Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Технологія вирощування полуниці в мішках - AgroFlora.ru

  1. Переваги мішечного методу
  2. Сорти полуниці для вирощування в мішках
  3. Технологія вирощування полуниці в мішках
  4. Як посадити полуницю в мішок
  5. Культивація полуниці вертикальним способом
  6. Посадка полуниці горизонтальним способом
  7. Як доглядати за полуницею в мішках
  8. Як поливати полуницю в мішках
  9. Освітлення мішків з полуницею
  10. Температурний режим та рівень вологості
  11. Добрива і обрізка
  12. Захист від хвороб і шкідників

Найчастіше садову суницю отримують звичайними посадками в грунт, проте розроблені новаторські і більш зручні способи культивації.

Наприклад, вирощування полуниці в мішках за голландською технологією, завдяки якій ви отримаєте набагато більший урожай ароматної стиглої ягоди. Дізнаємося, як отримують полуничні врожаї таким способом в будь-яких умовах - в гаражі, саду, теплиці, інших приміщеннях і навіть квартирі.

Переваги мішечного методу

Чому краще вирощувати полуницю в мішках

Мішковий спосіб культивації садової суниці має масу достоїнств:

  • Мішки не займають багато місця - як в приміщеннях, так і поза ними, дозволяючи охопити посадками інших культур більше площі, ніж зазвичай.
  • За один рік можна отримати п'ятиразовий і більш урожай стиглої солодкої ягоди.
  • Суницю в мішках рідше долають хвороби і шкідливі комахи: в них віруси, грибки і шкідники не встигають нашкодити рослинам через швидкої загибелі.

Вирощуючи полуницю мішковим метолом, ви можете посадити відразу кілька найбільш родючих сортів і отримувати куди як великі врожаї. Це особливо вигідно фермерам або починаючим підприємцям - садівникам, тому що дозволяє заробляти набагато більше грошей.

Сорти полуниці для вирощування в мішках

Для мішечного технології вибираємо сорти, які не потребують особливого догляду, володіють тривалим і рясним плодоношенням і здатністю до швидкого зростання.

До подібних сортів відносяться наступні:

  • Гигантелла. Сорт, що дає велику ягоду з відмінним смаком і вагою близько 120 грам - у першого врожаю: наступні будуть дрібніші. З 1 куща «Гігантелла» збирають близько кілограма плодів.
  • Маршал. Сладкоплодний сорт, плодоносний великими ягодами з ледь помітною кислинкою. Чи не боїться температурних перепадів і більшості хвороб, дає до кілограма ягід з куща.
  • Женева. Ремонтантна полуниця з подовженими великими ягідками, приємними на смак, довго зберігаються і легко переносять перевезення. Урожай збирають кожні 2-2,5 тижні.
  • Альбіон. Ремонтантне рослина з великими продовгуватими солодкими ягодами з щільною м'якоттю. Потребує частого поливу і підгодівлі. Один кущ дає близько 2 кілограмів добірних плодів.

При культивації суниці садової в гаражі, квартирі або іншому закритому приміщенні вибираємо самопильні сорти.

Технологія вирощування полуниці в мішках

Як підготуватися до культивації вікторії

Культивація садової суниці мішковим методом передбачає знання деяких нюансів.

Підбір мішків

Полуничку вирощують в білих поліетиленових мішках товщиною 0,25 - 0,35 мм: згодиться тара з-під борошна або цукрового піску.

Краще придбати в садівничих магазинах спеціальні мішечні ємності довжиною не більше 2 метрів і завтовшки 13-16 мм.

Найчастіше садову суницю отримують звичайними посадками в грунт, проте розроблені новаторські і більш зручні способи культивації

Спеціальні мішечні ємності для вирощування полуниці

Підготовка землі до посадки

Вирощування суниці по мішечного технології вимагає легких слабокислих або нейтральних грунтів. Ретельно змішуємо в рівних частках річковий пісок, дернову землю, перегній і невеликі тирсу.

Додавання перегною збагатить ґрунт поживними речовинами, необхідними для нормального росту і плодоношення полуничних посадок.

Кладемо на низ мішків керамзит, гальку, биті черепки або інший матеріал для дренажних цілей, інакше волога буде застоюватися на дні і призведе до загнивання кореневої системи і надземної частини кісткової.

Поверх дренажу засипаємо підготовлену грунтову суміш і зашиваємо, запаює або закриваємо ємність будь-яким іншим способом.

Як посадити полуницю в мішок

Вікторію висаджують в стоячі або лежачі мішки, тобто вертикальним або горизонтальним методом.

Культивація полуниці вертикальним способом

Для вертикальних посадок необхідно вільне місце і гаки для підвішування ємностей. Висаджуємо полуничну розсаду наступним чином:

  • Перетягуємо мішки, заповнені підготовленої грунтової сумішшю, міцним шнуром або мотузкою і підвішуємо на гаки. Краще розташовувати їх в 2 яруси - по кілька в кожному, це економить більше місця.
  • Прорізаємо в ємностях діри 7-9 сантиметрової ширини.
  • Садимо в отвори суничну розсаду. Між рослин має залишатися 25-40 см вільного простору.
  • Встановлюємо поливальну систему і закріплюємо освітлювальні прилади.

Вирощування вікторії вертикальним методом - справжня знахідка для маленького приміщення, а двох'ярусне розміщення дозволяє отримувати більше врожаю.

Посадка полуниці горизонтальним способом

Якщо у вас повно місця (мається велика теплиця, просторий гараж або кімната), підійде лежачий метод, головне, прикупити стелажів. У них вирощувати полуницю набагато зручніше, ніж на підлозі або землі.

Виробляємо посадку полуничною розсади так само, як і в попередньому способі, розмістивши мішки з грунтом на стелажах, бажано, двоярусних: і місце економиться, і догляд спрощується.

Полуниця в мішках: посадка горизонтальним способом

Як доглядати за полуницею в мішках

Бажаючи цілий рік вирощувати садову суницю мішковим методом, важливо забезпечити їй потрібний догляд і кліматичну обстановку. Дізнаємося, як доглядати за вікторією в мішку.

Як поливати полуницю в мішках

Для культивації суниці важливий грамотний полив: грунт повинен бути рівномірно зволожена, але не залита, інакше згниють корінці, а потім і надземні частини.

Ідеальний варіант для мішечного культивації вікторії - крапельний полив, при якому вода подається із загальної труби, і потрапляє через трубочки з крапельницями на кінцях до саджанців.

Крапельна система дозволяє поливати рослини рівномірно, без перезволоження.

Для організації такої системи використовуємо пластикові або металеві труби, діаметр яких становить 16-20 см, підводимо до них тонкі трубки і встановлюємо над ємностями з ягідними кущами.

Замість них можна використовувати пластикові пляшки об'ємом 2 л зі вставленими 4-5 трубочками. Не забуваємо регулярно підливати воду в пляшки: кожен день одному 30-літровому мішку з посадками необхідно по 2 літри вологи.

Освітлення мішків з полуницею

Хочете отримувати рясні врожаї ароматної вікторії? Забезпечте їй гарне і тривалий освітлення за допомогою потужних ламп червоного спектра (лампочок ДНАТ або металогалогеновими пристроїв).

Світловий день садової суниці повинен тривати 12 годин.

Включаємо і вимикаємо лампи або інші освітлювальні прилади строго в один і той же час. При культивації мішечного суниці в теплицях включаємо додаткове освітлення в міру необхідності.

При відсутності або недостатньої підсвічуванні полуничні саджанці витягуються і слабшають, що погано позначається на майбутньому врожаї.

Температурний режим та рівень вологості

Щоб полуничник постійно плодоносив і давав великі солодкі ягоди, культивуємо його при температурі 20-26 градусів, не менше: при більш низьких температурах дозрівання плодів сповільнюється. У приміщенні не повинно бути протягу.

Для регулювання температури використовуємо спеціальні автоматичні системи або звичайний термометр.

Для зігріву гаража, теплиці чи іншого приміщення застосовуємо автоматичний обігрівач, який включається при похолоданні. А якщо потрібно позбутися від надлишків тепла, просто провітрювати приміщення або тепличку.

Рівень вологості повинен дорівнювати 70-75 відсоткам. Якщо в приміщенні сухувато, обприскуємо повітря і нижню частину ємностей з вікторією.

Догляд за посадками полуниці в мішках

Добрива і обрізка

Щоб ягоди росли великі, наливалися солодкістю і ароматом, регулярно підгодовуємо і обрізаємо кущі.

підживлення вікторії

Щотижня підгодовуємо грунт в мішках калійними добривами, наприклад, курячим послідом (1 частина на 20 частин води), коров'яком (1 частина на 10 частин води) або деревною золою. Хороша також підживлення рідкими комплексними добривами

Особливо важливо вносити поживні добавки, коли полуничні кущики тільки зацвітають.

обрізка

Коли зберете урожай, обрізаємо засохле листя і стебла, щоб вони не заважали висвітлення кісткової і наростання свіжих листочків.

Для отримання цілорічного врожаю зберігаємо сильні розетки на вусиках - майбутню розсаду. Коли вони розвинуть власну кореневу систему, відрізаємо їх від вусів, поміщаємо їх в поліетиленових мішечках в прохолодне місце і зберігаємо при 0- + 2 градусах до висадки в мішки з новим родючим грунтом.

Увага: для поліпшення плодоношення збільшуємо рівень вуглекислого газу - він повинен становити 0,15-0,22 відсотка. Щоб забезпечити такий рівень, запалюємо просту свічку і залишаємо догоряти до кінця.

Захист від хвороб і шкідників

Щоб попередити розвиток хвороб і шкідницькі атаки, як тільки почнуть відростати листя, обприскуємо кущики, змішавши 1% бордосскую рідина і 1% колоїдну сірку. Настільки ж дієва обробка полуничник «Фітоспорін».

Як тільки ви помітите початкові симптоми хвороб, відразу обробляйте рослини інсектофунгіцидами.

Як бачите, вирощування полуниці в мішках - зручна і нескладна технологія, що дозволяє отримувати великі врожаї при значній економії місця. Головне, забезпечити компактному полуничник хороше освітлення, своєчасний полив, достатній рівень вологості, оптимальну температуру і не забувати щотижня сдабривать поживними речовинами.

Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама