Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Способи вирощування картоплі: на теплій грядці, під соломкою, в бочці, в мішках, технологія, переваги, особливості

  1. теплі грядки
  2. Вирощування картоплі під соломкою
  3. Як виростити картоплю під соломою (відео)

Відомо більше 100 способів вирощування картоплі Відомо більше 100 способів вирощування картоплі. Для кожної кліматичної смуги, різновиди грунту вони мають свої особливості. Але при всій різноманітності способів не завжди є гарантія гарного врожаю. Часто підводить то пізня весна з заморозками, то посушливе літо, та й шкідники і гризуни долають. В останні 2-3 роки великою популярністю серед городників користуються альтернативні способи вирощування картоплі, що дозволяють зменшити трудовитрати при збільшенні врожайності культури в кілька разів. Потрібно врахувати, що при всіх способах картопля слід вийняти з погреба майже за місяць до посадки і помістити в тепле приміщення для пророщування.

теплі грядки

теплі грядки - своєрідні грілки для коренів рослин, що складаються з органічних залишків, які, розкладаючись, виділяють тепло, необхідне рослинам, щоб подолати заморозки, температурні зміни. Картопля в теплих грядках висаджується раніше, ніж в звичайні. Він краще розвивається, раніше плодоносить, даючи урожай не менше кілограма з куща, стійкіші до хвороб. Готувати посадочні місця можна вже восени, а можна навіть попередньої навесні після розмерзання ґрунту. Для них необхідне сонячне ділянку.

Місце майбутньої грядки готують наступним чином:

  • огороджують дошками, утворюючи так звані короби завширшки півметра, висотою 30 см;
  • укладають тріски, гілки;
  • далі йде кілька шарів паперу, картону;
  • кладуть десятисантиметровий шар гною, перегною, що захищає від бур'яну, що утримує вологу, що живить рослини;
  • зверху все засипається скошеною травою;
  • постійно додають суху бур'ян, поливають;
  • перед посадкою коренеплодів присипають грядку десятисантиметровим шаром перегною.

Навесні поливають таку грядку теплою бовтанку, що складається з 4-6 л води, півсклянки цукру або варення, пачки «Сяйво 2». Перед використанням суміш наполягають пару годин. Накривають грядку плівкою. Перед посадкою грунт розпушують сапою. Після посадки грядку мульчують соломою або сіном. Молоді сходи підгодовують біосуміші і підгортають. Періодично мульчу підсипають.

Такий метод дозволяє отримати з трьох кущів десятилітрове відро бульб. Така грядка служить 2-3 роки, поки органічні залишки повністю не перепреют.

Різновидом вирощування картоплі на теплій грядці є вирощування в траншеї. Така грядка може служити до 10 років.

Готують її в такій послідовності:

  • викопують траншею глибиною до півметра;
  • її дно заповнюють гілками, корінням, стовбурами дерев, цурками, трісками, тирсою, корою;
  • потім укладають дерен, утоптуючи його;
  • зверху ставлять короб висотою 30 см, наповнений сухими листям, травою, папером, золою;
  • останній шар - десятисантиметровий, що складається із землі з компостом.

Для глинистих ґрунтів на дно траншеї спочатку насипають пісок, а на нього деревні залишки. У холодних районах дно утеплюють щільним шаром закритих пластикових пляшок.

Перекопувати грунт на грядці не потрібно, її тільки розпушують. Через 2-3 роки рослинні залишки в коробі оновлюють. Полив для теплих грядок дуже важливий. Механізм перегнивання запускається тільки у вологому грунті. Тому поливають грядки частіше, ніж звичайні.

Третім варіантом теплою грядки є використання принципу поступового занурення зростаючого стебла в грунт для утворення нових коренів з бульбами. Місце посадки удобрюють перегноєм, золою, це перешкоджає поїдання бульби комахами, гризунами. З дощок готують короб без дна. готовий матеріал садять без короба. Коли кущ піднімається вище короба на 10 см, на нього встановлюють цей короб, засипають його живильним грунтовою сумішшю до верху і рясно поливають теплою водою. Суміш складається з перегною, торфу, компосту з додаванням золи. Полив проводиться щодня. Кущ дає додаткові корені, на яких зав'язуються бульби. Коли кущ підніметься на ширину ще однієї дошки, на перший короб ставлять другий, повторюючи аналогічні дії. Таку операцію можна повторити ще пару раз, загальна висота короба при цьому досягає до півметра.

Через місяць після установки останнього ящика можна збирати урожай. Але нарощувати останній шар пізніше середини серпня не має сенсу.

Але нарощувати останній шар пізніше середини серпня не має сенсу

Вирощування картоплі під соломкою

Картопля під соломкою вирощувався селянами в Росії і на Україні ще 200 років тому. Цей метод з деякими поправками успішно застосовується і зараз.

Переваги цієї технології:

  • під соломою добре зберігається і конденсується волога;
  • підстилка добре пропускає повітря;
  • солома, граючи роль мульчі, затримує ріст бур'янів.


під соломою добре зберігається і конденсується волога;   підстилка добре пропускає повітря;   солома, граючи роль мульчі, затримує ріст бур'янів

Основними критеріями добре підготовленої до посадки грунту та підстилки є:

  • рихлість - для цього поверхню розпушують на глибину 5 см з шириною смуги 10-15 см;
  • вологість - перед посадкою грунт рясно зволожується і після неї проводиться полив;
  • товщина - солому засипають шаром, достатнім, щоб при її значної усадки, грунт не пересихав. При дуже щільному шарі соломи не забезпечується достатній її прогрів, вона погано пропускає повітря. Паростки коренеплодів не зможуть пробитися через таку підстилку.

Посадка картоплі під соломкою здійснюється наступним чином:

  1. На пухку, вологий грунт розкладаються бульби, які засипаються соломою товщиною до третини метра. Або в траншеї до 10 см завглибшки укладають посадковий матеріал, засипаючи його пухкої і вологим ґрунтом. Зверху - шар соломи до 15 см;
  2. Після досягнення паростками висоти 5 см укладається ще один шар такої ж товщини. Укладання проводиться обережно, щоб не поламати сходи;
  3. Для перешкоджання знесення підстилки вітром її трохи присипають землею.

Укладання проводиться обережно, щоб не поламати сходи;   Для перешкоджання знесення підстилки вітром її трохи присипають землею

Про поливі при використанні даної технології турбуватися не варто. Волога добре утримується підстилкою і конденсується завдяки перепаду денний і нічний температур. У посушливих районах полив все ж необхідний, а картоплю садять не під соломку, а під листя. У північних районах можна використовувати мох-сфагнум.

Можливий ще один варіант такого методу - підстилка неоднорідна, а багатошарова, що складається з соломи і великих органічних залишків (наприклад, подрібнених кукурудзяних стебел). Тут використовується приклад лісової підстилки, де чергуються різні верстви органіки.

Перевагами такої технології є простота догляду за посадками, відсутність бур'яну, майже повна відсутність головних шкідників - колорадських жуків. Але є небезпека псування бульб гризунами. У боротьбі з ними допомагають листя манчжурского горіха, кинуті під мульчу.

Урожай збирають, знявши шар підстилки. Бульби виходять великими, рівними, гладкими, чистими. Вони не пересихали і не мокли під дощем. Урожай складає більше 15 бульб з куща.

Як виростити картоплю під соломою (відео)

Вирощування картоплі в бочці

Ефективною технологією, яка забезпечує гідний урожай, є вирощування картоплі в бочці. У бочки видаляють дно, збоку роблять отвори для надходження в неї кисню і запобігання скупчування надлишків вологи. Засипають землю, перемішану з компостом, на висоту не менше 10 см. Грунт можна змішувати і з тирсою. Потім викладають бульби, дотримуючись інтервал у 20 см, засипають їх землею.

Між з'явилися сходами додатково укладають бульби, засипають їх землею.

Можна використовувати для цієї мети частини картоплин або очі. Періодично паростки підгортають до заповнення бочки землею до країв. При цьому вносять підгодівлю, поливають посадку.

Бур'яни та колорадські жуки цим сходам не страшні. Потрібно стежити за своєчасним їх поливом. Можна застосувати систему крапельного поливу. Для кращого забезпечення рослин киснем на дно бочки укладають згорнутий по спіралі гумовий шланг, забезпечуючи відстань між його витками приблизно 10 см. Шланг розрізають через невеликі проміжки на 2-3 см. Один його кінець наглухо закривають, а інший - виводять з бочки. Підведеною до нього насосом пару раз в тиждень закачують повітря в бочку для харчування коренів рослин. Картопля в бочці не вимагає значного догляду, займає небагато місця, так як кущ розростається не вшир, а вгору.

Різновидом цього способу є вирощування коренеплодів в мішках. Це дозволяє отримати рання картопля. Мішок наповнюють земляною сумішшю, зав'язують, кладуть на землю, зверху роблять прорізи, куди розкладають бульби. Спочатку його тримають в теплі, а потім виносять з приміщення. Полив при такому способі майже не потрібен, але періодичне зволоження грунту все ж необхідно. Бур'яни таким сходам не загрожують.

Технологій вирощування картоплі безліч. Кожна з них досягає своєї мети - допомагає отримати хороший урожай. Але головне - облік індивідуальних особливостей ґрунту, клімату і т.д.

Важливо при застосуванні вищевказаних методів врахувати наступне:

  1. Перед посадкою картоплю витримують 3-4 тижні в теплому, але темному місці для пророщування.
  2. Підготовка теплих грядок під посів починається за сезон перед її використанням, інакше процес біологічного прогрівання грунту не спрацює.
  3. Постійний полив і періодична підгодівля при застосуванні технології теплих грядок мають велике значення.
  4. При вирощуванні картоплі під соломкою особливе значення має підготовка грунту, товщина і щільність підстилки.
  5. При посадці бульб в бочку потрібно своєчасно піклуватися про полив і надходження кисню до рослин.
  6. Застосовуючи ці технології, можна отримувати ранній урожай, причому легко перевіряти готовність коренеплодів, не пошкоджуючи рослин.

При впровадженні цих методик краще одночасно випробувати кожну з них на окремих ділянках. За отриманими результатами можна буде судити, яку з технологій варто віддати перевагу на наступний рік.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама