листочки. Перед висадкою розсаду загартовують, виставляючи щодня на балкон на кілька годин.

Догляд за селерою

На першому етапі росту рослини ростуть повільно і мають потребу в гарному догляді, прополюванні, так як швидкорослі бур'яни можуть заглушити молоді рослини, які тільки приживаються і слабкі.

підживлення

Підживлення кореневого селери починаються через два тижні після посадки на грядку. Коли стане помітно, що рослини прижилися і рушили в зростання, роблять другу підгодівлю, а коли почнуть формуватися коренеплоди - третю. При кожній підгодівлі вносять 10 гр. сечовини, стільки ж калію і 50 гр. суперфосфату на кв. м. Всі перед внесенням розчиняють в теплій воді.

Селерові коренеплоди ростуть до жовтня. Потрібно завершити збирання до настання сильних заморозків. До суцільного прибирання можна прибирати коренеплоди вибірково з метою проріджування.

Проріджувати селера потрібно акуратно, щоб не травмувати сусідні коренеплоди. Краще використовувати вузький совок, так як при збиранні вилами пошкодження неминучі. Під час масового збирання коренеплодів відразу обламують крайні листя, залишаючи три центральних. Зрізати листя ножем не можна.

Обламану зелень можна висушити і використовувати в кулінарії. Коренеплоди підсушують і закладають на зберігання.

Правила вирощування черешкового і листового селери

Грядки під стеблова селера краще приготувати з осені. Їх перекопують і нарізають борозни завглибшки до 30 сантиметрів, відстань між борознами - близько 40 сантиметрів. Поглиблення заповнюють гноєм або компостом. Траншеї потрібні, щоб селерові черешки відбілити, придбали білосніжний відтінок і ніжний присмак без гіркуватості.

Є самоотбелівающіеся сорти, які не потрібно вирощувати в траншеях і підгортати. Вони не витримують мороз, а черешки у них не настільки апетитні і хрусткі.

Покрокове вирощування черешкові селери у відкритому грунті

  1. Рано навесні розсипте по поверхні грунту, перекопати восени, комплексне мінеральне добриво, і закладіть граблями.
  2. Врахуйте, що в початковий період росту селера вимагає збільшених доз азоту, тому через місяць після висадки розсади рослини підгодуєте сечовиною з розрахунку столова ложка на квадратний метр посадок - добриво розчиніть у воді і полийте грядки.
  3. Пересаджуючи юні рослини на грядку стежте, щоб розетка залишилася над рівнем грунту, а навколо пересаджених рослин грунт ущільните долонями.
  4. У міру відростання черешків в борозенки підсипати грунт.
  5. Все літо дивіться, щоб грядка не пересихала.
  6. Після кожного поливу грядку рихлите і прополювати.
  7. Коли стебловий селера відросте на 30 сантиметрів, прісоберіте черешки в пучок і зв'яжіть бинтом, не травмуючи стебла.
  8. Вся рослина, крім верхнього листя, оберніть темної папером так, щоб листочки виглядали зверху як з вазочки. Прийом дозволяє відбілити черешки, в результаті з них йде гіркоту і вони наливаються соком.

Самотбелівающіе сорти можна вирощувати на простих грядках, як петрушку. Їх не потрібно пов'язувати і якось особливо за ними доглядати. Щоб зробити черешки солодше, рослина можна згорнути в кільце і покласти на шар соломи, присипавши зверху теж соломою.

Коли прибирати стебловий селера

Прибирати стебловий селера починають в кінці осені, або можна проводити вибіркову прибирання протягом всього літа, відкриваючи папір і відриваючи поодинокі стебла. Самоотбелівающіеся сорти можна прибирати через три-чотири місяці після посадки розсади в грунт.

Посадка і вирощування листового селери

Мінімальних праць вимагає вирощування листового селери. Турбота зводиться до прополка, розпушування і постійного поливу.

Не можна допускати, щоб на грядці утворилася кірка. Для цього грунт мульчують тирсою або сухою травою. Як і у випадку з кореневими і черешкові селери, при вирощуванні листового потрібно стежити, щоб центр куща не опинився засипаним - це призводить до зупинки росту і загнивання розетки.

Першу зелень з посіяного у відкритий грунт листового селери можна отримувати вже через 2 місяці. Втрата кількох стебел раніше терміну не призведе до пригнічення рослини, головне - не зривати молоденькі листочки в центральній частині куща.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама