Жилье в Испании подешевело на треть. Общее снижение цен на недвижимость в Испании с момента начала кризиса составило 33,7%. Только за последние 12 месяцев стоимость недвижимости в Испании упала на 12,3%. При этом межгодовое снижение цен на недвижимость в ноябре (9%) уступает по значительности лишь снижению стоимости жилья в апреле (12,5%), подсчитали эксперты международной оценочной компании Tinsa. Заметнее других упала цена недвижимости на Средиземноморском побережье, где дома и квартиры подешевели более чем на 15%. Примерно настолько же снизились цены на недвижимость в столицах автономий и крупных городах. Как передает La Vanguardia, лучше обстоит дело на Балеарских и Канарских островах, где снижение стоимости жилья по сравнению с ноябрем 2011 года составило всего 9%.

Успішне вирощування петунії з насіння в домашніх умовах

  1. Коли і як збирати насіння?
  2. терміни посіву
  3. Підготовка посівного матеріалу
  4. Як підготувати грунт?
  5. 3 способи посіву насіння
  6. Посів в лотки
  7. Посадка по снігу
  8. Вирощування в торф'яних таблетках
  9. Догляд за розсадою

Самостійне вирощування петунії з насіння в домашніх умовах у багатьох дачників викликає складності. Брак знань і боязнь експериментувати змушують витрачати сімейний бюджет на покупку готового посадкового матеріалу. Ознайомившись з основними правилами і агротехнічними прийомами, ви придбаєте безцінний досвід отримання міцної розсади. А яскраві клумби з різнокольоровими петуніями прикрасять садову ділянку і прибудинкову територію.

А яскраві клумби з різнокольоровими петуніями прикрасять садову ділянку і прибудинкову територію

Коли і як збирати насіння?

Досвідчені садівники заготовку насіння петунії для подальшого вирощування розсади починають в період активного цвітіння рослини. Перед цим відбирають і позначають міцні рослини з красивими квітками бажаного забарвлення і чекають появи на їх місці плодових коробочок. Дають їм визріти. Після чого приступають до збору насіннєвого матеріалу, що знаходиться в коробочках. Весь цикл, від формування бутонів, до визрівання насіння, займає близько 2 місяців.

Традиційно, для продовження терміну цвітіння петунії, зів'ялі бутони з зав'язі зрізають, не чекаючи появи коробочок з насінням. Для заготівлі посадкового матеріалу залиште зав'язі на нижніх ярусах рослини. Тут вони швидше дозріють.

Формування квіток у рослини відбувається протягом тижня. Ще через тиждень після запилення з'являються зав'язі. Протягом подальших 30 днів на петунії формуються коробочки з насінням, які після визрівання і збирають для подальшого вирощування в домашніх умовах. Загальний час очікування становить приблизно 45 ... 60 днів. Збирати посівний матеріал можна протягом всього літнього періоду і початку осені.

Вірною ознакою того, що прийшла пора збирати насіння, є висихання коробочок і їх розтріскування. У кожному такому контейнері знаходиться до 100 глянцевих зерняток чорного кольору, розміром з 0,5 мм.

У кожному такому контейнері знаходиться до 100 глянцевих зерняток чорного кольору, розміром з 0,5 мм

Перед тим, як зібрати насіння петунії для вирощування, підготуйте конвертики або паперові пакетики. Дочекайтеся стійкої ясної погоди. Після того як ви переконаєтеся, що плодові коробочки підсохли, приступайте до збору. Розкладіть заготовлені матеріал на папір і помістіть в сухе місце на дозаривание. На зберігання насіння витягають і розкладають по пакетиках або конвертах. Обов'язково позначайте сорт петунії.

Самостійно зібрані насіння зберігає свою схожість протягом 4 років. При вирощуванні гібридних сортів петунії пам'ятайте, що насіння, зібрані в домашніх умовах частково не зберігають материнські ознаки. В результаті перезапилення можна отримати нові цікаві забарвлення. Повторний збір посівного матеріалу зібраного з кущів гібридних сортів і його вирощування не дозволить зберегти забарвлення і будова квітки.

терміни посіву

Терміни посіву насіння петунії при вирощуванні розсади в домашніх умовах багато в чому визначаються від сукупності двох чинників:

  1. Тривалості світлового дня;
  2. Видових і сортових особливостей рослини.

Занадто ранні терміни, як і неправильний вибір сорту чреваті тим, що недолік освітлення сприятиме витягуванню сходів. Витягнуті сіянці повільно розвиваються, стають кволими і сприйнятливими до захворювань.

Сортові особливості квіткової культури так само варто враховувати при спробі вирощування з насіння. Якщо звернути увагу на пакетики з посівним матеріалом, реалізованим в садових центрах, то можна звернути увагу, що петунії різних сортів і видів мають свої терміни посіву. Це обумовлено періодом вегетації тієї чи іншої групи:

  • каскадні;
  • Ампельниє мелкоцветковиє;
  • кущові;
  • Крупноквіткові.

Як правило, інформацію про те, коли садити петунію для отримання розсади, виробники вказують на зворотному боці упаковки.

Вирощувані сорти Посів насіння на розсаду Посадка розсади в грунт Каскадні Лютий - Березень Травень - Червень Ампельниє Січень - Лютий Травень Кущові і карликові Березень - Квітень Травень Червень Крупноквіткові Березень - Квітень Травень Червень

Залежно від зазначеної групи, проводять посадку насіння для домашнього вирощування петуній в різні терміни. Ампельниє петунії повинні наростити велику вегетативну масу, тому вони висаджуються раніше всіх - на початку січня. Кущові сорти потрібно висаджувати в кінці лютого, початку березня.

Терміни посадки насіннєвого матеріалу всіх видів петунії потрібно обов'язково корелювати з умовами освітлення.

  • При можливості додаткового освітлення посів виробляють протягом лютого.
  • Якщо вікна квартири спрямовані на південну сторону, висівати можна в першій декаді березня.
  • При північній спрямованості вікон, посів найкраще відкласти до третьої декади березня або початку квітня.

Спроби раннього вирощування світлолюбна петунії, без додаткового досвічування, не дозволять отримати міцний, красивий посадковий матеріал.

Підготовка посівного матеріалу

Схожість насіння даної квіткової культури залежить від таких факторів як вологість, тепло і освітлення. Навіть взявши найпопулярніші сорти петунії для дачного вирощування, ви можете отримати тільки 50% сходів. Щоб зернятка проросли і дали життя прекрасним квітам, їх потрібно підготувати перед посадкою. Підготовка посівного матеріалу складається з декількох етапів:

  1. стратифікація;
  2. знезараження;
  3. Стимулювання сходів.

Стратифікацію насіння петунії починають задовго до початку вирощування розсади. Зазвичай за 7-8 тижнів до посіву зернятка змішують з дрібним річковим піском. Потім суміш розсипають в неглибокі контейнери і поміщають на 2 місяці холодильник. Для того, щоб в подальшому відокремити насіння беріть пісок в невеликих кількостях і найдрібнішої фракції. Розсипайте суміш в лотки тонким шаром.

для профілактики чорної ніжки у вирощуваної квіткової розсади, насіння петунії знезаражують. Процедура здійснюється в світло-рожевому розчині перманганату калію. Для приготування розчину знадобиться:

  • Кип'ячена вода;
  • 200 грамовий стакан;
  • 0,5 літрова банка;
  • Марганцівка (перманганат калію);
  • Чистий ганчір'я.

У склянці з водою готують маточний розчин. Він повинен бути темно рожевого відтінку. Потім в 0,5 літрову банку наливають воду і поступово додають вміст склянки до отримання світло-рожевого відтінку. Після чого насіння, зібрані з вирощуваних на ділянці петуній, загортають в ганчір'я і опускають на 20 хвилин в приготований розчин.

Наступний етап підготовки підвищує схожість посівного матеріалу і виживання сходів вирощуваної розсади. За добу до посадки зерняток їх замочують у воді з додаванням кількох крапель стимулятора росту. Досвідчені квітникарі для стимуляції використовують «Епін». На 0,5 літра буде потрібно 3 ... 4 краплі препарату.

Як підготувати грунт?

Успіх вирощування петунії в домашніх умовах залежить не тільки від підготовки насіння, але і від підготовки грунту. Оскільки квіткова культура примхлива, для посіву потрібно родючий пухкий грунт, здатний утримувати вологу. Грунт можна придбати в спеціалізованих садових центрах або приготувати самостійно. Досвідчені квітникарі найчастіше вибирають другий варіант.

Поживний грунт, в якому планується вирощувати розсаду петунії, готують з наступних компонентів:

  • Низинний торф - 1 частина;
  • Дернова земля - ​​1 частина;
  • Перегній - 1 частина;
  • Річковий пісок - 1/2 частини.

З'єднайте всі компоненти і змішайте до отримання однорідної маси. Просійте отриманий склад через сито з великої осередком, а потім з дрібним осередком. В результаті поживний грунт вийде пухким і повітряним.

Якщо процес приготування грунту для вас складний, то виростити петунію з насіння можна і на покупному грунті. Для поліпшення властивостей, придбаного субстрату, додайте наступні компоненти, з розрахунку на 10 кг:

  • 500 грам деревної золи для добрива;
  • 500 грам перліту;
  • Столову ложку калійного добрива.

Ці елементи дозволять поліпшити склад покупного грунту.

Щоб розсада не боліла, перед посівом пролити грунт розчином марганцівки.

3 способи посіву насіння

Після підготовчих робіт можна приступати до посіву насіння на розсаду. Досвідчені квітникарі в своїй практиці використовують 3 основних способи висіву зерняток:

  1. У лотки з поживним субстратом;
  2. Посадка петунії по снігу.
  3. В торф'яні таблетки;

Методи хороші для рівномірного розподілу зерняток, зібраних своїми руками, або покупного дражированная матеріалу. Оскільки насіння маленькі заглиблювати їх в живильний грунт не варто. Оптимальний варіант - присипати шаром субстрату в 1 ... 2 мм.

Посів в лотки

Підготовленим субстратом заповнюють лотки або контейнери з додаванням гідрогелю. Потім грунт рясно зволожують. В подальшому гідрогель дозволить зберегти вологу в ґрунті, що необхідно для успішного проростання насіння петунії. Вирощування культури краще проводити не рядками, а квадратами. Надалі такий спосіб спростить процес пікіровки підросли рослин.

Поділіть грунт в контейнері на квадрати і розподіліть зернятка в центрі цих зон. Для зручності використовуйте зубочистки. Змоченим у воді кінчиком зручно чіпляти і переносити зернятка. Після розподілу насіннєвий матеріал злегка присипають дрібно просіяним грунтом (не більше 2 мм). Обприскати посадки водою з пульверизатора.

Завершивши посів, помістіть контейнери в поліетиленові пакети або накрийте їх прозорими кришками. Лотки з петунією найкраще розташовувати в теплому місці з розсіяним освітленням. Через оду ... два тижні з'являться сходи.

Посадка по снігу

Спосіб дозволяє в процесі вирощування квітів петунії поєднати етап стратифікації насіння. Для його реалізації буде потрібно:

  • Відповідний контейнер;
  • Грунт;
  • Посівний матеріал;
  • сніг;
  • Садовий совок;
  • Скло або поліетиленовий пакет.

На першому етапі наповніть контейнер грунтом, залишивши від країв 2 ... 3 см вільного місця. Для профілактики різних захворювань пролийте субстрат розчином фунгіциду. Через добу після дезінфекційної обробки поверх укладіть невеликим шаром (1 ... 1,5 см) переважно без опадів і трохи його ущільните.

На другому етапі вирощування розсади складіть білий аркуш паперу навпіл. По центру розгорнутого пергаменту повинна утворитися канавка. Висипати зернятка петунії. Далі акуратно струшуючи, розподіліть їх по снігу. Місця з густими посівами рівномірно розподіліть за допомогою сірника або зубочистки.

На заключному етапі накрийте контейнер склом, кришкою або целофановим пакетом і помістіть в тепле освітлене місце. Після того, як сніг розтане, а волога вбереться в грунт зернятка злегка підуть в грунт. З появою сходів (через 1 ... 1,5 тижні) двічі на день провітрюйте міні тепличку з петуній протягом 15 ... 20 хв. Видаляйте конденсат з кришки лотка.

Вирощування в торф'яних таблетках

Знизити втрату сіянців і захистити сходи від різних захворювань дозволить спосіб вирощування розсади в торф'яних таблетках . Дуже часто цей метод квітникарі використовують при посіві недешевих сортових гібридів. Сіяти петунії найкраще в таблетках діаметром 2,5 ... 3 см. Використовувати великі циліндри не має сенсу, так як при великій кількості рослин потрібно багато місця.

Підготувати пресований поживний субстрат з торфу нескладно:

  1. Візьміть високу ємність, в якій розмістяться всі таблетки;
  2. Покладіть акуратно диски отворами догори;
  3. Залийте теплою водою по верхній край і накрийте ємність кришкою;
  4. Дочекайтеся, коли торф'яні таблетки візьмуть свою форму;

УВАГА! В процесі набухання стежте за зволоженням циліндрів. При необхідності додайте ще трохи води, щоб субстрат наситився вологою.

Після підготовки таблеток злийте надлишки води і помістіть їх в контейнери. Викладіть насіння петунії на білий аркуш паперу і акуратно змоченою зубочисткою або сірником розкладіть зернятка в отвори торф'яних циліндрів. Якщо ви висіваєте дражировані насіння, для прискорення проростання капніть з піпетки на кульки кілька крапель теплої води і через кілька хвилин у поглибленні таблетки розмажте оболонку.

Якщо ви висіваєте дражировані насіння, для прискорення проростання капніть з піпетки на кульки кілька крапель теплої води і через кілька хвилин у поглибленні таблетки розмажте оболонку

Після посіву петунії в торф'яні таблетки накрийте контейнер і помістіть його в тепле місце. Забезпечте температурний режим в межах 24 ... 25 ° С. При більш низьких температурах, що вирощується з насіння петунія може не зійти. У процесі пророщування стежте за тим, щоб субстрат був у вологому стані.

Догляд за розсадою

У перший період після посадки насіння петунія вимагає особливого догляду. Ці квіти люблять тепло, тому температура повітря в приміщенні не повинна бути нижче 24 ° С. При зниженні температури на 3-5 ° С зростання сходів сповільнюється, або зовсім припиняється. Обприскувати рослини найкраще з пульверизатора, щоб не заглибити насіння.

Як тільки почнуть прокльовується перші сходи, метод вирощування потрібно трохи змінити. Щодня з контейнерів потрібно знімати кришку на кілька хвилин. Через тиждень лотки можна відкривати на більш тривалий період. Так, через деякий час розсада звикне до кімнатних умов.

З появою перших справжніх листочків на розсаді, приступайте до пікіровки. Для петуній, вирощених в торф'яних таблетках, пікіровка не потрібно. Але якщо ви використовували поживний грунт, ця процедура необхідна. Бажано після пікіровки розсадити паростки по окремих горщиках, поглибивши їх по перші листочки.

Особливість петуній полягає в тому, що вирощування їх з насіння відбувається дуже повільно. Не думайте, що ви щось зробили не так, не полили або НЕ погодували розсаду. Просто молоді рослини дуже довго розвивають кореневу систему. Наберіться терпіння, і вже через 2-3 місяці ви отримаєте гарні яскраві кущики.

Коли і як збирати насіння?
Коли і як збирати насіння?
Як підготувати грунт?
Реклама

Реклама
Новости
Реклама
Реклама